Иван Костов за алтернативната комисия в парламента за разследване на случая с убийството в Перник

Водещ: Депутати от опозицията сформираха алтернативна комисия за проверка на нарушенията на основни права на българските граждани. Комисията ще работи паралелно с официално създадената анкетна комисия за проверка на случаи на полицейско насилие, в която от опозицията отказаха да излъчат свои представители. Алтернативният орган ще разгледа случая с Мирослава Николова от Перник. Опозиционната комисия е на паритетен принцип с участието на по двама депутати от всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ, плюс един независим. Отправена е покана и към ГЕРБ да посочат свои двама представители. Дали има отговор на тази покана ще разберем от съпредседателя на Синята коалиция и член на алтернативната комисия аз проверка на случаите на полицейско насилие Иван Костов. Добро утро.

Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Дадоха ли ви знак колегите ви от ГЕРБ, че са готови да се включат и във вашата комисия?
Иван Костов: Не още. Казаха вчера, че ще обсъдят, но от реакциите на представителя на комисията на ГЕРБ, аз така ще я нарека, защото тя, макар и официална, е всъщност само от ГЕРБ, реагира остро, което за нас е отговор отрицателен.
Водещ: Еднозначен. Още вчера всъщност председателят на официалната комисия Красимир Ципов постави под съмнение легитимността на вашата комисия. Фактът, че не е гласувана официално в парламента ще направи ли по-малки правомощията й и по-спорни?
Иван Костов: Ами ние имаме правомощия, които… Вижте, преди правомощията ние имаме задължения като народни представители да спазваме Конституцията и законите на страната и да браним демокрацията и правата на хората. За това сме излъчени и за това сме в Народното събрание. Това не са празни думи. От тези думи се черпят и права. На нас законът ни предоставя достатъчно права, всеки народен представител има право да разследва, още повече група народни представители. Ако говорим за авторитета на тази комисия, имайте предвид, че вътре в нея са първо представители от всички парламентарни партии с изключение на ГЕРБ. Някои от тях, бивши управляващи, хора с опит огромен в работите на държавата, за разлика от тези, които са в комисията на ГЕРБ.
Водещ: Не ви обиждат леко ироничните подмятания относно състава на комисията, че в нея са събрани хора, които до вчера не са си говорили и то за доста дълъг период от време.
Иван Костов: Това не е работа на който и да било. Самият факт, че сме се събрали такива хора, показва колко сме разтревожени от една версия, че всъщност, тя беше изразена и от майката на Мирослава, че имаме пред себе си поръчково убийство. Поръчково убийство е за отстраняване на човек, който е неудобен. Това е версията, която ние тревожи и която и която се надяваме да не се потвърди, защото в нея неминуемо ще участва по някакъв начин, с действие или бездействие, МВР и съвсем по друг начин ще се погледне на защитата, която упражни върху тези действия министър-председателят Бойко Борисов, който стигна до там да иска извинение от семейството на Мирослава. Тези неща ще придобият съвсем друг характер, ако наистина дори част от тази версия се потвърди. Какво имаме пред себе си, обаче, нека да кажем. Имаме признати нарушения от страна на управляващите и някакви козметични санкции, изобщо ако може да се говори за санкции, върху лица на ниско ниво. Ние, обаче, в нашата алтернативна комисия, сме убедени, че нарушенията са много по-големи и сме сигурни, че ще го покажем и ще го докажем.
Водещ: Имате ли вече…
Иван Костов: И нека да не се съмнява обществеността в това отношение. Първо, ще ни стигнат правомощията, след това ще ние стигне авторитетът, който притежаваме, опитът, който имаме, и знанията, и куражът, и решителността и твърдата решимост да сложим край на това нещо.
Водещ: На база опита и знанията, които имаме към момента, дали всеки от вас, членовете на тази алтернативна комисия, вече борави с факти и обстоятелства, които сте твърдо убедени, че не попадат в полезрението на официалната комисия и от тях ли ще тръгнете в разследването си?
Иван Костов: Да. /…/ пример. Нежеланието ще посоча, например нежеланието на комисията на ГЕРБ да изслушва въобще хората, които са потърпевши. Аз вчера говорих с бащата на Стоев и той каза: “Моля ви се, нека да дойда да ви кажа. Това, което се говори, това, което се пише по вестниците, това няма нищо общо с истината. Моля ви, извикайте ме, готов съм веднага” и т.н. Много от обстоятелствата въобще не са така, както се представят и както МВР внушава на обществото през журналисти, които сляпо изпълняват негови поръчки. Аз се обръщам към тия журналисти да престанат да подвеждат общественото мнение, защото собственият им авторитет съвсем скоро ще бъде разбит на пух и прах.
Водещ: Имате ли, господин Костов, своето обяснение и информация защо официалната комисия отказва да се срещне с близките на Мирослава, ако разбира се това е факт – че отказва да се срещне с тях?
Иван Костов: Ами тя така заяви. Даже нещо повече. Те вчера заявиха, че те се интересуват от несъвършенството на законодателството. Даже не от нарушенията. Т.е. те с нарушенията са приключили. А има груби нарушения и това ще го докажат едни от най-компетентните хора на страната.
Водещ: Срок на действие на вашата комисия определихте ли? Докога ще работите?
Иван Костов: Ние сме си дали до два месеца да изготвим своя доклад. И ето сега тук ще направя разликата. Този доклад няма възможност да бъде официален документ на Народното събрание. Това е единствената разлика с комисията. И още нещо искам да използвам да кажа… Но този доклад ще бъде с нашите подписи. Ние ще застанем зад…
Водещ: Всъщност по този начин вие отчасти отговаряте на въпроса “Какво ще се случи, ако констатациите и заключенията на двете алтернативни комисии се различават или разминават”. Вие имате възможност, освен да информирате обществеността, какво друго?
Иван Костов: Казвам, ще напишем доклад и ще проучим нарушението на основните човешки права. Защото тези, които се признават, че са извършени като нарушения, ние считаме, че не са истинските нарушения на човешките права. Ще дам само един пример, ако искате да навлезем в дълбочина.
Водещ: Слушам ви.
Иван Костов: Дисциплинарното производство в МВР наказва с тези наистина много незначителни наказания хора на най-ниско ниво заради това, че са нарушили конвойните правила. Но това е само едно от нарушенията, които те са допуснали, отивайки в апартамента на Стоев. Ето ви една причина да считаме, че нарушенията са много по-големи. Т.е. те на видели, че грубо е нарушен Наказателно-процесуалният кодекс.
Водещ: Ако и когато се наложи да имате вие, членовете на вашата комисия, достъп до класифицирана информация, ще имате ли някакъв проблем?
Иван Костов: Имаме достъп до класифицирана информация. Ние можем да наблюдаваме съвсем отблизо действията на комисията на ГЕРБ. Ние можем да изискваме всякакви документи в секретна секция и са длъжни да ни ги предоставят.
Водещ: Въпрос, който вчера задочно ви зададе Красимир Ципов. Дали е вярно, че ваш сътрудник е ходил в секретното деловодство на парламента, за да чете стенограми от заседанията на официалната анкетна комисия, както и с какво ниво на достъп разполага този човек? Звучи почти като подозрение в шпионаж.
Иван Костов: Вижте, господин Ципов беше технически сътрудник на Янаки Стоилов и това е нивото, което е достигнал в предишната си битност като опит, като знания и пр. Това, че в момента е председател на тази комисия, разбира се, му дава възможност да ми задава въпроси, ама знаете ли, аз не мисля да водя какъвто и да е диалог с него, защото ще проличи колко са глупави тези неща. Пък аз не искам да нанасям щети допълнително на Народното събрание в негово лице.
Водещ: Нежеланието за диалог очевидно е двупосочно, защото след минути ние ще се чуем с Красимир Ципов.
Иван Костов: Вижте, в този смисъл, /…/ е толкова прост, че наистина е обиден. Никой няма право, освен депутатите, да влизат в секретна секция и да четат документите. Това е отговорът. Така че това наистина е глупост.
Водещ: Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция, член на алтернативната комисия за проучване на полицейското насилие. След два месеца тази комисия ще излезе със свой доклад. Благодаря ви за това включване.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...