Иван Костов: за това как се търгува подкрепа в парламента

Водещ: Експремиерът Иван Костов ни е на гости. Добро утро.

Иван Костов: Добро утро.
Водещ: На мен ми е малко трудно да изляза от предишния разговор. Надявам се ми помогнете. Последните новини, които излязоха от партията, която оглавявате, съмнения за сделка между Доган и ГЕРБ, така че Доган и неговата партия да не бъдат пипани за делата си през последните 8 години. Къде я видяхте тази сделка? Другата новина, по която задължително ще искаме коментар от вас, е за актуализацията на бюджета. Но да започнем с последните новини.
Иван Костов: Аз за сделка не бих стигнал чак до там, но съвсем очевидно е, че Доган прави опит да се сниши достатъчно да покаже, че е готов на много сериозни отстъпки, включително да се откаже от официалното управление на Движението за права и свободи и евентуално да направи сериозни стъпки по посока на ГЕРБ с оглед на това да спаси партията от преследване, специално нейната върхушка, от преследване на…
Водещ: Искате да кажете, че думите му, че трябва да си отиде и че е дошло време на младите са негова жертва?
Иван Костов: Аз мисля, че е точно това, да. Тоест с това той показва на ГЕРБ и на Бойко, на г-н Бойко Борисов, че е готов на всякакви отстъпки, включително и тази. Разбира се, това е само, как да кажа, само оферта за разбирателство, но сърцевината е в това, че Доган много се бои за това, че ДПС ще понесе тежки удари от една нормално вършеща си работата полиция, Държавна агенция за национална сигурност и прокуратура.
Водещ: Смятате ли, че тази подадена ръка, според вас, от страна на Доган ще бъде стисната отсреща, там, където офертата е отправена?
Иван Костов: Не мога да кажа. Не мога, ще бъде огромна грешка на ГЕРБ, ако се подадат на това предложение, защото хората избраха ГЕРБ да управлява страната, за да отдаде на всеки от тези, които доведоха България до това положение, заслуженото. Хората избраха ГЕРБ, за да постави мафията на мястото й. Нека да не забравяме, че г-н Доган беше официалният политически говорител на “Мултигруп”. Стана един от наследниците на Илия Павлов и това показва, че тук нещата са наистина толкова сериозни, че изискват радикална промяна на това статукво, което е 8 години.
Водещ: В този ред на мисли ще поискате ли отново да се нищи откъде са имотите, откъде са доходите на Доган?
Иван Костов: Разбира се.
Водещ: Една инициатива, която беше подета преди вас, от вашата партия?
Иван Костов: Вижте, Доган живее в имот, който е построен, купен и построен от фирма, която има огромни финансови задължения към Националната агенция за приходите, огромни. Той живее буквално в краден, откраднат от данъкоплатците имот. Говоря за “Беловодски път”, това, което хората наричат “сараите на Доган”. Това е откраднато от българските избиратели. Това е явно.
Водещ: Защо досега нищо не се прави по този въпрос вече четвърти месец?
Иван Костов: Ето очаква се. Не се прави, защото те бяха на власт. Сега би трябвало да се направи, защото са в опозиция.
Водещ: За да приключим темата с Ахмед Доган, искам като консуматор и вие като консуматор на неговите метафори да ви попитам какво според вас стои зад метафората за летящата чиния. Вчера в студиото ни Лютви Местан обясни, че анонсът на Ахмед Доган по повод яхтите, на които беше заснет, анонсът пред вестник “Труд” звучеше като – “ако искам, и летяща чиния ще си купя” по повод яхтите, Лютви Местан обясни тази негова реплика като метафора, която…
Иван Костов: Ние не разбираме.
Водещ: … ние може би не разбираме и е оставена в ръцете на консуматорите на метафорите на Доган.
Иван Костов: Това не е метафора. Това е наглост.
Водещ: Така беше наречено.
Иван Костов: Това е наглост.
Водещ: Как вие тълкувате тази… Символа на летящата чиния как ще го изтълкувате?
Иван Костов: Ще го изтълкувам като демонстративна наглост, като същото онова, което той направи в Кочан, като каза, че – не ги гледайте тези, дето ги избирате, аз ги управлявам тези, аз управлявам управляващите, аз съм милионер в зелено и т.н. Това е от същия…
Водещ: Той в последното си слово уточни, че това е извадено от контекста…
Иван Костов: Не, те всичките неща не могат да се извадят от контекста, защото всичките са в един и същ контекст. Това всичкото е в един и същ контекст. Това е човек, който арогантно от време на време, вероятно, загубвайки изобщо самоконтрол, просто показва какво действително е било в последните 8 години. Това всичките сме го видели, това е човекът, който говореше, че има обръчи от фирми около себе си, че с едно намигване или с една усмивка прави сериозен бизнес и т.н.
Водещ: Г-н Костов, вие в момента влизате в групата на неразбиращите метафорите на Доган.
Иван Костов: Влизам, да, и не ме е страх, че съм неразбиращ, аз никога няма да разбера този свят, никога няма да разбера този свят, никога и винаги ще бъда негов противник. И то краен противник. В това нямайте колебания. И ви призовавам всички да станем такива, ако искаме да помогнем на днешното правителство, на днешното управление да разчисти тези Авгиеви обори, защото сумата, която остават като задължение, да минем, ако искате, на следващата тема…
Водещ: Преходът е плавен.
Иван Костов: Знаете ли как започват мотивите за актуализацията на бюджета? Вместо планираните 32.5 милиарда приходи, ще има 25. Тоест 7.5 милиарда по-малко пари ще има в бюджета или са се събрали в бюджета тази година. Представете си за какво става въпрос. Това са над 22% намаление на приходите. Това е една четвърт близо. Представете си какви страшни икономии трябва да бъдат направени и правителството влиза с идеята да получи разрешение, защото то няма право на тези съкращения, да извърши допълнителни съкращения в бюджетите на всички структури, на изпълнителната власт, на общини и т.н. То се опитва да спаси единствено пенсиите. Това е, което прави правителството. За да извърши тези икономии, влиза с актуализация.
Водещ: Смятате ли обаче, че тези 25 лева зарадваха 1 100 000 български пенсионери?
Иван Костов: Мисля, че не ги зарадваха, но… Не мисля, че това е решило въпроса за пенсионерите, защото парите наистина не са много, освен това има един такъв момент на несправедливост, в смисъл те ще ги вземат хората с по-ниски пенсии, тези, които са се осигурявали цял живот на по-висока сума, няма да вземат нищо. А знаете ли каква огромна несправедливост се крие в днешните пенсии? Хора, които се осигуряваха досега на 65 лева, вземат 120 лева пенсия. Това е. Това не е почтено към тези, които се осигуряват на 500 – 600 и т.н., защото очевидно тези, които се осигуряват на повече, плащат пенсиите на тези, които се осигуряват на 65.
Водещ: И във вашите ръце е да подемете инициатива за промяна на пенсионната система, нещо, за което се говори толкова много години.
Иван Костов: Би трябвало с промените в цените, промените в доходите тази пенсионна система, която ние създадохме в края на миналия век 1999-2000 година, очевидно много се раздалечи от реалността, просто реалността стана съвсем друга.
Водещ: Тоест вие си признавате, че заложеното от вас сега не работи?
Иван Костов: Ето вижте това, което ви казвам. Вижте това, което ви казвам – 65 лева се осигурява, взема 120 лева пенсия, социална пенсия. Тоест ние издържаме хора, които не са се погрижили въобще през живота си за своите старини.
Водещ: И вие току-що казахте – изключително много липси от предишния кабинет. Докога в риториката на управляващите и на партиите, които подкрепят управляващите, ще влизат тези изречения в речите им, в изказванията им, в телевизионните им изяви? Докога ще влизат тези изречения? Кога ще се започне на чисто? Ако искате, от финансовата страна го кажете, ако искате, от политическата страна го кажете, ако искате – и от двете.
Иван Костов: Бюджетът за 2010 година би трябвало вече да се изпълни по нормалния начин, а не с такава катастрофа, с каквато свършва 2009 година, защото пак ще повторя – такава гигантска сума – 7.5 милиарда, вижте, при мен бюджетът беше 14 милиарда, а тука 7.5 милиарда по-малко, представете си за какво става въпрос само за миг и ще разберете първо в каква криза вкараха страната, защото отричаха въобще, че има криза, и второ, вижте какво става с тези пари, те наистина остават кошмарно наследство. Надявам се да бъде на чисто, защото има много мини, които ще избухнат по пътя. Например – сключени договори без да има финансиране. Подписани бъдещи договори за изпълнение без да има право да бъде направено това. Тоест задължават се министерства, задължават се общини и това е нещо, което ще проявява вероятно още една година, но аз се надявам, че следващата година все пак ще бъде стабилизирано от икономическа гледна точка и дано се отдаде на управляващите да спрат спада на икономиката, защото и там перспективата, така да кажем – откровено, е много мрачна.
Водещ: Вашите прогнози на кратко?
Иван Костов: Моите прогнози за бюджетния недостатък на приходите са от юли месец. Аз съм единственият, който предупреждаваше, че ще бъдат 7.5 милиарда. Никой не ми вярваше. Аз това го говоря от юли месец насам непрекъснато и се удивявам как може макроикономисти, наблюдатели, сериозни аналитици да не могат да видят такъв феномен, какъвто е това, което се случи. В този смисъл като че ли всичките ми лоши прогнози се сбъдват и аз точно такова вече, такъв страх ще се въздържа, но много искам да е колкото се може по-бързо, наистина, и глобалната икономика, и след нея и българската да излезе от това състояние, защото ще бъде много мъчително.
Водещ: Сега към малката криза, която разбуни духовете в парламента. Разпадът на групата на РЗС, нещо, с което се занимавахме и ние, и вие дълго време, предполагам, че ви е било сериозна тема на разговор в парламента – да или не?
Иван Костов: Да.
Водещ: Има ли енергийна мафия в България и ако има, както обяви за пореден път Яне Янев, обяснявайки, че и Марио Тагарински – предателят, както той го нарича в неговата група, участва в тази енергийна мафия? Кои са тези хора, които стоят зад енергийната мафия в България? Не е ли време някой да дойде и да каже, след като много пъти е казвано А, да кажем и Б?
Иван Костов: Енергийна мафия са хората, които първо стоят зад ненужните на България и много нужни на Русия енергийни проекти. Всички тези хора извличат комисионни или по някакъв друг начин изгоди за себе си и в този смисъл са една организирана група, която доскоро, намирайки се на власт, реализираше чужди интереси.
Водещ: Е, кои са тези хора? Дайте да ги кажем.
Иван Костов: Второ…
Водещ: Кои са тези хора? Кои са техните имена? Имат имена тези хора.
Иван Костов: Тези, които подписаха договора примерно и направиха огромни отстъпки на Русия за доставките на природен газ в България.
Водещ: Това е предишният кабинет.
Иван Костов: Предишният кабинет, разбира се. Да понесе отговорността си. Стана ясно, че той е нанесъл щети само от времето на подписването до сега на българските потребители над 300 милиона.
Водещ: Значи начело на тази енергийна мафия стои…
Иван Костов: На тази енергийна стоеше самият министър-председател, който подписа договора, неговият тогавашен енергиен министър Румен Овчаров. Тези хора не трябва да бягат от отговорност. След това, това са хората, които организират и осъществяват доставките. Примерно на ядрено гориво за централата в АЕЦ “Козлодуй”. Или примерно доставки на други енергоресурси за производство на електроенергия, или организират друг вид дейности, инвестиционни например, в сферата на енергетиката. Тези хора наистина преследват своите специални интереси…
Водещ: Имате ли данни за нарушения, конкретни, защото бизнесът на енергетиката има легална страна и те може би…
Иван Костов: Има много конкретни… Имат и легална, но имат и нелегална. Аз ще се опитам да обясня в какво се състои това, което е вредното и което се превръща в щети за българина.
Водещ: /…/ с имена конкретно да знаем и аз, и тези, хора, които ни слушат, кой какво точно конкретно.
Иван Костов: Аз вече казах. Има много хора в тази група, в това лоби, мафиотско, което се опитва и диктува българската енергийна политика, до степен самият Доган да се разграничи от това, защото всъщност Доган направи опит в този въпросния доклад, който коментирахме преди малко, той се опита да каже, че не е част от тези хора, до такава степен. Сърцевината на вредната им дейност е, че нанасят щети на българския национален интерес и то в големи мащаби.
Водещ: Има енергийна мафия, да се върнем обаче на конкретиката. Къде е мястото на Марио Тагарински в тази енергийна мафия?
Иван Костов: Това, което вие ме питате, това е една просто… Използват се в българското пространство такива щитове или оръжия, които се изковават от реалности или от нереални неща, като например понятието енергийна мафия, за да се примерно атакува народен представител, както е случаят с Марио. Аз не знам дали Марио е част от някаква мафия. Това не ми е ясно.
Водещ: Понеже той е бивш съратник, министър във вашия кабинет, човек, който…
Иван Костов: Аз не поддържам контакти с него от много дълги години, не поддържам поради различни причини, но ние сме раздалечили много с него. Така че аз…
Водещ: /…/ политически, така че какви са причините да не поддържате контакти с един човек, с който работехте заедно?
Иван Костов: Той направи друг избор. Той всъщност направи много други избори последователно, напусна един, напусна друг, напусна една партия, следваща, трета, пета и стана…
Водещ: И в този ред на мисли не е ли…
Иван Костов: изобщо той е така…
Водещ: Не е ли логично да смятаме, че сега и поредното му напускане също е с някакви користни цели?
Иван Костов: Вижте, проблемът е колкото негов, може би повече на самата партия “Ред, законност и справедливост”, защото си е послужила с него, защото той може би не беше толкова черен и предател, когато предаде в полза на РЗС предишната си парламентарна група и позволи на РЗС да направят…
Водещ: Тоест каквото повикало, такова се обадило, така ли?
Иван Костов: … да направят в 40-то НС парламентарна група. Да, каквото повикало, такова се обадило. Така че какво да търсим там. Мен въобще не ми се ще да обръщаме повече внимание. Това не е принципна политика. Това не е сериозно, защото това, което аз знам от г-н Димо Гяуров, и от това, което наблюдавах по телевизията…
Водещ: Това е настоящият председател на комисията за борба с корупцията.
Иван Костов: … е, че зад всички тези фойерверки не се крие сериозна, солидна и упорита работа за разкриване на корупцията и конфликта на интереси, крият се поръчки, изпълнение на политически поръчки. Защото констатираните нарушения, например неизпълнение на решения, неизпратени писма…
Водещ: Говорите вече за съдебната система и…
Иван Костов: Не, не, говоря за дейността на Яне Янев като председател на комисията. Това да викаш магистрати, да ги разпитваш сам без състава на комисията, това… При тези комисии, които са нашите, те са много малки, те са по 5-6 души, доскоро бяха 6, сега са 5 човека, тези комисии работят само заедно, тоест това са малко на брой депутати, всички трябва да знаят за какво става въпрос и трябва да следват общата си воля. В никакъв случай не могат да си позволяват да изпълняват политически поръчки да нападат този или онзи само да влязат в медиите.
Водещ: Дайте пример с такава политическа поръчка или нападане на този или онзи.
Иван Костов: Например г-н Димо Гяуров обясни, че част от министрите са закъснели с подаването на декларация. Закъснели. А не нарушили закона. Ето ви пример и се вдигат фойерверки. Говоря за сегашни министри от ГЕРБ. Това, разбира се, е много по-тревожно, отколкото другото, защото когато една комисия не си върши работата, когато се компрометира пред очите на обществеността, от това страда авторитетът на Народното събрание, защото от тази комисия се очакваше наистина много сериозна работа. Това, което се опита например, пряко, засягайки моята работа като председател на Комисията за контрол на ДАНС е непрекъснатият опит да се влезе в конфликтите в ДАНС, да се разгарят конфликтите, включително да се вземат отстранени от ДАНС бивши служители, да се назначат в комисии, така не се прави. В парламента това е лош тон.
Водещ: Дойде време за последния ми въпрос. Поставили сте си срок вие като лидер на ДСБ, изобщо парламентарната група и партията, която управлявате, за подкрепа на кабинета “Борисов” или тя е безусловна?
Иван Костов: Не, ние срок не сме си поставяли. Ние подкрепяме правителството дотолкова, доколкото вървим в общата си програма, защото ние имаме много общи елементи в програмата и в този смисъл например, ето сега веднага ще кажа – ние не можем да подкрепим желанието на Министерството на вътрешните работи да контролира непрекъснато, с непрекъсната връзка да контролира водените в…
Водещ: Интернет.
Иван Костов: … интернет или в това пространство изобщо разговорите. Това не може да бъде.
Водещ: Тоест този проект в парламента от ДСБ няма да бъде подкрепен?
Иван Костов: Това е записано в нашата програма, че не може да се прави и ние съответно няма да го подкрепим. Ние ще поискаме, вижте как ще постъпим, ще поискаме разговори с ГЕРБ, аз вече съм ги поискал, те отговориха положително, ще извикаме г-н Цветанов, ще седнем заедно с него и ще кажем кое ние можем да подкрепим и кое не можем да подкрепим и ако те се съгласят да не отиват в тези крайности, в които желае МВР, ние ще ги подкрепим, но ако отидат в тези крайности, няма смисъл, още повече, че техниката вече се развива толкова много, че има такива начини на свръзка, че човек може да говори чрез интернет-връзка през личния си джиесем и няма да може практически да бъде подслушван по начина, по който, или проследяван по начина, по който МВР иска. То иска да контролира една стара технология, която видимо си отива. Разбирате ли? И трябва наистина много сериозен разговор да се проведе, за да се види как може тази работа да бъде, тоест как може силите на МВР да бъдат наистина укрепени и да бъдат усилени, но от друга страна да не се посяга на свободния живот на хората.
Водещ: И с това да приключим. Благодаря много за това гостуване. Експремиерът Иван Косов, гост в нашето предаване.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...