Иван Костов: ДСБ ще направи всичко и над силите си за кампанията на Беронов

Водеща Силвия Великова: Очаква се днес НС на СДС да каже своята окончателна дума за това остава ли зад кандидат-президентската двойка Неделчо Беронов – Юлияна Николова. За това ще говорим по-късно в “Преди всички” с един от онези, които ще взимат решението, лидерът на пловдивската градска организация на СДС. Сега обаче в “Преди всички” започваме темата с лидера на Демократи за силна България Иван Костов. Добро утро, г-н Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водеща: Какви са вашите очаквания, може ли да дойдат изненади днес от СДС?

Ив.Костов: Не знам какво наричате изненада.

Водеща: Ами да се откажат от кандидатурата на Неделчо Беронов?

Ив.Костов: Ами, вижте, наистина днеска е ден на много сериозно изпитание на СДС и на Петър Стоянов. Вие сте работила всеотдайно за него.

Водеща: В смисъл?

Ив.Костов: Знаете, познавате го толкова… Ами, мисля, че вие работихте с него по времето на президентстването му и предполагам, че и вие не можете да кажете в момента нищо. Така, че възможни са и изненади, възможно е да няма изненади. Няма определеност ситуацията.

Водеща: А може би е важно тогава с вас да се опитаме да прогнозираме. Каквото и да се случи днес на този национален съвет, ще се сложи ли точка, според вас, на този дебат? Защото, като че ли вече най-вече десните избиратели изглеждат объркани.

Ив.Костов: Да, така е…

Водеща: Кой какво им предлага?

Ив.Костов: Така е, безспорно. Безспорно. Това, което става от повече от 10 дена, от по-миналия петък, обърква силно хората. Те чуват разнопосочни послания, чуват колебанията на една от основните политически партии, СДС, в подкрепата за Беронов. Виждат всичко това и самите се разколебават. Това, трябва да се сложи край на това, защото по този начин самата кампания се спира или силно се забавя.

Водеща: Смятате ли, г-н Костов, че в някаква степен и вие от ДСБ помогнахте за това объркване, като тръгнахте да удовлетворявате исканията на Бойко Борисов? Той се оказа, че не желаел да бъде изтеглен този иск.

Ив.Костов: Ние никога не сме имали отношения с Бойко Борисов по този въпрос. Многократно г-н Атанасов обясни и софийската организация на ДСБ, пред очите на толкова много журналисти, се събра и отговори на исканията на СДС. СДС постави този ултиматум, както те го нарекоха. Това беше поискано, изясняването на тези неща, и от г-н Беронов. Ние сме отговорили на нуждите на кампанията на г-н Беронов. Така, това бяха мотивите на софийското ни ръководство. Нямаме отношения с г-н Борисов други, освен на нивото на кметските му правомощия.

Водеща: Дори и така да разчетем това, което се е случило около иска, ако приемем, че с изтеглянето сте отговорили на нуждата на кампанията на Неделчо Беронов, така или иначе, след това не дойде категоричен отговор на Бойко Борисов какво мисли да прави, освен онази според мен доста унизителна реплика, че трябва да му благодарите, че няма да се кандидатира.

Ив.Костов: По-лошото е, че не идва ясен отговор от г-н Стоянов и от СДС. Защото, след като се изпълнява тяхното условие, би трябвало те да дадат подкрепа.

Водеща: Е, вероятно днес ще дойде този отговор, ако приемем, че тази сбирка е посветена на това, да се даде този отговор.

Ив.Костов: Тази сбирка е националният им съвет. Това е висшият ръководен орган на СДС. Те са с правомощията да заемат политическа позиция. Знаете ли, проблемът е в друго. Аз сега бих обърнал внимание на него. Защо националният съвет не беше ангажиран с подкрепа по време на тези 6 месеца търсене на обща кандидатура? Защо този най-важен ръководен орган на СДС не участваше в изработването и вземането на решения, а се появява някак си едва в последния момент и играе ролята на, така… на такъв, как да кажа и аз не знам, някак си постфактум се появява, след като всички въпроси, всички тия консултации, всичко това е минало и изведнъж те идват накрая. Това за мене показва, че нещо в СДС не е протекло както трябва. Защото политически ние останалите сме ангажирани не само, примерно при ДСБ е така, не само националното ръководство, ангажирали сме партията. Правихме няколко съвещания със своите председатели на общински ръководства. Всички хора при нас са в течение и приемат този курс на единна кандидатура, който, както виждате, е много тежък и за нас.

Водеща: Така, г-н Костов, обаче вие как коментирате тези подозрения, че всъщност ДСБ отговаря на всички тези условия, които СДС поставя? Ето и вие сега поставяте този въпрос защо чак сега, а не когато му беше времето, тъй като всъщност ДСБ има нужда от структурите на СДС, за да бъде направена тази кампания. Как всъщност изглежда ДСБ в страната?

Ив.Костов: ДСБ в страната в момента е основният гръбнак на кампанията на г-н Беронов. На практика ние вършим почти всичко. СДС поради тази неопределеност не участват активно. Аз поисках днеска справка да ми изготвят колко души са предложили те в инициативните съвети на тези 9-10 града, областни центрове, през които са минали г-н Беронов и г-жа Николова. Но, доколкото аз знам, това са не повече от десетина човека.

Водеща: Това е интересна, наистина интересен въпрос защо СДС се държи така. Може би защото всъщност сигурно и вие сте го усетили, и с един или друг знак Петър Стоянов показа, че не му беше приятно, че трябваше да приеме тази кандидатура. Може би вашата идея за предварителните избори…

Ив.Костов: Ами, то така не се прави обща кандидатура, ако единият непрекъснато казва не ни е приятно, съмнявам се и т. н. Нашата идея е да не се връщаме чак толкова далече за предварителните избори. Ако имаше чист поход към излъчването на кандидатурата, да питаме хората, те да определят, щеше да бъде всичко много по-ясно и по-просто.

Водеща: Г-н Костов, най-важният въпрос оттук нататък, каквото и да се случи днес, прогнозите на вестниците, че все пак СДС няма да тръгне на риск и да играе само на изборите, е доколко искрено политическите партии, които сложиха подписа си под това споразумение, ще работят за Неделчо Беронов, доколко някои просто няма да си почиват?

Ив.Костов: Аз не мога да отговоря за другите. Мога да кажа, че ДСБ ще направим всичко, което е по силите ни, и това, което е над силите ни, ще направим за кампанията, защото ние сме абсолютно коректни към тази кампания, към г-н Беронов и към г-жа Николова. Вие търсехте вариант и аз от вчера, да ви кажа, влязох в ситуация на известна, така, неяснота, защото инициативният комитет на г-н Беронов се регистрира в ЦИК. Предполагам, че сте проследила това?

Водеща: Да.

Ив.Костов: А регистрацията на инициативния комитет показва, че и това обществено тяло, този обществен орган, който всъщност решава съдбата на кампанията на г-н Беронов, защото така е конструирана тази кампания, той не изчака наистина решението на СДС. Това не знам аз при различни варианти какво означава. Още не съм го изяснил и предполагам, че ние ще търсим днеска яснота. Защото, ако СДС днеска даде подкрепата си, предполагам, че ще спрат и с гласовете на своите съмнения. Защото, ако те подкрепят и продължат да не участват активно в инициативните комитети и не участват активно в кампанията, ако техни видни представители продължат да споделят своите съмнения пред медиите, а не работят за кампанията, тогава тази кампания няма да върви с тази скорост, на която е способна.

От друга страна, ако СДС откаже подкрепата за г-н Беронов и издигне примерно Петър Стоянов, ние не знаем дали г-н Беронов и г-жа Николова ще продължат. Защото инициативният комитет вече се е регистрирал. До вчера имаше яснота, защото г-н Беронов е предупредил Петър Стоянов, че му е необходима подкрепата. Той е кандидат и настоява да е кандидат и на СДС включително, не само на ДСБ, на Демократическа партия и земеделците.

Водеща: Споменаването на тази възможност, която току що изрекохте публично, че г-н Беронов евентуално би се замислил дали да продължи, ако има номинация и на СДС, ме кара да ви задавам въпроса, който…

Ив. Костов: Въпросът е, ако няма дали би продължил…

Водеща: Да, ме кара да ви задам следния въпрос. Появи се една публикация в печата, но тя по някакъв начин се коментира и неофициално, че Неделчо Беронов мисли за оттегляне от президентските избори. Споделял ли е с вас той такава възможност, така, можем ли да го кажем на нашите слушатели, защото иначе слуховете също не работят за кампанията?

Ив. Костов: Аз току що казах, че той е предупредил и, мен и г-н Петър Стоянов, че ще преосмисли своето участие в кампанията, ако няма подкрепата на всички партии, които са я заявили и са я дали със своя подпис на председателите. Но не знам дали това ще остане в сила след днешния ден, ако, примерно СДС се разколебаят до край и издигнат Петър Стоянов.

Водеща: Всъщност, ако трябва да го кажем съвсем в право изречение, от днешното решение на СДС зависи дали Неделчо Беронов ще продължи на изборите.

Ив. Костов: По-скоро трябва да изясним и този въпрос в днешния ден, в зависимост от… в днешния или в следващия, в зависимост от решението.

Водеща: Г-н Костов, вие бягате от…

Ив. Костов: Искам да кажа, че СДС днес може да… фактически буквално да премахне от политическата надпревара на предстоящите избори общия ни кандидат.

Водеща: Голяма отговорност. Да ви попитам за вашия коментар за журналистическите и анализаторските предположения, че всъщност Неделчо Беронов е вашият кандидат и това много изнервя СДС, че те не искат да играят по правилата на Костов. Днес има и такива намеци.

Ив. Костов: Точно това, което говоря в момента, говори по-скоро за противното. Г-н Беронов беше издигнат по негово искане и от СДС, и от ДСБ. Никога не е бил поне до сега, никога не е заявявал, че е кандидат на ДСБ. Винаги е казвал, че си носи отговорността. Изобщо, той много ясно говори. Няма какво да го коментирам аз.

Водеща: Защо тогава според вас човекът, когото вие не искате да коментирате, Бойко Борисов, съзнателно подхранва в публичното пространство това, че Беронов, това е Костов, Костов, това е Беронов?

Ив. Костов: О, не следя вече какво казва г-н Борисов.

Водеща: Защо не следите какво казва г-н Борисов?

Ив. Костов: Ами, не следя, защото той не помни какво е казал вчера. Отрича се от думите си. Не знае какво ще каже утре. Това е трудно за следене такъв човек. Няма политически позиции ясни.

Водеща: Вие смятате ли, че ще спечели дясната кандидатура, ако Бойко Борисов каже какво мисли по този въпрос… за нея?

Ив. Костов: Аз мисля, че Бойко Борисов казва много повече неща, отколкото мисли, извинявам се.

Водеща: И все пак смятате ли, че вашият електорат иска Бойко Борисов да подкрепи дясната кандидатура?

Ив. Костов: Ами той я е подкрепил. Аз разбрах вчера от Юлияна Николова, кандидатът за вицепрезидент, че той я е подкрепил. Той е бил дал някаква подкрепа, но това разбрах от нея. Не знам, тя официална ли, неофициална подкрепа ли, каква, в неговата терминология не мога да…

Водеща: Добре, хайде да ви цитирам едно изречение: “Публично няма да кажа, аз подкрепям Беронов, защото това означава да се наредя в един отбор с далавераджии като Костов, Атанасов и Праматарски.” Това е съвсем прясно изречение, от вчера. Какво разчитате?

Ив. Костов: Ами ето, Юлияна Николова е прочела, че той подкрепя Беронов и…но неофициално.

Водеща: Усещате ли се като човек, който всъщност по някакъв начин се явява бариера за подкрепата на Бойко Борисов за дясната кандидатура? Той непрекъснато говори за вас много повече, отколкото дори за кандидат-президента?

Ив. Костов: Не се усещам в такава роля. Аз се усещам като човек, който участва в една кампания всеотдайно и честно, и почтено. Не поставям никакви условия пред тази кампания. Не искам никой да се маха. Желая в нея да се включат и други, всякакви други партии и личности, неправителствени организации. Напълно съм отворен. Не поставям никакви претенции. Така че няма как да съм препятствие.

Водеща: А защо Бойко Борисов толкова ви мрази?

Ив. Костов: Що се отнася до препятствие, аз съм признат от БСП за единственото им сериозно препятствие. А от Ахмед Доган за основен противник. Било е време, когато съм бил начело на изпълнителната власт, тогава Ахмед Доган беше далече от властта. Това беше единственото време, когато той е бил далеч от властта. От тази гледна точка много хора ме схващат като политически противник, и то истински, а не фалшив, не такъв, измислен.

Водеща: Защо обаче такава агресия от страна на Борисов към вас? Има ли някакъв личен инцидент във вашите отношения, който да е довел до това той едва ли не да воюва с вас?

Ив. Костов: Аз в личните неща на г-н Борисов няма как да съм вещ. Както виждате, дори не мога да следя т. нар. политически негови изяви, поради тяхната крайна противоречивост. Ами може би той е противоречив по същия или дори още по-сложен начин, като личност. Не знам.

Водеща: Ще има ли среща Борисов – Костов в края на септември?

Ив. Костов: Разбира се, но тя е частна.

Водеща: За какво ще.. бихте искали все пак да се изясните с него? Тогава и кампанията ще е в разгара си. Тя по какъв начин ще се отрази на нея?

Ив. Костов: То не е тайна за какво.

Водеща: Е, за някакви сергии говореше той, магазини, имоти.

Ив. Костов: Не, аз попитах дали има поне един-единствен конкретен документ или факт, който да показва, че аз или член на моето семейство сме придобили от Столична община каквото и да било – обществена поръчка, сергия на пазара, гараж, офис, апартамент, изобщо в каквото и да е ние да сме получили нещо от общината? Тъй, като Бойко Борисов твърди, че съм й нанесъл големи щети. Ако съм й нанесъл големи щети, моето разсъждение е съвсем резонно, ако съм нанесъл големи щети, поне някъде ще трябва да има следа от това. Защото има огромни следи от действията на тези, които нанасят щети. Така че той ще трябва да покаже поне един конкретен документ.

Водеща: А, ако не покаже?

Ив. Костов: Ще излезе лъжец.

Водеща: А ще търсите правата си някъде, модно е да се обръщаме към съда?

Ив. Костов: Не, не, не, не, но би било прилично да се извини. Един възпитан човек при тази ситуация се извинява. Казва, бях заблуден, повярвах тука на някакви злонамерени хора. Потърсих, не намерих нищо, извинявам се. Така би трябвало да постъпи един коректен човек. Един възпитан човек, така трябва да направи. Човек, който държи на честта. Но, както се разбрахме, това е сложна душевност. Много сложна.

Водеща: Да,така е. Ще видим дали изобщо ще има и такава среща. Може би той ще се окаже зает тогава?

Ив. Костов: Има такава среща, тя ми е определена вече, да, имам час при кмета аз.

Водеща: 11.30 мисля, че бяхте записан.

Ив. Костов: Да, да, на 30-ти, да, имам.

Водещ: Добре, последно, г-н Костов, един въпрос, който е свързан с…

Ив. Костов: Защото,нека пак да повторя, защото Столична община е нанесла големи щети на семейството на моята съпруга.

Водеща: Да,доколкото.

Ив. Костов: … отнемайки многобройни недвижими имоти на това семейство.

Водеща: Борисов е разпоредил проверка, доколкото беше написано в медиите, по този въпрос.

Ив. Костов: Ами дано, ние чакаме да се намерят едни 10 декара например в район Панчарево, в Бистрица, които някъде ги няма. Как може да няма земя. На нас така и не ни е ясно вече години наред. Имаме решение, включително на съда и прочие, и тази земя я няма. Но това е частен случай…

Водеща: Така е.

Ив. Костов:… щетите, които са ни нанесени. Надявам се, ще потръгнат нещата и ще се поизяснят.

Водеща: Надявам се, че думите ще започнат да бъдат употребявани уместно, а не така на ангро, както стана в тази кампания. Последен въпрос, смятате ли, че вашите симпатизанти, симпатизантите на ДСБ, разбраха вашия ход – оттеглянето на иска? Питам ви, защото говорих с обикновени хора, които симпатизират на ДСБ, които смятаха, че е по-добре съдът да каже дали има закононарушения, а не да се изпълнява някакъв политически ангажимент, който ще удовлетвори в случая СДС. Не беше ли подценена законността в случая?

Ив. Костов: ДСБ в София направи всичко, което зависеше от него, за кампанията на г-н Беронов и плати скъпа цена, много скъпа цена. Това е, това е очевиден факт. И изключително големи организации, много активни и най-силните ни, и “Средец”, други такива, не приеха това решение. Това е много тежко взето решение, така поне се вижда на… вижда се, че са направили всичко, което е зависело от тях. Надявам се, че след като направиха всичко това, тази кампания ще продължи и ще набере скорост.

Водеща: Надяваме се малко по-късно през деня наистина и СДС да каже какво мисли по този въпрос, защото наистина избирателите се объркват, пък и да ви кажа, г-н Костов, вие…

Ив. Костов: Вижте какво ще се получи.

Водеща: …прекрасно изпълнявате ролята на предизборен щаб, вие, десните на Георги Първанов. Той няма нужда и да прави кампания при това, което се случва в дясното.

Ив. Костов: Моля ви да не обобщавате обаче, да не ни слагате под общ знаменател. Водите разговор с мен, сега разбрах, ще включите разговор с представител на СДС от Пловдив. Нека хората сами да преценяват. Не ни слагайте под един общ похлупак. Аз исках само да кажа, че тази жертва, която е направена от софийската ни организация, ще бъде напразна или ще бъде компрометирана от един отказ, нали така?

Водеща: Така е.

Ив. Костов: А беше поискана от СДС.

Водеща: Така е. Очакваме решението на СДС. Лидерът на ДСБ Иван Костов в “Преди всички”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...