Иван Костов за скандалното решение на премиера Борисов за АЕЦ ”Белене”

Премиерът Борисов си послужи с два “бушона” – Симеон Дянков, в ролята на “наредил” и шефът на НЕК, в ролята на “изпълнил”, за да направи решителна крачка към АЕЦ Белене. Тези два бушона са смокинов лист, твърде малък да покрие срамните тайни на неговото управление.

За катастрофата “Фукушима І” никой не търси фирмата собственик “Токио Електрик Пауър”, нито производителя на технологията “Дженерал електрик”. Отговорността е на японското правителство, както пред народа, така и пред света. Защото това е отговорност за националната и световна ядрена сигурност.

Ние ще се опитаме да спрем това решение на българското правителство, защото престъпно е слаба дума за него:

  1. Не са известни новите изисквания за ядрена безопасност, които ще приеме ЕС и всяко правителство на страна членка, която не се съобрази с тях ще наруши брутално правилата за енергийна сигурност на Европа.
  2. Пълната цена за изграждането и експлоатацията на АЕЦ Белене не е известна. Дали е 4, 6, 8 или 11.5 млр. евро остава дълбоко законспирирано. “Инвеститорът не иска да купи котка в чувал” каза преди време премиерът Борисов. Сега се оказва, че правителството му обаче може да купи.
  3. Правителството сключи договор с HSBC. Тогава премиерът заяви: “Няма значение какво казва Първанов, Борисов, Станишев, Костов или който и да е”. “На базата на тази (на консултанта) оценка ще вземем решение.” Сега излезе, че става това, което каже Москва, а не “най-добрата банка, консултант в ядрени проекти”, както нарече HSBC г-н Борисов.
  4. Това е най-големият скандал, пред който е изправено правителството на Борисов, но този път не е забъркан от ДС и КГБ, а произтича от порочността на управлението. Борисов рискува българската и европейска сигурност.
  5. В сделката за АЕЦ “Белене” президентът Първанов и премиерът Борисов се домогват за комисионите от Русия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...