Иван Костов: Започваме преговори за нов кабинет

Водещ: Гледате “Здравей България”. Сутрешният блок на Нова телевизия продължава с темата “Гледат ли сините към властта?”. Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция ни гостува днес. Добро утро.

Иван Костов: Добро утро.
Водещ: До къде стигнахте с разговорите с ГЕРБ? До вчера беше до …
Иван Костов: Започват разговори. Няма да бъдат официални. По-добре е да напреднем достатъчно в двете посоки. Първата е, разбира се, какви програмни намерения ще запише правителството за управление. Очакваме от него много големи подвизи. Изваждане страната от кризата, преборване на корупция и т. н. Това са все много големи и тежки задачи. И затова е много важно какво ще има в правителствената управленска програма. И второто, разбира се, как Синята коалиция ще помогне със своите политици, експерти, със своя опит в управлението на страната.
Водещ: В смисъл от това зависят преговорите, така ли да разбирам?
Иван Костов: Това са темите на преговорите.
Водещ: Това са темите на преговорите. Не е ли нормално …
Иван Костов: Така е от наша страна.
Водещ: Не е ли нормално, примерно, г-н Борисов, като човек, който най-вероятно ще стане министър-председател да каже, ето това са приоритетите на моето правителство. Искате ли да участвате в него? Подкрепяте ли го?
Иван Костов: Нормално би било, ако той има пълно мнозинство. Ситуацията в Народното събрание е следната.
Водещ: Почна се.
Иван Костов: Да, ситуацията е …
Водещ: Лора много се притеснява от вчера, че Вие, най-вероятно ще поставите някакви изисквания, непоносими за г-н Борисов и нещата ще се …
Иван Костов: Не, не, не. Ние имаме сходни програми. Но все пак трябва да се съгласуват програмните намерения. Това е много важно. И не е проста задача. Не бива да се казва, че този, който има повече депутата ще определи цялата управленска програма, а всички други ще помагат. Защото в парламента, освен, че има мнозинство, дясно-центристко, има мнозинство срещу мафията и срещу корупцията. Защото и РЗС и “Атака” са се обявили много категорично срещу тези явления от българския политически и обществен живот. И, ако се прави друго нещо сериозно, в смисъл промяна на Конституцията, трябва да се търсят още по-широки мнозинства, за да се съгласуват общите действия и да се предприемат, наистина, много сериозни мерки. Защото с обикновени промени в законите и смени на определени институции, дори и през промяна на институциите няма да може да се постигне много.
Водещ: Какво трябва да се промени в законите. Доколкото съм наясно, разбира се, като пълен лаик в областта, законите са си напълно достатъчни и добри, ако просто някой ги спазва. Какво да променяме?
Иван Костов: Ами, да променим законите така и Конституцията, че да принудим всички да ги спазват. Да създадем такива механизми на контрол върху политическата прослойка в страната, да променим законите за изборите, да променим законите за политическите партии. Защото партиите идват в управлението на страната, в законодателната власт през корумпирана процедура, през купуване и продаване на гласове, през преливане на гласове и оттам започва опорочаване на политическия живот.
Водещ: Има достатъчно сериозна наказателна отговорност, ако купуваш и продаваш гласове.
Иван Костов: Но сега по закон, това нещо може да се прави сравнително безопасно. Значи, трябва да има драстични наказания за тези неща. Трябва да има отнемане на вот. Трябва да има отмяна на изборни резултати. Трябва да има много по-сериозни мерки. Ако говорим само за политическата структура на страната, т. е., за партиите. От друга страна трябва да заработи съдебната власт. Там не може без промяна на Конституцията. И в този смисъл трябва да се търсят много по-широки съгласия. Освен това, за антикризисната, пък, програма, аз мисля, че трябва да се търси още по-голямо съгласие, защото антикризисната програма на страната няма да бъде лесно упражнение, няма да бъде лесна за прилагане. Тя трябва да се направи, както в миналото сме правили най-сериозните ходове, с много широко обществено съгласие, за да може, все пак, да даде и бърз ефект.
Водещ: Добре. Дясно-центристко мнозинство в парламента, а в същото време криза. Антикризисна програма предполага по-скоро леви мерки. Аз от вчера непрекъснато питам. И запитах и г-н Борисов кои са трите десни неща, които обещавате на България в рамките на този мандат?
Иван Костов: Първото дясно нещо е саниране на институциите, в смисъл съкращаване, опростяване, електронизиране, увеличаване на производителността на публичната администрация, контрол върху администрацията.
Водещ: Т. е., ще отрежете … Т. е., метлата.
Иван Костов: Не метла. Просто трябва да се рационализират структурите. Вижте, има осем национални институции, които се борят с корупцията в момента. Има три министерства, които се занимават с европейската интеграция. Има трима министри в момента. Това нещо не може в една страна, намираща се в криза да си го позволи. Нали така? Просто трябва да има опростяване.
Водещ: Не беше съгласувано това, което вчера още столичният кмет, лидерът на ГЕРБ заяви, за някои министри, които ще отпаднат, за някои институции, които ще бъдат съкратени, като например контрол върху еврофондовете и мисля, че евроинтеграция беше едно от споменатите. Това не е съгласувано с Вас, но от това, което чувам, Вие сте на еднакво мнение.
Иван Костов: Да, да, разбира се.
Водещ: Значи, все пак сте водили преговори.
Иван Костов: Не, не сме. Не сме, просто има съвпадение в програмите.
Водещ: Какво чакате.
Иван Костов: Не, започваме. Аз Ви казах.
Водещ: Кога започвате?
Иван Костов: Само, че неофициално.
Водещ: Кога започвате?
Иван Костов: Казваме, че е неофициално.
Водещ: Е, добре де, кога започвате?
Иван Костов: В смисъл, не искаме да изнасяме информация в медиите.
Водещ: Днес, утре, кога започвате? Кажете, че сте започнали, поне.
Иван Костов: Добре, ще започнем съвсем скоро. Първо трябва да … Ние имаме малка, кратка процедура при себе си. Ние трябва, Синята коалиция, да уточним собствените си виждания, да уточним собствените си позиции по тези въпроси още един път, въпреки, че имаме своя програма за управление на страната. Трябва да помислим как тя ще бъде интегрирана в общата управленска програма. Освен това трябва да съгласуваме своето участие, хора и т. н. и да предложим всичко това на ГЕРБ.
Водещ: Чухте ли се Вие с Борисов?
Иван Костов: Да, чул съм се.
Водещ: По телефона?
Иван Костов: Чули сме се, да.
Водещ: Уточнили ли сте се за някакъв ден?
Иван Костов: Уточнили сме се, да.
Водещ: За някакъв ден?
Иван Костов: Да, уточнили сме се.
Водещ: Кой е денят?
Иван Костов: Добре, утре.
Водещ: Утре, добре. Т. е., утре започват преговорите за съставяне на парламентарно мнозинство и правителство.
Иван Костов: Добре, кажете го така.
Водещ: От какво не можете да отстъпите? Две-три конкретни неща.
Иван Костов: От тези максимални цели не можем да отстъпим. Аз виждам големия ентусиазъм на хората. По улиците ме поздравяват като победители. Казват “махнахме ги тези, почваме, очакваме”. Хората са с много високо настроение. Поне пред мен го показват. И в магазините, и буквално по улицата. Виждам го това. Не можем да им кажем “не можем да извадим България от кризата”. Не можем да им кажем “няма да отървем тази страна от корупцията”. Не можем да им кажем “няма да върнем авторитета и респекта към държавата”. Защото, ако не го направим, те ще бъдат крайно огорчени и само след една година ще казват “долу”.
Водещ: Казахте, че Ви поздравяват като победител, а в същото време след осем години в опозиция, т. е., не носите никакъв пасив от властта вече, се връщате една със седем процента от гласоподавателите?
Иван Костов: Много наши симпатизанти и дори съмишленици гласуваха за ГЕРБ и ми го казваха по време на кампанията, когато ходех по улиците на София, изпращаха ми такива въпроси или такива позиции и в сайта отговори. Казват “много Ви харесваме, но ще гласуваме за ГЕРБ, за да ги махнем онези”.
Водещ: Защо не гласуват за Вас, а гласуват за ГЕРБ?
Иван Костов: Защото има мажоритарен вот и мажоритарният вот притегля към себе си през желанието да бъде спечелен. Защото ние направихме една успешна разяснителна кампания, че в мажоритарния вот се крие ключът към управлението. Хората разбраха това и просто всички отидоха да подкрепят ГЕРБ, за да може да спечели мажоритарният вот срещу БСП и ДПС и вижте какъв учудващ резултат се получи. БСП няма нито един мажоритарен кандидат. ДПС има там няколко.
Водещ: Искате да кажете, че този клип, че, ако избираш Бойко, просто избираш Костов, Ви направи добра услуга?
Иван Костов: Просто направи добра услуга, за да ориентира избирателите да дадат колкото се може повече гласове и народни представители в ГЕРБ, където все пак е концентрирана надеждата, че ще има сила да промени системата, защото за ГЕРБ се гласува като за хора, които са в състояние да прочистят държавата от корупция и мафия. Такъв образ те са създали за себе си.
Водещ: Какво е личното Ви отношение към Борисов от близкото минало? Наскоро в студиото ни заявихте, че сте диалогичен, че сте готов да работите с него, но в близкото минало той Ви наричаше Гаргамел, доколкото си спомням.
Иван Костов: Да оставим тези неща в близкото минало и да гледаме напред към проблемите. Страната има толкова тежки проблеми.
Водещ: Как ще работите с него?
Иван Костов: Какво значение има какво е говорил, изпадайки в някакви настроения. Човек често изпада в настроения. Говори неща, които … Даже г-н Доган каза по време на кампания човек говори неща дето след това се чуди как ги е казал, нали? Така, че нека проявим толерантност. Аз искам да кажа противно на всички очаквания от това което ще кажа, че Бойко Борисов е прав в едно. Когато казва “аз може да съм бил такъв и такъв, но сега съм такъв и ще бъдат такъв”. И това е един изминат път пред очите на хората. И в този смисъл това е една спечелена позиция през доверието на избирателите. Това не може да се подценява от сериозни политици, защото това е реална политика. Да кажеш, не, не, това не е така, това е еди как си. Това е от онова минало отпреди 10 години, това явление. Просто ще сбъркаме. Гледаме нещата такива, каквито са в момента. И за мен, по-важният въпрос, знаете ли кой е? По важният въпрос е дали ГЕРБ ще концентрира нужната воля и решителност и едновременно с това и компетентност, за да може да реши тези въпроси. Или да ги разсече, ако щете, със сила, но те са толкова сложни. Те са като гордиевия възел. Много е сложно. Няма защо да заблуждаваме хората. И положението в страната е изключително тежко. И аз се чудя как да го обясня вече тежкото положение. И ще кажа само две неща. 30 процента е паднала продажбата на горива по бензиностанциите. Знаете ли какво означава това? 30 процента по-малко изминат път, 30 процента по-малко са осъществени пътувания, 30 процента по-малко икономически живот. Паднали са доходите на таксиметровите шофьори в София със седемдесет процента. Казват “хората ни ползват само, за да заведат близък до болница или да отидат до автогарата, или до гарата, за да хванат друг превоз”. Какво говори това? Това говори, наистина, за много бързо влошаваща се икономическа конюнктура. И сега ние, при това положение, вместо да се вземем точно към тези изключително сложни задачи, да търсим максимални съгласия, за да може да се решат, ние сега да се питаме кой какво говорил?
Водещ: Добре, хайде продължете с още две неща. Защото едно ми казахте. Т. нар. прочистване на държавната администрация, съкращаване на държавни служители.
Иван Костов: Съкращаване на институции. Премахване на министерства, които са абсолютно излишни. Трябва всичко да стане много по-леко, много по-ефикасно, много по-гъвкаво. Трябва да работим на много по-високи обороти.
Водещ: Добре. Още две неща, които ще бъдат факт до края на мандата на това мнозинство, на това правителство.
Иван Костов: Трябва да има още първата година на този мандат трябва да има кодекс за изборите и закон за политическите партии, който категорично да се справя с проблема.
Водещ: Чух много хора по време на изборите да негодуват затова, че наши сънародници, които са ни близки, които ги обичаме и т. н., но вече неживеещи в България, определят нашия дневен ред.
Иван Костов: Така е. Ето тези неща се решават в нов …
Водещ: Какво ще направите?
Иван Костов: … в нов кодекс за изборите, който трябва да бъде направен по следния начин. Първо трябва концепцията на закона да се съгласува в мнозинството, след това трябва да се потърси максимално съгласие, както в парламента, така и с неправителствените организации, които наблюдават честността на изборите. Защото те натрупаха много опит. Те знаят къде са нарушенията. Знаят какво трябва да се направи. Имаха даже една, нещо като харта, която искаха ние всички да подпишем, пък я подписахме само ние с ГЕРБ, а тези неща просто трябва да влязат през гражданското общество, като се позволи на гражданското общество да не допусне по-нататък извращаване на изборния процес. Защото в България изборният процес е извратен в момента. Той е тежко корумпиран. Така, че това е второто важно нещо. Защото, ако успеем тези две намерения да осъществим добре, тогава ще ликвидираме корупцията на най-високите етажи. Тогава ще гарантираме, че през законодателя в Народното събрание са влезли хора, които не са купували и продавали гласове, т. е., които не са корумпирани. И тогава тези хора могат да упражнят вече необходимия контрол върху администрацията. И третото нещо, което искате да Ви кажа. Ще го кажа. То е много просто. Цялата тази публична администрация трябва да се електронизира. Да стане напълно прозрачна. Дейността й да се вижда отвсякъде.
Водещ: По-скоро технологично, отколкото дясно.
Иван Костов: Това е технологично, но е много дясно. Защото това означава, че управлението преминава пред очите на хората. Че конкуренцията за обществени поръчки, за каквото и да било става публична абсолютно. Че конкуренцията за европейските пари с проекти става абсолютно открита. Вижда се, знае се държавата какво прави. От друга страна се наблюдава всеки служител какво прави. Какво произвежда, какви документи? В смисъл с какво е полезен? Защото, ако сложим такъв електронен контрол върху компютрите на всеки административен служител, ние ще видим, че през някои компютри се играят само компютърни игри. Това нещо не може една държава да толерира.
Водещ: Това ли са трите неща?
Иван Костов: Ами, тези са може би най-важните, за да заработи силно държавната машина.
Водещ: Още преди да се сформира правителството Борисов заяви, че ще изкарате цял мандат. Вие какво можете да кажете?
Иван Костов: При това мнозинство може да се изкара цял мандат. Разбира се, ако се действа по правилния начин. Аз не мисля, че трябва да се изразяват такива колебания, защото …
Водещ: Върви един виц сега.
Иван Костов: Пак да напомня. Две мнозинства има в това Народно събрание. Те са изключително стабилни. И ще бъде ужасно, ако ние изпуснем тяхната сила. Мнозинството за конституционни промени, което да реши ето тези въпроси всичките с ликвидиране на политическа корупция, с прогонване на мафията от управлението и мнозинството за управление за изваждане на страната от криза, ако трябва да се приложат много сериозни икономически и други мерки.
Водещ: Един анекдот върви сега в момента. Коя била първата задача на Бойко Борисов? Да опознае депутатите на ГЕРБ.
Иван Костов: Ами, те са твърде много. Така, че …
Водещ: Въпросът не е в това, че са много. Въпросът е в това, че не ги познава.
Иван Костов: Аз се опитвам да се шегувам. Аз мисля, че се познават. Все пак няма такива случайни неща.
Водещ: От какво ще поискате, все пак, Вие?
Иван Костов: Аз знам каква борба се води в Кърджали за пропорционалното място, което спечели Вежди Рашидов. Няма как да не се познават. Това са тежки битки. Не подценявайте нещата. ГЕРБ не е спечелил току така. Той е вложил огромна енергия, за да изкопчи едно място от Кърджалийската листа или …
Водещ: Кърджали е по-специфичен пример.
Иван Костов: Добре, какво да Ви дам за пример? Вярно е, че имаше и лесни победи.
Водещ: Има доста нови лица.
Иван Костов: Вярно е, че имаха и лесни победи, но не подценявайте победителя. Той почти винаги знае как е победил, не почни винаги, винаги знае как е победил и знае защо е победил. Какви слабости е показал политическият му противник. Не мислете, че тези неща стават като обществени явления. Това си е политика.
Водещ: Съгласихме се с Вас. Какво ще поискате?
Иван Костов: Какво ще поискаме?
Водещ: Влизайки в правителството, подкрепяйки парламентарно мнозинство, какво ще поискате? Екатерина Михайлова, министър на правосъдието, прочетох днес някъде във вестниците.
Иван Костов: Това са все упражнения. Упражнения, които ние не толерираме. Ние не сме хора, които ще искаме нещо. Нека да е ясно. Освен тези, големите, най-големите неща, които са най-трудни да бъдат дадени. Антикризисна програма и то реалистично успешна.
Водещ: А личностно?
Иван Костов: Личностно, въобще никой не претендира от нас.
Водещ: Но ще Ви бъде предложено нещо?
Иван Костов: Ако бъде предложено, ще разсъждаваме. Вижте, може да ни се предложат неща, за които ние нямаме сила да понесем отговорността. И ние добре разчитаме тези работи. Какво да кажа, примерно, да ни се каже, хайде вземете министерството на финансите, понеже там ще има големи, тежки ревизии на бюджетни разходи или съкращения.
Водещ: Това ще е доста сериозно предложение.
Иван Костов: Да, ама можем ли да понесем отговорността? Дайте да говорим реалистично.
Водещ: Не знам. Кажете Вие.
Иван Костов: Може би Синята коалиция. Аз мисля, сега, това е мое мнение, ето защо е необходимо ние да изработим позицията си, като застанем пред Вас, да говорим от името на всички. В момента Вие ме хванахте преди да сме изработили позицията и аз …
Водещ: Кажете Вашето мнение.
Иван Костов: Личното ми мнение е, че ние нямаме сила да понесем такава отговорност.
Водещ: Но можете зам.-министри.
Иван Костов: Примерно, може да помагаме с опит, с компетентност.
Водещ: Това ли е новата стратегия на Синята коалиция?
Иван Костов: Не по отношение на всичко.
Водещ: Не на върха, но малко под него.
Иван Костов: Не, не. И това не. Не, но зависи от отговорността. Има много тежки министерства. Изключително тежка е ситуацията в здравеопазването, например. Нека да говорим едно към едно. Там НЗОК е на дефицит. Тя вече бърка и ползва резервите си. Ще приключи с 350 милиона дефицит. Ще влезе почти без никакви резерви. Т. е., напълно изтощена. Не може в момента да финансира лекарства, животоподдържащи на хора, които са хронични болни и са длъжни да вземат тези лекарства, защото иначе животът им ще си отиде. Т. е., тя е дезертирала от най-важните си функции. Човек, на който е ясно какво да взема, проведено му е лечение и лечението му зависи от лекарства, ние не можем да му ги дадем. Каква здравна система? Вижте до къде сме изпаднали? И сега може ли, примерно, да се каже на Синята коалиция, хайде вземайте и оправете здравеопазването. С кои сили? С каква тежест? С каква солидност и подкрепа ще стане това? Значи, има неща, за които може. Има неща, за които няма да имаме сила.
Водещ: Ако Ви бъде предложено да станете председател на парламента? Чу се нещо такова тези дни?
Иван Костов: Във всяка страна, във всяка демокрация произтича от най-голямата парламентарна група. Това е желязно правило на демокрацията. Защото как председателят ще се оправя с парламента, като не може да се оправи с най-голямата му група? Това са неща, които не може да се нарушават.
Водещ: Вие къде се виждате?
Иван Костов: Аз се виждам в парламента.
Водещ: Къде точно?
Иван Костов: Знаете ли как би трябвало да започнем? Ако следваме опита. Трябва да се излъчват групи. Разбира се, хора, които имат отношение преди всичко към институционалните реформи. Т. е., към закона за партиите, закона за изборите, устройствените правила на Народното събрание, по конституционни промени. И да напишат концепции. Тези групи трябва да започнат да работят почти веднага. И така се тръгва, ако искаме да работим по най-добрия начин. Излъчва се група от икономисти, която започва да пише концепция на програма за излизане от кризата. Колкото се може по-бързо, толкова по-добре. Много лесно се пише, защото сега има електроника. Организациите на работодателите са си казали вижданията. Профсъюзите са си казали вижданията. Има програмите на политическите партии. Както веднъж чух г-н Кадиев да казва, тези 80 процента са сходни. Това, което е сходното се копира. Слага се, оглежда се още веднъж. Тези групи трябва да започнат да пишат концепции. Концепциите веднага и бързо да се превръщат в решения. Дали законови или чрез МС, или по друг начин, за да тръгне веднага да се произвеждат решения. Огромният проблем на тристранната коалиция е, че не произвеждаше решения за управленските проблеми на страната. Тя задръсти управленските проблеми.
Водещ: Как? Имаха си съвет на старейшините.
Иван Костов: Не трябва да има съвет на старейшините.
Водещ: Между Вас с Борисов няма да се …
Иван Костов: Не трябва да има. Аз казах моето мнение и се радвам, че колегите го подкрепят. Ние ще разрушим формулата 3-5-8. Едно от най-лошите неща в управлението бяха тези формули, които Доган въведе. На мен това, това и това министерство. Това се казва преди преговорите. Аз искам земеделието и екологията, защото там има най-много европейски фондове. И тогава влизам в правителството. Ние не казваме така. Нека това да го чуят хубаво хората.
Водещ: Няма да има такава формула.
Иван Костов: Не поставяме такива условия. Не настояваме за никакви квоти. Ние искаме цялата отговорност да бъде възстановена и да бъде в правителството като колективен орган и лицето на правителството не само да представлява, но и реално да носи тази отговорност за работата на колективния орган. Защото иначе, каквато и коалиция да дойде, пак ще нарисува някакви числа и пак ще играем някаква блатна игра.
Водещ: Само още нещо. Бяхте в управлението, бяхте извън управлението. Какъв съвет ще дадете на Борисов в момента?
Иван Костов: Бойко Борисов, изобщо всички, които ще влязат в правителството, трябва много бързо да кажат истината на хората за това какво е положението. Просто трябва да кажат, стартираме от … и с един доклад. Не да пишат бели книги и да казват кой е виновен, защото нищо не излиза от тях, просто да кажат реалното положение, това и това, това и това, това и това, проблемите са 1, 2, 3, 4, 5 и всеки път по една …
Водещ: Това ще отнеме няколко месеца.
Иван Костов: Това, ако се работи бързо, правителството би трябвало да излезе със своята управленска програма още през септември. Защото 30 октомври е срокът за бюджета за следващата година. Не може да се изработи реалистична финансова политика, която е основна на държавата, без да знаем как ще приключи тази. Трябва да има управленска програма. Тя да включва ревизия на този бюджет. Да може да бъде актуализиран бързо, до края на септември, евентуално началото на октомври, за да може следващият да стъпи на здрава основа. Ако това нещо не се следва като последователност, ако минат месеци, всичко ще се задръсти …

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...