Иван Костов: ДСБ е в авангарда на свалянето на имунитетите

Водещ Величко Конакчиев: Слушате обзора на деня по националната програма “Хоризонт”. Наш събеседник е лидерът на “Демократи за силна България”, експремиерът Иван Костов. Добър ден.

Иван Костов: Добър ден.

Водещ: Благодаря, че се отзовахте на нашата покана. Така или иначе, темата за третата промяна на конституцията според мен е най-важната. Помня дискусията в Народното събрание миналата седмица. До утре трябваше да бъде срокът, но очевидно той ще бъде удължен, за предложения. “Демократи за силна България” имат ли предложения, които да внесат в Народното събрание за промени?

Ив. Костов: Ние имаме предложения и ги консултираме до последния момент, щяхме да ги консултираме до утре. Сега, след като срокът е удължен, ще използваме, за да ги прецизираме още по-добре, да бъдат още по-убедителни. Така че ще се възползваме от времето. А ще имаме, разбира се, предложения. Това, което аз искам да отбележа, е много бурният дебат на тема имунитети все пак, защото…

Водещ: Той продължава…

Ив. Костов :…обстоятелството, че президентът се присъедини към нашето настояване, а това е точно така – той се присъедини, той не е измислил темата за имунитетите…

Водещ: Така, последно, президентът се присъедини, но всички като че ли се присъединиха за…

Ив. Костов: Всички започнаха да се присъединяват…

Водещ: …смъкването на функционален имунитет, и председателят на Народното събрание…

Ив. Костов: Всички започнаха да се присъединяват, защото са подложени, управляващите, под… най-вече от натиска от Брюксел. Беше казано еднозначно, че трябва да се свалят тези имунитети – на депутатите и на магистратите. Да видим какво ще направи точно Народното събрание. Искам да кажа, че ние сме били авангардът за тези промени, докато управляващите очевидно, ако отстъпват, ще го направят по принуда, и то най-вече външна.

Водещ: По принуда от Брюксел, така си обяснявате…

Ив. Костов: По принуда от Брюксел и под натиска на общественото мнение в страната…

Водещ: Вътре, да.

Ив. Костов: …защото еднозначно хората искат да падат тези имунитети.

Водещ: Безспорно това е така, хората искат да падат имунитетите.

Ив. Костов:Да няма привилегии.

Водещ: Да, има и знак на равенство между имунитети и привилегии… и така си обяснявате натиска от Брюксел и тук, отвътре, и трансформацията, промяната в НДСВ.

Ив. Костов: И промяната в НДСВ, и промяната в БСП си я обяснявам по този начин. Забележете по какъв начин се упражни натискът от Брюксел – той дойде през президента, през Калфин и през госпожа Кунева, и оттам влезе в управляващото мнозинство.

Водещ: Добре, и все пак да попитам – решаваща ще бъде думата на Народното събрание, на депутатите, или думата на тримата лидери от тристранната коалиция?

Ив. Костов: По-скоро за управляващата коалиция – тримата лидери.

Водещ: Те ще имат…

Ив. Костов: Ами, отвориха врата от НДСВ, те казаха, че ако партньорите им не се съгласят, ще дадат заден ход… и цялото това съгласие ще е разиграване на театър пред хората, които искат да се свалят имунитетите. Това обаче не е дефинирано какво ще означава. Тъй като съгласието в тристранната коалиция се взима с консенсус от тримата, достатъчно е Ахмед Доган да каже, че е против имунитетите и останалите да се оправдаят с него.

Водещ: Допускате ли го това?

Ив. Костов: Има такава версия.

Водещ: Има такава версия?

Ив. Костов: Има такава версия.

Водещ: Добре. С други думи, не се знаят нещата как ще протекат и с тази промяна.

Ив. Костов: Между другото, по време на… извинете, но темата за дебата, който се разгоря, е много интересна, защото не само по въпроса за имунитетите, и по други въпроси са силно разколебани управляващите. Тъй като се състояха няколко дебата с представители на Висшия административен и Висшия касационен съд и там много категорично беше възразено срещу начина, по който са представени и техните позиции по отношение на предложените промени, които ги касаят. Имаше много остър сблъсък на мнения и господин Миков категорично загуби този дебат с представителите на съдебната власт. Това има значение също така за динамизиране на събитията…

Водещ: В хода на дискусията…

Ив. Костов: …и за промяна. И другото е атаката срещу правомощията на съдебния министър. Те са абсолютно незаконно измислени и дадени в този проект и със сигурност ще…

Водещ: Е, все пак те ще стават повече, правомощията на министъра на правосъдието.

Ив. Костов: Не могат да се дават такива правомощия. Дори самият правосъден министър се отказа от тях по времето на дебата…

Водещ: Той беше в “Неделя 150”, беше участник и го каза.

Ив. Костов: Точно така.

Водещ: Все пак, за да не го забравя, да ви попитам – а имунитет на конституционните съдии, според…

Ив. Костов: Той трябва да е свързан с имунитета на депутатите.

Водещ: Същата работа.

Ив. Костов: Същата работа, точно така.

Водещ: …функционален и не повече. Добре, казахте…

Ив. Костов: Знаете ли, позицията на “Демократи за силна България” няма да бъде за функционален имунитет, ние искаме…

Водещ: А, вие няма да използвате тази фраза.

Ив. Костов: …пълно приравняване. Пълно приравняване искаме с обикновените граждани.

Водещ: Даже смъкване и на функционалния…

Ив. Костов: Да.

Водещ: Обикновен гражданин. Може би ще бъдете единствени, но… не знам. И казвате, че в тази трета промяна министърът на правосъдието се товари прекалено много с много неща на гърба си.

Ив. Костов: Няма право да се занимава, тъй като разрушава субординацията и съгласуванията на действията между властите. Не може съдебната власт да е независима, а министърът на правосъдието да й прави бюджета, това е абсурд.

Водещ: И не само това, а казваме, че той осъществява контрол върху решаването на делата.

Ив. Костов: Това ще падне върху… Контрол върху решаването на делата пък съвсем не може. Той, Янаки Стоилов, по време на дебата започна да се оправдава и каза, че лошо сме разбирали текста, но текстът може да бъде разбиран само така.

Водещ: Дебатът предстои.

Ив. Костов: Не, говоря за първото четене…

Водещ: Да, де, да, аз казвам, че ще има още дискусии.

Ив. Костов: Да, но те не успяха да защитят позицията си. И ако се върнем на този дебат от петък, управляващото мнозинство не можа с нито една сериозна политическа аргументация да оправдае предлаганите промени.

Водещ: Добре, а ако вече след дискусия на гласуване се подложи смъкване до функционален имунитет, слушателите разбраха, че “Демократи за силна България” са до смъкване граждански имунитет, това, което всички имаме, но ако… ще гласувате ли “за”?

Ив. Костов: Ще преценим, ще преценим, защото…

Водещ: Не може още да се…

Ив. Костов: …вижте, може да се конструира така функционалният имунитет, че практически да представлява чадър. Важно е как точно ще бъде…

Водещ: Формата, формулировката…

Ив. Костов: Формулировката, разбира се.

Водещ: …думите.

Ив. Костов: Разбира се.

Водещ: Тъй че не можете да кажете още как бихте гласували…

Ив. Костов: Ще изчакаме…

Водещ: Въпреки че и моето мнение, така, отстрани гледайки, мисля, че ще се търси… може би ще се подложи на гласуване за функционален имунитет, и вие го казахте, от Брюксел…

Ив. Костов: Един добър, в смисъл – много нисък функционален имунитет, ще бъде огромно достижение за демокрацията в България. Нека да го кажем съвсем ясно – ние сме били винаги в авангарда на тази идея, ние винаги сме се застъпвали за това. Неоценима стъпка напред в изграждането на стабилни държавни институции и в борбата срещу корупцията и престъпността ще бъде свалянето на имунитета.

Водещ: А президентът Първанов каза, че и той би искал да няма имунитет…

Ив. Костов: Ние ще предложим да се свали и неговият.

Водещ: Тук вероятно няма да има съгласие в Народното събрание и повечето хора ще бъдат против. Така мисля, но това е прогноза, както се знае, далеч е още това време. Бяхте в Брюксел, скачаме на друга тема, разговори в рамките на Европейската народна партия най-вече и преди всичко за членството ни.

Ив. Костов: Това беше моята съпътстваща програма. Моята съпътстваща програма, трябва да разбираме и да я виждаме в следния контекст – Европейската народна партия има най-много критици на ратификацията и на приемането на България и Румъния на 1 януари 2007.

Водещ: Защо е така?

Ив. Костов: Имат много резерви. Те казват така – нека изпълнят всички задължения, които са поели, и тогава ще ги приемем.

Водещ: Като консервативна партия, така, е…

Ив. Костов: Като хора, които настояват на изпълнение на сключените договори, защото договорът за присъединяване…

Водещ: Значи опасността идва точно оттам…

Ив. Костов: Така беше до онзи ден. Всъщност най-добрият резултат от тази моя съпътстваща програма е, че по време на самото пленарно заседание колега наш, уважаван, господин Марио Давид, който е много близък до сегашния първи комисар Барозу, призова всички колеги от всички партии да ратифицират договора с България и Румъния, да не изчакват мониторинговия доклад през май.

Водещ: Чуха ли го?

Ив. Костов: Чуха го, нямаше никакви възражения, никой не се изказа след това. И аз считам, че това е ясен знак, че отношението вътре в самата Европейска народна партия се пречупи на това пленарно заседание на политическата група.

Водещ: И все пак само 11 страни досега са ратифицирали договора ни.

Ив. Костов: Да, но разговорите с всички, които са най-, как да кажа, най-твърди, най-твърдо претендиращи за изпълнение на договора и изчакващи мониторинговия доклад, разговорите минаха сравнително успешно, защото холандците обещаха, а те са, знаете, че гласуваха против конституцията…

Водещ: Мина в долната камара, ще мине и в горната.

Ив. Костов: Да, обещаха, че ще мине със сигурност в горната, няма да има съпротива от страна на Християндемократическия алианс. Ще има мощно лобиране сред групата от балтийските страни, където има други две държави, които са поставили условието да видят мониторинговия доклад, това са Швеция и Дания. И започна да се готви едно положително досие в германската делегация, в Християндемократическата партия, което е много положително. Те, разбира се, слушаха засега само с внимание, не се ангажираха с нищо, но аз познавам подходите на германските си колеги, знам ги как се готвят да отиват на нова позиция, и разчитам действията им, въпросите, които зададоха, дебата, който проведоха с нас, с мен, като подготовка за преминаване към такава позиция. И за съжаление не мога да кажа същото за Франция.

Водещ: Засега поне.

Ив.Костов: Засега поне.

Водещ: Добре, да ви попитам, вие сто процента сте за членство от 1 януари 2007, работите, разбирам сега, и за това членство, на тази дата. Но в едно интервю казахте, че самото ни приемане на 1 януари 2007 ще бъде нещо, не ви цитирам точно, но все пак като удар с глава в стената, ще бъде болезнено. Ще има рестрикции от страна на евросъюза…

Ив.Костов: Да.

Водещ: …за България. Трудно, болезнено ще бъде още от първия ден.

Ив.Костов: Ходът на ратификацията така, както върви, поставянето под въпрос на ратификацията във връзка с мониторинговия доклад създава съмнения у много хора, че България може да бъде санкционирана след приемането й за редовен член.

Водещ: Че ще бъде хладен, студен душ даже.

Ив.Костов: Има, има различни, за съжаление различни форми и средства за санкциониране. Аз тук ще отворя малко вратите да покажа каква аргументация съм използвал. Един от аргументите да бъде ратифициран договорът е, че все пак Европейският съюз разполага със средства да принуди България да завърши определени реформаторски усилия…

Водещ: Те ще ни струват доста…

Ив.Костов: И тези, и тези средства ги има и след ратификацията и дори след приемането за членство. Има как Европейският съюз да накара българските управляващи да изпълнят програмата за реформи.

Водещ: Но на наш гръб ще бъде. На наш гръб ще бъде.

Ив.Костов: Да. За съжаление от момента на членство натискът върху правителството може да стане съвършено фокусиран и конкретен но санкциите ще паднат върху българските фирми и граждани.

Водещ: Да, фирми…

Ив.Костов: Ако се въведат санкциите ще паднат…

Водещ: …граждани, бизнеса, да, разбирам.

Ив.Костов: …върху бизнеса и гражданите.

Водещ: Добре, все пак в една минута да кажем или малко повече за президентските избори. Вярно е, че са далече, но не толкова. Разговорите в дясното пространство според вас, четох едно ваше изказване, например вие почти изключихте Българския народен съюз от по-нататъшни разговори или греша.

Ив.Костов: Не сте прав, в смисъл, че Българският народен съюз е поканен на преговорите, те участват на тези преговори. Това, което те не правят обаче, е, че не участват в изработването на единна позиция по ключови въпроси, каквото беше гласуването за конституцията. И подкрепиха предложенията, внасяйки предложенията на…

Водещ: Това е всеизвестно, да.

Ив.Костов: …президента от свое име. Много неубедително, но ние срещнахме, аз тук трябва да призная, много негативен отзвук сред нашите членове и симпатизанти, на поведението на Българския народен съюз…

Водещ: За позицията на Български народен съюз.

Ив.Костов: …по време на дебата за конституцията. Ние бяхме просто посрещнати с много остри, остри критики, и то повсеместно в цялата страна. Защото, аз го казах и в Брюксел на директен въпрос, основният проблем пред нашата единна кандидатура е да има единна политика, да има единна опозиция, да има мнозинство, стабилно, които да застанат зад тези кандидати. Ако ги няма единната политика и единното мнозинство, ако една част от това мнозинство е тръгнало да предава фронта, то каква единна кандидатура ще бъде това.

Водещ: Е, аз пак казвам, сега е така, пък после ще видим.

Ив.Костов: Да, надяваме се, че ще има корекции много сериозни в поведението на Българския народен съюз.

Водещ: А иначе със СДС засега нямате…

Ив.Костов: Със СДС нещата вървят значително по-ясно. Те гласуваха против промените в конституцията. Те не правят никакви жестове по отношение на президента Първанов, нито по отношение на мнозинството и като че ли засега… Освен това те имат решение за единната кандидатура от политическия орган на партията, както има и при нас.

Водещ: Едно изказване съботно, мисля, беше на лидера на ДПС Ахмед Доган, че Георги Първанов е сто процента президент втори мандат. Как вие гледате на подобно изказване?

Ив.Костов: Той направи това изказване, защото за първи път прозвуча част от аргументацията на десните формации за това да застанат зад единна кандидатура. И един от най-сериозните аргументи е, че Георги Първанов продаде властта в България на Ахмед Доган. Ясно е, че Ахмед Доган му е задължен и му връща с такива жестове. Защото той включи Ахмед Доган в това правителство, без да има никаква нужда от него, даде им… настоя и им беше дадена огромна власт само и само да получи гласовете на Движението за права и свободи.

Водещ: Да ви попитам и за отношенията ни с Международния валутен фонд. Да сключваме ли договор след искането за 3 процента от бюджета, запазване на излишъка, който ще струва…

Ив.Костов: Първо, първо, това договаряне показа ясно, че всички аргументи, с които ние атакувахме бюджета, са били валидни и са били правдиви, били са истински. Двойно дъно има бюджетът. Имало е възможност да се съберат много повече приходи. Обещава се на Международния валутен фонд да се съберат много повече приходи. Обещава се да се извършат икономии на разходи, които, след като Народното събрание е приело тези разходи в съответния размер, това нещо, показва, че Народното събрание е един параван на правителството. А важният негов партньор е Международният валутен фонд. Но за да направи тази размяна на важните институции, които решават съдбата на България, на финансовата политика, българското правителство нарушава три закона.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...