Иван Костов за Синята коалиция след предварителния вот за президент и кмет на София

Водещ: Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов в студиото на “Седмицата”. Здравейте, господин Костов.

Иван Костов: Здравейте.

Водещ: Понеже последното, което каза Волен Сидеров беше: откъде накъде Синята коалиция ще си прави изборите в училищата, ще питаме министъра на образованието, как така една партия ползва училища. Да го изчистим този въпрос.

Иван Костов: Това е дребно злобеене. Злобеене на дребно. Съвсем излишно. Изборите се правят в училищата. Всеки, който иска, може да направи избори. Ако иска “Атака” да излъчи кандидат за президент, да направи вътрешни избори, ако изобщо е в състояние.

Водещ: За това няма регламент, господин Костов. Наеми ли трябва да се плащат?

Иван Костов: Най-естествено е хората да гласуват там, където гласуват обичайно. След това, България е демократична страна, правителството и министрите и цялата държавна система следва да подпомагат, когато демократично се търси някакъв вот на избирателите. Това е толкова нормално, това е в духа на българската Конституция.

Водещ: Защо не си го правят в клубовете – това беше неговата… В което има логика да се задава въпросът.

Иван Костов: Вижте, в сравнение с 2007 година, когато сме били опоненти със СДС, гласуваха 44% от избирателите. 44% в сравнение с 2007 година – това са много хора. Не могат да гласуват в клубовете.

Водещ: А много ли са наистина?

Иван Костов: Много са.

Водещ: Защото друг коментар, който четох, беше: това беше едно вяло участие.

Иван Костов: Не. Вяли избори, ако се бяха провалили някъде, ако не можехме да открием избирателни секции, ако в открити избирателни секции нямаше хора, които да гласуват. Няма такова нещо. Национални избори в цялата страна бяха проведени.

Водещ: Какъв е отговорът ви на намеците, че в гласуването на предварителните избори за Синята коалиция е имало, да си го кажем направо, купени гласове? Защото това се крие зад иронията за ромските гласове.

Иван Костов: Към нас никой не е отправял такива упреци. Към ДСБ такива упреци няма. Не съм го чул въобще.

Водещ: Тоест към СДС. Това е да кажем към целите избори.

Иван Костов: Не съм съгласен. Аз мога да… Към нас нямаше нито един упрек, това е истината. Второ, ние сме преценили, приемайки резултатите от изборите, самите избори за обективни. Тоест дори да е имало да кажем 2-3 хиляди гласа, което не е изключено, те не променят общата картина.

Водещ: Не, вие не сте видели, че има упреци към вас. Цветелин Кънчев казва в “Новинар”: без циганите Прошко Прошков нямаше да е кандидат за кмет на София.

Иван Костов: Не, не. Този човек беше освободен от затвора от генерал Марин, за да говори точно такива неща. Моля ви се, намерихте и вие кой да цитирате.

Водещ: А имаше ли потвърждение на страховете, че ГЕРБ или ДПС ще се опитат да опорочат вашия предварителен вот? Понеже вие ги изказахте, че е възможно това да се случи? Видяхте ли някъде потвърждение, че са се опитвали да го направят?

Иван Костов: Има необясними гласове на някои места, но аз пак казвам, те не променят общия вот. Има необясними гласове в Разградско, има в Кърджалийско, има такива гласове, но не променят общата картина.

Водещ: Признавате ли, че ДСБ е по-малката партия в Синята коалиция?

Иван Костов: Съвсем малко по-малката.

Водещ: Съвсем малко по-малката. Защо загубихте в страната от СДС?

Иван Костов: Знаете ли как е анализът? В големите градове ние печелим срещу СДС с 56-57% срещу 43-44% за СДС, но много силно губим в провинциалната част, в малките градове, в малките населени места и далеч от големите центрове. Там губим с 2 към 1 и това е причината да не се класираме по-добре.

Водещ: Какво е мнението ви за Румен Христов? Да ви попитам така – защо не го оставихте министър на земеделието, след като вие поехте управлението на страната от Стефан Софиянски, той беше такъв министър в служебния кабинет.

Иван Костов: Министърът на земеделието беше от БЗНС.

Водещ: Във вашето правителство.

Иван Костов: Разбира се.

Водещ: Само заради коалиционното…

Иван Костов: Не, имахме тогава силен министър на земеделието. Венци Върбанов тогава направи много неща за страната. Говоря за онова време.

Водещ: Какво мислите за Румен Христов? Понеже се напомня участието му в кабинета на Любен Беров като заместник-министър, говори се за връзки с ДПС. Със сигурност ще трябва да изговорите през следващите месеци какво мислите за всичко това.

Иван Костов: Ние ще подкрепим Румен Христов, изпълнявайки споразумението по безусловен начин, категорично, защото това е политическата почтеност. Това е политическата почтеност, не гражданската.

Водещ: Тоест по споразумение, но не по душа.

Иван Костов: По споразумение. В политиката душата е в споразуменията. Няма душа извън споразуменията.

Водещ: Как гледате на слуховете, че Петър Стоянов можел да бъде кандидат-президентът на ГЕРБ?

Иван Костов: Ако не се кандидатира Бойко Борисов на тези избори за президент, ГЕРБ ще ги загуби. Курсът, който поема Борисов да омаловажава изборите, да казва “не ми трябва това”, “аз ще намеря човек”, като че ли това е някаква несложна и неважна длъжност извън ГЕРБ, означава само едно – голям страх от изборите. Нищо друго не означава и няма да се изтълкува по друг начин, колкото и да е силна пропагандната машина на ГЕРБ.

Водещ: Кого ще предложите за вицепрезидент от ДСБ?

Иван Костов: Ние в сегашния момент сме предложили Румен Христов да направи консултации – да се огледа, да говори с хора.

Водещ: Тоест той да потърси измежду вашите…

Иван Костов: Разбира се. И ще срещне подкрепа от мен, от цялото ръководство, въпреки че все пак човекът, който той ще посочи, трябва да даде лично съгласие. При нас в устава е така – някой може да бъде кандидатиран само ако иска. Ако не иска, не може.

Водещ: Как гледате на отхвърленото от СДС предложение на ДСБ за споразумение за общо явяване на местните избори извън София?

Иван Костов: Гледам като на нещо, за което би трябвало сега да има политическа логика, СДС да настоява много повече, отколкото ДСБ. Защото техен е кандидатът на националната кампания. За да направят мощна коалиция зад него, те би трябвало да търсят навсякъде споразумение. Това е простата политическа логика.

Водещ: Защо не гласувахте на вота на недоверие? Вие не участвахте, след като бяхте убеждавали седмица българите, че смисълът на демокрацията е именно в участието – във вашия случай предварителните избори. И след това не участвахте.

Иван Костов: Така е. Ние търсехме знак. Знак, който да бъде много красноречиво разграничение и от искащите вота, и от ГЕРБ, защото считаме еднакво виновни или почти еднакво виновни и Тройната коалиция и ГЕРБ за това, че кризата не беше спряна навреме в страната.

Водещ: Използвахте същия знак като “Атака”, може да се каже и като Бойко Борисов.

Иван Костов: Не. Първо знака го дадохме ние, след това “Атака” решиха да гласуват по този начин. Оригиналните политически идеи идват от Синята коалиция, не от други партии. И това, че се повториха нашите мотиви във вота по отношение на краха на антикризисната политика, пак трябва да ви подсказва, че оригиналният източник на политически идеи е Синята коалиция. И това не е случайно. Основната причина е, че ние сме единствените реформатори. Ние знам как се правят реформи. Това е политика на друго ниво. И заради това от нас критиките излизат най-убедително. И заради това и нашите решения са абсолютно самостоятелни, не се влияят от никой. Вторият знак, който искахме да дадем е, че нямаме нищо общо с грозните разправии, които станаха между ГЕРБ и БСП и от ДПС от другата страна. Даже ДПС не толкова, но ситуацията в парламента беше кошмарна. Всеки, който влезе в този дебат, загуби много от уважението на останалите, защото наистина необуздана ярост, липса на елементарна толерантност, надвикване, хвърляне на обвинения във всички посоки, включително и срещу мен от госпожа Фидосова. Аз въобще не мога да разбера тази логика на човек от ГЕРБ, който се опитва мен да ме опакова заедно с БСП и ДПС. Трябва да е ясно, че Бойко Борисов е бил член на БКП. Напуснал МВР, за да не излиза от БКП. Аз не съм бил член. Същото се отнася и за други видни представители на ГЕРБ. Така че, тук е една гузна съвест – хайде сега Костов ще го пратим там. А пък липсата на елементарно уважение на житейския ми път през тези 22 години показва тези хора на какво ниво са. Сега, аз лошо, че заговорих за себе си, това е лошо, но общият тон, общата атмосфера беше наистина…

Водещ: Тогава излиза, че и премиерът е бил прав да не отиде в парламента с мотива, че това не му е приятно, защото горе-долу и ние това казваме.

Водещ: Тогава излиза, че и премиерът е бил прав да не отиде в парламента с мотива, че това не му е приятно, защото горе-долу и вие това казвате, това е най-малкото неприятно.

Иван Костов: Това беше вторият мотив. Първият е, че търсихме красноречив знак за разграничение. Това е основният ни мотив. Красноречив знак на разграничение от следното – от подкрепата за правителството – това е най-важното, защото забележете нещо, което почти не става ясно от политическите коментари ден след вота. Никога досега вот на недоверие не е показвал толкова бърза и голяма загуба на доверието на парламента в правителството. Никога досега – 22 години. И то само за две години, и то толкова голяма загуба – до 124 гласа да се стигне да гласуват срещу вота. Това показва много бърза деградация на мнозинството. След това, какво е мнозинството? На практика вторият извод от вота е, че правителството няма политическа подкрепа извън ГЕРБ. Тоест това правителство е правителство само на малцинството. То наистина има право да търси подкрепа от други места, но не получава от никъде политическа подкрепа. То получава една крайно съмнителна подкрепа на хора, които са купени или закопчани от Цветан Цветанов, както на всички ни е ясно в парламента. Това обаче поставя цялата политическа основа под правителството в абсолютно земетръсна зона. Защото вижте, хайде да се отдръпнем от тези неща и да погледнем отгоре – каква е ползата за реформите от правителство, съставено по този скрит начин или крепящо се на такива скрити подмолни основи и конструкции. Някой закопчан, някой купен и т.н. Това правителство, ние в Синята коалиция трябва да се откажем напълно от мисълта, че това правителство е способно да направи реформите, от които страната се нуждае.

Водещ: А по съществото на дебата чухте ли нещо, което има смисъл? Аз всички питам трябва ли да се възстанови нещо, което вие пръв въведохте с Кодекса за социално осигуряване, да има независимо от политиците осъвременяване на пенсиите?

Иван Костов: То е индексация. Казва се индексация.

Водещ: Да, швейцарското… Вие всъщност пръв дадохте принципа, после се развиваше с процентите как ще се съотнася формулата.

Иван Костов: Не. То е свързано с инфлацията и процентите вървят заедно с това. Мисълта е да не се нанася щета на доходите на хората.

Водещ: Добре, това не е ли нещо, което все пак имаше смисъл да бъде чуто в този вот, независимо кой го внася или не.

Иван Костов: Имаше, разбира се.

Водещ: Вие смятате ли, че трябва политиците да постигнете съгласие, а не да зависи от добрината на Бойко Борисов или Сергей Станишев, а по принцип?

Иван Костов: Ако работи политическата система по принцип, не може управляващите да останат глухи по отношение на реакциите на опозицията, защото те са все пак в едно положение на управляващи и контролиращи ги, опониращи им. Само че при нас двигателят е спрял, при нас няма управляващи като мнозинство – хора със самочувствие, че имат политическата подкрепа, взета от хората, от избирателите и на тази база управляват страната. У нас има хора, които управляват страната и знаят, че нещо дълбоко в тази история е нередно. Как тогава те да слушат като им се казват каквито и да било неща? Тези хора развиват синдром на срам от ситуацията, в която са поставени. Вие искате от тях хладнокръвно да преценяват, да слушат. Трябваше да ги видите в залата.

Водещ: Е нямаше как. Правилно ли беше това, че за първи път вот, оправдан с траура, не беше излъчван?

Иван Костов: Вотът не трябваше да става в деня на траура. Ние гласувахме да бъде преместен. Но от друга страна вот да се излъчва в деня на траура е също така достатъчно неуместно. Но това даде възможност на ГЕРБ да покрият изобщо дебата. И добре че го покриха, защото те наистина много загубиха от този вот. Не само по видимата политическа подкрепа за своето управление.

Водещ: Ще гласувате ли за вот на недоверие за провал на цялостната политика на правителството?

Иван Костов: Знаете ли, оттук нататък на ГЕРБ остава възможността с определени промени в собственото си политическо поведение да си върнат доверието на някои от политическите формации. Това им остава. Аз не казвам на кого, как и въобще, но съм длъжен да кажа, че от досегашното поведение на ГЕРБ не следва, че те първо имат волята да направят това, нито че имат културата да възстановят мнозинството. В този смисъл сигурно е, че ще има скоро някакъв друг вот. Въпросът е, че той няма да бъде отразен с политически средства, тоест по политически начин с възстановяване на политическо мнозинство и примерно промяна на политиката и ще трябва да бъде инкасиран от политическа партия ГЕРБ.

Водещ: Аз не разбрах всъщност какво отговорихте вие, вашата коалиция. Според вас, разбира се. Ще гласувате ли за?

Иван Костов: Няма как да отговоря от името на цялата коалиция.

Водещ: Вие какво мислите? Трябва ли вашата коалиция според вас да започне да гласува против правителството, а не да дава знаци?

Иван Костов: Знаете ли, в нашата декларация по време на дебата казахме така: наближава национален вот. Истинският вот е на 23 октомври, когато ще избираме президент на страната, когато ще избираме местни органи на власт. Това е националният вот. Да се търси непрекъснато вот на недоверие срещу правителството с оглед на това отново и отново да се сблъскват и да се ругаят по този начин, който стана вчера, едни политици с други – аз не намирам смисъл. Защото онези избори обезсмислят дебатите в парламента. Ако ние имаме политическа култура, няма да правим тези неща, защото по този начин не помагаме на избирателите да формират становището си за истинските избори. В какво е смисълът? Аз съм против да се иска вот преди да минат изборите, защото това наистина не е нито далновидно, нито стратегически правилно, а и е дефицит на политическа култура.

Водещ: Какво отговаряте на Мартин Димитров, лидера на СДС, на призива да си оттеглите заместник-министрите от правителството на Борисов, визирайки Евдокия Манева и Константин Димитров? Те членове ли са впрочем още на ДСБ?

Иван Костов: По същия начин съпартиец на Мартин Димитров каза да си оттегли той заместник-министър от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, така че се получава едно глупаво надговаряне, в което аз не искам да участвам. Всички знаят, че имаше конфликт, когато Евдокия Манева заяви, че не е крепостна на Иван Костов и че ще отиде и ще бъде министър. Аз защо да го повтарям това? Защо да повтарям нещо, което е известно на обществото, защото Мартин поради някаква причина е решил, считайки, че не се виждат неговите представители във властта, да търси по този начин отговор на неудобни за него въпроси.

Водещ: Как трябва да се държат партиите в такава ситуация? Трябва ли тези хора да оставят тези редици? Ами ако бяха останали в правителство на БСП зам.-министри членове на вашата партия, щяха ли да продължат да са членове?

Иван Костов: Хайде да се върнем още малко назад. Какво са зам.-министрите в политическите кабинети? Експерти, преди всичко експерти. Нито един от зам.-министрите не е натоварен с политическо доверие. А сега върнете още малко, правителството на Симеон Сакскобургготски. БСП имаше вицепремиер, г-н Костадин Паскалев, имаше министър в кабинета на администрацията и твърдеше, че не участва в този кабинет. Сега къде е онова участие, което всички приеха и тогава никой не им задаваше въпроси, къде са тук някакви хора, които сами преживяваха и дефинираха себе си като експерти и казаха, че участват в лично качество. Откъде накъде да слагаме това нещо на една и съща плоскост и да го сравняваме, аз не мисля, че това е продуктивно, аз разбирам да участва Синята коалиция и ДСБ с министър на базата на споразумение, тогава наистина вече има основание да се търси такъв отказ. Аз на тези хора, които са в кабинета, аз не мога да им кажа нито да влязат, нито да излязат.

Водещ: Според вас какви са уроците след поредния драматичен инцидент, този автобус на магистралата.

Иван Костов: Че държавата я няма да си върши работата. Щом някаква фирма може да превозва хора, без да има лиценз, както аз разбирам…

Водещ: Ама имала е…

Иван Костов: Да, де, ама аз разбирам, че не е редовна, че там овтобусът бил стар и т.н., нека да видим окончателните резултати, но изглежда като несвършена работа от страна на контролни, държавни органи и т.н. Сега едни казват имала е, други казват нямала е, аз на Цветанов не вярвам вече на нито една дума, така че не мога да се ориентирам, докато не видим обективно.

Водещ: Ще участва ли Синята коалиция в попълване на квотата на Народното събрание във ВСС. Искра Фидосова каза, че ГЕРБ не издига кандидати. Вие издигнахте ли?

Иван Костов: Вижте, да се издигат кандидати в този ВСС, който преживява тая драматична криза, тая тежка криза, означава на тези, които я предизвикват вътре, които се държат по абсолютно недопустим начин, да им се каже, добре, де, ето ние ви изпращаме представители. Хора с морални аргументи напуснаха ВСС. Четете внимателно какво казва министърът на правосъдието, четете главния прокурор, вижте какво говори председателя на Върховния касационен съд и ще видите какво представлява в момента ВСС. Този ВСС трябва да бъде бойкотиран от обществото, от политиците, от законодателя и трябва да се намери начин да се реши (…)

Водещ: Т.е. не издигате кандидати.

Иван Костов: Вижте, това е наистина, кой човек от ДСБ ще отиде да стане член на този ВСС? Кой? Кой? Няма такъв. Няма човек, който да отиде и да каже аз ще отида и ще споделя отговорността на онези. Това е невъзможно.

Водещ: Сам заговорихте вие преди малко за вас лично. Появихте се в “Уикилийкс”. Вие как прочетохте грамите на, как се казваше, Ейвис Боулън?

Иван Костов: Аз знам защо ги е написала така.

Водещ: Тя какво казва за вас, че сте с тенденция към авторитарност, арогантно, непредсказуемо поведение. Или поне това избраха българските медии за заглавия. И защо е написала така за вас?

Иван Костов: Ами първо, защото в дните на протеста в американското посолство и самата тя споделяше огромни страхове за България. Считаше, че ние не можем да излезем мирно от този протест и настояваше СДС, ОДС да направят коалиция с БСП, на което получи категоричен отказ от мене.

Водещ: Американците са искали да се коалирате с БСП?

Иван Костов: Да, да, да. Ако ще отваряме “Уикилийкс”, да отворим всички страници.

Водещ: Хайде да ги отворим.

Иван Костов: Ами ето, това е страницата. Аз го казвам като свидетел, освен това цялото ръководство на СДС знае…

Водещ: Арогантно й отказахте, тя да пише после…

Иван Костов: Отказах й категорично, от което тя остана с впечатлението, че съм арогантен.

Водещ: А кое беше непредсказуемото?

Иван Костов: Непредсказуемото беше поведението ни по време на преговорите с Русия, когато американската страна настояваше ние да приемем руските предложения за доставката на газ и на цените, имаше такова нещо.

Водещ: Те пък защо са, това са тия газовите войни, така наречени.

Иван Костов: Това са газовите войни, в които Америка по някакви нейни глобални съображения ни съветваше да направим това. Това е нашата съпротива срещу пакта за стабилност в Югоизточна Европа, да се вписва, че Русия има изконни исторически интереси и претенции към Югоизточна Европа.

Водещ: Е това американците са го искали?

Иван Костов: Не, това беше предложено на масата на преговорите и ние го спряхме. Това беше, когато трябваше да приемаме косовски албанци и се настояваше, тогава наистина може малко арогантно е прозвучал отказът.

Водещ: А кога сте й се видял авторитарен според вас?

Иван Костов: Ами може би през цялото това време тя да не е разбирала. Тенденции на авторитарност, не е точно авторитарност, това е тази характерна решителност, в което бързо се взимат нужните за страната, не коментирам правилни или неправилни, решения, но на тая способност лесно може да се привиди нещо авторитарно. Не е имало никога авторитарност, всички, които са били в управлението, знаят това.

Водещ: Добре, Тази седмица каза Диляна Грозданова, че не сте демократ и призоваваше да се оттеглите.

Иван Костов: Е, не, не, точно от тяхното семейство, моля ви да не говорим тези неща.

Водещ: Има ли гръцки сценарий за България?

Иван Костов: Не, не. Първо, защото българският външен дълг е публичен, външният дълг е на много ниско ниво. Няма как държавата да изпадне в неплатежоспособност. Още повече че има и валутен борд. Валутният борд влияние ограничаващо на икономическото развитие на страната, но не допуска да се получават големи финансови дисбаланси, от които да се получават …

Водещ: Понеже тази седмица премиерът казваше да не стане като в Гърция, това ли искате. Т.е. при какъвто и да политически развой в България вие не виждате връзка между евентуална политическа дестабилизация и тръгване на България по посока на гръцкото пропадане?

Иван Костов: Това са абсолютно евтини спекули, България не може да тръгне по този сценарий. Първата причина е, че няма голям публичен дълг, втората причина е, че има изключително здрава монетарна система, която е стабилна, гарантирана с валутен резерв, в много по-големи мащаби, отколкото са парите в обращение от БНБ в системата на борда. Третата причина, която прави невъзможно това, Бойко Борисов между другото няма да е лошо да се позаинтересува като какво представлява финансовата стабилност, да вземат по-умни хора там, да му обяснят как се гради. Третата е банковата система, която е частна, която е строго регулирана, с регулации, които са много по-тежки, отколкото регулациите в Европа и САЩ. именно заради борда тя не може да причини такова огромно разстройство на кредитните отношение. Така че няма откъде да се получи. Това наистина са евтини и безсмислени обяснения.

Водещ: Къде ще почивате това лято? Досега всички, които питах, казваха, че ще се спасят от работата. Да ви кажа пък на мен ми се струва малко ненормално политиците това демонстриране колко много работят. Много нормално и хубаво е България да бъде управлявана от хора, дето ще отидат и на почивка.

Иван Костов: Вижте, аз ей сега, като изляза от вас, отива при моята внучка.

Водещ: И нея ли ще водите някъде?

Иван Костов: И когато обгърне ръцете си около лицето ми, когато я видя как ми се радва от вратата и вдига ръчички, за мен това е почивката.

Водещ: Т.е. с внучката, където е тя…

Иван Костов: Където е тя, може би там ще стоя и аз, защото за мен това е най-хубавото време. Ако не, във всички случаи ще изкарам някоя и друга седмица на морето.

Водещ: Нашето?

Иван Костов: Разбира се, аз никога не съм почивал в чужбина.

Водещ: Иван Костов, лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...
Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...