Иван Костов: ДСБ се отваря за дебат

Водещ: Гост в тази част на предаването е лидерът на Демократи за силна България Иван Костов. Добро утро!
Иван Костов: Добро утро!
Водещ: Преди малко, така, ви подадох оставката, като обявявах разговора, обаче, тъй като вие сте, как да кажа, легитимистка партия, кажете каква е процедурата точно. Новината от вчера е такава: че цялото ръководство е подало оставка.
Иван Костов: Процедурата е провеждане на национално събрание, което има задача да избере ново ръководство и там се подава формално оставката, но ние я обявяваме сега, за да започне дебат, какъвто е изключително необходим за обновление, за перспектива политическа, за организационни промени, ако трябват.
Водещ: Как избрахте датата 15 септември?
Иван Костов: Ами като възможен компромис между това да дадем възможност да се развие дискусия, да даде резултати, да се потърсят отговори на много тежки въпроси и едновременно с това да не попречим все пак на местните избори.
Водещ: Да, това ви питам, защото най-вероятно, ако не на 15-ти, на 20-ти ще е началото на кампанията за местните избори? Коя партия така сменява ръководството си една седмица преди изборите?
Иван Костов: Ами, при нас структурата е такава, че общинските организации правят изборите за местната власт и са напълно овластени да направят кампанията, усилията, цялата организация, така че, двата процеса могат да се застъпят.
Водещ: Добре, може ли да бъде, така да ви питам, може ли да бъде сменено ръководството една седмица примерно преди кампанията за местните избори?
Иван Костов: Разбира се, може.
Водещ: С оглед на това, което казвате, че местните избори са…
Иван Костов: Разбира се, важното е да има ръководство, което да има доверието на националното събрание, което да се справи със задачата за местните избори. Това е важното.
Водещ: Кои са тежките въпроси, които според вас трябва да бъдат дискутирани в рамките на тези три месеца?
Иван Костов: Първо анализа на резултатите от изборите.
Водещ: То не е ли ясно?
Иван Костов: Не е много ясно, защото само на пръв поглед управляващите печелят вота, защото имат десет депутата, а пък припознатите като алтернатива ГЕРБ и “Атака” имат 8. Но ако се вгледате внимателно в резултатите, ще видите, че г-н Петър Стоянов и г-н Константин Димитров можеха да бъдат депутати, ако бяха в една листа. Тоест, ако се бяхме явили заедно, БСП нямаше да има 5, а 4 места, и ГЕРБ – също. По този начин и в ЕНП щеше да има двама представителя на автентичната десница.
Водещ: А защо не се явихте заедно?
Иван Костов: Ами, вие се спомняте какъв беше изводът на СДС след президентските избори. Тогава беше направен изводът, че заедно не можем повече и те взеха решение да се явят самостоятелно, а ние, нашата грешка е, че не направихме усилие да ги разубедим.
Водещ: Да, защото вие, сега, лесно е да кажете, нали, ако бяхме заедно, щяхме да имаме двама депутата, обаче всъщност, нито една от страните не направи усилия да излъчи обща листа.
Иван Костов: Това се вижда сега и се вижда, че ако е така, то управляващите не печелят вота на избирателите тогава и всички, които се припознават като опозиция и управляващите щяха да имат девет на девет депутата, а общият вот, той безусловно е загубен. Управляващите взимат по-малко гласове от всички участвали в изборите, по-малко от 50%.
Водещ: Ако ги броим гласовете, всъщност, грешката на десницата вие я виждате на първо място в това, че тя не се яви с обща листа.
Иван Костов: Това е очевидно. Другото нещо, за което трябва да си дадем сметка, е, че избирателите са съпротивляват на това разделение, което стана между ДСБ и СДС и това как ще се развият в бъдеще тези отношения трябва да бъде един от основните и тежки въпроси за дебат. Те могат да се развиват по различни начини, но това, което, според мен, трябва да кажем е, че сегашното ръководство заяви, че ще подкрепи всеки избор на националното събрание за политика в тази посока. Това е важно, защото..
Водещ: Оставете сега една възможна теза, която да е началото на този дебат.
Иван Костов: Тезите са различни. Примерно може веднага да се излъчат групи от желаещи и така, все пак, от ръководствата лица, които да започнат да разглеждат позициите една по една и да търсят общи отговори на най-важните въпроси.
Водещ: Между СДС и ДСБ.
Иван Костов: Друга възможност може да бъде да се направи веднага споразумение за коалиция и за излизане общо на местните избори. Друг вариант открит, също е да поискат, ако двете партии желаят да извървят пътя, да се обединят. Всичко може да се направи. Ние сме открити за честна, пряма и свободна…
Водещ: Сега, това, което казвате, ще бъде разпознато като революция в, не знам, във вашето лично развитие, защото някъде тука из вестниците продължава да пише как сте иначе добър политик, но недиалогичен, не признавате никой друг, освен себе си. Просто не мога да намеря в момента…
Иван Костов: Това не е вярно. Вие ме питахте за варианти и измъквате тези варианти от мен. Аз казвам, че всички тези варианти са открити. Другата група тежки въпроси, много тежки въпроси, са отношението към БСП, всъщност, най-лекият въпрос, но отношението към ДПС, за ДСБ…
Водещ: Преди да започнете да развивате тази теза…
Иван Костов: Защото, вижте…
Водещ: Вариантите около приближаване на ДСБ и СДС, които казвате, те възможни ли са, при положение, че г-н Петър Стоянов е начело на СДС, а вие сте начело на ДСБ?
Иван Костов: Аз съм отстъпил, аз съм отстъпил, не съм се вкопчил в политиката, нито в ДСБ. Не дезертирам и не бягам от отговорност, това е моят начин да поема отговорността, но не съм се вкопчил в политиката. Така че, ако ние сме пречката, от моя страна няма проблем.
Водещ: Тоест, така да формулираме: ако пречката за сближаването е Иван Костов, вие ще направите стъпка назад, встрани или…
Иван Костов: Разбира се.
Водещ: Така.
Иван Костов: Това, което аз усещам, е, че при разделението, аз казах “Духът напусна СДС” тогава, ако си спомняте. Само че дух без тяло не може. Стремежът на ДСБ да бъде верен на принципите и на ценностите за сметка на силно отслабване на волята за власт и на стремежа да отидеш във властта се оказа непечеливша политическа комбинация. От друга страна, в СДС остана достатъчно воля за власт. Така че, тези неща трябва да бъдат балансирани очевидно наново.
Водещ: Дайте сега да се върнем на тезите за възможните общи интереси и …
Иван Костов: Другите тежки въпроси, може би най-тежките, са отношението към ДПС, защото за ДСБ е очевидно, че Ахмед Доган като въшка препи с кръв и се наду и просто стана невероятно грозно да се гледа цялото това политическо нещо, което се случва. Не може така повече. За нас.
Водещ: Какво имате предвид? Неговото изказване, например, че не му стига София, че иска да прави политика с ….
Иван Костов: Какво ли не, какво ли не. Че ще “акушира” десницата и изобщо той се самозабрави и това е недопустимо. Просто всички трябва да вземат мерки. Основната отговорност за това обаче е на БСП, на президента, който му купи гласовете, за да бъде преизбран и на БСП, която, очевидно е, че той печели от Тройната коалиция, а БСП и НДСВ страхотно губят. То това е ясно. Но отношението към НДСВ е другият труден въпрос за СДС и ДСБ, защото ние имаме различни позиции. Ние, например, не можем да отстъпим от това, че за Симеон Сакскобургготски, съдът трябва да реши дали да върне имотите. Според нас, съдът трябва да реши, че той трябва да върне отнетите от държавата имоти. И т.н. до много тежкия въпрос за отношението към ГЕРБ. Така че, всичко това трябва да бъде изяснено в последващи дискусии в различни форми…
Водещ: Какви да са тези дискусии? Защото едната форма е публична – сядате тука, примерно на този стол сяда г-н Петър Стоянов и вие започвате да дискутирате публично.
Иван Костов: Ние казахме следното. Ние за себе си първо, защото ние, откривайки дискусията и давайки възможност всички тези въпроси да бъдат дискутирани вътре в ДСБ, ние търсим обновление. И цялото ръководство, без да дезертира, поема по този начин своята отговорност. Всичките желаем да дадем път на тези решения, да не пречим на тези решения. Затова ние се отваряме за дебат и поканихме за дебат, призовахме нашите учредители, които са една чудесна група от хора от гражданското общество, граждански сдружения, политически партии и т.н., всички, които биха желали да се включат в дебата, ние желаем да дискутираме това с тях. Що се отнася до другата дискусия, тя има частично политически характер и изяснява отношенията. Както виждате, тези политически позиции, те трябва да бъдат отново по някакъв начин сближени, защото в момента те са силно раздалечени. От друга страна трябва да се отворим към хората, към гражданското общество, защото, вижте, дори да бяхме в една листа, дори да бяхме взели тези две места, ние щяхме пак да сме на петдесет процента губещи, защото досега имаме четири депутата в Европейския парламент, четири, а във вариант с обща листа щяхме да имаме двама представителя. Което означава, че без друго сме в криза. Тоест, ние трябва да се отворим и да посочим, ако питате мен, това е моят начин на разсъждение, да посочим слабостта на управлението, да посочим основния си противник, за мен това е БСП и ДПС, и да кажем как ще ги свалим от власт. Това, според мен, е най-важното. И да покажем как десетките подготвени от нас управленски решения могат да бъдат бързо използвани, за да излезе страната от това състояние, в което се намира.
Водещ: Отношението към ГЕРБ какво трябва да бъде от ваша гледна точка? Тука вие докато говорите, аз ще намеря един цитат, Румяна Бъчварова е написала един анализ днес.
Иван Костов: Аз ще кажа простичко следното. Всички хора, които гласуваха и за нас, и за СДС листата, не приемат ГЕРБ и Бойко Борисов. Тези, които са ги приемали, са отишли и виждайки как вървят социологическите изследвания и внушенията на медии и прочие, са отишли и са гласували, всички, които го приемат. Но остава една група десни и демократично мислещи хора, които няма да забравят, че Бойко Борисов избра да напусне пожарната, а не БКП, че след това беше в СИК, че след това беше телохранител на Тодор Живков и на Симеон Сакскобургготски и че в момента е кмет, който не решава ефикасно нито един проблем на столичния град. Това винаги ще го има. Така че, ако говорим за отношението към ГЕРБ, то трябва да бъде базирано на тази силна критичност. Защото без нея всичко ще се размие и ще се окаже, че десетките и стотици хиляди хора, които не приемат иначе и това нещо, като алтернатива няма да имат свои представители. Тази граница, според мен, не може да се мине. От друга страна, не може всички да бъдат политически противници. Това е много тежък въпрос. Трябва да се…
Водещ: Тежък е въпросът. Казва Румяна Бъчварова следното: “Успешен, но под възможностите на очакваното е дебютът на партията на кмета. Почти три пъти по-висок е нейният потенциал”, казва тя. Тоест 1,200 млн., ако трябва да го сметнем…
Иван Костов: Аз не вярвам в този потенциал на ГЕРБ. Защото дори в София не виждаме потвърждение на вота и в никакъв случай Бойко Борисов не постигна повече от поставените си задачи.
Водещ: Добре. Два въпроса са важни политически. Какво се прави сега в Народното събрание (НС), едни висящи на недоверие останаха отпреди, от по време на кампанията всъщност, нали тогава СДС предлагаха вот на недоверие, вие казахте, че изборите ще бъдат вот на недоверие. От друга страна Волен Сидеров призова на пресконференцията си в нощта на изборите всички десни да се обединят заедно за работата в НС. Това е единият въпрос – какво ще се прави в…
Иван Костов: Много от тези призиви са лишени от въображение и са трафарети, защото това са известни неща. Те стоят в НС, те се случват, това са политически баналности. Дали ще се подкрепи вотът, е въпрос на преценка, разбира се. Дали има смисъл сега от вот…
Водещ: Да, дали изобщо стои този вот, аз това ви питам, от ваша гледна точка.
Иван Костов: Въпрос на дебат помежду ни. Да видим в каква посока трябва да се върви…
Водещ: Има ли за какво?
Иван Костов: Да, има ли за какво, има ли някаква полза? Защото един вот, ако не е добре премерен, за да допринесе полза на тези, които го искат, ще укрепи тройната коалиция.
Водещ: Смятате ли, че социалистическата партия е сериозно разклатена? Предполагам, че слушахте, ако не всичко, поне част от това, което Янаки Стоилов говори преди…
Иван Костов: Янаки Стоилов е будна съвест на хората, които са с много ляво мислене. Той е такъв изразител, ние такъв го познаваме. В това отношение той рядко прави компромиси и затова е смел да казва нещата така, както ги вижда. А в каква степен обаче се ползва с доверие вътре в партията, това винаги е било поставено под въпрос, защото той няма зад себе си някаква много силна опора. Ясно е, че левицата, истинската, защото в БСП има автентична левица около Лилов, около Янаки Стоилов и прочие, очевидно е в атака в момента.
Водещ: Десницата, каквото и да значи това в тоя момент, ще се възползва ли от въпросното разклащане? Защото очевидно е, че ще има пленум БСП, очевидно е, че ще има промени в правителството.
Иван Костов: На мен не ми е някак си допустимо да премълча, когато вие казвате “каквото и да се разбира под десницата”. Под “десница” се разбира тези принципи и ценности, на които е базирана нашата политика, както и истинският и удържим стремеж да се борим с БСП и левицата във всичките й варианти. Това е десницата. У нас този стремеж го има. Така че ние си оставаме…
Водещ: Баналният въпрос, който вървеше в последните дни към вас: Защо при тази криза в управлението, от всичките събития, които се случиха по време на предизборната кампания, десницата не успя да капитализира нещо, което да се отрази на гласуването в края на краищата?
Иван Костов: Аз казах моите основни елементи на моя анализ, личен. Ще продължа да правя този анализ. Във втория ден след изборите не съм в състояние да направя пълен анализ на картината. Защо не сме се възползвали? Очевидно мога да добавя тука още една причина, която аз виждам, която стана ясна по време на кампанията – не произвеждаме политика и то от високо качество, но и високо изразена политика, с висок речник. Другите, “Атака” и ГЕРБ, вземат терминологично, без да остават верни на терминологията, вземат тезите, превръщат ги в популярен изказ и с това нещо на практика стават …
Водещ: Кое?
Иван Костов: Кое ли не.
Водещ: Ето, например тука, вчера Бойко Борисов говореше за избори на съдии и прокурори.
Иван Костов: Огромна част от идеите си, аз не мога точно да кажа, но ако искате самото отразяване на българския политически елит по отношение на ДПС, следва нашия може би с години, може би с три години. Защото още в първите документи на ДСБ ние си поставихме за цел да атакуваме българския етнически модел, тогава така се казваше това нещо, и дълго време ДПС се опитваше да барани този модел и престана да го прави.
Водещ: Вас ви разнасят и до ден днешен с фразата, че “ДПС е проклятието за България”.
Иван Костов: Нима някой се съмнява, че съм имал основанието? Просто съм изпреварил с години това, което съм усещал, че ще се случи. Не искам да се правя на пророк, но беше ясно, че нататък отиват нещата. А сега ги виждаме на практика какви размери са заели. Наглостта, арогантността на този човек, на Ахмед Доган, просто нямат граници.
Водещ: Добре, така да завършим. Ясен бяхте относно това какво да се прави, иначе логичният въпрос е какви са рецептите за местните избори – сами, в коалиция ли…
Иван Костов: Аз отговорих на тези въпроси.
Водещ: Вие отговорихте на този въпрос всъщност с покана за дискусия.
Иван Костов: Ние сме в криза и действаме като хора, намиращи се в криза, стремящи се да намерят пътя за излизане от нея. Правим абсолютно всичко, но не дезертираме, не бягаме и няма да изоставим хората. Това е волята на цялото ръководство на ДСБ.
Водещ: Иван Костов, лидер на ДСБ, беше гост в студиото тази сутрин.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...