Иван Костов: ДСБ няма да направят компромис със собствената си самоличност в името на някаква коалиционна политика

Водещ Кирил Вълчев: Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на “Синята коалиция” в парламента, в студиото на “Седмицата”, здравейте, г-н Костов.

Иван Костов: Здравейте.

Водещ: Ще се разпадне ли впрочем “Синята коалиция” и в парламента?

Ив. Костов: Ние имаме заявена воля да изпълним мандата, защото той е даден от избирателите, това е тяхното доверие, а не от орган на някоя от двете политически партии. Така че имаме от наша страна, доколкото виждаме, и от страна на депутатите от СДС има същата воля.

Водещ: Хайде да обсъдим причините защо се стигна до непродължаване съществуването на “Синята коалиция” със СДС? Много хора казват, че не се стигна заради вас, защото вие не сте се оттеглил. Вие какво отговаряте?

Ив. Костов: Това е… това са пушеците. Има истинска политическа причина и тя е се признава от тези, които гласуваха против. Истинската политическа причина е, че те не приемат СДС и ДСБ да формират “Синята коалиция”, като алтернатива на популисткото управление на Бойко Борисов. И още повече не приемат да се създаде междупартиен коалиционен съвет, който да води тази политика на алтернатива на управлението на ГЕРБ. Това не може да бъде прието от хората в СДС, които са се обвързали тясно с управлението на ГЕРБ. Това е същинската политическа причина.

Водещ: Тоест причината е ГЕРБ?

Ив. Костов: Причината…

Водещ: И вие се съгласявате с Мартин Димитров, защото през седмицата отказахте да коментирате неговото изявление, че всъщност това е част от план за унищожението на СДС, план на ГЕРБ.

Ив. Костов: Това е погледнато по друг начин. Това е външният натиск. Аз искам да кажа, че отвътре очевидно има хора, които не споделят политическия курс, който е следван от “Синята коалиция” до сега. Те са в някакъв смисъл споделили и са станали проводник на влиянието на ГЕРБ върху СДС.

Водещ: Другата причина, вече по-дълбока, която беше сочена освен вие лично, е различният тип партии. Борис Марков от СДС казва “СДС е точно обратното на ДСБ, където лидерът е по-силен от партията”.

Ив. Костов: Да, това има друга линия, тя не е по-дълбока, по-повърхностна е и е свързана с атаката, която ние вече агресивно упражняваме срещу монополите, злоупотребяващи с господстващото си положение на пазара. Ние атакувахме много остро някои от ключовите монополи, които поискаха през организацията КРИБ среща с нас. На тази среща присъстваха Валентин Златев, Огнян Донев. Беше направен опит да бъдем принудени да се откажем от тази линия на поведение, говоря за ДСБ, чуха се заплахи и сега 2 месеца по-късно има и реализация на тези заплахи.

Водещ: Но връзката между двата типа пазени, за които се говори… Ив. Костов: Връзката е… Не, не, то няма връзка с това, което говори… което ме питате. Има връзка с втората причина. Втората причина е, че част от хората са под силното влияние, да не казвам под паричното влияние, защото и това се подозира, на фирми с господстващо положение, които са ги обвързали по някакъв начин. То много лесно може да бъде проследено между другото, като се вижда откъде идват най-яростните говорители на тази теза. Идват от Бургас, идват от София, където са “Лукойл” и където е “Софарма”.

Водещ: Третата група причини ги формулира Огнян Минчев. Той казва “те вече нямат обозрима цел освен оцеляването и СДС, и ДСБ, а това не е достатъчна цел, за да бъде крепена една коалиция”.

Ив. Костов: Тук Огнян Минчев много се лъже. Тук Огнян Минчев споделя някак си косвено хвалбата на Бойко Борисов, че е изпълнил мечтите на сините избиратели. Тоест няма вече целта. Всъщност истината е, че сините избиратели имат искания, а не мечти към политиците. И това, което те искат и винаги ще искат, независимо кой е премиерът, независимо кой ги управлява, независимо с какви успехи, са следните неща… ако позволите ще ги кажа. За да му е ясно на господина Огнян Минчев какви са истинските, същински цели на десницата, които той често губи от поглед. Първо, сините искат премиер, който решава техните проблеми, а не на волейбола. Искат да се спре полицейското насилие. Искат сигурност за своите права и собственост. Искат битовата престъпност да не ги лишава от възможността да приберат отгледаната от тях реколта. Искат законът да е един за всички. Искат монополистите да не унищожават техните работни места и да не изпразват семейните им бюджети. Искат достойно място на България в Европа или поне на Балканите, а не да съперничим с Албания, че не сме най-бедната балканска страна. Искат доходите им да нарастват 3 пъти, както беше по време на тяхното синьо управление, а не да бъдат замразени и да се обезценяват от инфлацията. Искат уважение като граждани, защото не са нито публика, нито клакьори на пошъл спектакъл. Това са сините хора.

Водещ: Това… колко точки са? Понеже слушателите ни не виждат,

Ив. Костов: Това е кауза…

Водещ: …но вие прочетохте една предизборна програма, в колко точки?

Ив. Костов: Много се радвам, че така го разбирате. Точките не съм ги броил.

Водещ: Това са точките, с които ще се явите на изборите?

Ив. Костов: И които са винаги програма на синия човек, на десния избирател. Той винаги ще иска това нещо. То не зависи от конюнктурата, не зависи от когото и да било. Десният не е ляв, за да мечтае. Десният иска. Десният иска, защото се опира на себе си. Той иска предпоставки, за да може да реализира своите възможности, своите качества, своя професионализъм на работното си място и т.н.

Водещ: Сам ли ще искате тези неща, г-н Костов, или, хайде…

Ив. Костов: Ще…

Водещ: …да го кажем, сами ли ще ги искате, от ДСБ, на следващите избори?

Ив. Костов: Знаете ли, ние, ако говорим откровено… ако говорим откровено, процесите на разцепление в СДС са много стари. Вие си спомняте, че по времето на смяната на Юруков той препятстваше регистрацията на СДС и не ги пускаше да се регистрират за явяване на евроизборите и на изборите за парламент през 2009 г. Сигурен съм, че и слушателите ще си спомнят това. Тогава ние силно подкрепихме СДС, позволихме му да има своя евродепутат. Позволихме му да реши проблема със своята регистрация. Тоест ние направихме решителни крачки да ги извадим от тази конфронтация, в която те бяха затънали, самите те. Тази конфронтация обаче не беше решена.

Водещ: Някой би казал, че тези процеси, г-н Костов, са още по-стари и впрочем това го припомня Мартин Димитров, коментирайки разцеплението на СДС…

Ив. Костов: Аз имам две тези…

Водещ: …когато вие напуснахте…

Ив. Костов: …в двата фланга. Не.

Водещ: Но грешка ли беше…

Ив. Костов: Онова…

Водещ: Сега, след като тази седмица отново загубилият…

Ив. Костов: Напротив.

Водещ: …битката лидер на СДС казва, че е било голяма грешка да напуснете СДС…

Ив. Костов: Не.

Водещ: …и да разделите десницата.

Ив. Костов: Напротив.

Водещ: Грешка ли беше?

Ив. Костов: Напротив.

Водещ: Грешка ли беше от гледна точка на времето?

Ив. Костов: Напротив, тези хора, за които казвам, че ние сме се опитали да извадим СДС от тази конфронтация, да отидат на избори и да бъдат парламентарно представена партия, тези хора взеха връх. Както се вижда, тяхната сила с времето има свойството да нараства. И обстоятелството, че ние сме излезли от “Съюза на демократичните сили”, беше най-важният фактор, за да се позволи на СДС да участва в евроизборите и в изборите за парламент сега. Същото това обстоятелство, че ние сме вън от техните проблеми, от техните тежки противоречия, от тази тежка конфронтация, ще позволи да има някой, който да брани ето тези неща, които искат сините избиратели.

Водещ: Тоест, ако сега трябваше…

Ив. Костов: Фактът на излизане…

Водещ: …да направите това, което преди 10 години…

Ив. Костов: …е в името…

Водещ: …пак…

Ив. Костов: …на тези хора, които това нещо искат.

Водещ: Пак бихте излязъл, не е грешка?

Ив. Костов: Разбира се. Считам, че това беше защита на самоличност, защита на ценности.

Водещ: Някой даваше за пример Орбан как губи, губи премиерството обаче остава в партията, става дума за и сегашния унгарски премиер, и как след време той се връща. Даваха за пример десницата в Гърция, където излиза, прави собствена партия, пък после се връща…

Ив. Костов: Вижте, и в българската политическа история има примери, когато притиснати от обстоятелствата, притиснати от мощно авторитарно присъствие буржоазните партии и десните партии са се обединявали, има такова нещо, има такива много случаи, няма нужда… и са се връщали към възстановяване на политическото доверие. В този смисъл няма нужда да гледаме в чуждите примери, ние имаме достатъчно свои.

Водещ: Но Мартин…

Ив. Костов: Българската политическа история показва, че един от изходите от такава криза вдясно е обединение. Това е факт.

Водещ: Но Мартин Димитров казва, че то е щяло да бъде факт, ако вие сте се дръпнал встрани. Това беше първата му фраза, когато излезе от заседанието.

Ив. Костов: Това е под влияние на гласуване, което знаете ли как са провели те, и дебат? Първо са гласували и след това са дебатирали, т.е. първо са взели решението да не подкрепят изготвяното споразумение за явяване на “Синята коалиция” на следващите избори и след това са дебатирали, като са пуснали димката Иван Костов, и той е бил още под влияние. Това… аз така го разбирам това нещо.

Водещ: Според вас…

Ив. Костов: Това не е истинска…

Водещ: …решението не минава през вас.

Ив. Костов: Казах го това.

Водещ: Казахте го и в началото на разговора, казвате го и сега, в средата, решението…

Ив. Костов: Хора…

Водещ: …на десницата не минава през вас.

Ив. Костов: Хора, които не искат да се обединят, за да бъдат алтернатива в името на тези искания на десните избиратели на популисткото управление на ГЕРБ, защото… това за волейбола е факт и този спектакъл пошъл и той е факт, нали, така че той се отнася към днешно време. Хора, които това не искат да направят, винаги ще намерят някаква причина, персонална, както са свикнали, както е в мащаба на тяхното мислене.

Водещ: Самостоятелно…

Ив. Костов: Въпрос обаче политически е, че съществува дълбоко противоречие вътре в десницата, което може би изразява и настроение на избиратели, което съществува. Десният избирател обаче, който не е избирал досега Бойко Борисов, иска ето тези неща, които аз прочетох преди малко.

Водещ: Тоест вие затваряте вратата за коалиция с Бойко Борисов след следващите избори. Вие ще изразявате тази част от десните избиратели, които не искат такава коалиция.

Ив. Костов: Не ме разбирате правилно. Аз казвам, че ние в името на тези искания сме готови да искаме тяхното доверие и да заявим, че ще направим всичко, което е по силите ни да го защитим. Ние няма да сме, както ме питаха в едно интервю, балансьор в българската политика, защото ние сме автентична десница, ние не сме десница, за да балансираме между дясното и лявото. С нас се балансира, нашата тежест, която произтича от такива органични, естествени, иманентни, вътрешни, присъщи на обществото искания… а тя не може да бъде нито балансьор, нито да бъде фактор за коалиране и прочие. Тя, ако влезе в управлението, тя ще му зададе цвят, ще му зададе устрем, ще му зададе решителност, защото тя не отива в управлението ето така само за да…

Водещ: За да влезе в парламента…

Ив. Костов: …за да участва, да бъде… примерно наредили се трима души, които режат една лента, и до тях още един от сините и той реже лента, нали? Не е въпрос до този четвъртия, който срязва така или иначе срязаната вече от останалите лента, нали, ме разбирате? Не е такъв… Не е такава ролята…

Водещ: Ако не влезете в парламента…

Ив. Костов: …на…

Водещ: Г-н Костов, вие, СДС, всички тия с тези точки, които изчетохте, остана…

Ив. Костов: Аз в момента не говоря за Съюза на демократичните сили, нямам това право, нито им казвам как да си решат въпроса, нито им казвам кого да си избират за председател, нищо. Нито как да се явяват на избори, нито дали да ходят при ГЕРБ, или да не ходят. Той, Бойко Борисов, им каза, че няма да ги вземе, така че ще трябва да търсят някакъв начин за себе си. Аз с техните неща не се занимавам. Аз мога да кажа за нас, за нас, за “Демократи за силна България”, фактът на скъсването на коалицията от страна на нашите противници, а не на тези, които… с които все пак ние имаме близки или много близки политически виждания, а от страна на хората, които винаги са саботирали “Синята коалиция”, е облекчение. Истинското усещане е връщане на духа на “Демократи за силна България”. Отново силна съпричастност към политическите ни въпроси, и то към хора, които се бяха оттеглили, желание да се влезе в партията, което не е маловажно, на което аз придавам сериозно значение, и най-вече това е връщане към изконната програма, към изконните ценности, към това, което ни прави това, което бяхме при своето учредяване. Ние се…

Водещ: Тоест правите компромиси заради “Синята коалиция”.

Ив. Костов: Ние правехме много компромиси. Тези хора, част от тези хора, които излязоха, станаха причина към нас да изстинат най-близките ни избиратели и да не ни последват в призива да ги подкрепим. Давам пример с кандидата за президент на последните избори, който взе 65 хиляди гласа. Там хората не ни послушаха, не ни последваха най-близките ни около нас. Даже в семействата. Ето от какво естество и с каква величина компромиси сме правили. Но ние сме правили и много други компромиси, които, надявам се, ще преустановим, защото вчера на събрание в “Младост”, защото аз много често ходя сега заради софийските ни организации, за които отговарям, много често съм канен на събрания, те казаха “спрете да ни жертвате нас, г-н Костов”.

Водещ: Сами или в коалиция ще се явите от ДСБ на следващите избори?

Ив. Костов: Това ще решат, и го казвам не от куртоазия, казвам го съвсем сериозно, с необходимото уважение…

Водещ: С вашето колективно…

Ив. Костов: …нашите органи, които могат да вземат такова решение.

Водещ: А вие виждате ли кой може да ви е съюзник?

Ив. Костов: Това ще стане на 3-ти, ще се отворят опциите…

Водещ: На 3 юни.

Ив. Костов: На 3 юни и на 30-и вероятно ще има решение, което може би ще стартира така кампанията, че все пак да не отговори окончателно на този въпрос. Не знам обаче точно как ще се случи, защото това, което в момента се вижда в “Демократи за силна България”, е силно нарастване на… Значи знаете ли как казват, вярно е, че сме почтените, вярно е, че сме по-възпитаните. Вярно е, че можем да правим много отстъпки, но всичко има своите граници. Казаха го и на мен, а след мен, като съм напуснал събранието, защото аз си тръгнах, а те са останали, са казали и на председателката, и на софийския ни председател, да ви кажа, този път, че няма да отстъпват. В този смисъл те ще задават много силно духа на решенията, защото аз признах пред тях грешки. Кои признавам?

Водещ: Кои?

Ив. Костов: Ами например тази с компромисите, които направихме за изборите за президент…

Водещ: Президентските избори.

Ив. Костов: …за софийски… И да се върна към това. Неискреността на коалирането се изразяваше на много места в страната не само с кандидатурата на президент, много организации на СДС в страната, като например пловдивската, варненската, се разцепиха преди самите местни избори. Едни се явиха, във Варна примерно, с Маришки, други с Луков, едни останаха при нас. Тоест тази организация не участваше фактически в правенето на кампанията. Не участваше в правенето на кампанията и организацията в Пловдив, от която един от ръководителите й… и той се кандидатира срещу “Синята коалиция”. В този смисъл тези, които сега спряха “Синята коалиция”, винаги са били нещо като топузи на краката ни, които са ни пречили да се движим напред. Така че облекчението е естествено.

Водещ: Да минем през възможностите за коалиране. Едната, много обсъждана възможност, е по-скоро СДС да отидат с партията на Меглена Кунева, за която вие казахте… Как казахте, че е последната червена кукувица, която иска да снесе в синьото гнездо. Значи, тая седмица пред нашето радио Борислав Бориславов разказва, че всъщност той знаел, че вие се опитвате да се договорите с нея президентски избори срещу подкрепа на Прошко Прошков.

Ив. Костов: Това е сплетничене.

Водещ: Не е вярно това.

Ив. Костов: Сплетничене.

Водещ: Никакъв шанс с Кунева.

Ив. Костов: Кунева имаше правилен ход да подкрепи нашия кандидат за президент, не го направи… нашия кандидат за кмет, не го направи.

Водещ: Вариант РЗС?

Ив. Костов: Не, не, не мога да обсъждам такива варианти.

Водещ: ВМРО, БНД, тази част от НДСВ, която направи която направи БНД.

Ив. Костов: Първо, нямам такива правомощия. Второ, ние сме политици на реализма. Има реалности, има… на първо място близост. Знаете ли какво няма да допуснат “Демократи за силна България” да се случи – да се направи компромис със собствената им самоличност в името на някаква коалиционна политика. Ще оставим най-решително усилията си, центрирани върху възстановяване на собствената ни самоличност, на собствената ни програма. Вижте, ние имаме огромен аргумент, който никой няма. Ние само за 4 години в управлението, защото ние сме този екип, който е управлявал 1997 – 2001, основно е запазен в “Демократи за силна България”, ние сме взели страната в ужасно състояние и сме я направили втора или трета по стандарт на живота на Балканите. По онова време това даже не се ценеше. Но днес, както прочетох тук, ние се борим с Албания кой да е последен, което означава, че за 12 години нас са ни задминали всички останали европейски страни. Да ги изброя ли? Турция, Румъния, Сърбия, воювалата Сърбия, Македония, Черна гора. Представяте ли си какво е минало покрай нас и ние сме тъпчели на едно място. Ние се надяваме, че хората ще си спомнят, че наистина три пъти им се увеличиха доходите за 4 години. Не казвам, че сега това е възможно, но хората са прави да го искат, защото в момента доходите са замразени и на практика се обезценяват. Тоест ние имаме много мощни активи, можем да се обърнем към паметта на хората и да им напомним тези неща. Ние имаме с какво да се представим с достойнство. Аз мисля, че една от основните причини да сме постоянна мишена на всички останали, са точно тези успехи. Никой не можа да повтори успехите на синьото управление.

Водещ: Как ще преодолеете трудното положение, ако ползвам израза на един друг политолог, преди изборите? Той казва “дори ДСБ да влязат самостоятелно в парламента”, нещо, което всички поставят под съмнение, впрочем и за СДС… друг е въпросът какво може да се постига с една малка парламентарна група.

Ив. Костов: Първо, може да се постигне много, както показа парламентарната група на “Синята коалиция”. Може да бъде спрян проектът за… безумният проект за АЕЦ “Белене”. Така че може да се постигнат много неща. Могат да бъдат изгонени всичките дипломати и сътрудници на Държавна сигурност. Могат да се постигнат съществени…

Водещ: Това си го приписвате за ваш успех.

Ив. Костов: Това е…

Водещ: Нещо, с което няма да се съгласи Борисов със сигурност.

Ив. Костов: Не, Борисов каза… предава този успех на БСП. Той казва, че БСП е спряла АЕЦ “Белене”.

Водещ: Понеже тази седмица имаше богата криминална хроника.

Ив. Костов: Той, той не претендира за този, за този успех…

Водещ: Като говорим за Борисов, остава ли вашето мнение отпреди повече от две години, тогава в едно интервю, помните, говорихме за правен съд, вие казахте “виждам, че Бойко Борисов е застанал решително на страната на гражданите срещу престъпността”. Сега, в тази седмица, в която виждате, че прибират Брендо, Амигоса, гонят Галевите, вече осъдени, и, така, списъкът е доста дълъг, на такива фигури от миналото, които имат сериозен сблъсък с властта, ще повторите ли заключението си от преди две години?

Ив. Костов: Този… тази решителност се изроди в полицейско насилие, което накърни тежко правата на български граждани, което доведе до смъртта на невинни хора или на виновни, ако щете, в Перник, но смърт, която не трябваше да се случва. ГЕРБ прилага срещу престъпниците техните прийоми. А техните прийоми са свързани с нарушаването на закона. Ние не приемаме полицейски произвол и полицейско насилие, нарушаването на закона като средство за борба с престъпния свят. По това силно се различаваме, от това, което г-н Борисов прави. Не сме очаквали, че ще се изроди в това усилието на ГЕРБ и в тази връзка искам да ви напомня нещо, което казах онзи ден, че комисията, алтернативната комисия, която разследва нарушаване на човешки права в Перник, които, вече категорично сме доказали, се дължат на нарушаване на закона, което пък е саботирало разследването на криминално престъпление, каквото е отвличането и смъртта на Елеонора Николова (така го казва – бел. ред.), всичко това е било прикрито с политически чадър и ние го показваме как е прикрито, в този доклад, който ще ви изпратим специално, на 30 май, защото, така, вероятно тогава ще бъдем окончателно готови. И в този смисъл, истинският десен човек е съгласен да се борят властите с престъпността, в никакъв случай да не се погазват неговите права.

Водещ: Цветан Цветанов повтори тази седмица, пак натърти на въпроса, който задава периодически. Когато говорим за Брендо, аз искам да се обърна, каза той, към всички политически лидери, които са управлявали страната през последните 20 години, как се стигна до тези емблематични фигури, да не бъдат задържани, да не се работи по тях. Вие примерно за Брендо знаехте ли като министър-председател?

Ив. Костов: Не.

Водещ: Не сте чувал…

Ив. Костов: Не, но то, същото, се отнася за главния секретар Бойко Борисов, който беше главен секретар на Министерството на вътрешните работи по време на управлението, 2001 – 2005/2006 година, нали така? Така че това е все едно да се отправя предизвикателство към хора, които са били в МВР, те би трябвало да отговорят на тези въпроси. Какъв Брендо, аз не знам какво е Брендо.

Водещ: Не знаете? Понеже казват, че…

Ив. Костов: Вижте, преди това, по време на нашето…

Водещ: …голяма фигура в…

Ив. Костов: По време на нашето управление, нека да го кажем пак, защото има страшно много манипулации и лъжлива информация, нямаше поръчкови, масови поръчкови убийства, имаше само три, едното в чужбина. Само три, не ви казвам, за да ги подценя, защото и три поръчкови убийства са много, но в следващите години, по време на главното секретарство на Бойко Борисов и на министрите на вътрешните работи на Симеон Сакскобургготски имаше 120. Тогава ни съветваха да не влизаме в заведенията, ако виждаме съмнителни хора, тогава Симеон Сакскобургготски каза, че няма лошо да се изтрепят малко. И така нататък. Това е прилагане на същите прийоми срещу престъпния свят, каквито прийоми използва самият престъпен свят. Срещу това един нормален, десен човек, един демократ, даже не само десен, и ляв, би трябвало да да бъде против.

Водещ: Сега изглежда, че ги прибират, или вие не го виждате така това. Изглежда, че свършват тези емблематични фигури.

Ив. Костов: Може би ги прибират… прибират, за да прикрият нещо.

Водещ: Така мислите.

Ив. Костов: Ами убийството на Чората в Благоевград, точно такова нещо, прикриване на канал за търговия с наркотици, това бяха подозренията на благоевградската общественост…

Водещ: Това беше преди.

Ив. Костов: Но… да, така беше. Да, де, ама сега мога да дам други примери. Не искам да навлизам в тази тема. Подозренията, че прибират едни, за да прикрият други, са много силни, че прибират едни, за да покажат, че трябва да се плати, да се плати някаква цена, за да бъдеш оставен на спокойствие, царуват навсякъде в подземния контингент. Всички даже знаят на кого трябва да платят, така че, зависи какво се крие под повърхността.

Водещ: Как си представяте десницата “2020”, г-н Костов? Редно ли е да говорим само за България “2020”, ако основните политически направления в нея нямат идея как ще изглеждат те, през 2020 година, което не е чак толкова много време.

Ив. Костов: Десницата трябва да се обърне към… към своя избирател. Трябва да разчете това, което той иска, и трябва да води политика в негов интерес. Не да се оправдава с ЕС, с някакви проблеми на ЕС, дългова криза или с проблеми на еврото, защото на десния човек тези неща са му много далечни, тя трябва да се отправи лице в лице с неговите проблеми и да му ги реши, начисто решава…

Водещ: А чисто организационно.

Ив. Костов: Знаете ли защо трябва да го направи? Защото десните хора са предприемчивите, те движат икономиката, те създават работните места, те поемат риск, те рискуват, включително семейното си имущество, за да направят стъпка напред, развивайки и поемайки някакви икономически инициативи. Това, ако се направи, то движи цялото общество напред. Ако не се разчетат добре посланията на тези избиратели, практически ще се води политика в техен ущърб. Ще дойдат леви популисти, както… виждате какво става в Гърция, ще почнат да говорят едни несвързани апели, в които няма никаква политика, има само страдание и само емоция и страните, които ще изповядват и ще гласуват доверие към такива… вярност в такива апели и гласуват доверие на тези политици, ще тръгнат много, много бързо назад.

Водещ: Една партия или коалиция ще бъде българската десница “2020”? Каква трябва да бъде целта или конкуриращи се няколко партии?

Ив. Костов: Не мога да кажа какво ще бъде в 2020 година. Знаете ли по каква проста причина? По простата причина, че в програмата за реформи на правителството няма хоризонт от 2020. Ние не знаем въобще какво имат предвид официалните лица къде ще стигне България.

Водещ: …(говорят едновременно, не се разбира – бел. ред.)… 2020 година вие ще сте в правителството.

Ив. Костов: Не, не, аз искам да кажа, че днешните…

Водещ: Вие казвате, че чакате то да ви каже сега как ще изглежда тогава.

Ив. Костов: Днешните управляващи с цялата администрация, която стои под тях, би трябвало да могат да кажат къде ще бъдем 2020 година.

Водещ: Вие виждате ли се…

Ив. Костов: Това, което аз виждам в следващата година, е избори на върха на една икономическа криза. Това виждам засега. Не мога да видя в 2020 година какво ще бъде, но виждам в 2013 една много сериозна опасност ние да проведем избори в условия на страхотно обедняване, разочарование на хората. Защото в момента безработните са 13 процента. Знаете ли, какво е 13 процента безработица без реформи? Това е антиподът на това, което ние правехме – 14 процента безработица, но след тежки реформи. Тоест силно разочарование, нищо не се случва, губят се работните места, отпред няма перспектива, хората ще бъдат разочаровани и нищо чудно да има силно разпадане на вота, както в Гърция. Възможно е да се случи.

Водещ: А 2020 година, да сте жив и здрав, виждате ли се сред лидерите на десницата?

Ив. Костов: Не мога да кажа, това само…

Водещ: Понеже, ако Първанов сега се провали за председател на БСП, май така ще стане, поне такива са прогнозите, ще останете само вие и Ахмед Доган от водещите политически фигури на България от началото на прехода.

Ив. Костов: Ако позволите, да кажа нещо за Първанов. На мен ми прави много лошо впечатление устремът, с който се хвърлиха всички да го удрят – него, падналия човек. Прави много недостойно впечатление на всички хора около мен и на мен самия. Не приемам такова нещо, такова отношение с когото и да е било, какъвто и да е, защото той пада. И има една вътрешна почтеност у човека, която трябва да му забрани да удря падналия. Тоест ние да не се държим като хората от махалата на Бойко Борисов в Банкя, дето, като видят да бият някого, и всички отивали да го донабият, нали. Ние да не сме такива. Аз не искам по адрес на Първанов да казвам нищо, защото сега цяла опашка има в парламента от негови противници. Цялото БСП му стана противник, изобщо недостойна картина. Наистина е недостойна картина.

Водещ: Негово…

Ив. Костов: Искам да кажа с това, че нито желая да бъда поставян на една плоскост с Доган, нито с Първанов, но ще сложа точка тук.

Водещ: Помните ли, в едно интервю преди две или три години казахте, че едно от най-трудните неща на политиката е да слезеш от нея, защото тя е като… тогава я сравнихте с бягащ тигър…

Ив. Костов: Така.

Водещ: …и вие сте на гърба на тигъра. Какъв е вашият план да слезете от тигъра.

Ив. Костов: Така е. Така е.

Водещ: Имате ли план?

Ив. Костов: Моят план е да ме хвърли на безопасно място.

Водещ: Това как ще стане? През изборите – примерно не влизате… все в някой парламент може би няма да влезете.

Ив. Костов: Да кажем, че съм… Не, не, десницата ще влиза винаги в парламента, защото тя има свои хора…

Водещ: Може да влезе без вас обаче.

Ив. Костов: Няма да влезе без мен, защото аз съм в… най-близко до интересите и до погледа на човека от дясно.

Водещ: Тоест не е през избори планът ви да скочите от тигъра или да ви хвърли тигърът. Тоест вие ли ще скочите от тигъра или той ще ви хвърли?

Ив. Костов: Ами аз се надявам, че съм станал опитен ездач в тези години, и се надявам, че ще мога да сляза в някакъв момент, когато силите ме напуснат. Трябва да ме напуснат силите иначе ще изглежда недостойно бягство.

Водещ: Чувствате си се силен?

Ив. Костов: Знаете ли, хората, когато виждат някой, който има сили, който има възможности да избяга от отговорността, която те възлагат върху него, тогава той наистина заслужено и много силно ще бъде намразен, но този път от своите. Но този път от хората, които уважава. От хората, които цени. И това е най-ужасната присъда. Повярвайте ми, няма по-лошо нещо за политик. Защото това отношение на БСП към Първанов ми прилича точно на…

Водещ: Ами той, изглежда, не намери начина да слезе от тигъра.

Ив. Костов: Ами не намери, но всичко може да се направи с много по-…

Водещ: Ами всеки може да се озове в неговото положение.

Ив. Костов: …с много повече толерантност и с… просто с възпитание, с коректност.

Водещ: Нямате никакво намерение да слизате от препускащия тигър на властта в най-широкия смисъл на думата, на политиката?

Ив. Костов: Казах защо.

Водещ: Защото се чувствате силен.

Ив. Костов: Хората… Да, защото се чувствам силен и защото знам, че това е непростимо дезертиране. Нямам намерение да дезертирам. Докато има хора, които ми вярват, които искат от мен, които… даже на последното събрание на “Средец” завчера ме заклеха, не мога да… аз съм човек, който цени тези човешки отношения много силно. Те за мен имат огромно значение. Може би засега за по-младите хора те губят значение, защото имат друг начин да комуникират, но…

Водещ: Изглеждате убеден, че догодина тигърът няма да ви хвърли от гърба си? От всичко, което разказахте, от плана, който…

Ив. Костов: Абсолютно, абсолютно. Аз чувствам връщане на духа, ревитализация, има такъв термин – връщане на живота в “Демократи за силна България”. Виждам го отвсякъде. Виждам го сред хората, които ме заобикалят.

Водещ: Ревитализираният Иван Костов, лидерът…

Ив. Костов: Не, “Демократи за силна България” се ревитализира. Аз съм си

витален бил винаги. С мен този проблем не стои.

Водещ: Иван Костов, лидерът на “Демократи за силна България”, съпредседател на “Синята коалиция” в парламента в студиото на “Седмицата”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...