Иван Костов за това кой стои зад различните опити за протести в страната кои са емблемите на висшата корупция у нас

Водещ: Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов е гост в студиото. Добро утро.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Да започнем от най-актуалната тема, а именно протестът на тютюнопроизводителите, който май няма да се състои, или поне засега. Предполагам са ви информирали, ако не сте гледали преди месец, Осман Октай доста аргументирано заяви, че ДПС готви протести под формата на социални такива в различни части на България, именно за да дестабилизира властта. Няколко дни след това Бойко Борисов изговори такива подозрения публично. А пък още няколко дни по-късно в един момент се оказа, че според земеделския министър БСП стои зад протеста на тютюнопроизводителите. Социални ли са тези протести според вас?
Иван Костов: Още по-преди това, когато се гласуваше законът за бюджета, Лютфи Местан обеща протести.
Водещ: Под някаква форма да.
Иван Костов: Не, директно. Просто заяви, че ще има протести.
Водещ: Обяснението на ДПС е, че понеже са прозорливи, разбират каква е икономическата ситуация. Даже споменаха, тук в нашето студио, февруари-март. Заради икономическата криза, заради социалното положение на част от браншовете. И като навържем всичките тези неща…
Иван Костов: Със сигурност се спекулира, политически се организират и се прави опит да се извлекат дивиденти, политически. Аз съм имал разговор, веднага след изказването на Лютфи Местан, предупредих премиера, че това нещо ще се готви. И даже си позволих да му кажа, къде ще бъдат и че трябва нещо да направи предварително. Аз мисля, че те са се подготвили, имам предвид правителството, и няма да допуснат разрастване на тези протести. Освен това тютюнопроизводителите трябва да знаят, че действително не бяха планирани тези средства за тях да им бъдат изплатени в края на миналата година. И естеството на проблема е неправилната политика на предишното правителство. Това някакси разфокусира протеста защото той не може да бъде насочен срещу сегашния земеделски министър.
Водещ: Т.е. вие потвърждавате информацията и логиката, че зад тези протести стои ДПС. Така ли?
Иван Костов: Казвам повече. Казвам, че съм предупредил премиера веднага след като чух изказването на Лютфи Местан.
Водещ: А къде са местата, за които вие подозирате или имате информация, че ще има социални протести?
Иван Костов: Еми вижте, по две линии могат да бъдат създадени. Разбира се като се спекулира върху настроенията на хората. Законът предвиди парите, на които те се осигуряват, да бъдат повишени. Защото има една огромна несправедливост в това те да се осигуряват на много минимална сума, примерно на 65 лева, казвам примерно защото не съм сигурен, но тя е горе-долу от този порядък сумата, и да взимат пенсии от 130 лева. Няма как да се осигуряваш на 60 и да взимаш 130. Това е очевидна несправедливост, която се компенсира от пенсиите на тези хора, които са си плащали осигуровките и на които в момента са намалени пенсиите,защото от техните е взето, за да бъдат дадени на тези, които не се осигуряват. В този смисъл в самата пенсионна система има тежки проблеми. Т.е. има хора, които не плащат осигурителни вноски, а могат да ги плащат, но взимат вече сравнително висока пенсия защото минималната пенсия се повиши. Тази несправедливост, ние казахме на ГЕРБ, изисква да бъде променена. Самата пенсионна система иска известни корекции защото просто много неща се промениха през последните 10 години. Нивата на различни доходи, включително минималните, са променени. И на тази база, разбира се, се отварят пролуки за социални протести, но аз пак казвам, това е една дълбока несправедливост.
Водещ: Те ще бъдат основателни, но ще дойдат в моменти, побутнати от ДПС.
Иван Костов: Тези хора трябва да знаят, че трябва да се осигуряват, ако очакват пенсии от държавата. Трябва да заделят сега от доходите си, за да могат да очакват след това и държавната система. Защото имаме една пенсионно-осигурителна система. Иначе излиза така, ние сме солидарни към тях, а те не са солидарни към нас въобще. И тези хора, които са предимно български турци, някакси се оказва, че живеят и стареят на гърба на останалите. Което не е редно. Справедливо е това, което говоря, а не другото. Иначе те ще се превърнат в социално слаби хора, които теглят цялата система и всички осигурителни мрежи на държавата ги теглят, разкъсват ги, разбиват се. Ето ви друг пример за техния начин на живот. Започна министърът на здравеопазването да рационализира болничната система, веднага най-големите протести пак от турските райони. Спомнете си преди това срещу Даниел Вълчев. Затварят се болниците в българските райони, не се затварят в турските. Какво означава това? Преди беше за училищата, сега за болниците. Какво значи това? Ние, данъкоплатците, издържаме много скъпи училища защото там се учат много малко хора. Т.е. ние хвърляме примерно тройно или четворно повече пари, за да има там училища. Сега ще хвърлим тройно или четворно повече пари, за да има там болници. Но погледнете продуктът от друга страна какъв е – смесени класове, децата не се учат добре, нивото на образованието е жалко. Същото е и в болницата. Каква болница в Ардино, каква медицинска помощ могат да получат там хората при модерното здравеопазване. И вижте какво се получава, затварят ги тези хора в гетото, това, което е основната теза на Демократи за силна България. Затворени в гетото, обслужвани от скъпо издържани училища и болници, с никакво качество на публичната услуга.
Водещ: Виждате, че ситуацията се повтаря. Тогава, по времето на Даниел Вълчев, бяха създадени, облечени под такава форма, т.нар. защитени училища, аз не знам дали така се наричат.
Иван Костов: Точно така. Сега ще се появят защитени болници. Но това е за сметка на пациентите.
Водещ: Здравният министър каза, че ще работи болницата в Ардино, даже я посети и остана доволен от това, което видя там. Означава ли, че ДПС наистина държи в ръцете си под една или друга форма управляващите щом…
Иван Костов: Тук пак да кажем, болница е по дефиниция заведение, в което когато човек влезе, може да получи всякаква болнична помощ, да бъде излекуван от абсолютно всичко, да бъде използвана най-модерната медицина. Това е заведение, което лекува денонощно. Това е болница. В болницата работят доктори, които имат хиляди пациенти, които имат гигантски опит. Това е болница. Болница е мястото, където съвременната технология и техника за лечение на хората се сблъсква с огромен брой хора. Къде ги огромният брой хора в Ардино, прощавайте. Задавам простия въпрос. Еми там докторите ще имат по няколко случая и как те ще поддържат своята квалификация?
Водещ: Това означава ли, че е имало натиск към здравния министър или някъде по-високо от него, със заплаха – ще направим еди какво си, ако вие не задържите болницата там?
Иван Костов: Не знам, питайте го.
Водещ: Ама ето, има болница.
Иван Костов: Това не е болница по дефиницията, която аз дадох преди малко. Болница е това, което аз казах – високопрофесионални хора с мощна техника прилагат модерни технологии и протоколи за лечение и много бързо оправят човека, връщат му работоспособността, удължават живота и т.н. Кажете ми къде са пациентите в Ардино, била ли сте в Ардино? Изобщо зрителите знаят ли къде е Ардино? Ардино е на пътя между Кърджали и Смолян – едно много китно, много красиво място, където обаче има толкова малко хора, че просто няма как да се постигне тази квалификация на самите доктори. Хората не получават. Да се обърнем от страната на хората. Хората, които са там, остават гето. Те не получават качествената медицинска помощ. Те няма как да я получат от своята клиника там специализирана, която даже не ги лекува от всичко.
Водещ: Когато му казахте на премиера Бойко Борисов всички тези неща и много повече, той какво ви отговори? Имаше ли информация за това какво се готви?
Иван Костов: Мисля, че имаше известна предварителна информация. Но, обсъждаме това, не бива тези хора да бъдат затваряни в гето. Трябва да бъдат интегрирани. Не може техните деца да не получават истинско образование. Не могат да получават ерзац медицинско обслужване. Не бива, те са европейски граждани. Трябва да имат същото, което имаме да речем тук в София, което имат гражданите на другите европейски страни. Те не могат да бъдат затваряни, за да пускат бюлетините за Доган. Защото ето сега се получава така, те криво разбират своя интерес, не го пречупват през своите потребности от качествена медицинска помощ, от качествено здравеопазване. Остава им болницата. Бие се в гърдите депутатът от ДПС – аз запазих болницата, утре гласувайте за мен. Те хората въобще не стигат до там да помислят, че заслужават висококачествено истинско здравеопазване, а не това, което им се предлага.
Водещ: Други потоци на влияние, които имат ДПС по места и биха могли да дестабилизират властта чрез някакви социални протести, имате ли информация?
Иван Костов: Основно е това, което обсъждаме в момента. Но технологията на упражняване на властта от ДПС е това, да бъдат затворени тези хора, да бъдат направени напълно зависими от върхушката на ДПС и да се абонират като абонати да гласуват за тях непрекъснато, без въобще да видят други перспективи пред себе си. Това е много лошо. В България просто се създават гета. Това е кошмар. Но от тия гета вече пък се /…/ и престъпност и какво ли не.
Водещ: Според вас ДПС в комфорт ли е в момента?
Иван Костов: Да, мисля, че пребивава в комфорт.
Водещ: Министърът на културата Вежди Рашидов каза, че в момента ДПС се намира в сериозен комфорт.
Иван Костов: Да, и аз намирам, че се намират в сериозен комфорт. Въпреки, че комфортът им го развали онзи ден Пернишкият окръжен съд, който осъди, т.е. призна, че обвиненията, които ние повдигнахме преди да кажем 8-9 месеца по отношение на тези имоти, ако искате да ги изброим, те са “Каса домини” в Рибарица, по който случай има обсъждане; това е хотел “Орфей” в Девин; това е резиденцията “Росенец” край Бургас; това е т.нар. “замък” в селото на Ахмед Доган Дръндар и това е на Беловодски път “Секвоя”, които всичките се оказват, че са построени с откраднати от данъкоплатеца пари.
Водещ: Как обаче това се доказва?
Иван Костов: И с пране на пари. Еми виждате, че е било доказано от прокуратурата, специално за този случай. Между другото там е замесена сестрата на бивш депутат от ДПС. Очевидно връзката е много тясна с върхушката в Движението за права и свободи. Аз очаквам там да повдигнат обвинение за пране на пари, или поне да има разследване. Защото то е видимо, че няма откъде да се появи този хотел?
Водещ: Но това разследване как е възможно да стигне до лидера, до Ахмед Доган, до човекът, след което име всички политици или голяма част от тях слагат обръчи от фирми. Как може да стигнем до там?
Иван Костов: Ние имаме с вас този интерес – държавата да отнеме това имущество защото то е така да се каже откраднати пари от нас, от данъкоплатците. Трябва да бъде първо възстановена справедливостта от тази гледна точка. И поради това аз се обърнах към Комисията Кушлев и попитах те ще приложат ли закона? Т.е. ще установят ли, че има имущество, придобито по престъпен начин, ще наложат ли обезпечителни мерки докато се появи окончателната присъда и ще имат ли готовност да го отнемат в полза на държавата?
Водещ: И отговор имате ли?
Иван Костов: Нямам още отговор. Аз пуснах писмото вчера. И още нещо съм направил, тъй като това е първият пробив, който доказва нашите твърдения, за това, че поставени лица препират пари, които са откраднати от върхушката на Доган и се създават такива пищни резиденции и имоти. Тъй като това е първият пробив, аз поисках среща с главния прокурор, вероятно в понеделник или вторник ще го видя, за да видя има ли напредък по другите случаи, които изброих. Защото те са аналогични. Те са точно като този случай. Поставено лице пере пари, т.е. превръща парите в каса домине или в…
Водещ: Може ли прокуратурата да достигне до ръководството на Движението за права и свободи, а да не остане на ниво Арден Хавальов, собственик, поне по документи, на този хотел в Рибарица. Той наистина е осъден, вярно условно, но осъден от Пернишкия окръжен съд?
Иван Костов: Да, но ако му повдигнат и обвинение за пране на пари, присъдите му ще станат две и ще влезе в затвора. Много важно е да разберат поставените лица, че е много опасно да бъдеш поставено лице на върхушката на ДПС, на Ахмед Доган. Да разберат, че се влиза в затвора когато те използват като фасада и крият зад теб престъпни операции. Когато това стане ясно, едва тогава, както гледам тук, Хамстера навън, крият свидетели. Едва тогава свидетелите ще се появят и ще започнат да дават показания пред прокуратурата. И тогава се открива перспективата да се стигне до мозъка на тази операция. Но той мозъкът не се крие. Доган каза, че ще се занимава с икономическата политика на ДПС така, както той я разбира, по този начин, като каса домине.
Водещ: За съжаление остана време само за един въпрос. Подкрепяте ли номинацията на Илиян Михов, който към днешна дата не е ясно кога ще дойде и ще подкрепи правителството, нито формата, под която ще го подкрепи, но така или иначе той беше официално обявен и номиниран, така да се каже, от премиера?
Иван Костов: Ние няколко пъти казваме и още оставаме със значително притеснение. Развиха се големи дебати в българското общество за това как точно да се запази валутния борд от всякакви…
Водещ: Той се отказа.
Иван Костов: Не, не, не се е отказал. Там е цялата тънкост.
Водещ: Четох някакви негови интервюта, че той няма да пипа борда когато дойде.
Иван Костов: Само че трябва да ги четем професионално.
Водещ: Я сега вие, професионалиста, как сте ги прочели?
Иван Костов: Ето какво казва той. Курса, по който българският лев ще се превърне в евро, предстои да бъде договорен. Предстои да бъде договорен по друг начин, освен този, по който ние сме го договорили. А ние сме го договорили…
Водещ: И той си е фиксиран.
Иван Костов: Защото ние имаме договор за влизане в Европейския съюз. И в глава 11 е казано: българската страна ще влезе без отклонение в курса, не иска никаква подкрепа от Европейската централна банка, сама ще защити лева, без да има граници и по същия курс ще превърне левовата си парична система в евро. Това сме казали ние. А той казва – предстои да се договори.
Водещ: До какво би могло да доведе това?
Иван Костов: Договори означава следното, ако се приемат условия, други освен тези, условията са 15% надолу отклонение и 15% нагоре, т.е. 30 процентен коридор, в който да плава лева. Това веднага ще го направи уязвим за спекулантите. Той ще бъде атакуван и ще бъде девалвиран.
Водещ: Това е много сериозно нещо, което казвате. Споделил ли сте тези сериозни притеснения на специалист…
Иван Костов: Еми вижте, британският паунд беше атакуван във валутната си “змия”, тя така се наричаше по онова време. Това е просеката, в която той имаше право да се движи. От г-н Джордж Сарус беше сринат. Джордж Сарус беше превърнат във враг №1 на правителството на кралицата и това нещо се е случвало вече дори с паунда. Какво остава за българския лев? Т.е. не бива по никакъв…
Водещ: Да не би специалисти финансисти като вас или вие да сте си говорили н премиера Бойко Борисов и той заради това да е отложил идването на Илиян Михов?
Иван Костов: Това, което говоря, е много сериозно.
Водещ: Давам си сметка.
Иван Костов: Илиян Михов трябва много навътре да влезе в обстановката и тогава да се произнася. Това не е теоретична платформа, върху която ние правим експерименти и се правим на интересни. Тук има просто много изстрадани истини от всички – и от леви, и от десни политици. Неслучайно ние заставаме всички зад тая позиция, защото знаем за какво става въпрос. Една значителна част от нас буквално сме платили скъпо и прескъпо това нещо да издържи досега. И не може да се експериментира просто защото някой много интелигентен учен вижда някаква теоретична схема, в която не знам си какво… Защото, и сега най-сериозно, кризата изправя пред много тежки проблеми българския бизнес. Особено по-едрия български бизнес. Идеята да бъде девалвиран лева, за да бъде облекчено положението на тези хора, бързо прониква в съзнанието им. Да не се заблуждаваме. Натискът върху лева зависи от степента на кризата. Натиск за девалвация на лева тези хора ще имат. Имаше заглавие вчера “кредитни милионери”. Ето ги кредитните милионери, ако се обезцени техния дълг, те ще могат да го покрият. Те искат да се повтори 1996-1997 година.
Водещ: Много хора, които са с кредити сериозни, разбира се това искат.
Иван Костов: Е добре, но ние, които сме преживяли 1996-1997 година, ще го позволим ли това нещо? Така че разговорът е наистина много сериозен.
Водещ: А вие ще го позволите ли като партия, която подкрепя Бойко Борисов? Вслушва ли се той във вас?
Иван Костов: Ще използваме цялото си влияние, аргументите, ще бъдем настоятелни, категорично неотстъпчиви. По едни такива въпроси наистина няма пространство да се маневрира.
Водещ: Благодаря за това гостуване.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...