Иван Костов, ДСБ: Ударът по бандитите ни върна държавата

Стига моркови за развратени чиновници, казва Иван Костов
Сили и смелост – това според лидера на ДСБ Иван Костов ще трябва на всеки българин през следващата година. 2010 ще бъде тежка, на практика всеки пети българин ще смени начина, по който си изкарва хляба, прогнозира експремиерът пред “Стандарт”.

– Г-н Костов, кое е най-хубавото нещо, което се случи у нас през 2009 г.?

– Най-хубавото е, че бе разбита бандата, която се занимава с отвличания срещу откуп. Защото тя демонстрираше непрекъснато колко са безпомощни хората, колко е безсилна е полицията, а и държавата като цяло. Успехът срещу престъпниците е първият знак, че се случва нещо положително в тази сфера. По две причини. Първо – очевидно екипите с участието на прокуратурата, службите и МВР дават резултат. Не изтича информация от тях. Т.е. това е ефикасна форма за противодействие. И второ – направен е пробив в самите редици на организираната престъпност. Поразена е много важна част и може да бъде поставена нова мишена – следващата организирана група, и нов успех на полицията. Това е изключително важно.

– Успехите на полицията обаче не са ли по-скоро следствие на изборите?

– Да, така е. Първото хубаво нещо през 2009 г. е падането на тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС от власт. Тя наистина направи престъпно управлението на страната и го изкористи в степен, която е непозната за нито една европейска държава. Операциите “Наглите” станаха възможни, след като наглите управници си отидоха. Толкова безочлива власт – оставиха 25% по-малко приходи в бюджета, това е истински кошмар.

– Успехите в борбата с престъпността дават ли повече надежда да видим осъден бивш министър?

– Ако няма осъдени министри, няма да има европейски пари. Когато от Брюксел казваха “вие имате корупция на най-високи нива”, за да се докаже, че вече няма такава, трябва да има осъдени именно сред тези най-висши етажи. Иначе никой не вярва. Защото лесно се създават симбиози. И другото, което трябва да се покаже пред ЕС, е, че твърдо се контролира администрацията. Тя също тежко колабира, пак по безобразен начин. Развратена е от години. Знаете ли колко много изкористяване има чрез подставени фирми, които печелят европейски проекти, а в тях участва самата администрация. Тя участва в писането на проекти и дори на места оформя това като граждански договори. Абсолютен конфликт на интереси, безобразие.

– И как се превъзпитават развратени, възможно ли е изобщо?

– Морковът по-далече, а тоягата по-близо. Защото досега е било само моркови. Навсякъде, където да се обърнеш – отпред, отстрани, отзад, само моркови за тази администрация. Вземат веднъж заплата, втори път същата по размери за това, че са до европейските фондове, трети път вземат бонуси, които са по-големи от основната заплата, и накрая се назначават на граждански договор. Санкции трябват. Целият този мощен и скъпоструващ контролен механизъм на държавата, защото във всяко ведомство в цялата страна има мощни контролни органи, трябва да започне да работи и да санкционира. Те са репресивни органи, но са забравили това от 8 години. Знаете ли какво хубаво наказание има в ДАНС?

– Не, какво?

– Такова, което те държи далеч от всякакви идеи да престъпиш правилата. Ако те уволнят дисциплинарно, губиш тези 20 заплати, които можеш да вземеш, като се пенсионираш като достоен служител. Кой ще загуби 20 заплати?

– Зависи срещу колко.

– Да, ама е трудно. Носи големи рискове да си създаде собствен “пенсионен” фонд. Това е пример за контролна репресия – взимаш му парите, уволняваш го дисциплинарно, не може да започне никъде работа, върви си с черното петно. Губи и доброто си име, трудно ще си го възвърне.

– Някои определят 2009 г. като “ренесанс на Костов”, приемате ли такова определение?

– Това са глупости. И да ви кажа откровено – правят го хора, които по този начин искат да дразнят Бойко Борисов. При това по един уличен начин. Какъв ренесанс – не съм в управлението. Още преди изборите си определих ролята – казах, че ще съм в Народното събрание и ще помагам. Ето, тук съм, ако ме пита някой, помагам. Разбира се, по много важни въпроси поемам и самоинициатива. Търся си работа, самонатоварвам се с някои неща. Приел съм много навътре идеята, стратегическата цел, България да влезе следващата година във валутния механизъм, да го издържим за две години и да въведем еврото. Това е изключително добра стратегическа идея на правителството и трябва всички да я подкрепяме, да не я саботираме, да помагаме който с каквото може. Аз мога много да помогна и помагам. Но това е съвсем експертна, специална помощ. Няма ренесанс. ДСБ не сме в това управление и не носим отговорност за него. Гласуваме “против”, ако не сме съгласни.

– Има ли някаква опасност да се загуби дясното мнозинство?

– Докато ГЕРБ върви в правилна посока – очертана от нашите близки програми, ще има нашата подкрепа. В момента, в който кривне, както се случи с идеята за референдум за новините на турски език, няма да ги подкрепим. Това бе абсолютно неприемлива от гледна точка на Европейската харта за защита правата на човека идея, от гледна точка на рамковата конвенция за защита от цял куп юридически документи, категорично против представите на европейците за демокрация. Удивлявам се как можаха ГЕРБ да направят тази грешка. Министър-председателят не е длъжен да ги знае тези неща, но останалите къде са? Защо не му дадоха доклад какво би се случило, ако той излезе на трибуната, как ще реагират от Брюксел. Очевидно е, че няма ренесанс на автентичната десница в страната, защото ако ни бяха питали, щяхме да им кажем какво ще се случи. Но не питат.

– Да попитам аз какво да очакваме от 2010 г.?

– Ще се въздържа. Но вижте какво казва бизнесът в лицето на Българската стопанска камара – безработица явна и скрита – 16,5%. Това означава, че икономиката се променя структурно. Едни отрасли вървят нагоре, други загиват, променя се начинът, по който хората си изкарват парите. Всеки шести-седми българин си сменя работата догодина, даже пети, защото не е само постоянната безработица. Имаме малки шансове да излезем от кризата през следващата година. Дано стане все пак, не искам да правя лични прогнози.

– Вие сте от политиците, които отговарят редовно на въпросите на хората в интернет. Какво ви питат най-често, за пари ли?

– Най-различни неща ме питат. Най-вече се интересуват дали Бойко Борисов ще се справи, дали даденото му в аванс доверие от Синята коалиция ще си заслужава.

– И какво им отговаряте?

– Казвам им, че новото правителство е шансът доверието в Бойко Борисов и ГЕРБ да се превърне в общо доверие към България с цел да започнат да се усвояват средства от оперативните програми. И че това е волята на хората. Разбира се, не мога да обясня защо ГЕРБ избра да бъде правителство на малцинството, защо го е страх от партньорство със Синята коалиция. Има такъв страх, но не мога да разбера на какво се дължи. Вероятно се дължи на стремежа на ГЕРБ да управлява самостоятелно, без да плаща данък на каквото и да е обвързване.

– Не ви ли питат как се печели по време на криза?

– Гледах преди дни филм за Германия след войната. Една госпожа, виждайки, че хората нямат дори обувки, се сеща, че могат да се изплетат от царевични листа, а отдолу им се зашива изрезка от автомобилна гума. И жената прави предприятие от 40 души – ходели да събират царевични кочани, белели ги, сушели ги – да направят собствено производство и да обуят децата. В този смисъл – дори в най-мрачната криза има изход. Важен е предприемаческият дух, сега ще се види доколко здрав е българският капитализъм. Ще има пресяване на бизнеса, пожелавам на всички сили и смелост да посрещат предизвикателствата и да се справят с изпитанията. Обществото ни ще извърви този път, други пътища няма. Преживяхме достатъчно експерименти, при нищо не останахме трайно, да изчакаме да се роди сериозен резултат. Ние сме като хора, които непрекъснато садят нови ниви, без да събират реколтата. Нужни са ни търпение и постоянство.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...