Иван Костов: Задължително България трябва да поиска време за подготовка на Кристалина Георгиева

Оттеглянето на Румяна Желева от кандидатурата си за еврокомисар се очакваше, за да не се допусне отхвърляне на кандидатурата й в комисията по развитие и всичките последващи неблагоприятни последици за страната. Това каза пред Агенция “Фокус” съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Според него жестът на Желева позволява на премира да потърси друг изход и да приведе в действие план “Б”. Костов посочи, че номинацията на Кристалина Георгиева не е съгласувана със Синята коалиция. Не е правена консултация по този въпрос. “Може би премиерът е бил притиснат поради липса на време. Макар да не поставям под съмнение финансовата компетентност и общата икономическа компетентност на г-жа Георгиева, в тази специална сфера, в която ще се кандидатира да стане европейски комисар, трябва да й се даде време за подготовка. Задължително България трябва да поиска време за подготовка на кандидата”, посочи той.

Такава опция има, допълни той. “Може да поиска 45 дни, което обаче ще забави излъчването на Европейската комисия, което пак ще бъде зле от гледна точка на стратегията на големите партии в Европейския парламент. Да се надяваме, че Кристалина Георгиева ще се подготви бързо”, посочи Костов.

Според Иван Костов проблемната кандидатура на Румяна Желева не би трябвало да се превръща в трагедия, защото това се е случвало и друг път и ще се случва и в бъдеще заради процедурата за проверка на качествата на кандидатите за комисари.

Кампанията срещу кандидатурата на Румяна Желева е работила срещу българския интерес. “Получи се така, че се жертваха национални интереси, за да се постигне тясно партийна цел – персонална атака срещу човек на десницата. Това бе направено от страна на БСП – те са големи майстори в персоналните атаки и компромати. Могат да продадат всичко”, отбеляза още бившият премиер на България.

Според Костов Кристалина Георгиева има несравнимо по-голям опит от Румяна Желева. “Ако тя има достатъчно време да се подготви, аз я познавам, ще се отнесе максимално сериозно, няма да допусне изненади. От друга страна досието й е съвършено чисто и няма съмнения. Ако решат да изфабрикуват нещо за нея, ще трябва да си изсмукват от пръстите”, посочи той.
Иван Костов упрекна НДСВ, които според него да се държали много недостойно спрямо Румяна Желева. “Нека да си спомним, че те претендираха, че са европейците в България. сега можем да си отговорим колко наистина да били европейци те”, коментира той.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...