Иван Костов: Европейската левица има безотговорно отношение към сигурността на континента

Водещ Кирил Вълчев: Лидерът на ДСБ Иван Костов в предаването “Седмицата” на Дарик радио. В Берлин започват тържествата по повод 50-ата годишнина от подписването на Римските договори, с които е поставено началото на днешния Европейски съюз. Успоредно с тържествата на съюза е и юбилейната среща на върха на Европейската народна партия, също посветена на 50-ата годишнина от Римските договори. Десницата, българската десница, е представена в Берлин от лидера на Демократи за силна България Иван Костов. Какво е настроението в Берлин, празнично ли е?

Иван Костов: Ами, много хубав ден е днес, за разлика от вчера. Очаквам след два часа, след час и половина, да започне срещата на върха, където Европейската народна партия ще обсъди и приеме декларация във връзка с 50-ата годишнина на Римския договор.

Водещ: По какво ще се различава…

Иван Костов: Ще бъдат всички… поканени са над 60 участници много министър-председатели настоящи, включително и водещи европейски политици. Ще се направи… много внимание задължителната семейна снимка, както тук казват. И ще има дискусия около два-три часа.

Водещ: Господин Костов, по какво ще се различава декларацията на Европейската народна партия от декларацията на социалистите в съюза? И по-глобално да зададем въпроса какво е различието между десните и левите партии в отношението към Европа и бъдещето на съюза?

Иван Костов: Отивам веднага на най-трудния въпрос, а не разбрах дали стана ясно, че ще бъде обсъдена и приета от ръководството на Европейската народна партия и председателите на партиите над 60 председатели, сред които много водещи политици точно ще се даде отговор на вашия въпрос, като се обсъди и приеме декларацията на ЕНП по повод 50-ата годишнина.

Водещ: Така, това стана ясно.

Иван Костов: Аз още, аз още нямам екземпляра. Но фундаменталният въпрос за различията стои, защото в Европа никой не се пита по какво се различават левицата и десницата.

Водещ: Не се пита никой. Левицата и…

Иван Костов: Не се питат, защото разликите са видими, очевидни са за европейците.

Водещ: Добре, а гледната точка за бъдещето на съюза, какво се различава лявата…

Иван Костов: Гледната точка за…

Водещ:… от дясната?

Иван Костов: Ами, Европейската народна партия е отворена за дискусия за реформи на Европейския съюз, за което настояват от различни фракции, включително и партии, включително от консерваторите от Великобритания. В това отношение съмнение не може да има, всички са отворени за дискусия. Но различията примерно по отношение на консерваторите са свързани с това какъв Европейски съюз искаме да има дали това ще бъде силен, дълбоко интегриран Европейски съюз, в който ще има много общи политики и много общи позиции например ефективна външна политика, обща политика за сигурност и много по-големи гаранции за сигурността на европейците, много по-дълбока икономическа интеграция, много по-дълбока правна и прочие интеграции; или Европейският съюз ще се ограничи да бъде един гарант за мира в най-общ план, като създава и приобщава към себе си слаби и бедни периферии, които си остават такива и в бъдеще. Това е голяма дилема за Европейския съюз. И партиите впрочем, когато изработват позициите си, се ориентират и спрямо това кой какво им предлага. Консерваторите например искат по-слаба и по-дезинтегрирана, ако мога така да кажа, Европа.

Водещ: Тоест вие в момента очертахте по-съществен спор в самата десница за бъдещето на Европа, отколкото спор с левицата?

Иван Костов: Ами, вижте, левицата… има, има кой да коментира постановките на левицата по отношение на Европейския съюз, нека да не навлизам в един… в една територия, която по принцип не е моя територия. Но…

Водещ: Видяхте ли, видяхте ли… Да?

Иван Костов: Но те имат своите специфики, които са свързани преди всичко с отношението към Русия. Европейската левица допуска, търпи и е толерантна към нарастващата зависимост и обвързване от Русия например по няколко основни направления, сред които най-важното и болезнено за нас е, да речем, е енергийните доставки. Европейската левица, лидери на европейската левица като бившия канцлер на Германия Шрьодер, знаете, в момента се подвизава в роля на крупен мениджър на голяма руска държавна компания “Газпром”. Това е типичното за европейската левица едно такова отношение към безопасността, което аз бих нарекъл, и към сигурността, което аз бих нарекъл безотговорно… но това, разбирам, са силни думи.

Водещ: Видяхте ли се вече с лидера на ЕНП…

Да.

Водещ: …Вилфред Мартенс? Какво си говорихте по българския казус със СДС?

Иван Костов: Имахме 45-минутна среща. Моята основна задача на тази среща беше да поискам политическа и морална подкрепа от ръководството на партията във връзка с изборите и председателят Мартенс обеща такава подкрепа. Предполагам, че някои от неговите заместници ще участва в нашата кампания в подходящ момент.

Водещ: А за СДС какво си казахте?

Иван Костов: Сега, вижте, за СДС аз бях много резервиран да повдигам въпросите, защото чух от ръководството на СДС, че не бива да се занимаваме ние с техните въпроси, но разговорът така или иначе отиде в тази посока. Видях как емоционално и сериозно реагира председателят Вилфред Мартенс примерно на обяснението на Съюза на демократичните сили в писмото, което са изпратили и което, много странно, ние не сме получили. Демократи за силна България може би са единствената партия, която не сме получили това писмо, за което чухме от Съюза на демократичните сили, че те са изпратили на сестринските партии, включително на ръководството. Така че, чухме разказа на съдържанието на това писмо от г-н Мартенс. То беше определено като неприемливо обяснение…

Водещ: Остава ли…

Иван Костов: …и бяха дадени аргументите, като основният аргумент е, че една фракционерска дейност, която отслабва единната парламентарна група на Европейската народна партия и на Европейските демократи, ще доведе до доминиране на европейските социалисти в Европейския парламент след 2009 г., което Европейската народна партия категорично не желае да допусне.

Водещ: Каква позиция, г-н Костов, ще заема СДС на предстоящото обсъждане на съдбата на… ДСБ при предстоящото обсъждане на съдбата на СДС в Европейската народна партия национална, българска, или идейна, която означава, че може и да подкрепите изключването на СДС?

Иван Костов: …едва ли ще подкрепим изключване. Първо, не става въпрос точно за изключване, а става въпрос за суспендиране на членството, което означава, че СДС ще продължава формално да членува и да плаща членски внос, но няма право да се появява никъде, така грубо казано, да присъства, да представлява, да представлява позиция и да издига кандидати за съответни позиции в Европейската народна партия. Това съответства на… на български има термин “замразено членство”. В този смисъл това е мярката, а разбира се, ако продължи дейността, чухме, че председателството е решено да приложи и крайната мярка, т.е. окончателно изключване на Съюза на демократичните сили…

Водещ: Но вие казвате “ДСБ едва ли ще подкрепи изключване”…

Иван Костов: Но дори на тази фаза, нека да кажа само, аз ще запозная колегите, разбира се, в подробности с разговора, който съм имал във всичките части и конкретно в тази част, и ще изработим позиция, но не може да се очаква от нас ние да гласуваме за прилагане на тази крайна мярка срещу СДС.

Водещ: Добре.

Иван Костов: Защото шансовете, поне така каза г-н Мартенс, шансовете да се направи такава нова парламентарна група са минимални. Той го каза това и на предишната среща на върха, сега го казва със същата увереност, защото никой друг, с изключение на партията на г-н Тополанек, премиера на Чехия, и г-н Петър Стоянов, не откликват на опитите на консерваторите да направят нова парламентарна група, а трябва да има 5 страни, които са готови да дадат свои членове на парламента в тази група. В този смисъл, може би усилието ще бъде несполучливо, опитът ще бъде несполучлив.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...