Иван Костов: ДСБ ще изпълнят основна роля за консолидирането на десните избиратели

Каква е оценката Ви за новосформираното правителство и неговия състав? Според Вас новоизбраното правителство ще успее ли да се справи с проблемите и предизвикателствата пред страната? Ще реализира ли кабинетът пълен четиригодишен мандат?

Иван Костов: Правителство с министър-председател руски социалист и свързани с престъпните кланове министри не може да направи необходимите на страната реформи. То няма да постигне заявените си цели. Кабинетът е разединен и е с външно лидерство в лицето на Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. Но дори да не се справи с проблемите и предизвикателствата пред страната, неговата устойчивост произтича от сделките, които бяха направени за образуването му и които ще се правят в бъдеще за неговото просъществуване. Тези сделки нямат нищо общо с управлението и политиката.

Това правителство способно ли е да гарантира членството на България в ЕС на 1 януари 2007 г.?

Иван Костов: По-скоро не. Това правителство не е гаранция за европейско членство. Управляващото мнозинство в предишния си формат изостави реформите и сега неизпълнението на поетите безкритично задължения от страна на България е много голямо. Ако Европейският съюз не направи политически компромис спрямо това неизпълнение, ратификациите от ключови европейски страни ще бъдат отложени. Или ще бъде задействана защитната клауза за отлагане.

Ще може ли парламентът да постигне консенсус за промени, свързани с реформата в съдебната власт? Правителството ще може ли да ги приложи успешно след това?

Иван Костов: Най-големият противник на необходимата съдебна реформа е самото управляващо мнозинство и особено ДПС. Поради тази причина не консенсусът е проблем – мнозинството е достатъчно голямо дори да направи промени в Конституцията, без опозицията.

Как ще си сътрудничи ДСБ с десните сили в парламента? Какви са възможностите за това?

Иван Костов: ДСБ е единствената дясна партия, представена самостоятелно в 40-то Народно събрание. Ние сме единни с думите и действията си. Затова не сме проблем за политическо сътрудничество. Основен проблем на това сътрудничество е разноговоренето и хаотичните действия на коалициите ОДС и БНС. Те не са единни. Сами блокират своите собствени идеи.

Вече обявихте своя кандидат за столичен кмет. Каква е възможността той да получи подкрепата на останалите десни сили?

Иван Костов: Възможността е реална, особено след като нашият кандидат започна да получава подкрепа. Проблемът на управляващата “дясна” коалиция в София е да разбере, че няма шанс в какъвто и да е формат да проведе успешна предизборна кампания на идващите предсрочни избори. Това се дължи на нейния политически и управленски провал, на дезертирането на Софиянски от отговорностите за столицата. Той остави столицата зарита в боклук и се скри в Народното събрание. Това софиянци няма да простят толкова скоро, колкото са изборите.

Може ли Светослав Гаврийски да спечели изборите в София, ако не получи подкрепата на други десни сили? Доколко Вие залагате на тази подкрепа?

Иван Костов: Светослав Гаврийски е много силен кандидат, безукорно почтен човек и едновременно доказан професионалист. Той е основен участник – архитект и създател, в постигането на финансова и парична стабилност, която е незапомнена в 125-годишната българска икономическа история. Може да направи много за столицата. Той може да спечели изборите без подкрепата на каквито и да е “десни” партийни централи, защото може да привлече подкрепата на хората. Да видим и това, че столичани са единствените, които могат да спрат тоталното настъпление на мафията на бившите комунисти към властта.

Готови ли сте на преговори с останалите десни сили за коалиция на местните избори, ако десните не подкрепят вашия кандидат, с цел да не се допусне да бъде избран ляв кмет?

Иван Костов: Коалиция с тях е силно противопоказна за кандидата Светослав Гаврийски и за ДСБ. Да напомня, че нашите съветници са опозиция в Столичния общински съвет. Ако нещо може да провали нашата кампания и неговата много убедителна кандидатура, това е коалиция по тертипа на фалиралия модел “Софиянски”.

Смятате ли по примера с издигането на кандидатурата на Светослав Гаврийски да действате на президентските избори? Какъв според Вас би бил печелившият кандидат?

Иван Костов: Нека проведем кампанията. Нека видим нейните резултати. Тогава да направим анализ и да решим дали този пример може да бъде успешно повторен.

Каква е ролята на ДСБ за единството на десните сили в България?

Иван Костов: Демократи за силна България ще изпълнят основна роля за консолидирането на десните избиратели. Започваме да решаваме този проблем на предсрочните кметски избори в София. Ще бъдем много по-убедителни в действията си за постигане на единство, след като ги спечелим.

Какво според Вас е бъдещето на СДС като партия?

Иван Костов: За съжаление не виждам бъдеще за партията СДС. Опозицията на Надежда Михайлова е от хора, които имат дори по-погрешна политика от нея самата. Лицата на СДС се оказаха наивници. Те бяха подиграни публично. Сега се правят, че това не се е случило. Трябва да признаят първо пред себе си, че техният фаворит Симеон Сакскобургготски доведе явно БСП на власт. Същият този, пред когото ни призоваваха да се държим като победени авари. Ако ги бяхме послушали, сега щяхме да сме слуги в стана на бившите комунисти.

Как ДСБ предвижда да увеличи подкрепата си сред обществото през следващите четири години?

Иван Костов: Като бъдем честна опозиция, отзивчива към нуждите на хората.

Смятате ли, че коалиция “Атака” отнема част от потенциалните избиратели на десните сили; Смятате ли да се борите за тези гласове?

Иван Костов: Да, със сигурност между 1/4 до 1/3 потенциално наши гласове бяха примамени от популизма. Там отидоха инициатори за създаването на ДСБ на две-три места в страната. Ще се борим за тези гласове, като говорим ясно и доказваме непрекъснато своята политическа смелост.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...