Иван Костов за промените в правителството

Водещ: Продължаваме с анализ, коментар на темите от политическия дневен ред на България, който през последните петнайсетина дни съвпадна с политическия дневен ред в Европа. За съжаление, с доста негативни констатации за нашата страна, имам предвид около избора, номинацията около избора на българския еврокомисар. В студиото сме с Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция и лидер на ДСБ. Добро утро, господин Костов, разговор с вас в края на една драматична седмица все пак, свързана и с това, което анонсирах с един наш кандидат, след това оттегляне на кандидатура, промени в кабинета, имаше анонсиране на българска кандидатура за Европейската банка за възстановяване и развитие, което също предизвика интриги и коментари вчера. Какъв е вашият прочит? Как разчитате вие промените в правителството и новите лица, които бяха анонсирани и в кабинета и за кандидат за еврокомисар.
Иван Костов: Първо най-важните промени. Дипломат номер едно Николай Младенов – е добра кандидатура. Преди всичко, освен добри познания, които той безспорно притежава, като министър на отбраната показа, че е смел и компетентен именно като министър. Това пролича и сериозната подкрепа, която получи неговото предложение за изменение и допълнение на закона за отбраната и въоръжените сили. В този смисъл той показа, че притежава качества, които са много важни – кураж и компетентност. Втората номинация също е много добра. Аню Ангелов е също част от този екип, който започна да чисти /…/ обори от 8-годишното управление не НДСВ в отбраната и човекът, който ще запази този курс, тези политики и е способен да създаде така необходимата дисциплина, с която се отличават винаги военните, строгост на бита, на вида, ако щете, на поведението, чистота, почтеност, достойнства. Тези качества той безспорно ги притежава, подготвен е.
Водещ: И получава вашата подкрепа?
Иван Костов: Получава нашата подкрепа. Това са важните неща и освен това бяха закономерни неща, предвид излизането на Румяна Желева. Сега, може, разбира се, да се задават въпроси защо Николай Младенов не е станал веднага външен министър, но това е друг въпрос. Аз имам своите отговори.
Водещ: Какви са те?
Иван Костов: Това е преди всичко обстоятелството, нека да не забравяме това, което малцина знаят, г-жа Румяна Желева направи много ГЕРБ да влезе в ЕНП, разбира се, подкрепна от Николай Младенов и Димитър Абаджиев, но тя направи много. В този смисъл ГЕРБ са тясно свързани с нейната номинация и това е наклонила везната.
Водещ: Политическа отплата към усилията й, така ли да ви разбирам?
Иван Костов: Може би е имало такъв момент. Но ще се отнася до кандидатурата на Илиян Михов, трябва да признаем, че тя носи със себе си елемент на тревога, защото той е известен с изказвания за, това, което по форумите наричат хлабав борд. Хлабав борд е най-малко необходим на България в момента. Аз не знам по каква причина, прочетох му внимателно нещата, които е публикувал. Аз мисля, че той не познава добре обстановката в България. Това е естествено, той е от 18 години навън.
Водещ: Да, той призна между другото, че не е запознат в детайли.
Иван Костов: Да, но той не познава регулативните механизми на БНБ, той не знае какво прави БНБ, не знае основно, че тя води анти циклична монетарна политика и тя е много ярко изразена. Аз не искам да навлизам в детайли, но да се препоръчва на банката някаква анти циклична теоретична политика при положение, че тя има много и добри инструменти да влияе, е едно много тежко не познаване на обстановката. Освен това той със сигурност няма никакъв политически опит да упражнява държавни процеси. Аз се обръщам към правителството, той трябва да говори с подготвените хора в правителството и трябва няколкократно много сериозно да коригира тези свои позиции, защото носи елемент на нестабилност. Призиви по форумите “превръщайте парите си в евро” е най-малко необходимото нещо за България, защото идва хлабавия борд, така не бива да се случват нещата.
Водещ: Според вас, той затова ли е привлечен, заради тези свои анализи и идеи?
Иван Костов: Не, не, вижте, той е привлечен, защото няма пробив в усвояването на европейските фондове, няма го пробива. Очевидно огромното внимание на Симеон Дянков беше привлечено към стабилизиране на бюджета, но най-важният приоритет на страната остана някак си в страни и правителството не може да напредне. Освен това трябва да има много сериозно административно преструктуриране. Там има много тежки административни недъзи, изобщо много е сложен проблемът. Аз го наблюдавам много от близо, навлизам непрекъснато в дълбочина и виждам, че изисква много сериозен, чуйте ме, изисква много сериозен сблъсък с една добре подготвена и за съжаление на много места една тежка корумпирана администрация. Това е проблемът.
Водещ: Добре, не е ли добре в такъв случай да има още един ум …
Иван Костов: Да, да, ум не е…
Водещ: … както казва премиерът още един, който да помогне по отношение на фондовете, на евросредствата.
Иван Костов: Не ум, необходимо е смелост и компетентност, тоест специфична политическа компетентност, това, което казах за Николай Младенов в началото на разговора ни. Това е необходимо. Може човекът да не е умен, но трябва да знае, толкова умен, колкото един професор, но той трябва да знае политическите процеси, трябва да знае как да ги движи, трябва да знае как да се конфронтира с тази администрация, която ще се съпротивлява, която няма да желае да минават по край нея пари и тя да не взима част от тях. Това е тежка битка, политическа и стабилна, трябва да се изнесе, аз си мисля, че нещата там наистина ще са много сериозни.
Водещ: Според вас, не е Илиян Михов човекът, който би могъл да…
Иван Костов: Не, човекът може да има някакъв талант и може да навлезе много бързо в тези неща, но трябва да знае, че обстановката е много тежка и да коригира базовите си позиции, влизайки в България и то няколкократно, за да убеди хората, че няма да прави опити да променя валутния борд и съответно системата за влизане в еврозоната, защото се говори, че той ще отговаря за еврозоната, а ние чакаме там покана, нали, за да влезем във валутния механизъм и чакаме да влезем в тестовия период, в който ще се види дали изпълняваме критериите за въвеждане на евро. Тук сме напреднали много. Симеон Дянков тук е напреднал много. Аз чух, че ще има някакви консултации, но нека да кажа, че никой не е консултирал с нас тези промени.
Водещ: Консултации как да се казва ресорът, за който ще отговаря …
Иван Костов: Не как да се казва, а каква сфера на отговорности ще му възложат.
Водещ: Как ви се струва това?
Иван Костов: До колкото усещам нещата са предрешени и това нищо ми подсказва.
Водещ: Обидно ли е за вас?
Иван Костов: Знаете ли, аз от доста време си задавам чии приоритет е Синята коалиция с нейния опит и с нейната волева способност и смелост да стои далеч от управлението на страната, чии приоритет е това, чия цел е. И нека да го оставим този въпрос да увисне в пространството, защото ще си позволя да кажа, вие казахте и за тази кандидатура на г-жа Плугчиева. Политическият прочит, че премиерът подкрепя вицепремиера на предишното правителство, който не е успял да вкара европейските фондове тук е много лош.
Водещ: Тя твърди, че в лично качество се кандидатира, не като представител на България.
Иван Костов: Само че едно е в лично качество тя да отиде с атестат, че е била вицепремиер, който е забатачил усвояването на европейските фондове в България, друго е да отиде с атестата, че следващият премиер, който е от опозицията я подкрепя, това е вече съвсем друго. Това означава, че няма да се търси отговорност на предишното правителство за това най-важно направление, за тази най-голяма щета, която нанесоха на България и това е много лош политически прочит, много лош.
Водещ: Какво е вашето обяснение? Мартин Димитров намекна за възможна сделка.
Иван Костов: Знаете ли, за мен това цялото, заедно с кандидатурата на Кристалина Георгиева, която е безспорно компетентният човек и човек, който ще ни представи по добър начин, но тя е с леви политически виждания. Това , тя е много близко до левицата. Тя не случайно получи веднага, светкавично подкрепа на левицата. Тези две подкрепи, тези две номинации …
Водещ: Защо, според вас …
Иван Костов: Не знам какво означават. Аз затова зададох въпроса защо и чии приоритет е това сестринските партии да стоят в страни и да се правят такива жестове, защото, при цялото ми уважение аз наистина имам много добри чувства към Кристалина Георгиева и вярвам, че тя ще ни представи добре, но има на същото и на по-високо ниво български представители в международните финансови институции, които са работили за десницата доста дълго време. Има една такава кадрова политика. Трябва да я имаме предвид. И още нещо, ако г-жа Плугчиева, сега съвсем директно искам да атакувам кандидатурата на професионална основа със своето лесо-техническо или лесо-въдско образувание поиска сертификат да стане президент или вицепрезидент на българска банка, той ще й бъде отказан. Нека да сме наясно, тя няма да може да стане банкер в България и трябва да стане банкер в Европейската банка за развитие. Това е странна просто постановка на нещата.
Водещ: Не можах да разбера, подозирате ли сделка на някакво ниво?
Иван Костов: Не знам, не мога да подозирам, аз не искам да бъда подозрителен. При положение, че имам толкова опит, аз искам сам да прочитам нещата и нали да си вадя изводите. Засега това говори за едно поведение, което наистина е непонятно и нека да не забравяме, никакви консултации за този кабинет, никакви консултации за кандидатурата за еврокомисар. Никой не направи никакво усилие поне да ни съобщи, поне да ни сондира.
Водещ: Сондаж дори нямаше.
Иван Костов: А ние ще гласуваме, ние ще трябва да гласуваме.
Водещ: Може би резултатите от парламентарните избори предопределя такова поведение? Знаете какъв беше резултатът.
Иван Костов: Не, резултатът е правителство на малцинството.
Водещ: Напомняте го това.
Иван Костов: Това е резултатът.
Водещ: Обмисляте ли някакво знаково гласуване в зала при промените на кабинета?
Иван Костов: Мисля, че не би трябвало да има. Ще кажа пак, промените на кабинета, мисля, че тези две кандидатури наистина са добри за Николай Младенов и за Аню Ангелов. Трудно може да се каже, че те не са добри кандидатури.
Водещ: Другата ви тревожи, сам го казахте.
Иван Костов: Въпросът е стилът, начинът. Начинът на правене на политика е много важен, защото предстоят тежки времена. Аз ви казах още в самото начало в разговора преди да включат камерите, че Световната банка казва, че ще има второ пропадане в кризата. Това пък потвърждава косвено, в смисъл моята прогноза, която аз изказах пред вас в студиото и нарочно ви го подсказах. Ако това се случи, предстоят още трудни времена и наистина трябва да се търси много широко национално съгласие, но то трябва да започне с тези, които стоят най-близко до управлението. А най – близко до управлението безспорно стоим ние, Синята коалиция и трябва да се започне да се търси съгласие и за политики и за всичко останало с нас. Ето, аз например чувам,че се готви закона за хазарта, с който да се даде възможност на Васил Божков Черепа, който уж излезе от хазарта да не плаща никакви данъци за организираните от него хазартни игри. Надявам се, че Симеон Дянков няма да направи това, защото ако го направи, ще загуби нашето доверие. Искам да го кажа съвършено директно в ефир, защото това не може да се прави, такава игра на непоследователност и на угаждане на такива интереси не може да си позволи едно сериозно дясно или дясно – центристко управление.
Водещ: Не последователни сте в мнозинството, така разбирам и този пример, който дадохте.
Иван Костов: Веднъж се слага данък върху хазарта и специално върху тези хазартни игри. Очевидно е близък Васил Божков Черепа, аз не знам точно той как е близък, защото той твърдеше преди три години, че е излязъл от хазарта, но да се смени целият начин на облагане и практически той да не плати нито един лев, да му се даде възможност да го направи са счетоводни машинации. Това е странна промяна. Това ще означава наистина много сериозно деградиране на ключови ценности в управлението.
Водещ: Резултат от лобистки натиск ли ще бъде, ако се случи?
Иван Костов: Да, вероятно.
Водещ: Защо се поддава мнозинството, ако се поддаде?
Иван Костов: Не би трябвало. Но стожерът, човекът, почтеният, който няма да разреши това, аз съм убеден, е Симеон Дянков.
Водещ: Все ще има още един ум…
Иван Костов: Това е някаква ирония.
Водещ: Не, аз …
Иван Костов: Недейте така. Илиян Михов при все, че аз казах критични неща, с който той е добре да се съобрази, той е завършил “Принстън”, мастър е направил в “Принстън”, дисертация е защитил в “Принстън”, професор е наистина, човек, който познава великата депресия, познава най-голямата криза в миналия век, човек, който наистина е способен да подскаже сериозни решения в България. Той не е само ум, нека да очакваме, че един деен човек ще влезе тук, млад със сила, той наистина е добре образован. Друг е въпросът е, че трябва много набързо да влезе в нещата. Мен друго ме смущава. Той ни нареди на някаква опашка на свои ангажименти.
Водещ: каза, че ще дойде за два дни другата седмица в България, защото има ангажименти като преподавател.
Иван Костов: Много уважавам това, че има ангажименти, но родината му България го чака да поеме отговорности. Аз разбирам това, но той трябва да приключи бързо тези ангажименти. Не може тези ангажименти или някакви лекции,. Някакви декански задължения да му попречат да дойде в България, нали го чакат тук хората, че ще им помага.
Водещ: Нека само още няколко думи за Кристалина Георгиева. Тези опасения, съмнения, казахте, че тя е човек с леви убеждения? Тя няма ли да бъде кандидат на ЕНП, освен на всичко друго, в смисъл зад нея е ГЕРБ, няма ли да се ползва с подкрепата на ЕНП?
Иван Костов: Не, не, когато тя е кандидат на ГЕРБ, тя автоматично получава подкрепата на ЕНП.
Водещ: Не е ли парадоксално това?
Иван Костов: Не, не е. Това се случва в цивилизованите страни. Ние от определена гледна точка започваме да изглеждаме цивилизовано. Няма лошо в това да има един случай, два, три, на много места да има, но просто целият курс политически да започва да изглежда като компромис БСП и особено с това като че ли няма да се търси сметка защо европейските пари не влизат в България, това знаете ли какво означава, това означава, че тези европейски пари и в бъдеще няма да влязат, защото в доклада на генералния директор за регионално развитие е казано – очакваме правителството да посочи причините заради, които това не се случва. Една от причините е предишното управление, една от причините е предишната организация на изпълнителната власт по повод усвояването на фондовете. Знаете ли какво се случва с тези фондове, защото, казах ви, че се опитвам да навлизам в дълбочина, хората със сериозните проекти започват да бягат от конкурсите, защото считат, че администрацията го опорочава. Защото един сериозен бизнесмен или предприемач, не може да си позволи да вложи милиони за своя проект, да очаква 50% или близо 50% подкрепа от ЕС за своя проект и накрая да не ги получи, защото той ще се срине финансово. Това означава, че той всичките си намерения трябва да подцени и да остави в един момент в ръцете на една администрация, която е недобросъвестна. Хората започват да бягат. Няма да има скоро качествени проекти, разбирате ли, няма да има на кого да /…/ парите. Само ще блуждаят някакви обръчи от фирми, както е казано в същия доклад, ще дават проекти, в които съотношението между инвестиция и ефект е ужасяващо лошо и тоест те ще дават проекти само, за да взимат и да прибират европейските пари, а не да развиват някакви дейности в България. Това нещо ще означава, на практика, че безнадеждно ще се запуши тази възможност ние да взимаме европейските пари. В момента зрее недоверие, нека да ме чуят управляващите, зрее недоверие на много сериозните хора в България, на средния, на дребния, дори на големия бизнес към администрацията, която управлява парите. Това е вече крайният ефект на отчаянието, хайде да не използвам чужда дума.
Водещ: Добре, но това всичко, тази мрачна картина, която очертахте, тя е шест месеца, че и колко повече след политическата промяна в страната. Не се ли възстанови доверието в Брюксел, не успяхме ли …
Иван Костов: Да, доверието, да, но те …
Водещ: В същото време продължават да се получават предупредителни писма. Колегите от “Сега” са цитирали едно писмо на Дир Канер, предупредително. Той е от 8 януари 2010 година, не от 8 август 2010 година, а от 8 януари 2010 година за това как е възможно да се стигне пак до спиране на еврофондовете.
Иван Костов: Аз едно такова писмо коментирам в момента в разговора ни, което е от януари също.
Водещ: Да, аз затова питам защо продължават да се получават такива писма 6 месеца след …
Иван Костов: Защото няма пробив в усвояването на европейските фондове и това е основната тревога на Синята коалиция.
Водещ: Защо няма? Политическа воля има ли от мнозинството да има пробив?
Иван Костов: Има заявени добри намерения, няма воля. Знаете ли какво е воля, нека да се разберем, воля е способност, стъпка по стъпка да се доближаваш до целта си. Това е воля. Когато показваш, че се движиш в правилната посока, че преодоляваш изпитанията и една по една овладяваш целите, подцелите към, голямата си цел, това е воля. Воля не е да кажеш, аз искам това да го направя. Това е намерение,
Водещ: Вие виждате намерение, воля не виждате.
Иван Костов: Аз не виждам воля.
Водещ: Явно и Брюксел не вижда.
Иван Костов: Трябваше да видя как се върви по този път, как се изминава пътя. Трябваше да видя как се минава по край жалоните по този път, да се види, да се усети движението, това е волево усилие.
Водещ: Добре, след като не виждате воля, защото продължавате да подкрепяте мнозинството и с това така да се ориентираме към завършваме, към финал?
Иван Костов: Опитваме се да коригираме, опитваме се да помагаме, защото това е за доброто на България.
Водещ: Пишете обаче в същото време алтернативни антикризисни планове.
Иван Костов: Чакаме да ни поканят, искаме да обсъждаме с тях антикризисен план. Необходимо е да се обсъжда антикризисен план. Трябва да бъдем включени в този процес, не може да ни казват нямаме нужда от вас, когато вие ни предлагате трудови и социални политики. Не могат да ни говорят по този начин.
Водещ: Така ли, директно ли ви го казват?
Иван Костов: Почти, почти. Не могат да ни казват нямаме нужда от вас в решаването на ключовите проблеми в икономиката.
Водещ: С какъв аргумент ви го казват?
Иван Костов: Не, казвам образно, че не могат да ни го казват и специално по второто. По първото вече ни отказаха в парламента диалог. Те не искат да говорят с нас на тази тема. Кой ще я оправя тази България? Защо ние трябва да стопим настрана, в чии интерес е ние да стоим настрана?
Водещ: И аз затова ви питам с какъв аргумент ви отказват, с това,ч е са получили голям резултата на вота?
Иван Костов: Това е неуместен парламент. Болшинството не значи смелост, не значи прозорливост. Това да си мнозинство не ти дава правото това винаги да си прав, в никакъв случай. Трябва да се управлява с това, пак да кажа, с широко национално съгласие. То трябва да обхваща всички, които са склонни да подкрепят политика на реформи. Без реформи, без пробив в европейските фондове ето я кризата, кризата се задава още веднъж.
Водещ: Второто така от W.
Иван Костов: Второто от W…
Водещ: Трябва да приключваме, господин Костов. Ако притеглите, защото все пак ще гласувате ън блок промените в зала.
Иван Костов: Да, да.
Водещ: Като притеглите двете позитивни и това, което ви тревожи, неяснотата.
Иван Костов: Вижте, добри са кандидатурите.
Водещ: Ще гласувате ли “за”?
Иван Костов: Ние ще трябва да ги подкрепим.
Водещ: Включително и за вицепремиер като балансирате двете “за” и едното …
Иван Костов: Той ще направи определени ходове, аз съм сигурен. Той е един подготвен и умен човек, както казахте вие малко иронично, ум. Като се срещне и говори с няколко души тук те ще го подготвят, ако говори с нас, ние съвсем ще бъдем откровени с него, така че надявам се, че ще бъдем полезни.
Водещ: Добре, благодаря ви. Така да завършим. Виждате обаче в същото време намерения, а не виждате политическа воля, така ви разбрах, за промените.
Иван Костов: И дефинирах точно какво имам предвид.
Водещ: Добре, много ви благодаря за този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...