Иван Костов за доклада в “Уикилийкс”

(+видео)

Водещ: Председателят на ДСБ – Иван Костов, е мой гост сега в студиото. Добро утро.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Господин Костов, четох те ли вестници вчера, днес?

Иван Костов: Информиран човек съм.

Водещ: Информиран човек сте. Прочетохте ли информацията за нашия министър-председател, публикувана в “Уикилийкс” и в нашите вестници?

Иван Костов: Прочетох я.

Водещ: Смятате ли, че трябва да вярваме на тази информация?

Иван Костов: Това всеки ще реши за себе си.

Водещ: Вие какво решихте за себе си?

Иван Костов: Вижте, важно е какво казва американското посолство. То казва, че тази информация може би, е имана предвид при правенето на политиката, но американската външна политика е нещо друго. И от политическата гледна точка то е така, защото трябва да се постигат цели.

Водещ: Ето имам го отговорът: “Въпреки че посолството на САЩ не може да коментира съдържанието на предполагаемите класифицирани материали, за които се твърди, че са изтекли, ние бихме искали да подчертаем, че САЩ и България имат отлични отношения.”

Иван Костов: Е, това е най-важното. Това е най-важното в случая.

Водещ: А опровергава ли се написаното?

Иван Костов: Ако четем внимателно, като че ли не. Но се казва, това с което започнах, че политиката, политическите решения са нещо друго. Тоест, встрани от… Това е как да кажа, създава информация създава определен контекст, в който се взимат политическите решения, но в никакъв случай не е самата политика.

Водещ: Казвате, че най-важното е, че отношенията между САЩ и България са по-добри от всякога.

Иван Костов: Това е безспорно. Защото България гарантира сигурността си през Алианса, през НАТО, през колективната система за сигурност. И е много важно да поддържа добри отношения със страните от Алианса, включително и с водещата се САЩ. Това е азбучна истина за българската политика.

Водещ: В същото време обаче, е написано там, че американците трябва да бутат нашия министър-председател в правилната посока, въпреки че добре знаят кой е той. Защо това да е добре за нас българите, за обикновените хора? Защо да е добре за нас?

Иван Костов: Вие мислите, че ЕС не ни бута и не дърпа непрекъснато? То ли за съдебната система, то ли за реформи, то ли за усвояване на европейските фондове, то ли да си оправим границите. Не ни ли…

Водещ: Има двойственост.

Иван Костов: … дърпат и бутат непрекъснато? Мониторинга какво е?

Водещ: Мониторинга е посочване на слабостите на държавата ни.

Иван Костов: Да. И насочване към тяхното отстраняване. Тоест, това е бутане и дърпане. Това се случва винаги, когато в страната няма достатъчно енергия, няма достатъчно воля, няма достатъчно убеденост да се върви по пътя на реформите, по пътя на /…/ хората. И заради това тези, които са ти партньори ти помагат.

Водещ: Те побутват по-малко в правилната посока.

Иван Костов: Всякак.

Водещ: Дори да смятат за теб, че си се занимавал с наркотици, дори да смятат за теб, че се заиграваш в техния най-голям, глобален враг те побутват.

Иван Костов: Знаете ли как разсъждават политиците? С реалности. Има един термин, немски е: realpolitik, измислен е доста отдавна. Реалполитик означава да отчиташ фактите, реалностите, а не да си въобразяваш факти и реалности… Такава среда, в която ти можеш да вземеш лесно решения, но тя ще бъде откъсната от обстановката, от условията, в които ще трябва да бъдат реализирани. Това стана малко теоретично сутрин, рано.

Водещ: Последно. Според вас от тази грама, можем ли да направим извода, че новото правителство на ГЕРБ води балансирана политика между САЩ и Русия?

Иван Костов: Това е най-голямото доказателство. Ще го видим следващите седмици – дали българското правителство ще отстъпи на Русия и без да има нови европейски изисквания за ядрена безопасност ще допусне страната ни да стане един обект, който не смао ще го бутат и ще го дърпат, а и ще го санкционират.

Водещ: А допускате ли, че е възможно да има връзка между едното…

Иван Костов: Тогава ще се разбере окончателно, всъщност в каква посока е тръгнала.

Водещ: Обикновено подобна информация в тези сайтове се публикува, когато някой има интерес, нали така? Допускате ли, че може да има връзка между 1 юни, когато изтича срока на допълнителното споразумение 12 и публикуваното в “Уикилийкс”?

Иван Костов: Знаете ли аз допускам дори това, че и “Атака”, която я приемат единствено в руското посолство, действа в някаква такава посока. И това съм длъжен да допусна – да се упражни натиск върху правителството.

Водещ: Как?

Иван Костов: Със заплаха, че ще се оттегли подкрепата.

Водещ: Бихте ли развили тази теза малко?

Иван Костов: Ами, това е тезата, че “Атака” ще оттегли подкрепата си от ГЕРБ, ако не се случват руските проекти. Както Путин беше заплашил, нали си спомняте?

Водещ: Да.

Иван Костов: Днес ще има отговор от министър-председателя как е реагирал на заплахата на Путин, че ще ни остави на студено, защото това е заплаха за националната ни сигурност.

Водещ: Говорим за настоящия или за предишния министър-председател?

Иван Костов: Говорим пак за “Уикилийкс”, за настоящия министър-председател говорим, как Путин му е казал, че ако не се реализират руските енергийни проекти, ще ни остави на студено. Тъй като Русия 2008 година, зимата, ни остави едни 14 дни на студено. То е ясно какво се случва. Тогава започна тежката криза в България, от която още не сме излезли. И моя въпрос е – как е реагирал българския министър-председател? Как е реагирал на тази заплаха? Той е трябвало, разбира се, и надявам се днес да обясни, да вземе определени мерки и да неутрализира заплахата.

Водещ: Вие какво бихте избрали – да останем на студено или да строим АЕЦ “Белене”?

Иван Костов: Аз бих избрал България да води самостоятелна политика, без да бъде рекетирана.

Водещ: Това е ултиматум, конкретен.

Иван Костов: Да, без да бъде рекетирана, тъй като могат да бъдат избегнати и неутрализирани заплахите. Например, като се построят интерактивни връзки. Тоест, обратни връзки за доставки на газ с Гърция, с Турция…

Водещ: Обаче такива няма.

Иван Костов: Като се създаде терминал за втечнен газ, като се напълни находището, резервоарите, където ги има на Галата и на /…/. Като се води политика за бързо изграждане на “Набуко” и т.н. Като се газифицират…

Водещ: Дайте да се върнем към руското посолство и “Атака”. Твърдите, че отишъл тези дни Волен Сидеров…

Иван Костов: Не, аз казах, че съм длъжен да допускам всичко.

Водещ: Това е просто допускане, гадаене?

Иван Костов: Вие ми казахте – допуснете еди какво си. Аз казвам – аз допускам това и това.

Водещ: Аз ви попитах дали има връзка публикуваното в “Уикилийкс” с това, че изтича срока по допълнителното споразумение за АЕЦ “Белене”?

Иван Костов: Аз ви отговорих, че съм длъжен както да допускам, че има такава връзка, че има и друга връзка…

Водещ: А това допускате ли го?

Иван Костов: … която според мен е по-реалната. Защото Русия очаква България да се поддаде на натиска и да…

Водещ: Русия иска да свали българското правителство?

Иван Костов: Тя не може да го направи, но поне може да го притиска.

Водещ: И да опита чрез партньора, неформалния партньор?

Иван Костов: Напълно е възможно.

Водещ: Но това е само гадаене както е модерно…

Иван Костов: Не, това е допускане.

Водещ: Допускане.

Иван Костов: Вижте, политиката се прави. Ако изцяло в терминологията на националната сигурност, винаги допусканията оценяват степента на определени рискове. И в рамките на тези допускания се конструира политиката, за да неутрализира рисковете. В смисъл, трябва да бъде неутрализиран натиска, ако има такъв, от която и да е страна, за да може страната, България, да си вземе самостоятелно решенията съобразно интересите на собствените си граждани.

Водещ: Добре. Господин Костов, според вас, лошо ли стана, че през 2001 година беше разбит двупартийния модел в България? По-добре или по-зле е за българската демокрация е това?

Иван Костов: Много по-зле.

Водещ: Много по-зле?

Иван Костов: Ако се гледат ефектите след десет години. Преди всичко, особено волята за движение напред. Преди всичко се загуби тягата на политическите мотори. Преди имаше политически мотори, които движеха страната в една или друга посока. сега тези политически мотори се изтощиха, сочат в различни посоки и в онази елементарна физика, която учим взаимно се неутрализират и страната няма…

Водещ: Вчера вероятно, сте се запознали с последното социологическо проучване от МБМД, може да го видим, надявам се, на този…

Иван Костов: Аз не бих желал да гледам социологическите проучвания на МБМД. Ако имате желание да правите някаква реклама, направете я, но аз…

Водещ: Не, не е никаква реклама. Това е социологическа агенция, която работи официално, съществуваща в…

Иван Костов: Да, да, много добре знаем кой е…

Водещ: Връща се двупартийния модел – ГЕРБ и Коалиция за България. И както винаги е било до 2001 година, с балансьора ДПС.

Иван Костов: Така желаят, вероятно, някои хора да представят реалностите в страната. Това обаче, не се случва, за съжаление.

Водещ: А какво се случва, според вас?

Иван Костов: Ерозия на доверието в управляващата политическа формация.

Водещ: Дават им две към едно – ГЕРБ – 34.1, Коалиция за България – 14.5, а всички останали партии, без ДПС, извън парламента.

Иван Костов: Скоро ще видите социологически изследвания, агенции платени от други, които ще показват друга картина.

Водещ: Просто казваме – не вярваме на тези?

Иван Костов: Според тази социологическа агенция, специално, Синята коалиция отдавна не трябваше да присъства въобще на политическата сцена.

Водещ: И на предишните избори ли така ви даваха?

Иван Костов: И на предишните, и на по-предишните.

Водещ: Под 4%?

Иван Костов: Да. Ние не трябваше въобще да ни има.

Водещ: Защото вчера, когато прочетох тези проучвания…

Иван Костов: Което означава, че се изпълняват политически поръчки от социолозите и там сферата е тежко корумпирана, както и на много други места, и сектора е под въздействие… Аз се чудя защо българските социолози…

Водещ: В смисъл работят за ГЕРБ, това казвате?

Иван Костов: Знаете ли защо българските социолози не направят така – сами да демаскират социологически агенции, които изпълняват политически поръчки. Защо не го направят, самото сдружение на социолозите в България?

Водещ: Това би била една чудесна форма на контрол.

Иван Костов: Би била чудесна. Та, ето да кажем, тези говорят автентично, защото имат истинска мрежа, защото правят дълбока извадка, реалистична…

Водещ: Добре, казахте че има други проучвания.

Иван Костов: Със сигурност ще излязат.

Водещ: А, ще излязат. Не знаете за тях, примерно, колко ви дават те на вас, другите проучвания? Ако не е… Колко беше?

Иван Костов: Ако говорим за нас мен това не ме интересува.

Водещ: Не мога да го намеря… Синята коалиция – 3.6, на ръба.

Иван Костов: Въобще не ме интересува това, ние сме в действие, ние сме в предизборна кампания, ние чакаме нашите избиратели да дойдат на 12 юни и да посочат кой да бъде нашия кандидат за президент. Очакваме да посочат кой да бъде нашия кандидат за кмет. И тези социологически проучвания нямат никакво отношение спрямо това политическо действие. Ние сме в предизборна кампания, Синята коалиция. И ще влезем в другата, истинската кампания, с летящ старт. Ако хората излязат и аз ги призовавам на 12-ти да излязат и да гласуват, защото това е много важно за нас. Защото все пак всички, които ценят реформаторската сила, смелостта, решителността на Синята коалиция, изобщо на сините, които считат че има нужда от сините в България, да излязат и да ни подкрепят да тръгнем на изборите със силната тяхна подкрепа. И да намерим реален…

Водещ: Казахте преди няколко дни, че сте…

Иван Костов: … и да намерим реален отговор на всичките тези провокации.

Водещ: … готови за предсрочни парламентарни избори.

Иван Костов: Щом сме влезли в кампания, е очевидно че сме събрали достатъчно сила. Ние сме вече в предизборна ситуация.

Водещ: Според вас, реалистично ли е това да се случи – избори три в едно?

Иван Костов: Не.

Водещ: Защо?

Иван Костов: Това е дълъг разговор защо не може да се случи.

Водещ: Да опитаме. Защо не може да се случи?

Иван Костов: Защото не могат да се уцелят датите. Хайде така да кажем, съвсем накратко.

Водещ: Не ви разбрах, предполагам не само аз.

Иван Костов: Не може да стане три в едно като дати, защото има Конституция.

Водещ: В такъв случай малко преди това?

Иван Костов: Малко след това или малко преди това… Малко след това може да създаде напрегната и много тежка атмосфера в страната. Това не е изключено.

Водещ: Ще дойде ли тази политическа криза от раздора, който видяхме тези дни между ГЕРБ и “Атака”?

Иван Костов: Знаете ли, това не е раздор.

Водещ: А какво е?

Иван Костов: Това е много по-тежко нещо и много по-сериозно. Това е… Аз бях вчера на среща с посланиците, европейските, по тяхна покана, и видях интересът към това, което се е случило. Това е много тежко на общоевропейски ценности. Основно на етническата толерантност, на религиозния мир и търпимост. Защото това, с което искаме да отговорим, първо, ако ми позволите да кажа. По мое предложение НС днес би трябвало да гласува декларация, в която категорично да осъди това, което е извършила “Атака”. Тази провокация срещу вярващи, която е особено дръзка, защото е извършена в свещения им ден,на мюсюлманите, по време на задължителната им молитва. Това е все едно да влезеш и да нарушиш молитва на християни в неделния ден.

Водещ: Петъчен ден, днешния.

Иван Костов: Или на евреи в съботния. Това, от което аз се опасявам, днес сутринта в студиото, искам да се обърна към всички мюсюлмани да не се поддават на провокацията и днес да не правят на свой ред провокация.

Водещ: Очаквате ли ответна реакция, ответна провокация?

Иван Костов: Очаквам. Вижте съвсем естествено е – във всяка общност има хора, които емоциите им надделяват, които имат слаби нерви, или които не упражняват психически контрол…

Водещ: Това, което видяхме в петък – от едната страна яйца, от другата нож.

Иван Костов: Да. Но когато виждат едните, че има срещу другите такава провокация, те се събират и тръгват да се противопоставят. Аз ги призовавам да не го правят днес, ако имат изобщо нагласата и да провокират те на свой ред. Защото България, НС днес сутринта, надявам се, бързо ще им даде гаранции, че висшата политическа власт в страната защитава техните човешки права.

Водещ: Тази декларация, която казвате, че сте подготвили и очаквате ГЕРБ да подкрепят вероятно…

Иван Костов: ГЕРБ са съавтори. Господин Красимир Велчев е съавтор на тази декларация.

Водещ: В тази декларация говори ли се забрана на политическата партия “Атака”?

Иван Костов: Не, не се говори и не е възможно да се говори, защото ние сме висш политически законодателен орган на страната. Не сме съд, който да отсъжда кой да го има и кой да го няма.

Водещ: А на тези декларация може ли да се гледа като на първа крачка в тази посока?

Иван Костов: Ние се обръщаме с настояване прокуратурата и съда да изпълнят своя дълг и да отдадат справедливост – да кажат кой е виновен и да накажат виновниците. Защото вижте какво казва Конституцията: “Никой няма право да използва религиозни институции и религиозните убеждения на хората за политически цели.” Което е направено.

Водещ: Което означава, че ако бъде доказано от съда и от прокуратурата…

Иван Костов: /…/ религията като средство да прави политика, извършва грубо нарушение на Конституцията. Независимо дали през религията по положителен начин опитва да се продаде, или чрез религията по негативен начин, възпирайки чужда религия…

Водещ: “Атака” прави това според вас?

Иван Костов: … да прави политика. Безспорно, че го прави.

Водещ: И трябва да бъде забранена, според вас?

Иван Костов: Не, според мен, трябва органите да си кажат, защото те са тези, които четат закона, и които четат Конституцията, и които задължават…

Водещ: Ако органите стигнат до вашето заключение, трябва да бъде забранена “Атака”?

Иван Костов: Аз мисля че преди това тези хора, които са влезли в конфликта трябва да понесат санкциите. Санкциите трябва да бъдат симетрични. Ако хората разберат, че тези, които губят контрол върху себе си биват санкционирани бързо и ефикасно от властите, малцина ще си позволяват да губят психически и емоционален контрол върху собствените си действия, нали така? Това са меки форми да бъде възпряна една агресия. Ние не искаме да се раздухва религиозно напрежение в страната. Това е по-важно. Защото ако не са симетрични действията за възпиране от страна на българските християни, от атакаджийски привърженици, ще има много напрежение.

Водещ: Не, то е така. имаше международна реакция – турския министър-председател дори заговори за това.

Иван Костов: Да. Но аз казвам, че ако несиметрично се възпре това… Тоест, с умерени средства, по демократичен начин, а с /…/, голяма санкция с брадвата, нали? Тогава ще има ответна реакция и тя ще бъде още по-силна. Тогава предизвиканите на свой ред създадат ново напрежение.

Водещ: Докъде може да стигне това?

Иван Костов: Това е голямото умение на властта – да не допусне посегателство върху етническия мир на страната. Това е много важно.

Водещ: Онова, с което ни плашат – отцепване на цели райони от България, реалистично ли е според вас?

Иван Костов: Не.

Водещ: Може ли доминото да се завърти и да стигнат…

Иван Костов: Вижте, в България в момента няма ислямски фундаментализъм. Това е според това, което знаят най-компетентните институции в страната. Няма спящи клетки, няма такива явления. Имаше опит една партия да бъде вкарана в парламента чрез един инцидент в Рибново, който завърши по плачевен начин.

Водещ: А могат ли да се появят следствие на това, което се случва?

Иван Костов: Защото няма такова. Могат, обаче да се появят. Най-големият външен риск за страната от това е, че ако ние не убедим нашите натовски и европейски партньори, че ние не сме ксенофобска страна, ще бъде много тежко за България. ще има големи санкции, каквито ЕС на Австрия. Ако ние не убедим страните от организацията на ислямската конференция, че ние сме приятелска страна, ще има силно влошаване на отношенията, включително със съседни наши страни. Ако ние не убедим крайните военни крила на ислямския фундаментализъм, че сме в състояние да не допуснем нарастване на етническа и на религиозна вражда в страната, ние ще се превърнем в мишена на терористите.

Водещ: Добре, господин Костов…

Иван Костов: Ние не можем да се превръщаме в мишена, заради някой който си е изтървал нервите.

Водещ: Разбрах ви. Благодаря ви за този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...