Иван Костов: ДСБ подкрепя гражданския протест заради лошото управление

– Г-н Костов, партия “Демократи за силна България” (ДСБ) обяви, че подкрепя протеста на студенти, еколози и природозащитници пред парламента в сряда. Не се ли притеснявате, че ще ви обвинят за политизиране на митинга?
– Още в началото на миналата година от ДСБ заявихме, че ще подкрепим протестите на хората, които търпят щети от управлението на тройната коалиция, защото то е некомпетентно и корумпирано. В този смисъл нашето поведение е последователно. Искам да подчертая, че протестът днес (б. р. – вчера) не е политически, защото той е много по-различен от протеста преди 12 години, който имаше за цел да се подпише декларация за национално спасение и да се предприемат единни действия от управляващи и опозиция, за да се излезе от страшната криза през 1997 г. Този протест сега няма политическа насоченост в смисъл, че в него участват различни групи хора с различни професии, които имат по един или друг начин ощетени интереси. Те имат право да протестират, защото това право е свещено. Гражданите на България искат да протестират срещу лошото управление и затова те трябваше да бъдат подкрепени от нас. За мен е изключително учудващо как подкрепа изразиха и младите социалисти, което е големият парадокс на протеста. Що се отнася до позицията на хора, които са срещу всички парламентарно представени политически сили в парламента, ние разбираме и тази позиция, защото явно политическата класа на България трябва да се вслуша в исканията на хората, този парламент да се разпусне, да отидем на парламентарни избори и който спечели доверието на избирателите да работи и да носи отговорност като законодател в това Народно събрание.
– Това означава ли, че като политически лидер вие се дистанцирате от протеста?
– Аз не съм участвал в протеста, защото това би означавало политизиране на събитието. Но ако желаем да направим политически протест, ние от ДСБ можем да го направим и ще го направим когато преценим, че е необходимо.
– Как ще коментирате факта, че България губи компенсации за неполучения от Русия газ?
– В подписания в края на 2006 г. договор с “Газпром” българската страна се е съгласила да отпадне предвидената защита срещу недобросъвестен доставчик на газ, нещо, което може да бъде предявено от “Булгаргаз” в сегашната ситуация. Член 11 от подписания през 1998 г. документ отпада, според договорката през 2006 г. Установихме това с голяма тревога, защото всъщност българската страна по този начин губи право на обезщетение и не може да иска компенсации за загубите от спрения газ в рамките на договорените количества в размер на 1.4 милиарда куб. м. Проблемът е, че може да се окаже, че дори да има финансови неустойки, те ще бъдат в много по-малък размер от този, който нашата страна би трябвало да получи, защото за тези 1.4 милиарда куб. м тя вече няма права да иска финансови компенсации. Има други два договора още за доставка на газ с други фирми износителки, но тези договори никой не ги е виждал. И ние не знаем предвидена ли е клауза или не. Затова българското правителство се обръща и иска подкрепа от Европейския съюз и компенсации от Европа, защото си дава сметка, че се е съгласило под натиск да махне тези части от договора с “Газпром”, които дават право за тези обезщетения.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...