Иван Костов: ДСБ няма да подкрепи нито правителство на БСП, нито на Симеон

Друга партия може да формира коалиционно правителство след изборите

Г-н Костов, политически анализатори спекулират около вероятността БСП и ДСБ да формират правителство в случай, че никакви други коалиции не са възможни за БСП, евентуалния победител в изборите. Виждате ли такава възможност или този въпрос въобще не стои?
Тази възможност е изцяло, на 100% изключена и обществеността не трябва да има каквито и да е съмнения. ДСБ няма да направи подобна крачка при никакви обстоятелства. Това е против политическите ни разбирания.
Според предишни ваши изявления, вие и ДСБ сте против правителство на БСП и второ правителства на Симеон Сакскобургготски. В случай, че трябва да избирате между двете, за кое бихте казали, че е по-малкото “зло”?
Цел №1 е да не се допусне водено от БСП правителство, тъй като това ще е опасно за страната. От тази гледна точка правителство на Сакскобургготски е по-малкото зло. Независимо от това, за да бъде формирано правителство начело със Симеон, са необходими няколко предпоставки: първо, БСП да не е в състояние да формира правителство; второ, НДСВ да се класира на второ място; трето, НДСВ да има достатъчно гласове в парламента, за да подкрепи преизбирането на Симеон за министър – председател. Към настоящия момент аз не мисля, че НДСВ ще бъде втора политическа сила в парламента и ако БСП не успее да състави правителство, мандатът ще отиде при друга партия, която да се опита да формира коалиционно правителство.
Коя партия? Каква е вашата прогноза?
Аз се надявам това да е дясноцентристка партия. Вярвам, че Демократи за силна България ще имат капацитета да формират такова правителство. Това ще стане ясно в деня на изборите, всичко зависи от това коя партия каква подкрепа е получила. Силно ви препоръчвам да не се доверявате на социологическите проучвания в България, тъй като в повечето случаи те са осъществявани от корумпирани агенции и са склонни да натаманяват рейтингите на одобрение на управляващите партии.
Така ли правеха и когато вие бяхте на власт?
Те се изкушаваха да правят така и тогава, макар и в по-малка степен. И ние знаехме за това.
Да се върнем към 2005 година. Съгласен ли сте, че БСП ще спечели изборите или смятате, че това отново е един от триковете на социологическите агенции?
БСП най-вероятно ще спечели изборите, но няма да има абсолютно мнозинство.
Около 40% от местата в парламента?
Може би малко повече. Но не абсолютно мнозинство. И аз не очаквам те да могат да формират правителство.
Нека хипотетично да приемем, че НДСВ е втора сила, а БСП не успява да състави правителство, след което мандатът отива при НДСВ, което номинира Симеон за министър – председател. Нека също да приемем, че ДСБ е в парламента и гласовете на партията са нужни за правителство начело със Симеон. Ще подкрепите ли Сакскобургготски за втори мандат?
Не. Той е слаб министър – председател, чието представяне в правителството е незадоволително. Затова ние не можем да го подкрепим за втори мандат. Има по-добри варианти от този.
Тогава мандатът ще отиде към една от останалите партии в парламента – нека приемем, че това ще бъде ДПС, ДСБ и коалиция, СДС и коалиция. Смятате ли действително, че е възможно те да могат да направят правителство, след като първите две политически сили са се провалили?
Подобно нещо вече се случи през 1992 година. Въпреки това смятам, че това ще бъде много трудно сега, може би дори невъзможно. Политическите позиции и междуличностните отношения са твърде комплицирани, за да се прогнозира. И ако ние стигнем до компромис, най-вероятно ще бъде правителство от експерти, без официално подкрепени от съответните политически партии представители.
Наистина изглежда тежка задача. Какво ще стане, ако не успее?
Тогава, съгласно конституцията, отиваме на избори. Но към този момент аз много – много не очаквам това да се случи.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...