Иван Костов: ДСБ започва разговори за вот на недоверие

Водещ: Демократи за силна България смятат за наложително започването на разговори с другите опозиционни сили за искане на вот на недоверие към правителството заради цялостната му политика, това беше съобщено днес. Повече разяснения по темата сега ще получим от лидера на партията г-н Иван Костов. Добър ден.
Иван Костов: Добър ден, здравейте.
Водещ: Сега, г-н Костов, първо да уточним, имате ли вече договорка с останалите опозиционни партии в парламента за такъв вот н на недоверие или тепърва предстоят тези разговори?
Иван Костов: Предполагаме, че ще бъде подкрепено, защото такава нагласа по един или друг начин е изказвана от всички.
Водещ: Значи с останалите опозиционни партии няма да има проблем да се присъединят към този вот?
Иван Костов: Не, не бих казал
. Те да се присъединят, просто да направим общ вот на недоверие.
Водещ: И всички влизат там, включително “Атака”, независими депутати, така ли?
Иван Костов: “Атака” ще бъдат призовани да се отдадат на това, тъй като те са излезли. Вие знаете добре.
Водещ: Да, а те дали ще се върнат специално заради вота?
Иван Костов: Не мога да предполагам вместо тях.
Водещ: Да и аз също затова питам.
Иван Костов: Но предвид позицията им на съпротива срещу това управление
, би трябвало да допуснем, че ще се отзоват на вота. Ще дойдат специално, за да участват във вота на недоверие. “Атака” много пъти е искала предсрочни избори и това е начинът те да бъдат постигнати.
Водещ: Смисълът на този вот, г-н Костов, няколко месеца няколко месеца преди изтичането на мандата на парламента какъв е?
Иван Костов: Колкото се може по-бързо да се преустанови това управление, което от ден на ден става все по-ясно, че е вредно за страната. То е провалено в много посоки и от гледна точка на това, че не съдържа антикризисни мерки, не помага на страната да преодолее нито световната финансова криза, нито вътрешните кризисни напрежения. В провал е европейското ни членство, вижда се, че управляващите признават, че са корумпирани, че не искат да прилагат европейските правила, че прикриват тежки злоупотреби и корупция и че трябва колкото се може по-бързо да бъдат сменени от управление. За да може истината да стане ясна и достъпна до хората, че се нарушават по драстичен начин правата на хората, че се упражнява насилие, дори че се отнема човешки живот, както стана напоследък пред очите на всички ни това. Това са все неща, които ни карат да считаме, че е абсолютно необходимо да се атакува правителството с вот на недоверие за цялата дейност на правителството.
Водещ: А дали ще разчитате и на представители на управляващото мнозинство, имам предвид, че хора от НДСВ не веднъж даваха знаци, че не са съгласни с определени политики и с работата по определени закони. Тоест, разчитате ли че този път, може би, последния път, в който ще се иска вот на недоверие на това правителство имате повече шанс да го спечелите, отколкото предишните пъти?
Иван Костов: Разбира се, че НДСВ нямат никакъв аргумент да остават и да подкрепят провала на нещо, което те винаги са обявявали за свой приоритет – европейското членство. Разбира се, няма никакво разумно обяснение защо го правят, те са пред тежка дилема или да действат от гледна точка на интересите на страната, или да действат от гледна точка на запазване на това управление, това е техният тежък проблем. Как ще го решат точно, аз не мога да предполагам, но във всички случаи те са изправени пред много драматично преосмисляне на своето участие. Защото е ясно, че ако спасят от вот на недоверие правителството, нямат никакъв шанс да влязат в следващото Народно събрание. Ние си спомняме, че по същия начин се разви една драма в края на предишното Народно събрание.
Водещ: С т.нар. “Ново време”, да.
Иван Костов: С т.нар. “Ново време”. И тогава това “Ново време” плати с отпадането си от политическия живот обстоятелството, че подкрепи Симеон Сакскобургготски в последния момент срещу поста на…
Водещ: Министъра на енергетиката.
Иван Костов: Енергиен министър, да, така е. Така че, много тежка дилема, просто за всички е тежка обстановката. Аз искам да изглежда, че е лесна и за опозицията, защото от друга страна, когато се правят тези неща, хората гледат опозицията не толкова от гледна точка…., когато се иска вот на недоверие… не толкова от гледна точка на това на какво тя се крепи, а и какво тя ще каже, какви решения ще поднесем. Това е голямо предизвикателство за опозицията да бъде адекватна към проблемите на страната и да изглежда с ясна алтернатива. А способна ли е тя да развие такава алтернатива или не – това е голям въпрос, то това е и голямото предизвикателство на вота за нея. Искам да кажа, че времената са много тежки за всички – за управляващи, за опозиция и за отделните части на управляващите, и за отделните части на опозицията.
Водещ: Така е, за управляващите са тежки, за…
Иван Костов: Хората не ги интересуват разправиите на опозицията, те искат да чуят кой какво предлага като решения в момента, защото кризата в момента просто бави българската икономика и това очевидно отвсякъде.
Водещ: Така е, също така хората искат да знаят преди избори, особено опозиционните партии – с кого отиват, с какви намерения, а какви обещания…
Иван Костов: Точно така, точно така.
Водещ: От тази гледна точка, г-н Костов, да питам как се развиват взаимоотношенията ви с ГЕРБ, защото Бойко Борисов, това, което каза в Чикаго, това, което много се обсъждаше за материала и т.н. може би е важно, но не по-малко беше важно и другото, което каза, че вие водите разговори, които не всичко излиза по медиите. Има ли нещо тези дни?
Иван Костов: Вярно е, че ние поддържаме контакти на различни нива, ние не сме ги крили никога. Още от лятото ние действаме срещу това управление на Тройната коалиция, действаме и заедно, участваме в общи акции, поддържат контакти и ръководствата са осведомени за тези неща. Така че ние действително поддържаме жив контакт дотолкова, доколкото си поставяме за цел да прекратим предсрочно мандата на това управление, което сме съгласни, че не е наред.
Водещ: А можем ли да кажем, че след изборите, независимо от това коя партия колко процента вземе допускаме, че и ГЕРБ и ДСБ влизат в парламента, можем ли да кажем, че ГЕРБ и ДСБ ще управляват заедно?
Иван Костов: Разбира се, че идеята е да се създаде алтернатива около една голяма дясна коалиция. Това е поне нашето намерение и на ГЕРБ като партия, която е носител на доверието или на по-голямата част от доверието в момента. Това е цялостният политически фон, той не е тайна. Разбира се, отговорът е голяма дясна сериозна коалиция и тя ще бъде една сериозна алтернатива.
Водещ: Тоест това, което каза Бойко Борисов в Чикаго във връзка с пенсионерите, ромите, турците, не ви притеснява, не ви кара да се съмнявате в неговата преданост към десните идеали.
Иван Костов: Не, ние ще се явяваме като конкуренти на тези избори, ние сме съперници за доверието на хората. Ние с нашата платформа, с нашия блок от участващи партии и ГЕРБ – ние сме различни. Преди изборите ние не споделяме позициите на ГЕРБ, включително пък тези позиции, за които вие настоявате сега да говорим. Но това се изразява в обстоятелството, че се явяваме разделено, отделно на изборите. И се борим за доверието. Ние няма да си позволяваме подобни, нали подобно отношение към избирателите, ще търсим други пътища за доверие.

Водещ: Добре, благодаря ви. Господин Иван Костов, лидер на Демократи за силна България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...