Иван Костов: ЕС е исторически проект, който позволи на европейските страни да живеят в мир 50 години

Водещ Асен Григоров: Добро утро сега на господин Иван Костов.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Как ви звучи заглавието, “готов съм на коалиция и с Иван Костов”?
Иван Костов: Ами, звучи ми да кажа честно несериозно така, както ми прозвуча, че е готов да работи с БСП, ако си смени ръководството.
Водещ: Тука, да…
Иван Костов: Което означава, че няма принципни и политически различия и с БСП, не е възможна такава позиция.
Водещ: Казва и с Иван Костов, то звучи все едно и че с дявола е готов да се съюзи, защото пък тука е дал в “Монитор” друго интервю, казва “Аз съм единствения враг на статуквото.”
Иван Костов: Да.
Водещ: Такова тълкование може да се направи.
Иван Костов: Ако си враг на статуквото, трябва да бъдеш категорично принципно и политически против Българската социалистическа партия, която е основната партия, която поддържа статуквото, защото тя запази това статукво, което беше създадено от управлението на господин Сакскобургготски с господин Ахмед Доган, то е същото статукво от преди, от 2001 година насам.
Водещ: Така, сега вие се връщате от Берлин. Има днеска много снимки във вестниците, ето вестник “Дума” например, гледайте колко хубава първа страница”Честит юбилей Европа”.
Иван Костов: Струва ми се, че нещо е сложено там, където съм аз на снимката и мисля, че не се вижда. Аз съм във вляво, отзад.
Водещ: Така, това понеже е вестник “Дума”. Така, вие прекарахте там два дни.
Иван Костов: Да.
Водещ: Участвахте в гласуването на декларацията на Европейската народна партия (ЕНП) по повод на 50 годишнината.
Иван Костов: Гласуване нямаше, но имаше обсъждане, имаше много добри изказвания, които ме убедиха, че съвсем правилно и съвсем основателно ДСБ са в ЕНП, защото всички основни послания, с които дотук нашите кандидати за евродепутати излизат, сред които основното е за силна Европа, са повторени в тази декларация, те са говорили нашите кандидати още преди да знаят съдържанието.
Водещ: Две фрази на мен ми направиха впечатление, едното е силна Европа, въпреки че така девиза на ДСБ е “Силна България в обединена Европа”, тука се вижда силна Европа.
Иван Костов: Те го произнасяха “За силна България в силна Европа” по цялата страна, когато ходеха събират гласовете, нашите делегати.
Водещ: Другото интересно нещо е, има там един израз юдею-християнска общност, че е ЕС.
Иван Костов: Корени.
Водещ: Така.
Иван Костов: Говорят за християнските корени. Между другото, това са отличителните черти, ваш колега ме запита още докато бях в Берлин кои са отличителните черти и аз казах, между Европейските социалисти е ЕНП, аз искам, ако позволите съвсем накратко да ги кажа, защото те са много характерни.
Водещ: Да.
Иван Костов: Една от отличителните черти е настояването, с което ЕНП държи на корените на ЕС, от където се извеждат ценностите и сред корените се споменава християнският корен и християнския характер в ЕС, които заедно с хуманизма на просвещението и т.н. са в основата на европейската днешна обществена и политическа културна традиция.
Водещ: Може ли да се направи извод…
Иван Костов: Това е едното.
Водещ: Да, може ли да се направи извод, че това е политически знак към разширяването и към Турция, специално.
Иван Костов: По отношение на разширяването към Турция е казано в декларацията следното, трябва да се прочете много внимателно декларацията по отношение на бъдещото разширяване, за първи път е заявена следната позиция…
Водещ: Да.
Иван Костов: В зависимост от изпълнението на критериите и от потенциала на страните-членки за приемане, тоест за първи път е поставено второ условие, защото изпълнението на критериите, е безспорно изискване към всяка страна и не трябва да се прави отстъпление. Това е едно различие, между другото с консерваторите и с Европейските социалисти, които биха били склонни да направят отстъпки, да речем за Турция или за някои други страни по отношение на изпълнението на критериите. Но тук за първи път се въвежда изискването и страните членки да имат потенциала да поемат едно бъдещо разширение.
Водещ: Е това е така наречената институционална реформа на ЕС, която предстои.
Иван Костов: Другото различие е по отношение на САЩ. ЕНП ясно заявява, че е за развитие на отношенията и за тясно сътрудничество на САЩ в областта на сигурността и икономическата област, за да се посрещнат предизвикателствата на глобализацията, за да се повиши конкурентоспособността на европейските стоки, на европейските производители. И другото е пък по отношение, те го наричат безопасността на енергийните доставки в тази декларация. То е казано за отношенията с Русия, защото основният доставчик, който носи със себе си и заплаха, когато доставя енерго ресурси е Русия.
Водещ: Зад текстовете имаше ли обсъждания, какво примерно можете да развиете от обсъжданията, които стоят зад текстовете по въпросите на енергийната сигурност, на отношенията ЕС – САЩ?
Иван Костов: Имаше. Ами, в ЕНП е ясно, че ЕС трябва да има обща европейска външна политика и да има общ потенциал за сигурност, който трябва да бъде развит паралелно и трябва да действа заедно с отбранителния потенциал на САЩ, за да се гарантира Европа от тероризма и от съвременните, модерни заплахи. В този смисъл Народната партия, въобще европейската десница, която стои фактически, която е ЕНП е много наясно, че не може да са преувеличава и не може да се преекспонира европейската идентичност по отношение на САЩ, защото в последна сметка има интереси на сигурността, които са по-важни и заради това са за трезви, прагматични и ефикасни отношения със САЩ.
Водещ: Още един, още една дума по декларациите от последните два дни.
Иван Костов: Знаете ли за какво се говори много, понеже казахте там при изказванията…
Водещ: За какво, кажете.
Иван Костов: Изказванията често атакуваха бюрокрацията и ефикасността, ефективността на харченето на европейските пари. Много често изказващите говориха, че са за ограничаване на европейската бюрокрация, което е и друга пресечна точка, с това което и ДСБ настояват. Ние и по време на досегашната кампания за издигането на нашите евродепутати, непрекъснато настояваме за това, защото се разбухва европейската бюрокрация, чиновническият апарат става все по-огромен и все по-неконтролируем. Много се говори за политическите….
Водещ: И съюзът се разширява.
Иван Костов: Да, съюзът се разширява, но не бива да става за сметка на (…) и да се превръща това разширение в чиновническо и бюрократично разширение. Трябва да се търсят решения и между другото в тази декларация за първи път се казва как, за какво се обявява ЕНП като реформа на ЕС. Казва се, че ЕНП е против това ЕС до споразумения за свободна търговия, каквото е например тежнението на консерваторите, казва се че, тука се казва, че са за силен ЕС, който е способен и който е единственото средство да позволи на Европейските страни-членки да посрещнат предизвикателствата на глобализацията и Европа да поеме задължението да бъде водеща в опазването на околната среда и в борбата срещу глобалното затопляне.
Водещ: В заглавието на “Дневник” по повод вчерашната обща декларация на ЕС е следното, че Ангела Меркел не е успяла да прокара вътре думите “разширяване” и “конституция”?
Иван Костов: Значи, интересно е, че господин Саркузи не беше, предвид кампанията, но ние чухме представител, негов представител, представител на неговата партия да взема отношение по време на дебата и аз разбрах позицията така, че ако господин Саркузи спечели изборите, госпожа Меркел ще има подкрепата за приемането на европейски, на конституционен договор за бъдещето на Европа.
Водещ: Тоест въпросът е там пак ли е до големите държави, Франция, Германия, да се постигне някакъв консенсус в този смисъл?
Иван Костов: Ще има консенсус в този смисъл. И бяха цитирани изследвания социологически във връзка с кампанията, в която голямото мнозинство от французите се обявяват за ЕС. ЕС е исторически спечелил проект. Нека да го кажем съвсем ясно. Това не значи, че не е имало слабости, не значи, че не е имало отклонения, те даже се признават в декларацията, не значи, че не е имало неудачи, но това е исторически проект, който първо позволи на европейските страни да живеят в мир 50 години, а след това даде възможност и тука между другото е другата отлика на ЕНП, на страните, които бяха в съветския блок да излязат от Съветския блок, да се противопоставят на комунизма и да се приключи с тоталитарните режими, които в тази декларация се извеждат в следствие на многобройни европейски войни.
Водещ: Да, прави впечатление, че има един цял абзац, чисто антитоталитарен и антикомунистически в тази декларация…
Иван Костов: И антисъветски е на практика…
Водещ: И антисъветски е на практика…
Иван Костов: Поздравяват се всички, които са се съпротивлявали на съветския режим и които са позволили да се стигне до тези дни. Така че европейският проект….
Водещ: Какво означава 17 години след разпадането на тоталитарната система да се вкара такъв абзац в декларацията?
Иван Костов: Ами, ясно отношение за това, че ЕНП няма да прави компромис по отношение на демокрацията и свободата в името на европейските граждани. ЕС казва ЕНП е за хората, той не е за другите, ако за някои хора в ЕС няма демокрация това означава, че европейският проект не е изпълнил до край своите цели. ЕС иска да гарантира свободата на основата на субсидираностси и на основата на солидарността за всеки, тоест ние сме тук заедно, за да помагаме, за да излезем всички европейци, защото си дава сметка ЕНП, че има хора, има общности, които живеят още в условия на подтисничество, където няма достатъчно от тези блага, които има за останалите европейски граждани.
Водещ: Сега, дайте да видим какво става с българската следа в ЕНП. Вие се видяхте с Вилфред Мартенс, така името му е споменавано често напоследък в контекста, че господин Петър Стоянов е изненадан от неговата асиметрична, да я кажем реакция спрямо подписване на споразумение между СДС, Британските консерватори и Чешката консервативна партия.
Иван Костов: Аз не повдигнах този въпрос, но се стигна до този разговор на срещата с господин Мартенс. Вижте реакцията, може би според Петър Стоянов е асиметрична е предизвикана от обстоятелството, че ако този проект на консерваторите успее, ЕНП ще загуби своето мнозинство, а мнозинството на ЕНП й дава възможност в момента да има председател на комисията, това е господин Барозу, дава възможност и да има председател на Европейски парламент, това е господин Пьотъринг, дава им възможност да бъде водеща в комисиите в Европа и по този начин да бъде водеща политическа сила. Ако успее консервативният проект, ЕНП ще бъде втора по големина парламентарна фракция след Европейските социалисти и по този начин господин Мартенс, на практика се съпротивлява срещу възможността чрез разцепление ЕНП да загуби своите позиции. Става въпрос за много големи и сериозни позиции за така да се каже, големия, основния курс направлението на движение на ЕС, заради това не може да има…
Водещ: Поиска ли от вас господин Мартенс да му обясните по някакъв начин поведението на СДС в тази ситуация, за да дадете…
Иван Костов: Той знае всичко, той е добре информиран. Нямаше нужда аз нещо да го информирам. Те поддържат връзки с различни представители на СДС, включително с кметове, имат информация от там, той даже ми каза, че те са научили, че решението е самоволно на председателя, но въпреки това няма да променят позицията си. Каза ми, че в СДС знаят какво трябва да направят, ако не искат да се стига до суспендиране на членството, тоест…
Водещ: Знаят, в смисъл те си оттеглят подписа, това ли трябва да се разбират под знаят, да си оттеглят подписа под споразумението на Британските и Чешките консерватори?
Иван Костов: Да, да заявят, че няма да участват в създаването, в направата на нова парламентарна фракция, защото това е основното, което тях ги притеснява и казах защо.
Водещ: Кои български партии, фактически в момента имат добри отношения с ЕНП, какво е положенията с БЗНС-тата, например…
Иван Костов: Има, този въпрос има две страни, едната е кои искат да имат добри отношения, такива са много, такава е партията на Софиянски, такава е БЗНС- тата, както вие се изразихте, такива са и може би и други нови партии, а обратното е друг въпрос. Да бъдеш член на ЕНП, това означава да подкрепяш всички, преди малко казани от мен позиции и всички основни принципи, върху които е базирана политиката на ЕНП, защото тя е различна от политиката на Европейските социалисти. Така че за две неща говорим, кои искат да бъдат добре с ЕНП, вероятно всички искат, включително и либералите. Всеки, който иска да постигне нещо в ЕС желае да е близко до мнозинството, на практика.
Водещ: Сега въпроса е къде любовта се среща, в смисъл…
Иван Костов: Любовта се среща само при пълното членство.
Водещ: Така.
Иван Костов: При положение, че участваш във вземането на решения, участваш в дебатите, представляваш ЕНП на такива форуми, каквито са срещата на върха, представяш кандидати за изборни длъжности на ЕНП, тоест имаш пълноценно участие.Това, което аз разбирам и което трябва да се знае, ако се наложи това наказание, ако се стигне до налагане на наказанието на СДС, той ще бъде напълно обезправен член на ЕНП, тоест в никакъв…
Водещ: Тоест той ще остане член…
Иван Костов: Ще остане член, ще си плаща членски внос, но няма да има никакво представителство, практически няма да участва в никакви форуми, няма да участва в никакви дебнати и по този начин ще бъде изваден дори и от дебата за реформирането на ЕС. И другото нещо, което искам да кажа накрая, че председателят на ЕНП, господин Мартенс каза, че този проект няма да успее на консерваторите, защото няма пет страни, от които да има членове на Европейския парламент…
Водещ: За да може да се формира….
Иван Костов: За да може да се формира парламентарна…
Водещ:Броят на депутатите, които ще влязат от България, които се идентифицират като дясноцентристки и какво значение ще има за политиката на ЕНП към българската партия?
Иван Костов: Във всеки случай ЕНП не иска да загуби сегашната преднина, която има нито в последствие на разцепление, нито в следствие на избори. Приемането на партията на президента Бъсеско в Румъния дава сериозни шансове да се запази баланса и в този смисъл ЕНП малко свободно, но тя все пак очаква сериозна подкрепа от членове на парламента, но не сме говорили конкретно по тези въпроси.
Водещ: Да ви питам отделно, примерно дали сте говорили за ГЕРБ?
Иван Костов:Не, не в никакъв случай, позицията на председателя там е много категорична, той е наясно, той е консервативен европеец в най-истинския смисъл на думите. Да, дава си сметка за политическите заявки и за това, което…
Водещ: Добре, една дума за, успяхте да придобиете поглед за листите на НДСВ и БСП, които бяха извадени в един същи момент в събота, как ви изглежда там разположението на отборите, какъв политически знак има в това?
Иван Костов: Ами, същият какъвто има с издигането на Сергей Станишев. Нека да не ми се сърди никой, но господин Сергей Станишев е само един образ, който се използва достатъчно добре или може би не добре от БСП, но това не е реален министър председател, в този смисъл водачът на листата пак ми се вижда такъв образ, пак човек, който е млад, който може да събуди симпатии, но който очевидно е много далеч от възможностите и от своите, като смелост, като кураж, като компетентност да защитава политика. Аз съм го слушал няколко пъти да взима отношение в Народното събрание, най-често той издава липса на ориентация в дълбочината на политическите проблеми, които се решават дори в Народното събрание. Това е очевидно за всички, които го познаваме като депутат.
Водещ: Добре, така да завършим, Иван Костов председател на ДСБ в студиото на “Денят започва”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...