Иван Костов – За субсидиите на независимите депутати

(+видео)

Водещ: Председателят на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов сега е мой гост в студиото. Добро утро.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Да ви питам така – дължи ли ви някоя от париите пари, заради депутатът Венцислав Върбанов, който вече не е в Синята коалиция? Знаете ли?

Иван Костов: Не зная. Не знам дали той е обявил принадлежност към друга партия, той гласува с ГЕРБ и “за” правителството, но не зная точно каква е.

Водещ: Поискахте справка от Сметната палата, от финансовото министерство, ако не се лъжа, отговориха ли ви?

Иван Костов: Това, което ще поискаме ние днес в парламента, всъщност ще направим изявление, с което ще обявим две инициативи – Синята коалиция, едната е Сметната палата да провери, първо, законосъобразно ли е отпускането на тези публични средства към тези политически партии, към които депутатите са обявили принадлежност, ако те с извън коалицията, която е спечелила гласовете. И след това да провери като втора тема как тези допълнително получени средства се харчат. Защото те може би, по пряк или не пряк начин, с посредстващи фирми се връщат обратно в народните представители. Има такова подозрение в Народното събрание. И второ, ще предложим да се създаде извънредна парламентарна комисия, тъй като въпросът е изключително тежък. И трябва да отстрани подозрение за корумпирано мнозинство, на практика.

Водещ: Откъде идват подозренията – че част от средствата се връщат в народните представители? Както писаха, между другото, във форума зрителите, че 160 000 лева е доста добра заплата, годишна, за един депутат. Хората така го приемат, че тези суми са си…

Иван Костов: Повече от 160.

Водещ: 200 000 вече.

Иван Костов: Да. Въпросът е да се отстрани подозрението, че в България има корумпирано мнозинство. И заради това трябва да има извънредна парламентарна комисия. Защото наличието на корумпирано управляващо мнозинство е всъщност една от основните причини България да спре на средата на пътя и, примерно, да не може да извърви останалите крачки към европейските фондове, към европейското финансиране, към европейските програми, към общата шенгенска граница и т.н. Което е от решаващо значение за една бедна и изтощена страна, каквато сме ние.

Водещ: Искам да ви помоля да коментирате по-добре съмнението си, че тези пари, които се полагат като държавна субсидия за партиите, пък следват депутата, под някаква форма се връщат като заплащане на въпросните народни представители?

Иван Костов: Вижте, това е общо мнение в Народното събрание. Искам да ви уверя следното – ако Сметната палата направи много подробен и внимателен одит на тези пари, специално, как се разходват от партията, която ги получава като допълнителна субсидия, защото това вече стана ясно. Вижда се, че ГЕРБ ще получи до края на мандата близо четири млн. от такива народни представители. Вижда се дори в междинния отчет, който се дава как рязко е нараснала тази субсидия. Въпросът е, че на счетоводно ниво при първичните документи, при отчитането на тези средства, които Сметната палата може да прегледа много внимателно, тя може да установи къде отиват парите. Всъщност, за какво се разходват парите и по този начин ще може да отговори…

Водещ: Едва ли има перо, в което… ГЕРБ да представи перо – връщане на част от субсидията на независимия народен представител.

Иван Костов: Да, такова перо, вероятно, едва ли са допуснали, въпреки че никой не знае какво точно има. Но вероятно под някаква форма, подозират, това е общо подозрение, в цялата Народно събрание, че тези пари се връщат. Или част от тях се връщат, нали, аз не мога да кажа. Точно за това – да се отстранят тези подозрения. Защото ако това е вярно, излиза че наистина мнозинството се крепи на корупционна схема. И тогава няма защо да се питаме -защо в страната има корупция?

Водещ: Аз ви предоставям пари, вие ми върнете едни други пари срещу гласуването.

Иван Костов: Точно така. И заради това Сметната палата трябва да надникне внимателно. И ако трябва след това да сезира прокуратурата и тя да направи насрещна проверка. Примерно, парите отиват в консултантски договор в някаква фирма и фирмата е свързана с този народен представител.

Водещ: Прав ли е Волен Сидеров да си иска парите от Коалиция за България, според вас, заради депутата Камен Петков, който му изневери с Коалиция за България?

Иван Костов: Тази извънредна, временна, парламентарна комисия, която искаме да създадем, трябва да реши този въпрос. Тя трябва да стигне до сърцевината на проблема, защото очевидно има проблем. И трябва да предложи решението. Решението трябва да бъде чрез поправка на Закона за политическите партии, които допускат такова движение и появата на този проблем.

Водещ: Вие как мислите? Защото ако разберете, че Венцислав Върбанов, например, е декларирал принадлежност към ГЕРБ, след като гласува на абсолютно всички гласувания в парламента, ще поискате ли ГЕРБ да ви върнат парите от субсидията?

Иван Костов: Значи, ако ГЕРБ върнат парите, те ще отидат за партия “Обединени земеделци”. Защото така сме се разбрали, ние имаме такова споразумение преди изборите. За един народен представител, парите ще отидат за “Обединените земеделци”. Те няма да се разпределят помежду ни, а ще отидат за тях.

Водещ: Връщат се в Синята коалиция, поне.

Иван Костов: Но въпросът с тези пари и с тези депутати… Първо, въпросът, разбира се, са депутатите. Тяхната мотивация, тяхната мотивация да гласуват по един или друг начин, тяхната идеологическа ориентираност, техния поглед върху проблемите в Народното събрание, решенията, които се взимат. Това е основният въпрос. Те как тези хора са мотивирани дали волята им е свободна, както казва Конституцията. Това е решаващият въпрос, след това са парите. Докато се реши въпроса за парите, партиите към които други такива независими са обявили принадлежност, най-добре е да ги върнат на данъкоплатеца. Всички казват, че няма пари, затова няма пари, за друго няма пари – да върнат тези пари, да ги предоставят на бюджета, докато се реши въпроса. Тоест, да няма присвояване на пари за чужди гласоподаватели.

Водещ: Да де, обаче, ако парите се полагат по-скоро на партията, отколкото на народния представител… Или по-скоро, ако вървят с партията или коалицията…

Иван Костов: То няма по-скоро – или едното, или е другото.

Водещ: Дайте да разберем кое е от двете.

Иван Костов: Тълкуването на Министерството на финансите, и тук всички са прави да се опитват да фокусират вниманието на министъра на финансите по този въпрос. Аз се радвам, че вчера ми се отдаде да седна и да поговоря с него и да му обясня точно основанията на хората, да му покажа закона, текстовете, да му кажа защо към него са тези претенции. Претенцията към него е, защото преди време министърът Пламен Орешарски изтълкува по неправилен начин този закон, за да нанесе удар на сините.

Водещ: Как?

Иван Костов: Ами, така, тогава тези, които напуснаха от парламентарната група на ОДС и на ДСБ си тръгнаха с парите. И това го направи Пламен Орешарски, вероятно, съгласувано с министър-председателя. Даже даде такова тълкуване на закона, което според нас, не е основателно тълкуване. В този смисъл министъра може дори…

Водещ: Вие предлагате подобно нещо – те пак да си тръгнат с парите и да ги върнат в бюджета.

Иван Костов: Министърът може сам да реши въпроса. Просто да възложи или да поиска от министъра на правосъдието, аз така го съветвам да направи, ето, публично го казвам, обръща се към министъра правосъдието. Там са най-компетентните хора по юридическите въпроси и по законодателството. И иска тълкувания от Министерството на правосъдието на този параграф от закона. И казва – какво ме задължава да направя? Тъй като на него му предоставено по закона да тълкува и да разпределя субсидията.Ако не него не му стига компетентност или дори да му стига, но да е неуверен в нея, да се обърне към министъра на правосъдието и той да му даде сериозно правно тълкувание. И тогава да каже на самата временна комисия, която ние искаме да създадем – такова е решението, вие трябва да предложите друго, ако искате, ако не приемете това. И по този начин да затворим тази страница. Защото това е тежка, преди всичко популистка атака срещу ГЕРБ, да сме наясно. Защото всеки разбира четири млн., всеки разбира полагат се на този, отиват при другия. Тези неща хората ги схващат веднага – защо тези ги схващат веднага и гласуват. Защо казвам, че е популистка? Защото може да има някакво тълкувания в закона, което да позволява това да се прави.

Водещ: Ако е истина това нещо, какво означава популистка?

Иван Костов: Много понятно искам да кажа. Може би съм объркал думите. Но това е нивото, на което ГЕРБ разговаря с хората.

Водещ: Защото беше казано от самата партия ГЕРБ – повече няма да има политическо номадство, повече няма да се местят депутати от група в група. На практика това се случва. И друго нещо, което аз не мога да си обясня, може би вие имате тълкувание. Ако парите следват депутата, защо партии, които не са парламентарно представени, получават субсидия? Такива, които имат 1% или 2% на последните избори.

Иван Костов: Има партии с по 3,5% и те получават повече субсидии, отколкото парламентарно…

Водещ: А нямат нито един депутат, обяснете този парадокс?

Иван Костов: Не мога да го обясня. Парадоксът трябва да бъде отстранен с общата воля, с общо съгласие и със /…/ на народните представители. Те трябва да покажат, че могат да се справят с този проблем. Иначе цялото народно представителство започва да прилича на ВСС. Вижте как се забатачват там нещата, какви кошмари стават. Те, буквално, се разпадат морално пред очите на хората. Ние ще стане, същите като тях. Защо стана така с тях? Защото на едно предизвикателство – на този Красьо Черничкия, който ги е кадрувал, те не можаха да намерят решение. Защото затвориха делото, защото скриха хората, които са си позволили, частично някои понатиснаха, понаказаха, минаха между капките. И ето ги – сега започнаха да се разлагат пред очите на всички.

Водещ: Предстои да видим докъде ще стигне това нещо?

Иван Костов: Не, това е корупцията. Това е бацилът на корупцията, който не се отрязва категорично, решително в самото начало. Затова ние призоваваме, днеска ще призова аз от трибуната, народните представители да подкрепят тази инициатива, защото иначе да знаете, след няколко месеца ние ще заприличаме на ВСС.

Водещ: А вашата…

Иван Костов: Ще говорим небивалици, ще забравим за политика, всички.

Водещ: Вашата субсидия, всъщност, надолу или нагоре е през последната година? Вдигна ли се или падна субсидията за Синята коалиция?

Иван Костов: Субсидията след излизането на Венци Върбанов, то е още 2009 година. Така че субсидията си е тази. А иначе…

Водещ: Каква е?

Иван Костов: Ами, аз мисля че е в рамките на това, което е известно в медиите. Горе-долу се пада, сега сме принудени да кажем така – 15 или 17 000 на народен представител на месец.

Водещ: Да, значи броим – това са грубо 200 000 на година и ги умножаваме народните представители по въпросната сума.

Иван Костов: Да, около един млн.

Водещ: Да, 14 народни представители. Друг въпрос – вчера видяхме декларациите на народните представители, публикувани във вестниците, пред Сметната палата. Така, общо взето, хората останаха с впечатлението, че няма много нужда да ги жалим депутатите – добре живеят. Да ви попитам вас – вие намирате ли време за консултантска дейност?

Иван Костов: Не. И то не е възможно, според мен.

Водещ: Как да не е?

Иван Костов: Вижте…

Водещ: Документите показват друго.

Иван Костов: … ако народен представител си върши работата… Да ви кажа как е организирано консултантството на Запад. Плаща се консултантски часове, отработени, консултантски часове, пълни. Ако консултираш, не можеш да взимаш, примерно, в България, да речем от 300 до 500 лева, сега има хора с особени…

Водещ: На час?

Иван Костов: На час. Но ти, ако си народен представител, ти имаш задължения в избирателния район, трябва да бъдеш в парламентарна зала. Трябва да ходиш на заседание на постоянни комисии, трябва да се готвиш за изказвания, трябва да четеш материали и т.н. На практика от времето в седмицата, примерно, от 40 часа, които може да отработиш седмично, без да навредиш на здравето си, на психиката си…

Водещ: По закон?

Иван Костов: Не, без да навредиш на себе си. Говорим това, което е нормално. Ще ти останат не повече от да кажем, ако си много способен народен представител, с огромен опит, а тук не става въпрос за такива народни представители – много способни, с огромен опит…

Водещ: Значи, зависи от…

Иван Костов: Щото човек, ако е с огромен опит, все пак прави нещата малко по-бързо. Но да му останат пет, да му останат максимум, десет часа в седмицата. Сега, сметнете десет часа колко…

Водещ: От друга страна, добрите идеи трябва да бъдат възнаграждавани подобаващо, нали така? А една добра идея може да ми хрумне ей сега, докато си говорим, за две секунди.

Иван Костов: Консултацията е на час, така се плаща в целия свят. Освен това физическите консултации, услугите, които се ползват от физически лице, трябва да се подчиняват на същите правила. Идеи в България има колкото искате, ако искате да коментирам идеите. Нямаме реализация на идеите. Ние не сме добро в организиране на усилията си и постоянно, методично, търпеливо да реализираме идеи.

Водещ: Всеки казва какво не се направи.

Иван Костов: Моята съпруга казваше така, на времето, всеки идва и ми казва идеите си, а аз си имам свои идеи и не ми стига времето да осъществя своите. Тоест, идеята не струва кой знае колко, въпреки че те…

Водещ: Имате ли идея кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ за президент…

Иван Костов: Не.

Водещ: … който ще изненада страшно много вас?

Иван Костов: Не, не. Но мога да коментирам така – ако ГЕРБ са стигна ли дотам да ориентират предизборната си кампания само, за да изненадат Синята коалиция, то това е много жалка политическа цел. Защото ние сме от едно семейство, защо да се изненадваме помежду си? Това е безпредметно. ГЕРБ дойдоха на власт, за да се справят с тройната коалиция, да им отдадат дължимото.

Водещ: Вие сте от едно семейство със развод, господин Костов, със скандали, преди развод. В такова семейство изглеждате отстрани, че сте.

Иван Костов: Да, но въпреки това оставаме в една фамилия. Има много общи неща. В този смисъл не си заслужава нас да ни изненадват. Те трябва да изненадат…

Водещ: Противниците ви казват, че искате да заемете мястото на “Атака”. Повод взимам от думите ви току-що – оставаме в една фамилия.

Иван Костов: Небивалици се говорят много в НС. Не е възможно да заемем мястото на “Атака”, защото цялата политика, която ние сме изградили е на базата на подкрепа на конкретни политики, на конкретни заявени намерения. Ние подкрепяме министри, заради действията им, силно ги подкрепяме, категорично. И категорично атакуваме министри, които са се отклонили далеч от пътя, който трябва да следват.

Водещ: Румен Христов ще стигне ли балотаж според вас?

Иван Костов: Зависи от неговата кампания, зависи от неговата енергия, зависи от много обстоятелства. И зависи дали ние, особено СДС, ще направим така че зад него да застане обединена Синя коалиция в огромната част от общините в страната. Ако…

Водещ: В този смисъл, вие чистосърдечно или с отвращение ще гласувате за него?

Иван Костов: Аз ще гласувам с убеденост, тъй като ние имаме споразумение и ние от това споразумение нямаме никаква причина да се отказваме.

Водещ: Ще гласувате за споразумението, по-скоро?

Иван Костов: Разбира се, ще гласувам, защото това е начин да се реализират политическите неща в страната. Иначе ставаме като Бойко Борисов – един едно, другия ден друго. Народът е като кучетата, после не тези са като друго кучета и са по-добри. Тези неща не ни приличат на нас, и ако почнем така да се държим…

Водещ: Просто българското овчарско куче е по-добро от лабрадора.

Иван Костов: Аз прочетох съвсем друго, но както и да е. Човек коригира изказването си в съвсем друга посока. Ние не искаме да си коригираме изказванията си, защото в политиката, това е пълно разпадане на политическото. А политическото е да стоиш зад позиции, зад решения, да ги отстояваш непрекъснато. Защото другото е просто да се гърчиш като неполитик, като човек, който е смачкан от обстоятелствата и да се чудиш как да се нагаждаш.

Водещ: Благодаря ви за този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...