Иван Костов: Енергийните проекти могат да бъдат спрени, ако Украйна и Турция се противопоставят

Водещ: Вече около седмица продължават коментарите и анализите във връзка с визитата на руския президент Владимир Путин и оглавяваната от него делегация у нас, подписаните споразумения различни гледни точки се чуват по темата. Включително и днес, интересен коментар на проф. Евгени Дайнов във вестник “Труд” – “Визитата на Путин издуха политическата мъгла.”. Той основно анализира поведението на различните политически партии и управляващи и в опозиция за това как са реагирали на посещението на руския президент. В интервюто на Сергей Станишев, на премиера Сергей Станишев, стана въпрос това на прегледа на печата, основните акценти са около тази визита и договореностите, които са били постигнати, значението им за България. Интервю с бившия енергиен министър на Мирослав Севлиевски, да не изреждам всичко. В края на тази седмица дебатът около подписаните споразумения освен по страниците на вестниците, телевизионните студия и радиоефира ще се пренесе и в пленарна зала, знаете че премиерът Сергей Станишев се очаква утре да разясни това, което е било подписано, значението му, между другото, по искане на самата Българска социалистическа партия е тази негова поява в парламента. Социалистите са и инициатори на внасянето на една декларация в Народното събрание в подкрепа на споразуменията. От ДСБ пък, поискаха копия от договорите подписани в края миналата седмица, сега при нас лидерът на Демократи за силна България Иван Костов, добро утро, г-н Костов.
Иван Костов: Добра утро.
Водещ: Подтекстът на това ваше искане за предоставяне на копие …
Иван Костов: Няма подтекст, съвсем директно е. Иска се обсъждане на декларация в Народното събрание, да се произнесе Народното събрание по определени договорености, а те на практика не са известни на обществото. От тях са извадени определени части както се оказа, които са сервирани по подходящ начин пред топмедиите, така че да могат да бъдат възприети безкритично. Затова съвсем естествено е да се поискат същинските споразумения.
Водещ: Липса на информация, това казахте от опозицията и част от управляващите.
Иван Костов: Това е на тъмно, това са преговори на тъмно, но аз, ако позволите …
Водещ: Да.
Иван Костов: … да коментирам, защо се прави това нещо. Ако са толкова убедени, че всичко е наред и са защитили българските интереси, което очевидно не е вярно, управляващите и специално БСП няма да търсят практически две ратификации от парламента. Първият път през декларацията, с която искат да се одобри всичко, което е постигнато т.е., да покажат, че не са сами, че БСП сама не е предала българските интереси, не е извършила това стратегическо предателство както ние го виждаме в настоящия момент. Тя ще иска да покаже, че до нея са ДПС и НДСВ, и Симеон Сакскобургготски, и Ахмед Доган т.е., искат да покажат, че са повече. Освен това те неминуемо ще минат през ратификация на тези договори или поне на някой от тях, така че втори път ще трябва да се дебатира този въпрос и той тогава трябва да бъде дебатиран по същество.
Водещ: Дебатът явно предстои, така или иначе в някакви параметри предстои дебатът по тези договорености?
Иван Костов: Да и аз се питам, дали да го започваме ние с вас, тази заран, защото си мисля, че, защото ние получихме информация, поне част от информацията, която търсихме и ако позволите нека фокусирам вниманието върху една реплика на руски журналист, който казва – видях една страна, която ние се опитваме да купим на карню т.е, до корен, изцяло. Това му е впечатлението от ситуацията, която е видял, това е руски журналист не е западен.
Водещ: Цитирате “Комерсант”.
Иван Костов: Да, вие познавате тази статия. Защо е направено това и още една реплика казва, която е много интересна и има отношение към начина, по който управляващите прокарват своята теза. Това е репликата за диверсификация, изпусната и от президента Първанов, който казва, че се диверсифицирали, нещо се диверсифицирало там. За тази така може би неясна за повечето хора дума се крие следното. Има европейска идея за това как трябва изглежда европейската единна политика, тя се крепи на три неща. Първо, конкурентност при доставките, при транзитирането. Това например означава, че по едни газопровод независимо чии е, ако държавата подпише Транзитната харта всеки ще може да прокарва купен от някъде газ и си плаща такса. Конкурентност, сигурност на доставките и диверсификация на източниците т.е., да се купува от страна на Европа и европейските страни газ от много източници, от много държави, а тук се заговори само за диверсификация на маршрутите, защото източникът е един и същ това е “Газпром”. Конкуренция няма никаква и в това се крие именно обстоятелството дало основание на руския журналист да каже, че на честен човек не може да се обърне езика да каже това, което българският президент е казал, Първанов. Че се диверсифицират, диверсификацията …
Водещ: Този термин се употребява и в България и в Русия знаете, в България по един начин, в Русия се говори за диверсификация на коридорите т.е., да се заобиколи …
Иван Костов: На маршрутите ..
Водещ: На маршрутите, да се заобиколи Украйна, сложната Украйна.
Иван Костов: … но това е същият подход, който се използваше, когато се направи онази предателска и нанесла толкова щети сделка с българския външен дълг. Тогава се коментираше с интересите на държателите на дълга. Сега по същия начин се пробутва това нещо през интересите на “Газпром”, но това не са българските интереси. Това, че “Газпром” има интерес да стане независим в маршрутите си то това е ясно, но точно пък това е основанието българският интерес да бъде защитен, което не стана въобще. Така че беше извършено едно наистина дълбоко стратегическа предателство, една част, значителна част от постигнатото от геополитическата нова ориентация на страната е пропиляно окончателно. България действително се оказва и то според руски признания и на западна преса, този Троянски кон, през който Русия ще прави, това е най-слабото звено, се оказа България в Европейския съюз. През нея Русия ще прави своята енергийна политика в ЕС.
Водещ: Цитирате руски вестници, сега логично е според мен те да, ясно е, че те заемат определена позиция.
Иван Костов: Те се отнасят с презрение, обаче.
Водещ: Да.
Иван Костов: Те се отнасят с презрение към направеното, към това угодническо, продажническо поведение на българските политици. Нека да няма никакво съмнение у зрителите ви, че отношението на самите руснаци към българските политици, които подписаха договорите, е презрително, саркастично.
Водещ: Аз също прегледах, прегледах руските издания наистина иронията, сарказмът преобладават в репортажите в това, което колегите са били, но все пак това са медии. Ако видите италианските медии там пък тонът е друг знаете, тъй като проектът е руско-италиански. Не става ли въпрос за бизнес …
Иван Костов: Вижте, Италия е краен консуматор на газ …
Водещ: … в крайна сметка, има потребите ли, които искат да употребяват газ?
Иван Костов: … Италия е краен консуматор на газта, тя е заинтересована страна, нейният интерес е ясен, тя трябва да получава газ, това е просто за разбиране.
Водещ: Добре, не става ли въпрос всъщност за бизнес…
Иван Костов: Къде е българският интерес?
Водещ: … не става ли въпрос за потребители, които имат нужда от газ и доставчици, които доставят газ?
Иван Костов: Знаете ли, този въпрос е стоял когато се изгражда първата транзитна мрежа по времето на комунизма още. Тогава българските комунисти не са стигали до идеята да дават половината от собствеността на българска газопреносна мрежа на територията на България на руската страна. Дори тогава не са си го позволявали това нещо, което сега се направи.
Водещ: Сега 50 на 50, в момента е 50 на 50.
Иван Костов: В момента, да, но знаете ли вие не познавате и вие въобще договора, което е естествено, защото не сте го виждали. Знаете ли, …
Водещ: Вие не сте го виждали какво остава за мен.
Иван Костов: … знаете ли там има скрита, мръсна клауза, както се казва в тези случаи и мръсната клауза е морския участък на газопровода. Морският участък на газопровода трябва да премине, да пресече българския континентален шелф, по силата на българските закони чужда страна не може да изгражда газопровод в българските териториални води и в българското икономическо пространство, което съвпада с континенталния шелф. Това е зона от 370 километра, това са 200 морски мили. Тази зона изобщо е преотстъпена на руската страна в този участък, който е фактически, върху който суверенитет има България, е предоставен изобщо на Русия. Казано е само, че Русия щяла по някакъв начин да пледира и България да участвала в този терен, но никоя чужда страна не може да строи в тази зона, защото тръбата излиза на плажа. Излиза на сухопътната територия, която е първо екологически много чувствителна, където стават фактически белите, както показва световният опит и световните технологии издишат точно в тези моменти. Там се перчи фактически и за развитието и на туризма там, там се пречи и за добив, ако има утре, ако се разкрие нещо и т.н. Значи, освен 50 на 50, на българска територия, целият този континентален шелф, тези 370 километра, в които България е претендирала и сигурно ще претендира следващото правителство, ако това не претендира, това е преотстъпено изобщо ето така на руската страна. Но тези неща могат да бъдат спрени. Искам да кажа, че този договор, който е правен на бързо очевидно, в пиано бар ли е подписван, аз не мога да кажа, но очевидно е направен набързо, той не държи сметки за другите страни в черноморския регион. Практически България няма граница в Черно море с Русия. Утре когато се раздели Черно море съобразно претенциите на страните и договореностите между тях, тази тръба ще трябва да премине през зона, която е поделена между Украйна и Турция и аз не съм никак убеден, че Украйна и Турция ще стоят безмълвни за това, че през техни икономически зони и води ще премине газопровод, който ще ги направи ненужни като транзитираща страна, както е случаят с Украйна по отношение на тези доставки, както е случаят с Турция по отношение пък на доставките от Централна Азия.
Водещ: Този въпрос не е уреден юридически, така ли?
Иван Костов: Този въпрос въобще не е повдигнат. И двете страни и Русия и България са забравили, че нямат обща граница в Черно море.
Водещ: Това може ли да стопира проекта, да го обезсмисли?
Иван Костов: Разбира се, достатъчно е Украйна и Турция да се противопоставят. Но достатъчно е следващото българско правителство да каже, прилагам законите на страната, включително Закона за морските пространства, чл.43 ал.1, няма право чужда страна да строи в моя континентален шелф, това е моя територия, аз ще строя там газопровода и всичко ще приключи. Така, че има много недогледани неща.
Водещ: Интересно се получава, сигурно следите в Сърбия какво става, там между първия и втория тур на президентските това, което се случва именно с продължаването на този проект нещо, което може да се окаже и ключово, може би, за балотажа в Сърбия. В същото време се оказва, че този проект тръбата, върви към Европа, а може да спре в Черно море смисъл да не успее да стигне, изобщо да не излезе на брега?
Иван Костов: Сърбия беше отмостена през тази идея за “Южен поток”, фактически Сърбия се превръща в истинска доминация на Русия, една територия, в която сега сърбите го правят нарочно, те никога не биха го направили, ако не са в тази тежка външнополитическа изолация по отношение на Косово и наистина продават мило и драго само и само да имат отнякъде подкрепа. Но кажете ми, интересът на България откъде идва и откъде идва напрежението в България. Защо България продаде своите национални интереси, защо поне, както е било по времето на Тодор Живков извинявам се, и по времето на Жан Виденов когато Жан Виденов не даваше да се издума и дума затова друга страна да притежава инфраструктура на територията на България. Това беше една от причините да го свалят. Значи, имало и държавници от БСП, които са осъзнавали този интерес и никога не са позволявали той да бъде накърнен. И ето идват Станишев, с матерен език руски, и президентът Първанов доносник от Държавна сигурност, който неминуемо се държи по отношение на подполковника от КГБ Путин, като към кой знае какво голямо величие в йерархията на тези репресивни служби, и предават българския национален интерес. Това, това стана тези дни. Стана едно голяма земетресение.
Водещ: Добри думи за Жан Виденов от Иван Костов, това си е направо…
Иван Костов: Това е истината обаче, ние не можем да не кажем, че Тодор Живков е защитил интересите на България и когато се е изграждала тази транзитна мрежа тя е българска, тази сегашната, която се ползва и че Жан Виденов не даваше и дума да се издума. Знаете ли какво ще направят, следващият им ход, ще продадат “Булгаргаз”, ще го продадат на Русия на “Газпром” и така ще завършат всичко. В момента уж разделено 50 на 50 така наречения сухоземен тръбопровод…
Водещ: Защо сте сигурен в това?
Иван Костов:Почти съм сигурен.
Водещ: Защо?
Иван Костов: Аз бях сигурен в деня преди подписването и казах в предаване, телевизионно, че ще подпишат “Южен поток”. Сега съм сигурен че у главите им зрее това голямо предателство, да продадат “Булгаргаз”, защото има и апетити от “Газпром”от руския “Газпром” да купи “Булгаргаз”. Тогава всичко се нарежда както в Сърбия за руснаците, цялата енергийна структура на България ще бъде окупирана от тях.
Водещ: Добре, идеята на целия този проект обаче е газта да не стигне до България и тук да спре, идеята е да стигне до Европа, в случая до Италия. Газ, руска, стига до Австрия, стига до Германия, тези ваши опасения за национално предателство, за геополитическо така разместване и сътресение думи, които преди малко употребихте, споделят ли се в Европа и защо реакцията на Европейската комисия общо взето е добре, това е проект възможен, “Набуко” е приоритет?
Иван Костов: Няма реакция на Европейската комисия, защото за съжаление Европейската комисия и изобщо ЕС не успя да изгради за това време, в което имаше, да изгради общата европейска енергийна политика, не можа. Оказаха се мудни, много различни интереси и т.н.. Но по отношение на реакциите на западните медии моля ви, това, че българските медии укриха какво реагираха английските Би Би Си, германските вестници и т.н….
Водещ: Всяка медия сама за себе си има право на избор.
Иван Костов: … аз имам основание да го кажа. Самият факт, че вие казвате, че те не са реагирали. Реагираха бурно, реагираха категорично, реагираха с много остри думи по отношение на направеното.
Водещ: Да, говорите за медиите, аз казвам за реакция на Европейската комисия.
Иван Костов: Да. Европейската комисия няма изградена докрай, завършена, има принципи, аз започнах тези принципи. Има принципа на конкурентност, който в никакъв случай не е спазен в случая, има принцип за диверсифициране на източника т.е., да не се купува само от “Газпром” да се купува и от други доставчици. Може да е пак руски газ, но трябва да бъде друг доставчикът, трябва да бъде все пак в други ръце. Трябва да бъде и централноазиатски газ изобщо, и прикаспйски и т.н. Тогава има сигурност, тогава има сигурност на доставките, а сега няма, това е целият въпрос.
Водещ: Добре, тази кауза, тази ваша теза за рисковете и въобще за негативните последици върху България от тези проекти…
Иван Костов: И не е само газта за съжаление, същото е и с ядрената енергетика.
Водещ: … това може да бъде основание за някакво обединение на опозицията в България, смисъл тази ваша оценка се споделя знаете, и от други политически сили?
Иван Костов: Споделя се, сега ще видим. Разбира се, когато започне дебатът по декларацията ще видим наистина каква е съпротивата в парламента.
Водещ: Видяхме Пламен Юруков беше един от ораторите на митингите, Цветан Цветанов се появи.
Иван Костов: Да, ние поканихме Пламен Юруков на нашия митинг и той говори там добре.
Водещ: Заедно ли сте, това ми е въпросът, заедно ли сте с СДС с ГЕРБ?
Иван Костов: Със СДС изглежда, че сме заедно. ГЕРБ засега не са заели позиция, те казват как да изградим отношение към това след като не знаем за какво са се договорили, което е оправдателна такава, за пасивност позиция, тъй като медиите излезе достатъчно материал за опитен наблюдател дори, а не само за политик да си състави позиция.
Водещ: Това основание ли е, подписването на тези споразумения да се иска вот на недоверие за правителството?
Иван Костов: Всичко зависи от това каква позиция ще заемат всички парламентарни групи, които са извън мнозинството, за да се иска вот на недоверие е необходимо съгласие на всички.
Водещ: Има и силна извънпарламентарна опозиция, поне това показват социологическите проучвания?
Иван Костов: Има силна извънпарламентарна опозиция, Цветан Цветанов беше на митинг, но от друга страна Бойко Борисов поднасяше цветя на Лужков. Нека да не забравяме тия парадокси, нали?
Водещ: Малко разкрачена позиция.
Иван Костов: Малко разкрачена е ГЕРБ, не малко бих казал силно разкрачен. Не е ясна тази позиция, която те защитават.
Водещ: Добре, но, ако приемем, че това е вашата стратегическа цел, свалянето на правителството, това общо взето анонсирате тактически общи действия са възможни в името на тази стратегическа цел, нали?
Иван Костов: Знаете ли, стратегически искам да кажа на всички хора, които наистина имат основание да са отчаяни в момента от това, което виждат от това, действително със стратегически размери предателство. Искам да им кажа, че има това как да се спре.
Водещ: Как?
Иван Костов: Казах ви как. Просто в България не са спазени българските закони при договарянето на това споразумение, нарушен е Законът за морските пространства. Ето ви едно основание да бъде спряно. Друго правителство, при други условия може да защити добре българския национален интерес.
Водещ: Добре, да ви питам, понеже напредваме във времето, само с кратка оценка за възобновения дебат за III и IV реактор на АЕЦ “Козлодуй”, повторното му отваряне. Той съвпадна, отварянето на този дебат и с визитата на Путин?
Иван Костов: Откровено казано този дебат е повдигнат с цел да се хвърли достатъчно мъгла и пушек в българския обществен дебат, за да може да излезе в един момент ярко осветена нуждата от изграждането на АЕЦ “Белене” и тогава да кажем, ето отново ни спасиха. Защото, ако III и IV блок бъдат пуснати, това стана ясно между другото, в едно предаване на Коритаров, че руската страна искала да бъдат спрени и не ги е защитила, защото, ако бъдат пуснати няма нужда от никакъв АЕЦ “Белене”. Просто мощностите стават предостатъчни.
Водещ: Димна завеса, ни казвате, този дебат в момента.
Иван Костов: Димна завеса, защото не виждам какво друго може да бъде.
Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор. Иван Костов лидер на ДСБ и бивш министър-председател беше в нашето студио.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...