Иван Костов: Започваме самостоятелна подготовка за избори

Водещ Виктор Николаев: Добро утро на лидера на ДСБ г-н Иван Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Г-н Костов, обявихте, че ДСБ започва подготовка за следващите парламентарни избори и за участие в управлението на страната. И големият въпрос сега е дали има регистрирана в България политическа партия, с която можете да се коалирате и да управлявате, след като имате такава амбиция?

И. Костов: Ние сме вече 6 години и половина в опозиция. Преминахме пълна ревизия на делата си в управлението. Съвсем нормално е, след като беше доказан по безспорен начин почтеният характер на нашето управление, това, че не са извършени никакви нередности и престъпления, да искаме да се върнем в управлението на страната. Така че това е повече от естествен ход… нали никоя партия не стои дълго време в опозиция. Но на втората част на въпроса ви, ние не си зададохме във Велинград на националното съвещание точно този въпрос.

Водещ: Защо?

И. Костов: Защото считаме, че ако дадем приоритет на въпроса с кого ще се коалираме, ще променим по неправилен начин акцента върху самата своя организация. Хората ще почнат да мислят, че основният ни проблем е с кого да се коалираме, а не как да си върнем или как да спечелим доверието на хората.

Водещ: Да не би да очаквате да имате пълно мнозинство в 41-ия парламент?

И. Костов: Не, не, но основният въпрос е с какви политика, с какво поведение, с каква защита на интересите на хората и отстояване на техните ценности ние ще спечелим доверието им, а не с кого точно ще се коалираме. В този смисъл ние започваме самостоятелна подготовка за избори.

Водещ: Виждате ли се във вашите представи отново като министър-председател за втори път и можете ли да управлявате без коалиция обаче?

И. Костов: Вероятно ще бъде коалиционно управлението, но както много пъти е дебатирано, когато се появят на хоризонта парламентарните избори, основният въпрос се разделя на две. Първо, дали ще има предизборна коалиция и с кого. На този въпрос ДСБ отговориха така: ние ще се коалираме с партии на десницата. И поставихме критерии, условия, като най-важното условие за нас е, че партиите, реалните партии, с които можем да взаимодействаме на предстоящите избори, е те да са осъдили комунизма, престъпленията на комунизма и да проявяват нашата нетърпимост към участието на представителите на бившия репресивен апарат, на комунистическата държава…

Водещ: Не е ли остаряла риторика е това?

И. Костов: Не, не е, защото в момента агенцията за национална сигурност, която се създава, започва да прилича на бившата ДС, и начело ще бъде поставен, както изглежда, служител на бившата ДС. Така че въобще не е остаряла риториката.

Водещ: Знаете ли, четох едно интервю на вашия колега Нено Димов, който в общи линии ви поставя диагноза, че сте политик на прехода и дава пример със своята 17-годишна дъщеря, която когато чувала думата досие, казвала – аз имам много досиета в компютъра си и не знае какво влагате вие под думата досие. Затова ви попитах дали не е остаряла тази риторика и има много хора, за които тази тема е поизчерпана. Вие я поставяте като основна…

И. Костов: Аз приемам, че има хора, за които тази тема е изчерпана, но за цялата десница в Европа, за десницата в света непримиримостта към комунизма и неговите престъпления, към неговите репресивни режими навсякъде по света е категорично разграничително… категоричен разграничителен критерий и характеристика на десницата.

Водещ: Между другото, това условие…

И. Костов: Левицата разсъждава така, както вие казвате. Те казват: ние ще ги интегрираме, ние ще им дадем втори шанс и т.н, но десницата по принцип е непримирима към комунизма и неговите престъпни деяния. Заради това критерият се отнася не за политическа партия въобще, а за това кои са, всъщност кои стоят вдясно от политическия център.

Водещ: Между другото, на това условие отговарят, доколкото знам, членовете на парламентарната група от отцепниците на НДСВ, която ще бъде обявена в 10 часа. Дори г-н Свинаров имаше идеи за лустрационни текстове. Да разбирам ли, че ще работите много добре с тях? Още повече че там има юристи, които могат да са ви полезни.

И. Костов: Аз ще трябва да ви разочаровам в общото направление. Тази група ще подкрепя правителството на Симеон Сакскобургготски.

Водещ: Защо сте сигурен? Те са изгонени.

И. Костов: Ами, това заявиха те. Те заявиха, че ще подкрепят правителството, ще подкрепят бюджета. Ключовото в парламента е дали подкрепяш бюджета и данъчните закони.

Водещ: Вие не подкрепяте ли тройната коалиция?

И. Костов: Ако подкрепят…

Водещ: Ще ви кажа защо ви задавам този въпрос, защото…

И. Костов: Той… е абсурден.

Водещ: Абсурдно звучи, но имам своята логика и тя се състои в това, че от ГЕРБ се обявиха за предсрочни парламентарни избори и ще направят всичко възможно да ги предизвикат, поне като намерение. Вие казахте, че нямате оптимизъм, по-скоро изразявате скепсис по отношение на предсрочни парламентарни избори.

И. Костов: Защото съм реалист, реалист съм.

Водещ: Дали пък с този си реализъм не давате шанс за пълен мандат на тройната коалиция и не я ли подкрепяте в този смисъл да си изкара мандата докрай?

И. Костов: Нека да бъдем реалисти. Реализмът изисква да видим, че тази тристранна коалиция в момента се превръща в четиристранна. Новата група ще подкрепя правителството на Станишев заедно със Сакскобургготски. Ще имат свои министри, може би ще направят маневри, но трикракото столче, на което в момента е опряно политическото управление на страната, ще се превърне в четирикрако. И аз казах даже пред вашите колеги, че четирикраките столчета са по-стабилни от трикраките.

Водещ: Добре, но вие като не давате отговор за коалицията, не сте ли еднокрако столче, ако мога да използвам вашето сравнение?

И. Костов: Не, говорим дали има шансове това четирикрако столче да бъде съборено с неговото над 160 гласа в парламента.

Водещ: Опозиционните партии и ДСБ не са ли еднокраки столчета, след като няма надежда до момента, ако не ви дразни тази дума, надежда за обединение? Да си направите и вие някакво столче, поне двукрако.

И. Костов: Ние сме открити за взаимодействие с реални партии и с неправителствени организации, и с граждани. Ние ще търсим такова взаимодействие, включително за предстоящите местни избори. Не затваряме вратата, ще търсим…

Водещ: Парламентарните.

И. Костов: Да, предстоящите парламентарни избори. Не затваряме вратата. Но що се отнася до предизборни съглашения, единодействие и прочие, ние все пак се ориентираме в нашето политическо пространство, а не в другите.

А що се отнася до това какви столчета сме ние, ние не носим тежестта на управлението. Ние сме опозиция, ние сме коректив. Ето например за тази агенция, за която в момента се водят дебати, ние сме коректив на управляващите. Ние им казваме, че не трябва да създават агенция по модела на ДС и не трябва да слагат отгоре бивш служител на ДС.

Водещ: Днес видях, че Стоян Ганев е дал интервю в един от… “Труд” или в “24 часа”, където се връща назад във времето, когато Симеон Сакскобургготски ви е уверявал, а и амбициите му са били много по-малки, че ще бъде ваш коалиционен партньор. Това по въпроса за столчетата. Тогава мислехте ли да сковете едно двукрако заедно със Симеон Сакскобургготски?

И. Костов: Не ме връщайте назад. Много…

Водещ: Така ли е било обаче?

И. Костов: Не ме връщайте назад, изобщо не ме карайте да си обръщам главата назад, защото има съвсем…

Водещ: Бяхте министър-председател.

И. Костов: … има съвсем реални проблеми в днешния ден. Примерно има една декларация на ГЕРБ, в която той приканва за разговори и за рамково… едва ли не за рамково съгласие на десницата…

Водещ: Не е ли чудесно това? Като протегната ръка е.

И. Костов: Първо, това не е протегната ръка, тя е протегната към медиите, защото няма необходимото политическо действие по отношение на…

Водещ: Защо да е невъзможно да подпишете такъв документ?

И. Костов: Нека да кажа. Второ, ГЕРБ предлага да дебатираме неговата програма, което е невъзможно за партии, които самите имат политическа програма и които не виждат в ГЕРБ дясна политическа формация, а в най-добрия случай, най-добронамерено партия с неясен идеологически профил.

Водещ: Но все пак може да ви помогне, ако управлявате заедно, отново да сте във властта и да превъзпитате дясното в тази партия, в която смятате, че то липсва.

И. Костов: Имаме общи приоритети, общ приоритет поне един с ГЕРБ, и той е да изпратим БСП, ДПС и НДСВ в опозиция, да ревизираме управленските им дела. Това не е нищо страшно, не е никаква закана. Така става в страните, в които има стара демокрация.

Водещ: Вие кълнете ли се, че няма да управлявате никога с…

И. Костов: Тези, които управляват, отиват в опозиция, проверяват се делата им, вижда се дали са почтени, дали са честни, дали са законосъобразни и тогава те отново имат право да се явят на политическата сцена. Тоест, трябва да стане същото и с тях.

Водещ: Сигурен ли сте, че никога няма да сте заедно с ДПС например? Вие управлявахте с ДПС.

И. Костов: Категорично не можем да бъдем при това ДПС, което се е превърнало едва ли не в бивша комунистическа партия за българските турци. Ние нямаме…

Водещ: Там са и бивши членове на вашата партия – г-н Цонев, г-н Бисеров, бивши членове на бившата ви партия.

И. Костов: Аз не искам да коментирам.

Водещ: Не искате назад да се връщате.

И. Костов: Хора, които са ренегати, които са преминали от другата страна на барикадата, не мисля, че те са най-интересните персони в момента.

Водещ: Бихте ли изключили Нено Димов? Той има големи критики към вас.

И. костов: В никакъв случай. Ние сме демократични…

Водещ: Понеже темата с изключванията е актуална.

И. Костов: В никакъв случай.

Водещ: Говорите ли си с него?

И. Костов: Разбира се, даже действаме заедно. В момента се готвим за дебати по второ четене на данъчните закони, на бюджета. Те са сериозни…

Водещ: Той казва, че има нещо фундаментално сбъркано в ДСБ, че всеки път анализите се трупат…

И. Костов: Той е един самотен, почти самотен глас. На заседанието, на нашето съвещание във Велинград, само това ще кажа…

Водещ: Защото не сме свикнали да имате вътрешна опозиция във вашата партия.

И. Костов: Да. Виждате, че не сме това, за което, нали, най-недоброжелателно настроените ни обвиняват. Няма такова нещо.

Водещ: Добре.

И. Костов: Но все пак няма други такива гласове, няма такова нещо.

Водещ: Аз не разбирам, действително малко като за краставицата се връщам към началото. След като имате амбиция, обявявате поход към властта, струва ми се, че трябва да имате готовност и яснота с кого ще работите. Казвате, че не очаквате пълно мнозинство на ДСБ и това би звучало несериозно в този момент. Не си ли пресичате пътищата с вашето поведение, с вашите изисквания и не са ли те такива изисквания към потенциалните ви партньори, че никой да не може да отговори на тях?

И. Костов: Значи…

Водещ: Ето, казвате, че ГЕРБ, която е ясно, че ще има много добър резултат, не отговаря на вашите критерии. Защо не търсите пътеки към тях?

И. Костов: Не ме оставихте да продължа, защото ме заливате с въпроси, което може би е хубаво. Но първата част е дали и с кого можем да правим взаимодействие или да единодействаме, т.е. да се коалираме…

Водещ: С кого?

И. Костов: …преди предстоящи парламентарни избори. Отговорихме на този въпрос.

Водещ: С никой.

И. Костов: Поставихме критериите. Не, напротив. Има политически партии, например Съюзът на демократичните сили е такава партия, която категорично осъжда престъпленията на комунизма и е нетърпима към участието на представители на висшия репресивен апарат…

Водещ: Със СДС е възможно да работите.

И. Костов:… в обществения и политически живот на страната. Категорично те отговарят на това условие. Но другата част на отговора, другата част на отговора е с кого ние можем да имаме общи приоритети и ето, аз ви посочих, един такъв приоритет е да изпратим БСП, ДПС и НДСВ в опозиция и да проверим управленските им дела. Да ги ревизираме, да видим дали делата са им честни и почтени, дали са правили черни каси …

Водещ: Избирателят ще ги прати.

И. Костов: Да. Това предлагаме на избирателя.

Водещ: Не вие, а избирателят ще ги прати.

И. Костов: Освен това предлагаме и други приоритети…

Водещ: Няколко.

И. Костов: …на това управление. Дребен приоритет наглед е примерно да се възстанови незаконно придобитото държавно имущество от Симеон Сакскобурггтотски.

Водещ: Тоест, и с “Ред, законност и справедливост”…

И. Костов: Не, ние… Не по този начин. Но може да се намери общ път за реализиране на този приоритет. Но има много други по-важни приоритети. Примерно намаляването на зависимостта от Русия – и енергийна, и политическа, и всякаква, към която ни тласка сегашната тристранна коалиция.

Водещ: Тази твърдост…

И. Костов: Има и още по-сериозни приоритети. Те са – такова бързо повишаване на качеството и стандарта на живот на българските граждани, което е по силите на икономиката на страната, и справедливо разпределение на ползите от европейските фондове. Нека ефектите справедливо да отидат върху всички български избиратели. И от това естество приоритети ние считаме, че може да съвпаднат и с приоритети, както вече подчертах, ето един такъв, изпращането на БСП в опозиция, имаме …

Водещ: ГЕРБ изключвате ли ги изобщо от бъдещ вариант?

И. Костов: Не, в това отношение ние виждаме наличието на общи приоритети.

Водещ: В търсенето и то с тази острота, с която поставяте изискванията за приоритетите, не рискувате ли да губите подкрепа и да…

И. Костов: Ако нямаме …

Водещ: …пресечете евентуални мостове само за СДС, чувам, че…

И. Костов: Ако нямаме тези приоритети в управлението, ние ще загубим политическия си образ, ние ще потънем в политическото блато, за което вие всички може би с много основания или с основания упреквате българската политическа система. Тя веднъж потъна в блатото на липсата на идеи и на приоритети.

Водещ: Потъването в блатото не е ли, когато не влезеш в парламента например и когато съвсем излезеш от политическия живот? Няма ли такъв риск за потъване от такова естество? Партия с ясен облик, с категорични приоритети, а в същия момент без нужната подкрепа. Не е ли това по-голямата опасност?

И. Костов: Начинът, по който трябва да се печели подкрепа, политически честният, почтеният начин в демократична държава е да се печели през приоритети, през защита на интересите на хората и отстояване на техните ценности. Другият начин е този, който видяхме на местните избори. Плащат се пари, купуват се гласове, напълно се деморализира избирателят, институциите. Всичко това става безнаказано и ето го голямото блато, в което пропада българската многопартийна демокрация.

Водещ: А виждате ли се …

И. Костов: Така че това е много по-лошо от това, което вие ме питате. Нека, нека да ги има тези ясни политически профили, нека да се разпознават политическите партии. Това е само за доброто на българската демокрация. Другото е наистина всичките да не ни различават и хората да различават субектите по това кой дава повече пари за гласа им.

Водещ: Имате ли идея за нов вот на недоверие, говорейки за вашата цел да изпратите в опозиция сегашната тройна коалиция или четирикрако столче, както прогнозирате, че ще стане? Имате ли идея за някакъв вот на недоверие тези дни?

И. Костов: Тези дни не, но по принцип в момента, в който те направят големи политически грешки, няма да мине без вот на недоверие.

Водещ: Тоест, до сега, до сега не са направили.

И Костов: Разбира се. Но трябва да има предпоставки, трябва да има условия, трябва да е понятен вотът за хората. Хората трябва да са убедени, че ние не преливаме от пусто в празно и не сме някакви фантазьори, а че държим на думата си.

Водещ: Когато беше моментът с подаването на оставките и във вашата партия… всъщност актуална ли е тази тема за оставки?

И. Костов: За кои оставки?

Водещ: Имаше тези, че понякога лидерите на прехода, каквито обвинения и интерпретации има по ваш адрес, е добре да направят саможертва, за да дадат шанс на нови лица, които да привлекат и да консолидират дясното.

И. Костов: Отворени сме да работим за единодействието вдясно, но такива идеи вътре в …

Водещ: Саможертви.

И. Костов: Аз мога да говоря за себе си, за Демократи за силна България. Такива идеи няма и такъв натиск не съществува. А натиск отвън към друга партия, вземете си сменете лидера, е, прощавайте, ама политическа наглост. Няма как да го нарека по друг начин. Не може да стоиш отвън и да казваш на някой, който е институционално изградил своето ръководство, избрал си е председател и прочие абе, махнете си председателя. Това е нагло, това е предизвикателно, това е търсене на конфронтация, а не подаване на ръка.

Водещ: А ако идва отвътре, то това е …

И. Костов: Ако това не го разбираме, то е част от елементарното възпитание, ако щете. Не можеш да отидеш примерно в едно семейство и да кажеш абе, вижте, що не се разведете и тогава нещата ще тръгнат с нас.

Водещ: Добре.

И. Костов: Защото този глава на семейството, знаете ли, някак си не ми е таман.

Водещ: Последно…

И. Костов: А тогава как ще поддържате изобщо отношения с това семейство? Не разбирате ли, че нещо дълбоко се бърка в това отношение.

Водещ: Фундаментално е сбъркано и вие казвате, така ли?

И. Костов: Някакви наистина наглеци се появяват в политиката, които изобщо не знаят къде се намират.

Водещ: Да завърша с молба да направите една прогноза, без да ви вкарвам в ситуация да сте политически наглец, но ще ви попитам за една ваша прогноза за смените на правителствата.

И. Костов: Между другото наглостта в България има широко разпространение. Нека и това да имаме предвид. Тя се превърна едва ли не като в стил, стил, който измести моралното и възпитано поведение на хората. Трябва да си даваме сметка и за това.

Водещ: Говорихме си между другото за това и с господин Иван Димов в разговора ни за Висшия съдебен съвет и за обезщетенията там, но да завършим с една ваша прогноза за промени в правителството, за които се говори. Какви очаквания има?

И. Костов: Четирикракото столче ще изисква промени.

Водещ: Колко министри смятате, че ще успее да вкара новата парламентарна група?

И. Костов: Двама.

Водещ: Двама. Знаете ли на какво или правите проучвания и…

И. Костов: А предполагам, че трима ще останат за Симеон Сакскобургготски и…

Водещ: Трима за НДСВ.

И. Костов: И Симеон Станишев ще бъде изключително стабилен с големи маневрени възможности.

Водещ: Кой?

И. Костов: Станишев, извинявайте.

Водещ: Нарочно може би го направихте.

И. Костов: Защото второто лице, което исках да спомена, е, че Станишев ще бъде много стабилен и това ще му даде възможност да удари по Симеон Сакскобургготски, ако желае да го принуди да възстанови незаконно придобитите имоти на българската държава. Защото няма да зависи само от него, а ще опира управлението си и на тази нова парламентарна група. И има много прост начин това нещо да стане. Достатъчно е да се отменят актовете за възстановяване на тези имоти …

Водещ: Знам за тази ваша идея.

И. Костов: …благодарение на които Симеон Сакскобургготски ги притежава и ги експлоатира въпреки законите на страната.

Водещ: Обобщението ви е – двама министри от новата парламентарна група в …

И. Костов: Това очаквам. Ще има двама, а трима може би ще останат за Симеон Сакскобургготски.

Водещ: Благодаря ви за тази прогноза. Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов в коментари за случващото се в неговата партия, в дясното пространство и по различните столчета.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...