Иван Костов за това – имат ли почва идеите на Илиян Михов в България

Водещ: Експремиерът, лидер на ДСБ Иван Костов. Добър ден.
Иван Костов: Здравейте.
Водещ: Здравейте. Ами току-що говорихме пак. Имаше доста интервюта и преди това с професор Илиян Михов. Изразихте някои опасения за това, че той не е запознат с нашата ситуация тук. Какво ще кажете сега?
Водещ: Да, ами ще ги потвърдя. Защото това, което той предлага като конкретна мярка за антициклична политика на БНБ разслабва валутния борд и е неприложимо. И поради тази причина законовозабранено. Но той не е информиран, че БНБ води антициклична политика, регулира паричното предлагане и кредитното предлагане. Има мощни инструменти за това. Те са задължителните банкови резерви, дефинициите и (…) процент на капиталова адекватност. Изобщо, има си инструменти БНБ. И най-важно, лошото е, че той не знае, че банката води антициклична политика.
Водещ: Добре, но истината е, че професор Михов, подчерта и преди минути, че няма да върви към никаква модификация на валутния борд.
Иван Костов: Така трябва. Но трябва да го повтаря поне няколко пъти, за да разсее всякакви съмнения, тъй като носи със себе си недоверие.
Водещ: Мислите ли, че професор Михов ще помогне, а тома е може би една от основните му задачи при идването му тука, за еврофондовете, усвояването на еврофондовете?
Иван Костов:А ми проблемът там е изключително тежък. Това е една засегната от корупция администрация, много тежки структурни организационни проблеми. Виждате, че няма напредък сериозен, няма пробив в усвояването. Положението е много тежко. Европа по никакъв начин не, как да кажа, не променя недоверието си към България. Чека реални доказателства, че нещата са се променили. Такива доказателства, за съжаление, ние не можем да дадем като страна, като държава.
Водещ: Две думи за Еврозоната и чакалнята й. Дали можем през тази година да влезем в чакалнята? Какво е вашето мнение?
Иван Костов: Ами вижте, аз мисля, че поначало тази дискусия е излишна, тъй като тя ще причини бели. Тъй като за тези неща не се говори. Те стават в условия на конфиденциалност и самото обстоятелство, че това се превръща в публична дискусия е лошо. Защото, ако не получим разрешението да влезем в пробния валутен механизъм ERM-2, ни е практически ще претърпим една сериозна политическа загуба, без да има нужда от това. Обективно няма нужда да се говори за тези неща. Хубаво е те да се случват.
Водещ: Да, чухме по една телевизия да казвате, че отговаряме на всички условия и изисквания.
Иван Костов: Да, да, това е вярно. Но това трябва да се превърне в много мощна, силна позиция на правителството. Така е. Отговаряме. Тука Симеон Дянков, министърът, е абсолютно прав.
Водещ: Как ще гласувате следващата седмица за персоналните промени на кабинета? Структурни няма да има.
Иван Костов: Ще подкрепим персоналните промени на кабинета, тъй като те са добри. И освен това и двамата нови министри са хора, идващи от убедително работещи екипи в правителството, този на Министерство на отбраната.
Водещ: Но нямаше консултации със Синята коалиция.
Иван Костов: Нямаше.
Водещ: До тук не е имало, така ли?
Иван Костов: Нямаше консултации. Може би вчера е бил информиран Мартин Димитров, излезе някаква такава информация, но няма яснота какво точно е станало. Но все пак решението е обявено преди, в смисъл на консултациите, те да се проведат преди да се обяви решението, а не след. То тогава се превръща в разяснение, а не в консултация.
Водещ: Пак един бърз въпрос, кратък отговор. Вярно ли е, че можем да пропаднем пак в кризата? То ние не сме излезли още, но…
Иван Костов: Ние не сме излезли. Затова аз му се чудя на президента на темата, която обяви “Накъде след кризата”. Първо, нека да излезем от тази криза, че да говорим “накъде след”. Ние не излизаме.
Водещ: Не сме тръгнали нагоре.
Иван Костов: Аз имам сериозни тревоги и търся начин да ги споделя с управляващите. Те се изразяват в нашата препоръка да се направи нова антикризисна политика.
Водещ: Добре, не може ли да се направи? Има ли някакъв проблем да се направи?
Иван Костов: Не знам.
Водещ: Да не го наричам стратегия, план.
Иван Костов: Разбира се, че трябва да има план за излизане от кризата. Аз чета социолози, които се произнасят по този въпроси и се удивлявам на крайната некомпетентност на колегите, които, чудя се защо влизат в икономически спорове. На социолога не му е работа това. Или пък в управленски.
Водещ: Е, да, така е.
Иван Костов: Не, те не могат да казват, че кризата идва отвън и затова нищо не може да направи правителството. Ами тогава да нямаме политика въобще, да нямаме управление. Толкова елементарно може да се възрази на техните твърдения. Нали правителството е затова – да прави антикризисна политика.
Водещ: Добре, може би последно. Мисля,че ще се преразглежда, не знам със 100% сигурност дали е така. Но Законът за хазарта – вашето мнение?
Иван Костов: Ами аз казах веднъж и искрено се надявам, че министър Дянков ще бъде този достоен и стабилен министър, който няма да позволи на Васил Божков-Черепа да промени облагането на хазартните си игри така, че да не плати нито един лев в бюджета.
Водещ: Добре. Вие си имате своето място и тежест в Народното събрание, така че…
Иван Костов: Ами знам какво се готви или знам по слухове. Работи се нова схема на облагане на хазарта, която ще бъде изключително изгодна за Васил Божков и много неизгодна за държавата. Ако това се направи, министърът ще загуби доверието, моето лично и, предполагам, на Синята коалиция.
Водещ: Е, вие биете камбаната, тревогата. Добре, благодаря ви. Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...