Иван Костов: ДСБ подкрепя гражданския протест заради лошото управление

– Г-н Костов, партия “Демократи за силна България” (ДСБ) обяви, че подкрепя протеста на студенти, еколози и природозащитници пред парламента в сряда. Не се ли притеснявате, че ще ви обвинят за политизиране на митинга?
– Още в началото на миналата година от ДСБ заявихме, че ще подкрепим протестите на хората, които търпят щети от управлението на тройната коалиция, защото то е некомпетентно и корумпирано. В този смисъл нашето поведение е последователно. Искам да подчертая, че протестът днес (б. р. – вчера) не е политически, защото той е много по-различен от протеста преди 12 години, който имаше за цел да се подпише декларация за национално спасение и да се предприемат единни действия от управляващи и опозиция, за да се излезе от страшната криза през 1997 г. Този протест сега няма политическа насоченост в смисъл, че в него участват различни групи хора с различни професии, които имат по един или друг начин ощетени интереси. Те имат право да протестират, защото това право е свещено. Гражданите на България искат да протестират срещу лошото управление и затова те трябваше да бъдат подкрепени от нас. За мен е изключително учудващо как подкрепа изразиха и младите социалисти, което е големият парадокс на протеста. Що се отнася до позицията на хора, които са срещу всички парламентарно представени политически сили в парламента, ние разбираме и тази позиция, защото явно политическата класа на България трябва да се вслуша в исканията на хората, този парламент да се разпусне, да отидем на парламентарни избори и който спечели доверието на избирателите да работи и да носи отговорност като законодател в това Народно събрание.
– Това означава ли, че като политически лидер вие се дистанцирате от протеста?
– Аз не съм участвал в протеста, защото това би означавало политизиране на събитието. Но ако желаем да направим политически протест, ние от ДСБ можем да го направим и ще го направим когато преценим, че е необходимо.
– Как ще коментирате факта, че България губи компенсации за неполучения от Русия газ?
– В подписания в края на 2006 г. договор с “Газпром” българската страна се е съгласила да отпадне предвидената защита срещу недобросъвестен доставчик на газ, нещо, което може да бъде предявено от “Булгаргаз” в сегашната ситуация. Член 11 от подписания през 1998 г. документ отпада, според договорката през 2006 г. Установихме това с голяма тревога, защото всъщност българската страна по този начин губи право на обезщетение и не може да иска компенсации за загубите от спрения газ в рамките на договорените количества в размер на 1.4 милиарда куб. м. Проблемът е, че може да се окаже, че дори да има финансови неустойки, те ще бъдат в много по-малък размер от този, който нашата страна би трябвало да получи, защото за тези 1.4 милиарда куб. м тя вече няма права да иска финансови компенсации. Има други два договора още за доставка на газ с други фирми износителки, но тези договори никой не ги е виждал. И ние не знаем предвидена ли е клауза или не. Затова българското правителство се обръща и иска подкрепа от Европейския съюз и компенсации от Европа, защото си дава сметка, че се е съгласило под натиск да махне тези части от договора с “Газпром”, които дават право за тези обезщетения.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...