Иван Костов: Държавен фалит не може да се допусне, защото има буфери в бюджета

www.bgnes.com

Кризата се разразява с по-стръмен спад отколкото очаквахме всички, заяви Иван Костов, в отговор на въпрос, как ще коментира първите известни факти от доклада на министъра на финансите Пламен Орешарски, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Костов заяви, че ще се запознае подробно с доклада на министъра на финансите, за да разбере, какви са точно параметрите. Утре ще видим и данните на Националния статистически институт добави Костов. “Ако спада на брутния вътрешен продукт за първото тримесечие е 3 %, в никакъв случай няма да се отчете 3,5 % за цялата година, а може да надхвърли 4 и 5 % дори. В информацията за доклада на Орешарски не са ясни няколко неща, за да бъде пълна картината, каза той. Бюджетните приходи трябваше да бъдат надвишени с 12, 5 за тази година, в сравнение с миналата, но ако се казва, че не само не са по-високи, а са 5 % по-ниски за първото тримесечие, това означава 20 % намаление на очакваните приходи. Костов направи уговорка, че все пак става дума за хипотеза, защото не е убеден в числата от доклада публикувани днес. Относно дефицита, Костов заяви, че той се поддържа нисък, защото не се изпълняват бюджетните разходи- изразходват се максимум 90 % от тях, но правителството заговори и за 80 %. Според Костов няма яснота, в какъв мащаб става това, за да се анализира точно.
Държавен фалит не може да бъде допуснат, защото буферите в бюджета ще позволят да се маневрира. Все пак, каза той, зависи, колко стръмен ще е спада. В момента трябва да се актуализира бюджета, да се обяви публична политика за намаляване на разходите, но не чрез симетрични икономии. За валутния борд според Костов, не трябва да се разпалват паники и страхове, той е атакуван от хора, които са закъсали с връщането на кредитите си, добави той. За тях той каза, че вземайки левови кредити, те се надяват да получат опрощение, чрез връщане на обезценени пари. Според него е безотговорно заради няколкостотин хиляди кредитополучатели, да се демонтира такъв важен, ключов фактор за финансовата и парична стабилност на страната. В момента сред гражданите върви подписка срещу високите лихви на банките, но според Костов преди това трябва да се направи подписка срещу високи политически и икономически риск у нас. Точно този риск кара банките-майки да се стремят да намалят позициите си в България, те просто реагират адекватно и пазарно в България, заключи Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...