Иван Костов за плана за управление на опозицията

Водещ: Добро утро на зрителите на БТВ и на нашите радиослушатели. Обещах ви гостуване на Иван Костов един от малцината, мога да кажа, лидери на българската опозиция, който сега гостува на нашето предаване, за да говорим за това, как опозицията е готова да посрещне предизвикателствата на световната икономическа криза, и има ли, това, което най-много интересува може би избирателите на дясното, има ли алтернативен план, който е по-различен от това, което представя правителството? Добро утро, господин Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Иска ми се обаче да започна с един друг въпрос, който е много страничен от това, което ще говорим. Изпитвате ли, така, някакво съжаление за факта, че не вашето правителство отвори досиетата в такава пълна степен, в което се случва това днес, донякъде дори под натиска на ДПС и БСП?

Иван Костов: Да. Процесът беше прекратен от правителството на НДСВ и ДПС. Беше спряна работата на комисията и тази истина не се извади, въпреки че, знаете ли, ако говорим за този въпрос, който очевидно е болен за медиите, тези истини, които в момента някак си се официализираха, те са отдавна известни на цялата общност. Всъщност известно е най-важното, да го сведа до една преценка, известно е, че лидери на говоренето в обществото, на формирането на общественото мнение на големите институции, на телевизията и прочее през огромната част от прехода са били хора от бившата ДС и най-вероятно са изпълнявали поръчките и волята на ДС. Затова всичко е не така, както трябва да бъде. Защото самият език, самите ценности, самите принципи, върху които се базира днес обществото, са дълбоко опорочени от непрекъснати саботажи, атакуване, от непрекъснати кампании, оклеветяване и какво ли не е имало само и само просто да се продължи манипулацията, да се продължи контролът върху съзнанието на хората, върху мнението им.

Водещ: Хората, които формираха това обществено мнение през годините, които сега се оказаха замесени във всички последни скандали, можем да ги наречем, ако щете, медийни, ако щете свързани с тайните служби, са хората които участваха най-яростно във вашето демонизиране, да речем, и вашето оклеветяване.

Иван Костов: Радвам се, че правите това заключение.

Водещ: То е ясно. Това са факти.

Иван Костов: Да. Очевидно са изпълнявали поръчка. Но от това хората трябва да направят извод, че те, изпълнявайки поръчка, са ме оклеветили с политическа цел. Те са го направили нарочно. И трябва да направят и другия извод, че трябва да се усъмнят във всичко, което са говорили, трябва да потърсят доказателства. Хората трябва да извървят обратния път към истината. Защото вижте какво прави ДС и КГБ те създават митове, те работят върху общественото съзнание, митологизирайки действителността. Тоест дешифрирано, това ще каже, че те деформират. Уж същата, ама не точно такава, малко видяна под друг ъгъл, малко по-идеологически, по-така през правдата, така да се каже, на конгреса на компартията да минават нещата. И при тази деформация, превръщайки нещата в митове, те носят цялото общество далеч от реалността на живота, от реалните предизвикателства, от самите действия, от случващите се събития. Например, непрекъснато на мястото на жив, на болезнен въпрос, примерно какъвто е бюджетът, ето ви една болезнена тема от бюджета, само един епизод. 23 000 ученици по-малко, 300 училища излишни и 280 милиона в повече за образование при никакво качество. Вижте колко болезнена истина. За да не говорим за тази реалност, за да не говорим за това плачевно образование, ние, хайде да се отнесем в някакви такива други неща.

Водещ: Вместо да го водим разговора за досиетата през 97-ма-98-ма година, когато трябваше да го водим, така, с ваша помощ, ние го водим сега, 2008-ма, и премиерът ни се подиграва. Той казва…

Иван Костов: Знаете ли…

Водещ: … ето, искахте досиета, е, на ви ги. Нали и вие ги искахте, аз ги исках. Оправяйте се.

Иван Костов: Тъжната съдба на всеки мит, включително на митовете в ДС и на КГБ, и на комунистите, е, че историята ги развенчава. Идва момент, в който митът се сблъсква с историята и се спуква като балон, и изчезва. Престава да господства върху хората и хората изведнъж някак си идват на себе си и казват да бе, истината била съвсем друга. Историята има това свойство. Тя е големият разобличител на митовете, включително на ДС.

Водещ: Чувствате ли се като човек, който е преминал достатъчно дълъг път в българската политика и в българската история, за да може да се радва на, така, позитивни новини от този сблъсък?

Иван Костов: Не знаете ли всичките…

Водещ: Защото все ви пращаха да си ходите в пенсия, в историята…

Иван Костов: В момента всичките ми страхове и кошмарът ми е събуден, защото това, което се случва, това, което е най-тревожното, е, че поради прекалена корумпираност, както каква “Интернешънъл Хералд Трибюн”, се спират парите, лишава се от доверие България. И вместо българското правителство и управляващите да си направят трезва преценка защо е така, между другото, в прав текст от опозицията вчера им казаха по-добре вълците да бяха изяли, както каза нали, няма да давам на вълците, господин Станишев, министрите си, по-добре да бяха изяли двама-трима министри, а не един милиард евро, нали така? Тоест трябваше да се направят тези реални преценки, а не да се тръгва на открита борба с ЕС и да се разпалват антиевропейски настроения в момента. Това е трагедия.

Водещ: Господин Румен Овчаров каза, че тази политика би била правилна – България сега да заеме една по-агресивна позиция спрямо ЕС, защото корупцията там, примерно, е не по-малка, отколкото в България. Поне имаше доста корупционни скандали през годините. Един вид България да изиграе своята роля на жертва в ЕС.

Иван Костов: Това са митове. Нови митове, които трябва да бъдат нафрашкани набързо между трагедията, която се е случила на това управление, и по-скоро на българския народ, лишен от европейска подкрепа и от европейска солидарност в момент на криза… Трябва да бъде бързо подменено това нещо с Европа, иска да ни накаже, защото и те са корумпирани, пък си търсят изкупителни жертви и нямат пари. Вчера някакъв пък се сетил, че Европа няма пари, което няма…

Водещ: Да, искат сега от България няколко стотици милиона за сектори, които ние не развиваме.

Иван Костов: … нищо общо няма това, нищо общо.

Водещ: Добре, дайте…

Иван Костов: Всеки, който разбира действителността… Разбирате ли кошмарът в какво е? Че България отива в най-далечната, все по-далечна орбита от ЕС. Тя отлита някъде и излиза извън гравитацията…

Водещ: На летяща чиния…

Иван Костов: Да.

Водещ: Ако е с летяща чиния, няма проблем.

Иван Костов: Летяща чиния на Ахмед Доган ще се превърне. Искам да кажа, че интеграционният процес отслабва от ден на ден. Ние като сме далеч от европейската солидарност, как ще се справим? А зад всичко това знаете ли какво стои? Стои следното: сблъсква се челно, ЕС като мощен влак се сблъсква с българската реалност, така, както е наредена, с олигархия, дето тепърва ще се води битка, с мафиотизация, с пълна некадърност на администрирането, с корупционни практики и с какво ли не. Сблъсква се и Европа каза тези дни няма да стане. Просто това им каза. Вместо да разберат обаче, че ще има открито противопоставяне и че няма да се спрат пред нищо европейците и ще продължат санкциите върху България, те правят съвсем погрешен извод.

Водещ: Говорите по теми, по които така се говори от дълги години. Битката с корупцията в България се води, откакто поне аз я помня. Битката с олигарсите се води от времената още на господин Жан Виденов. И какво от това? И вие сте ги водили тези битки, и другите са ги водили.

Иван Костов: Очевидно сега членството ни в ЕС става нещо като проявител на слабостта на нашата страна. Ние, когато се обявихме за силна България в Обединена Европа, малцина хора ни разбраха. Сега се вижда, че членството ни вече, когато сме вътре, става проявител на всички наши недъзи. В момента, в който ставаш член, има неща, които ЕС, които тази общност ти казва, това е абсолютно неприемливо. С тези въпроси трябва да се справите, за да станете пълноценен член на ЕС. Тоест това, което е можела България в преход да извини примерно, сега се борим, започваме, напредваме постепенно, мъчим се да намерим отговор. Сега вече всичко това се сблъсква челно с европейската реалност.

Водещ: Нали това беше целта, за да влезем в ЕС. Вие го казвахте. Да отидем там, да ни разкрият недъзите, да ни ги кажат в очите…

Иван Костов: Точно така.

Водещ: … и да си ги оправим.

Иван Костов: И да започнем да…

Водещ: Добре. Да прилагаме една политическа игра с вас.

Иван Костов: Само че не се прави този извод. Най-кошмарното е, че този извод не го правят българските управляващи.

Водещ: Като министър-председател вие се сблъскахте и с корупцията, и проблема с икономическата и финансова криза. Знаем България в периода 97-ма година в какво състояние беше. Ако сега примерно сте министър-председател, какво щяхте да направите в тези шест месеца до изборите? Да разберем имате ли някаква алтернатива на тези управляващи?

Иван Костов: Първо, искам да кажа, да напомня на внимателните наблюдатели на българския политически живот, че първите, които предупреждаваха, че навлиза криза и че ние сме вече в преддверието на кризата, бяхме ДСБ. Когато аз говорех от името на ДСБ в парламента, министрите, така, подигравателно се усмихваха в кошарка и казваха, че няма да ни засегне. Да не се връщаме натам. Искам да кажа, че сме били прозорливи и сме посочили това. Още по-прозорливи бяхме, когато през юли казахме, че парите ще бъдат загубени безвъзвратно. Спомняте си дебата за вота на недоверие, нали така? Ние казахме, тези пари са безвъзвратно загубени.

Водещ: Аз сега се учудвам, че въобще се вдига тази тема, защото тогава беше ясно на всички, че тези пари няма да влязат в България. Те са от предприсъединителни фондове, за които нямаше как да се направи каквото и да било от тогава до сега.

Иван Костов: На всички, обаче не на управляващите. Те трябваше за тези четири месеца, знаете ли какво, най-лесният начин да се увери ЕС, че в България се правят решителни мерки, беше трима министри да бъдат уволнени веднага. Ако беше уволнил господин Станишев, ако ги беше дал на вълците, както той казва, трима или четирима, или петима министри, хората в ЕС щяха да се успокоят, щяха да видят, че няма политическия натиск на ДПС върху програмите по екология и земеделие, че нещата, ако бъде отстранен Гагаузов и министър Орешарски, ще стане ясно, че тези разплащателни агенции набират ново доверие, защото там застават нови хора, с нови екипи, те неминуемо трябва да бъдат…

Водещ: Добре, има ли сега смисъл да се сменят министри, шест месеца преди изборите? Имаме такъв опит отпреди четири години, когато тогава вие помогнахте на “Новото време” да влезе във властта и да смени няколко министъра.

Иван Костов: Това правителство, с това нищожно доверие в страната и загубено доверие отвън, не може да продължи никаква антикризисна програма. Сега да се върна на отговора на въпроса. Ние единствени…

Водещ: Вашите действия…

Иван Костов: … сме дали пакет от данъчни закони, който по удивителен начин беше повторен от решението на ЕК и беше препоръчан на българските власти. Този пакет почти в същия вид, който ДСБ го предложихме преди един месец, сега го обяви вчера ЕС. Тоест това е програма за излизане от криза през намаляване на данъците. Второ, ние атакувахме бюджета. Най-разумното нещо е бюджетът да бъде спрян и да бъде преработен с оглед на наближаващите нови…

Водещ: А очаквате ли да бъде писан наново през следващата година, както стана преди 10 години?

Иван Костов: Не, макрорамката му трябва да бъде променена сега. Трябва да се признае некадърността на управлението, неговата непрозорливост, но успешно трябва да се преработи бюджетът. Той трябва да придобие антикризисен характер. В своята критика по време на първо четене ние казахме какво точно трябва да се направи. Например, не може 280 милиона да се дават на образованието срещу това качество, без 300 училища и с 23 000 ученици по-малко. Не може това да се прави.

Водещ: Лошият сценарий през 2009 година, най-лошият, според вас, така, вашата прогноза?

Иван Костов: Вие нали казахте, че няма да се сбъднат най-лошите сценарии?

Водещ: Не съм го казал аз. Цитирам изказване на икономическия съветник на премиера. Изказа го господин Румен Овчаров.

Иван Костов: Аз мисля, че не е добре в момента да разпалваме страхове допълнително, и без друго страховете са ни достатъчни на всичките. Почти невъзможно да се спре България да не влезе в рецесия в средата на годината. Рецесия означава,…

Водещ: Минусови показатели.

Иван Костов: … дори моите млади колеги, 30-годишни макроикономисти, да го видят вече така, както е в учебника, в смисъл, че БВП за едно тримесечие не е нараснал, или е около нулата, или е под нулата темпът му на растеж, и тогава да кажат, че е дошла кризата, защото те така са учили по учебник.

Водещ: Видяхме рецесия, да кажат.

Иван Костов: Да, ще кажат видяхме рецесията. Нещо, което Иван Костов и ДСБ са предупреждавали година по-рано.

Водещ: И го преподаваше в университета Иван Костов, защото на вас това ви е работата.

Иван Костов: Да. Защото да се предприемат мерки от страна на управлението, тези неща трябва да се виждат година по-рано, а не, когато ги отчете статистиката. Тоест мерки има, има бюджетна политика за противопоставяне, има фискална политика, има банкова. Аз поздравявам ръководството на БНБ, че откликва на идеите, които непрекъснато излизат от средите на ДСБ. Сега намаляват задължителните банкови резерви. Ако тази мярка не даде резултат, трябва да започнат да изплащат лихви по тях, както е според Наредба 21. Трябва да се правят тези активни мерки, защото освен намаляване на данъците и икономии на разходи, трябва да има и намаляване на лихвите, за да се облекчи цялата тази икономика малка, средна, която иначе ще започне да се разпродава на безценица.

Водещ: Въпреки това стройно изказване, което правите в нашето студио, все по-логична изглежда коалицията в следващото управление между БСП и ГЕРБ. Очевидно коалиция, която се търси и от двете страни. Вие виждате БСП какво прави по цял ден. Излиза един политик от БСП и почва да нарежда как, нали, това е една възможна коалиция, как така, как онака. От друга страна, от ГЕРБ единствено Бойко Борисов се противопоставя на ниво говорене по тази тема. Той каза нещо абсолютно вярно че по-добре да се самоубие, отколкото да влезе в тази коалиция. Но знаете, че в един момент картите така ще се наредят, че ако десните не присъстват в парламента…

Иван Костов: Господин Цветанов казва това.

Водещ: Да, и господин Цветанов казва, да.

Иван Костов: Казва заедно с Бойко Борисов, тоест двете лица на партията говорят друго. Сега вие нарочно засилихте истината…

Водещ: Какво нарочно? Йордан Лечков го каза само преди няколко седмици.

Иван Костов: Истината е следната. Йордан Лечков е в периферията на ГЕРБ. Истината е следната: че различията между нас и ГЕРБ, и програмни, независимо че се опитваме по някакъв начин да ги сближаваме, с оглед на това да има проевропейска, реформаторска алтернатива на това управление, да се възстанови европейското финансиране и доверие към България. Ние имаме сериозни различия. Отварят се непрекъснато сериозни различия. Те буквално извират. Последното, което беше, беше да се привиди в насилствената депортация на българските турци, да се привиди възродителен процес с добри цели и лоши методи за осъществяване. Нещо, което е абсурд. Нещо, което е абсолютно неприемливо. Не може партньор вдясно по този недемократичен начин, отивайки вероятно срещу някакво обществено мнение, споделяно от “Атака” или от не знам си кой, да говори по този начин. Това е етническа нетолерантност. Ти да кажеш на човека правилно са ти сменили името, нали, правилно са ти посегнали на честта и достойнството. Това е… Ами утре ако Европа направи така и по отношение на българите?

Водещ: Засилвате обаче това, което каза Бойко Борисов в нашето студио. Не беше точно така. И впоследствие той многократно…

Иван Костов: Така всичките го разбраха, знаете ли? Така го разбраха всички.

Водещ: Така го разбраха, да, защото медиите мултиплицираха новината.

Иван Костов: Не трябва да се говори по този начин. Хубаво е да се ревизира, защото няма основа просто при такова положение.

Водещ: Добре, “Атака” има нелоша идея. “Атака” предложи първо една малка програма, която пък е доста лесно може всички да се съберете около нея и да я обсъждате. И предложи нещо друго – ако сте честни и принципни дясно, центърът, направете един общ блок за изборите. Изберете си предварително една листа…

Иван Костов: Ето този, ето… Значи… Дясна алтернатива, дясна, истинска, реална алтернатива, поради такива многобройни различия с ГЕРБ преди изборите не може да бъде направена. Това трябва да е ясно. Защо не може с “Атака” също, да го кажем съвсем ясно.

Водещ: Добре.

Иван Костов: Етническата толерантност, която е в основата на атлантическата цивилизация, на европейската, западната цивилизация, е единствената основа, върху която може да се прави каквото и да е политическо взаимодействие от партии като ДСБ, единствената. Не може без етническа толерантност. Тя е просто цивилизационен признак. Разбирате ли? Ние пожелаваме на “Атака” да извървят своя дълъг и труден път към тази етническа толерантност. Но докато не извървят този път, те просто сами са се поставили извън ценностите на общността, към която ние считаме, че принадлежим.

Водещ: Добре. Благодаря. Така да завършим разговора с Иван Костов, бившия министър-председател, който има своите критики и забележки към управляващите и към опозиционните партии. Според него нещата, които правителството прави за справяне със ситуацията, са крайно недостатъчни, но пък за сметка на това ръководството на БНБ се държи много адекватно. Това е оценката на Иван Костов за предкризисната или кризисната ситуация в българската икономика. Лошият сценарий според него би било да се преправя макрорамката на бюджета през 2009 година, затова по-добре би било това да се случи сега. Тема с продължение и през следващата седмица, уважаеми зрители.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...