Иван Костов: Държавен фалит не може да се допусне, защото има буфери в бюджета

www.bgnes.com

Кризата се разразява с по-стръмен спад отколкото очаквахме всички, заяви Иван Костов, в отговор на въпрос, как ще коментира първите известни факти от доклада на министъра на финансите Пламен Орешарски, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Костов заяви, че ще се запознае подробно с доклада на министъра на финансите, за да разбере, какви са точно параметрите. Утре ще видим и данните на Националния статистически институт добави Костов. “Ако спада на брутния вътрешен продукт за първото тримесечие е 3 %, в никакъв случай няма да се отчете 3,5 % за цялата година, а може да надхвърли 4 и 5 % дори. В информацията за доклада на Орешарски не са ясни няколко неща, за да бъде пълна картината, каза той. Бюджетните приходи трябваше да бъдат надвишени с 12, 5 за тази година, в сравнение с миналата, но ако се казва, че не само не са по-високи, а са 5 % по-ниски за първото тримесечие, това означава 20 % намаление на очакваните приходи. Костов направи уговорка, че все пак става дума за хипотеза, защото не е убеден в числата от доклада публикувани днес. Относно дефицита, Костов заяви, че той се поддържа нисък, защото не се изпълняват бюджетните разходи- изразходват се максимум 90 % от тях, но правителството заговори и за 80 %. Според Костов няма яснота, в какъв мащаб става това, за да се анализира точно.
Държавен фалит не може да бъде допуснат, защото буферите в бюджета ще позволят да се маневрира. Все пак, каза той, зависи, колко стръмен ще е спада. В момента трябва да се актуализира бюджета, да се обяви публична политика за намаляване на разходите, но не чрез симетрични икономии. За валутния борд според Костов, не трябва да се разпалват паники и страхове, той е атакуван от хора, които са закъсали с връщането на кредитите си, добави той. За тях той каза, че вземайки левови кредити, те се надяват да получат опрощение, чрез връщане на обезценени пари. Според него е безотговорно заради няколкостотин хиляди кредитополучатели, да се демонтира такъв важен, ключов фактор за финансовата и парична стабилност на страната. В момента сред гражданите върви подписка срещу високите лихви на банките, но според Костов преди това трябва да се направи подписка срещу високи политически и икономически риск у нас. Точно този риск кара банките-майки да се стремят да намалят позициите си в България, те просто реагират адекватно и пазарно в България, заключи Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...