Иван Костов за Инспектората към ВСС: Скъпо, разхитително и безобразно партийно разпределение

София. Лидерът на ДСБ Иван Костов определи създаването на Инспекторат към ВСС като „скъпо, разхитително и безобразно партийно разпределение“, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Носите цялата отговорност за ВСС и за поведението на съдебния Инспекторат. Събедният инспекторат конструирате като трипартийна машина за контрол на съдебната власт. Това не криете от никого“, обърна се Костов към представителите на управляващото мнозинство.

Лидерът на ДСБ прогнозира, че Инспекторатът към ВСС ще притежава неорганичена власт, защото „никой няма да може да търси сметка за действията му“.

Иван Костов възрази и срещу начина на водене на пленарното заседание, защото гледането на Бюджета за 2008 в предпосления ден бе спряно, за да се предизвика дебат за Инспектората към ВСС, защото управляващата коалиция трябва да се „спазари“ помежду си.

Председателят на парламентартана група на ДСБ Иван Костов поиска поименно глаусване на депутатите в пленарна зала, защото според него в пленарна зала не присъстват нужните за квалифицираното мнозинство 160 депутатите за избирането на членове на Инспекторат към ВСС. Гласуването ще бъде след 11:30 ч. Председателят на Народното събрание Георги Пирински определи твърденията като „съвършено неоснователни“.