Иван Костов за управлението на ГЕРБ и здравната реформа

Водещ: Тук е Иван Костов. Председател на Демократи за силна България (ДСБ), съпредседател на Синята коалиция. Добър вечер.

Иван Костов: Добър вечер.
Водещ: Ето сега, първото нещо, което ще ви попитам звучи като реплика – как се оказа така, че точно вие застанахте срещу Илиян Михов, един успял човек, който по всякаква логика трябваше да е близо до вас? Той ли ви се оказа най-големият проблем?
Иван Костов: Не, той въобще не ми е проблем, особено след като направи онова изказване и точно назова проблема и начина на неговото решаване, имам предвид как България да запази Валутния борд до влизането си в еврото, от този момент аз нямам никакви проблеми с него, въпреки че преди това възгледите, които изразяваше носеха наистина недоверие, създаваха недоверие в предишната политика на страната.
Водещ: Той преди това три – четири пъти опроверга тази история с борда.
Иван Костов: Да, но допускаше много важни грешки. Не ми се връща към тази тема.
Водещ: Не, аз въобще не искам да се връщаме към тази история, тя е отминала и е останала в предишната седмица дори, но все пак нямаше ли да е хубаво за България, ако асистентът на Бен Бернанке беше станал вицепремиер на България?
Иван Костов: Вижте, тук аз ще кажа, че Бен Бернанке предписа едно лекарство, което всички икономисти, които аз уважавам и школата, към която принадлежа, считат, че е абсолютно противопоказано. Бен Бернанке печаташе пари. Напечатаните пари в момента, този гигантски дефицит, който регистрираха САЩ и направиха миналата година, той просто много тежко ще увисне върху политиката на Обама през 2010 година. И тъй като не дава резултат досега, това обещава ново спускане надолу по кризата и то за глобалната икономика, това е много лоша новина. Нататък вървят нещата обаче, това е прогнозата на Световната банка. Защото са изчерпани тези мерки, не могат да се печатат пари непрекъснато.
Водещ: Много интересна мисъл казвате и ще се върнем към нея по-нататък в разговора, защото имам специално няколко въпроса…
Иван Костов: Тоест, не ми е кумир на мен Бен Бернанке.
Водещ: Да, но “Форин Полиси” го обяви за един от може би най-влиятелния мислител миналата година.
Иван Костов: А, недейте така, моля ви. Дайте да сме по-предпазливи с тези… кой кого е обявил. Милен Велчев беше министърът на финансите на света или там на годината, или на не знам си на какво, а направи такава голяма беля с външния ни дълг. Дайте тези класации, те приличат като вашия чушкопек и девети септември, и т.н.
Водещ: Те не са наши, а на зрителите. Искам обаче… Въпросът е друг. Искате ли вие да бъдете икономически и финансов ментор на това правителство?
Иван Костов: Не, аз си давам сметка, че не мога да бъда ментор и всички, които сериозно наблюдават процесите знаят, че това нито е възможно, нито е редно, да го подчертаем, това не е редно това да става. Ние можем да казваме нашите идеи, ние можем да правим предложения, но тези, които носят отговорността, това е ГЕРБ, това е министър-председателят, той трябва сам да преценява, сам трябва да коригира нещата, може нещо да вземе, може три неща да откаже, това е негово право, защото ние подкрепяме, но ни не носим директната отговорност. И не е редно да бъдем… откъде накъде ментори. Как така?
Водещ: А защо готвите антикризисна програма? Означава ли това, че не харесвате тяхната?
Иван Костов: Защото искаме да сме готови в момента, в който те се обърнат към нас и поискат подкрепа, ние да имаме конкретни идеи, за да може действително да се опредмети в действие една наистина ефикасна антикризисна политика. Най-важното нещо в антикризисната политика, няма да се уморя да го повтарям, не се случва. То е пробив в усвояване на еврофондовете и през тези еврофондове динамизиране или по-скоро вадене на България от икономическата криза. Всички в Народното събрание знаем, че трябва така да станат нещата, но не се случват. Тоест, нещо в тази програма не работи, нещо трябва да бъде коригирано. Ние затова казахме – хайде да се види защо не работи. Това е написано в писмото, което на 8 януари беше получено от главния директор на Дирекция “Регионално развитие”. Той каза – нека правителството установи причините, поради които така и така се случва с европейските фондове. Хайде, дайте да видим причините. Ние сме готови да кажем своите тълкувания.
Водещ: Чакайте, казвате – когато се обърнат към нас за помощ. Това ли чакате? Този момент ли чакате – ГЕРБ да ви помоли за помощ?
Иван Костов: Разбира се, иначе какво правим, иначе като амбулантни търговци отиваме и почваме да им предлагаме едно подир друго. Така не става политиката. Разбира се, те трябва да потърсят идеи. Впрочем, те трябва да потърсят идеи от много широк спектър – от социални, политически и прочие кръгове. Програмата, с която ще излизаме от кризата трябва да има много широко доверие, трябва да бъде антикризисна, национална програма. Тя не може да остава програма… при големите ми симпатии към Симеон Дянков, не може да остава негова програма, не може да остава на Бойко Борисов. Тя трябва да бъде наистина споделена от много хора, много хора трябва да казват, че това е единственият изход, както сега например се повтаря, че онзи изход през 1997 година, макар и много труден, но е бил бърз, бил е ефикасен, бързо сме излезли от кризата, нали. Това и най-големите критици го признават сега. Защо? Защото имаше широко съгласие за мерките – ще се въведе Валутен борд, ще се направи това, второ, трето, пето, всичко беше написано предварително и много бързо се излиза. Защото политическото динамо тегли нагоре страната. А сега политическото динамо има една намотка, тя се казва управляващата партия ГЕРБ, другите намотки къде са. Нали трябва това нещо да се завърти мощно, да даде тласък.
Водещ: Намотки ли търсите, съгласие ли трябва да се търси по програмата на ГЕРБ или вашата, как да кажа, идея, както казват някои, тайна, е да ги дестабилизирате?
Иван Костов: Разбира се, че трябва да се търси съгласие. Не. Това го говорят някакви абсолютно провалени… Дайте да го оставим… Не ме вкарвайте изобщо в… Това са хора, които си имат някакви стари длъжности, зависимости от бившата ДС, въобще да не ги коментираме, защото няма никакъв смисъл, те нямат място в този дебат. Дебатът е следният – ГЕРБ дава идеи, ГЕРБ води диалога, ГЕРБ търси съгласие, обръща се към всички, които искат България да излезе от кризата, и става политически диалог и се разбира кое ще бъде подкрепено, кое няма да бъде подкрепено. Всичко това получава политическа форма, става разбираемо за много хора, защото много от нещата хората не ги разбират. Например, хората не разбират какъв ERM II сега, защо ERM II, какъв валутен механизъм, какво ще стане там, какво ще ни се случи на нас. Ние нямаме тук за насъщния. Много от тези идеи може да се окаже, че не ги разбират въобще.
Водещ: Ето например, подкрепяте ли това, което правят те със здравеопазването, ГЕРБ, в момента?
Иван Костов: Принципа, който ние подкрепяме… здравната реформа трябва да даде качествена и достъпна медицинска помощ.
Водещ: Това ли е начинът?
Иван Костов: Това е най-важното. Това се слага в центъра, а не да остане болницата в Кула или болницата в Нови пазар, или болницата в Ардино, защото имат мощна подкрепа от някой стабилен депутат в НС, не, трябва хората в Ардино да могат да бъдат лекувани на нивото и с компетентността, и с качеството на помощта, която може да произведе една мощна, истинска многопрофилна, постояннодействаща болница. Това трябва да го дадем на всички хора.
Водещ: На 50 км от там?
Иван Костов: Вижте, това е… 50 км са нищо в съвременния свят, моля ви се.
Водещ: Ако е в планина, е доста…
Иван Костов: Има, как няма. България аз съм я… седем – осем пъти съм минал по всички тези пътища. Няма място, с изключение на наистина много малки населени места, където да не може да се стигне. И вижте какво има сега, трябва да се разбира това, тази система с многото звена, които имаме, лекува по следния начин – първо го посреща човека, така, както трябва да бъде, неговият личен лекар. Личният лекар го праща в най-близкото медицинско заведение – клиника, лаборатория и така. Те го пращат в най-близката болница, особено когато диагнозата е сериозна, когато е опасна. Най-близката болница го оглежда и го праща в своите лаборатории за изследване, след това всички установяват, че не смеят дори да кажат тежката диагноза и той отива в истинска, мощна болница, където професионалният хирург го поглежда и казва – слушай, ако искаш да живееш, веднага те приемам и те качвам на масата, и те оперирам, за да хванеш последния влак. Обаче, вижте какво сме направили, първо сме платили на едната инстанция, след това на другата, една, две, три, четири, пет изследвания и лаборатории, докато всичко това отива в ръцете на истинския професионалист, който казва – бягай веднага да те оперирам, за да хванеш последния влак. Защо са дадени всички тези други пари? Защото ги имат звената, защото те съществуват и защото хората там поради малкия си опит не смеят да кажат на човека какво му е. На мен това ми се случва непрекъснато. Аз имам близки хора. Всички го знаем, че се случва така. Всички знаем, когато е неопитен лекарят, когато това му е да речем 15 или 20 или не знам си кой случай, той не смее дори диагнозата да постави, така, както съм видял да я поставя проф. Стаматова в момента, в който видя Йосиф Сърчаджиев – веднага протоколи, веднага суперсъвременно лечение и просто го грабна от онзи свят. Това е едно, а онова другото е… Обаче вижте, и едното, и другото струват страшно много пари.
Водещ: Добре.
Иван Костов: Защо трябва да плащаме? Задавам простия въпрос – защо трябва да плащаме за всички тези изследвания – къде направени добре, къде не направени добре, къде точно или неточно, защо да се харчат всички тези пари, защо да се влошава състоянието на пациента, защо… Много пъти отчаяни го пращат вкъщи да умира, защото е на 72 години и кой ще поеме в някаква районна болница риска да оперира човек на 72 години от сърдечен тежък порок, който той го е придобил с годините. Да, но в ИСУЛ това го правят веднага, въобще не го гледат, защото са оперирали възрастни хора на 85, защото са имали всякакви случаи. Тези хора лекуват. Разбирате ли.
Водещ: Само след малко ще чуем радикално различно мнение по въпроса. Но аз искам друг въпрос да ви задам, че още едно подозрение има, че използвате вашата подкрепа в правителството за битка със стари противници. Спомням си, в предишното си участие тук, казахте, че искате разследване на имотите на Ахмед Доган и какво оттук нататък. Това ли е другата цел, с която…
Иван Костов: Оттук нататък г-н Кушлев направи първи постъпки, за да обезпечи държавните вземания, защото там има нарушен закон, защото “Каза Домини” и “Каза Белла” са построени в нарушение на закона, имаше обвинение, че са откраднати пари от българския данъкоплатец, неплатени данъци и т.н. Това е изключително важно. Аз тук знаете ли какво искам да кажа. Две неща. Първо, понеже още спорим, там някакви хора има между г-н Доган и тези имоти. Вие знаете добре какво означава “Каза Домини”. Домини написано с главно “Д”.
Водещ: Господ.
Иван Костов: На латински това означава домът на Бога. Е, как може един човек от Галата или там, който и да е да кръсти хотелът си на латински “Каза Домини”? Има само един човек, който може да го направи и ние знаем как се казва. Така че, ако някой е злоупотребявал така тежко, ако строил такива имоти, това трябва да се разследва, това трябва да стане ясно, защото това е корупция на най-високи нива. Аз съм радостен да кажа, че това няма да остане изолиран случай. Всички неща… Впрочем аз не искам да бъда човек, който няма да признае. В предишното Народно събрание (НС) господин Бойко Великов изпълни задълженията си на председател на Комисията за корупция. И, ако това дело сега, там, стигне до пернишкия съд и беше произнесена присъдата, това се дължи на обстоятелството, че първите документи, първите проверки на НС стигнаха до прокуратурата, определени прокуратури са се задействали и имаше резултат. Така че това не е направено само от нас, не сме само ние тези, които искаме да спираме корупцията на най-високо ниво. Така че свършената работа в последните две години най-после накара досъдебното производство да атакуват политическата корупция на високо ниво. Наистина, засега, не директно.
Водещ: Добре. Аз искам накрая да се върнем към началото на нашия разговор, където вие казахте за ползата от антикризисните мерки и тяхната адекватност. Ако цената на влизането в еврозоната е фалити на български фирми, струва ли си тази цел?
Иван Костов: Такава връзка няма.
Водещ: Сериозни гласове казват, че трябва да се стимулира производството както направиха Бернанке и други хора, да се наливат пари в производство, а не да има рестрикции.
Иван Костов: Значи, вижте, грешката на Бернанке и изобщо на програмата на Обама, ще си позволя аз да кажа някакви, такива, големи неща сега…
Водещ: Големи неща, защото…
Иван Костов: Големи неща засягат голяма държава, голяма икономика, където има много наистина висок професионализъм. Но грешката е в следното, когато…
Водещ: Рискът е да ви обвинят, да кажат: “Бернанке не знае, аз знам.”
Иван Костов: Така де, имам си мнение, нека се чуе. Щом влиза в голяма вълна икономиката на тежка криза, тя задължително се преструктурира. Това е правилото, което господин Илиян Михов знае чудесно. Щом влиза в такава тежка застойна криза, икономиката, значи вътре започват големи трансформации на индустрии, съотношения: индустрия-земеделие, земеделие-индустрия-оръжейна промишленост, след това индустрия-услуги и т.н. Променя се всичко, променя се заетостта, променят се модели на поведение, образование се променя, всичко се променя. Когато икономиката влиза в тази криза на преструктуриране, то е истинско преструктуриране. Това означава, че в нея трябва да се проведат реформи, защото като й се наливат пари, се запазва същото състояние, което я е докарало в кризата. Парите хербаризират икономиката. Не й позволяват да се пребори със собствените си сили и нагаждайки се към новите условия да осъществи това преструктуриране. Причината, поради която сега ние изпадаме в кризата, е незавършените реформи. Трябва да го кажем съвсем ясно.
Водещ: Ама, господин Костов…
Иван Костов: България има…
Водещ: … Това ли е причината, че ние правим обратното на това, което прави светът, защото светът наистина навсякъде налива, а ние стягаме коланите.
Иван Костов: Това е,защото нашите реформи са вързани с приложението на специален инструмент, който да гарантира сърцевината на икономическия живот, а тя е бюджета, монетарната система и банките. Това е валутният борд, той ги покрива и мощно ги държи да не… Той ги защитава. Тоест ние сме още в режим на реформи. Бордът е сложен върху българската икономика, за да може да осъществи всички необходими реформи и тогава да се влезе в еврото. Това е цялата система, която е заложена през 1997 година. И ние тогава, много хора, от ляво, от дясно, от всякъде, разбирахме това обстоятелство. Лошото е, че след това на никой не му стигна куража да завърши недовършените реформи.
Водещ: Господин Миков, след малко с вас ще говорим, но понеже си записвахте доста, имате ли нещо, което в момента с едно изречение искате да кажете, което ви предизвиква…
Михаил Миков: Само нещо ме провокира господин Костов – причината с незавършените реформи у нас. Кои са причините в САЩ? Мисля си, че точно този краен монетарен подход…
Иван Костов: Веднага ще кажа.
Михаил Миков: И в Европа също, щото кризата не е само в България. Да, има нереформирани сектори у нас. Само, че нашите незавършени реформи да са причината за кризата при тази отворена икономика у нас, това е несериозно.
Иван Костов: Веднага ще ви кажа. Същото се отнася и за Америка. САЩ, Франция изобщо големите страни в Европа, нито една не е преминала през реформите, които ние осъществихме. Например, на военно-индустриалния комплекс, никоя. Всички комплекси стоят, всички армии от времето на Студената война стоят, цялата тази машина, настроена да произвежда оръжие е налице…
Михаил Миков: И много експортен потенциал. Индустрия със сила и експортен потенциал.
Иван Костов:
Да. И всичко това трябва да реформира, трябва да се промени, цялата тази философия на живот трябва да бъде сменена. От друга страна, гигантски индустрии, които стоят под тези. Индустрии, които са произвели и огромната администрация, но в момента там нахлуват процеси на компютъризация, на автоматизация на работните места до такава степен… Между другото големите фирми, гигантските, международните, транс националните компании осъществиха тази осъществиха тази промяна. Те вкараха /…/, знаете ли по какъв начин? Тъй като тази реформа освобождава страшно много администрация, тъй като всяко място се автоматизира. Ако вие отидете в момента в модерна банка, вие ще видите как изпълнителният й директор може да седне на компютъра, със своя достъп, веднага да види къде се намира вашето състояние, в какво положение, веднага да ви даде съвет. Не търси цялата огромна армия под него, защото светът се е променил страшно много. Тези банки, които фалира в САЩ, тези застрахователни дружества, всичко това беше изградено на технологията, на управлението отпреди компютърната ера.
Водещ: Добре, запомнете си мисълта, ще продължи с господин Миков след това.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...