Иван Костов: ДПС трябва да получи заслуженото за това, че тежко корумпира българския политически живот, че затвори в гето българските турци, че опорочи и спря европейското финансиране. По време на своите осем години на управление, причиниха много нещастия

“ДПС трябва да получи заслуженото за това, че тежко корумпира българския политически живот, че затвори в гето българските турци, че опорочи и спря европейското финансиране. По време на своите осем години на управление, причиниха много нещастия и много бели на страната.”

Кои са трите неща, които вие свършихте през 2010 г.?

Иван Костов: Ходих на Божи гроб и в Назарет, видях…

За първи път?

Иван Костов: Да, за първи път, никога не бях ходил и за мен и за жена ми това беше голямо събитие. Тя каза, че ми прощава всичките грехове дотук към нея, задето съм я завел по светите места, което означава, че наистина свърших нещо много голямо. Другото е, сдобих се внучка. Това е радост вкъщи, голяма радост вкъщи. Така че за мен…

До три ще стигнете ли?

Иван Костов:…за мен това са толкова щастливи и хубави неща, толкова разтърсващи живота ми, че това ще ми остане. Тази година за мене ще бъде много голяма година, в смисъл запомняща се.

Няма да кажете нещо в политически план, за България какво сте свършил? Понеже всички… никой не разбра въпроса така, всеки почваше като институция да говори какво е свършил.

Иван Костов: Ами аз, аз го разбрах лично. Всъщност аз само помагам за бебето, нали, не претендирам за повече, но създадохме условия да се роди в България, което за мен беше много хубаво и за моята съпруга, защото можеше да се роди в Италия.

Понеже се върна…

Иван Костов: Да, дъщеря ми предпочете то да се роди тук и това е все пак един лъч на оптимизъм.

А нещото, което не свършихте?

Иван Костов: Ами, вижте, аз имам усещането, че вече, така, се справям с нещата, които имам намерение да направя и да свърша. Не мога да кажа, че нещо ми е попречило, имал съм намерение и не съм свършил. Мисля да свърша най-важното нещо в следващата седмица, а именно да построим “Синята коалиция” за следващите избори за президент и местна власт.

Това какво значи?

Иван Костов: Ами в смисъл да обявим намерението си, че отиваме на изборите, че… и да кажем какво ще претендираме на тези избори, но това ще стане следващата седмица и може би това ще бъде най-сериозното от политическа гледна точка.

Тоест ще кажете не име на кандидат.

Иван Костов: Не, ще кажем какво точно правим на тези избори и защо се явяваме, какво искаме да постигнем и как ще се явим, което е много важно за нас.

И как ще го наредите, СДС, ДСБ, “Синя коалиция”, заедно с още партии, които традиционно ви подкрепят?

Иван Костов: Да, заедно с нашите партньори ще се отворим, ще се отворим, ще потърсим още партньори, ще видим дали казваме при какви условия, но ще имаме своя президентска и вицепрезидентска двойка, ще имаме свои листи за кметове. Няма да подкрепяме чужди кметове поне на първи тур и чужди листи. В този смисъл…

Можете ли да се отворите дотолкова…

Иван Костов: Защото “Синята коалиция” вдига общественото доверие. Вече за пръв път преминаваме граници, които отдавна не сме достигали, което, преведено в реални гласове, ни прави много осезаема политическа сила. В този смисъл няма причини да се оплаквам, че не съм си свършил работата.

А може ли да се отворите дотолкова, че в една широка коалиция за кандидат за президент, да сте съюзници с ДПС, които гледали надясно?

Иван Костов: Тези енигматични движения на ДПС на мене са ми до болка познати. Аз съм ги наблюдавал 20 години, мен не могат да ме изненадат. Доган винаги разперва ветрилото и заявява предпочитания и отваряне във всички посоки, за да избере момента, в който ще стане съюзник с тези, които обещават да го върнат на власт, за да краде пак.

Тоест отговорът е не, не искате ДПС за съюзник.

Иван Костов: Не, не е това отговорът. Аз ви разшифровам какво мисля за отварянето, т. нар. отваряне, аз ще го сложа в кавички, на ДПС.

А искате ли го за съюзник? Казват, че без ДПС е трудно да спечелиш президентски избори по чисто аритметични причини. Те имат голямо влияние сред електорат, който традиционно ги подкрепя и слушат своите водачи.

Иван Костов: Да.

Това означава ли, че вие в името на спечелването на президентски избори ще търсите подкрепата на тези избиратели и на техните представители?

Иван Костов: Значи проблемът… вие ме питате ще изоставите ли ценностите си пред политическата цел и ще хванете ли една мъждукаща се политическа възможност, пожертвайки своите ценности.

Да, мисля, че не лошо преведохте въпроса.

Иван Костов: Не, не, не, значи отговорът ми е не в този план. ДПС трябва да получи заслуженото за това, че тежко корумпира българския политически живот, че затвори в гето българските турци, че опорочи и спря европейското финансиране. По време на своите осем години на управление, причиниха много нещастия и много бели на страната. В този смисъл, преди да са си платили цената за това, преди да се види, че са тръгнали по прав път, че са се променили драматично, е много рано да ми задавате този въпрос. Сега това не означава, че те, където искат, там ще си гласуват, разбира се, това… Но аз си мисля, че те ще си останат лоялни съюзници на БСП, ако ме питате, така ще се случи.

Опозиция ли сте, г-н Костов?

Иван Костов: Ние сме на стъпка от опозиция.

Това е много неясно, сега какво значи стъпка…

Иван Костов: Ами така е, но, не, не е неясно.

…значи за вас… или не си…

Иван Костов: Не, за вас е съвсем ясно. Вие в момента влизате в ролята на някакъв мимолетен слушател, който не е задълбал в политиката, не се ориентира и казвате “не е ясно”. Вие много добре знаете какво казвам, като казвам, че ние ставаме все по-критични, дистанцирахме се от ГЕРБ, не приехме техните бюджети, категорично се противопоставяме на тези неща, които направиха – конфискацията на средствата от здравноосигурителните вноски, национализацията на професионалните пенсионни фондове. Това не е дясна политика. Ние няма как да останем там. Ние ще се променим самите ние, просто няма да сме това, което сме. Тук просто се рушат основите на нашата представа за политиката, така че няма как да не сме против. Даже вече сме готови да атакуваме. Ние сме готови с искането пред Конституционния съд и чакаме да се публикува и закон.

За кое, за пенсионните фондове?

Иван Костов: Разбира се. Това е директно нахлуване в неприкосновена частна собственост и знаете ли, за да се спаси един от тези, авторите на това, каза “ами, ние защитаваме личната собственост”. Помните лична собственост кой измисли, нали? Дето имаше една крава можеш, половин декар лозе и 60 кв.м апартамент и не можеш да имаш повече от 120, ако дори и да имаш и три, и четири деца и така. Това беше личната собственост. А ние говорим за частна собственост, защото частната собственост е основата на сигурността на човека. Човекът, който е отговорен към семейството си, оставя пари, оставя имущество, за да стъпят те малко по-високо, за да направят и те усилие. Това е толкова нормално и сега изведнъж кой каквото има, едни имат, други нямат, всичко в купа. Не може така. Ние просто няма как да подкрепим такава политика.

Магистрали или пенсии? Дебат на 2010 г. Цецка Цачева, председател на парламента, поиска жертви от нашите родители, за да имат децата стабилни спортни зали. Къде заставате вие в този дебат, на коя от двете страни ще застанете? Трябва ли пенсионерите сега да вземат коледни добавки?

Иван Костов: Аз не приемам поначало дилемите на ГЕРБ. Това не са дилеми на обществото. Това не е дневният ред на обществото. Ние сме общество без дневен ред, на което се опитват да му пробутват някакви миражни цели, освен това да ги конфронтират с жизненоважни нужди на страната и това да бъде дневен ред. Моля ви, това не е дневен ред. Обстоятелството, че всекидневно избухват непрекъснати скандали, че предишната седмица бяха 19 скандала, тази седмица… колосални скандали в края на седмицата, като най-големият скандал е прикрит, а най-големият скандал е това, че вече втора седмица една елементарна съдебно-медицинска експертиза се бави.

Имате предвид за Горна Оряховица.

Иван Костов: Имам предвид за Горна Оряховица, но във вестниците проникна информация, че всъщност това е помятане, плодът е роден…

В DarikNews.bg, нашият сайт, още снощи публикува, позовавайки се, разбира се, на нашите репортери и на нецитирани източници…

Иван Костов: Да, но ние нямаме…

…че експертизата е вероятно в полза на медиците, на лекарите.

Иван Костов: Е, вероятно в полза, ама защо я няма две седмици? Знаете ли колко е прост тестът? Тестът отрязва се парченце от дроба и се пуска във вода. Ако изплува, значи е имало въздух, той се е отворил, алвеолите са дишали и са отворени, и са по-леки от водата. Ако потъне, не е дишало въобще. Толкова е елементарно. Защо две седмици се бави тази съдебно-медицинска…

Тоест вие се съмнявате, че…

Иван Костов: Аз се съмнявам, да. Ами, чакахте събитие за годината, да мине събитие на годината, моля… но това е гигантски скандал и аз му обещавам на вашия лауреат на титлата, че ако излезе, че той се е направил на експерт по съдебна медицина, че е пренебрегнал фактите и че е нападнал лекарите, без да има основание, без фактите да с унисон с това, което той говори, а са точно против, ще му искаме оставката. Той трябва да си го знае това. Това не може така да се прави. Освен това как се четат СРС-та? И вижте колко глупаво нещо е подслушването. Виждате ли колко глупаво е? Говорят си някакви хора, подвеждат министъра, някакви други, които не разбират и толкова, колкото разбират ония, говорящите, докладват на министъра, плодът е в хладилника, а сега и всичките държат тези, пометнатите от жените, плодове в хладилника… те няма къде да ги държат, те не ги обявяват за продишали, т.е. за живо родени и след това починали. Това е една нормална практика и всичко това се втурва, събличат хората и т.н. Моля ви се, това е милиционерщина, която трябва да компенсира липсата на работещи и институции в здравеопазването. Вие казвате събитието е, че няма здравна реформа… каква няма здравна реформа, няма здравни институции.

Кризата в здравеопазването и смяната на трима здравни министри?

Иван Костов: И как може…

Това разпознават като събития на годината.

Иван Костов: Как криза? Вижте, вижте, няма една съдебно-медицинска експертиза. Две седмици текат, аз съм я поискал още миналата седмица от министъра и той казва “не, не смеят да я подпишат”. Казва го, разбира се, не мога да го докажа, но това му е отговорът. Как така не смеят да подпишат? Виждате ли колко са парализирани? Инспекторатът на Министерството на здравеопазването, съдебна медицина, самата здравна каса. Вижте, това всичкото е парализирано и се намесва един полицай, който, освен да се държи като слон в стъкларски магазин, какво друго може да направи. Но той не може да замести професионалисти, които не са на мястото си. Не може да ги замести.

От друга страна обаче и хората…

Иван Костов: И заради това е кризата.

…забелязват акциите за това, че са прибрани много хора. Вие самите, имам предвид цялата “Синя коалиция”, подкрепяхте това, че се тръгва срещу мафията.

Иван Костов: Когато се тръгва срещу лекарското съсловие като цяло както го почувства това предизвикателство на вътрешния министър лекарският съюз, не можем да сме с вътрешния министър. Той е прекрачил една граница…

Справя ли се вътрешният министър с друго…

Иван Костов: Той е прекрачил една граница, направил е тежка грешка и вместо да си я признае, продължава да упорства. Вчера или онзи ден беше, той продължава да твърди, че всичко било… че това било нормално раждане. Ама не е той човекът, който го казва това. Той това трябва да го разбере. Ако ние сме нормална държава, ако има действащи институции, ама можеш да си не министър на вътрешните работи, не вицепремиер, премиер, президент, който искаш, не можеш да кажеш вместо съдебния медик какво е положението. Не можеш. Просто защото това е професионално задължение на други хора и ти нямаш право да говориш тези неща.

Справя ли се?

Иван Костов: И хайде да се подреди най-после тази държава. Защото, вижте, в момента, в който така започва да се прескачат всички, избухват непрекъснато скандали, непрекъснато скандали. Непрекъснато скандали. Снощи знаете ли защо си тръгнах от залата? Защото…

По време на обсъждането на…

Иван Костов:…бях убеден, че в залата няма повече от 92-ма души. Виждах, че няма повече от 92-ма души и председателката обяви, че има кворум. Не мога да участвам в такива неща. Разберете ме. и другите ми колеги не могат. Омерзително е така да стоиш и да помагаш на други да лъжат…

Справя ли се Цветан Цветанов с битката с организираната престъпност в България? Справя ли се с тези, които, нали направихте аналогия, че виждате същите знаци, които са давали към вас мафията?

Иван Костов: Ще се справи, ако ги осъди. Кого е осъдил? Кого осъдиха?

Той каза заради съдиите, че това е неговото обяснение, че те не са си свършили работата.

Иван Костов: Предложихме ли им съдебна реформа? Предложихме ли да сменят Висшия съдебен съвет? Предложихме ли им още в самото начало да направят промени в конституцията? Предложихме им. Защо не чуха тогава? Сега съдът бил такъв, онакъв. Ами защо не слушат чуждият горчив опит. Защо не го поеха този опит? Защо не го наследиха? Нали са уж десница. Нали са уж десница. Защо не го направиха? Сега, съдиите им криви. Ами, криви са, тежка корупция им в съда – тежка корупция. Защо не я подгонят тази корупция? Тежка корупция има и в МВР? Къде изскача тази корупция, къде я разкриват?

Според вас хората от ДС в МВР трябва ли да се махнат, 1400. Ще кажете ли същото, което… но с обратен знак, което казва президентът. Той казва има хиляда четиристотин и кусур души в МВР, значи, ако ще се маха, излиза, че трябва и там да се маха.

Иван Костов: Всички чувствителни сфери, които са чувствителни от гледна точка на сигурността на страната, вече говорим в генерален план за общата сигурност на страната и като общество, и като държава и в онзи смисъл на дефиницията за ценности и сигурност на българските граждани. Отвсякъде трябва да отстъпят тези хора. Ние трябва, сега, аз никога не съм го казвал това, но сега ще го кажа, ние трябва да получим аргументи от тях някак си да им простим. Но те трябва да се оттеглят. Те трябва да дадат абсолютно твърди доказателства, че не са от другата страна на барикадата срещу демокрацията. Защото те 20 години се борят с тази демокрация, разнищват я, разяждат я, злепоставят я. Направиха я мръсна дума. Какво ли не направиха. Това са все един и същи хора. Тези хора, те рушат обществото ни. Тези, които са зависими, те не са се покаяли. Те не търсят разкаяние, те не си признават, че са сгрешили. Те са горди като Гоце, че са били доносници, разбирате ли? Те, докато са горди и докато не се покаяни за това, което са правили, ние не можем да тръгнем напред. Нямаме основания да им простим. Защото те се превръщат в наши врагове. Не само в наши, те се превръщат във врагове на ЕС, където ние членуваме. Вижте реакциите на европейците. Те казват “ама, вие още ли не сте решили този въпрос”. Вижте, каква мъгла са създали осем години управлението на Сакскобургготски и тройната коалиция, как са заблуждавали европейците, за да може след осем години да се каже “ама вие този въпрос още ли не сте го решили”?

Кое е нещото, което чакате да стане, за да кажете, сините сме опозиция? “Белене”?

Иван Костов: “Белене” със сигурност. Там премиерът се е доближил съвсем близко до това да изпрати “Синята коалиция” в опозиция.

Ако ще се строи под каквито и да е форми?

Иван Костов: Не под каквито и да е форми, това е такова грандиозно предателство на българския национален интерес, че просто не може да бъде преглътнато от нас.

Не, вариант, в който идват и западни инвеститори…

Иван Костов: Какъв вариант?

Финландска компания имаше някаква, която…

Иван Костов: Няма, няма, няма за съжаление. Няма такива. Има само един “Росмаш”, “Росатоммаш” ли е, какво е там, “Росатом”, който иска да дойде и да си направи централа в България и България да й купува тока. Това има. Това има. Няма друго.

Нещо в икономиката, заради което ще минете твърдо в опозиция? Добри ли са, Дянков, Трайков, справят ли се? Подкрепяте ли ги?

Иван Костов: Не ми се ще да приемам разговор за границите на политическото ни поведение, първо, защото тези граници аз не ги определям еднолично, това е работа на коалицията, цялата. Аз не съм оторизиран от нея да разисквам кога коалицията ще предприеме определени действия. Но примерно, тежки изборни нарушения са в състояние да ни превърнат… според мен. Ще възмутят, ние и бездруго сме възмутени от драстичните нарушения на закона, например на изборите в Разлог. Там още е потресена обществеността. Ако тези неща се случат, защото изглежда, че мнозинството няма да се поколебае да го направи, и това може да ни изпрати в опозиция. Изобщо много неща, не бива…

Тоест това е една перспектива за президентските и местните избори…

Иван Костов: Не бива ГЕРБ да продължава да се хлъзга по посока на тези тежнения, в които вкарва “Атака”.

Икономическият анализ, който правите на 2010 г.? Понеже и финансовият министър, и икономическият, и управителят на БНБ изтъкват знаци, които трябва да ни кажат, че нещата отиват на добре.

Иван Костов: Те са длъжни да го правят. Те, ако не го правят, ние трябва да ги изгоним и да сложим някакви други, които да говорят с гласа на оптимизма.

Нали затова се сърдехме на Сергей Станишев, че не бил казал, че нещата са зле. А вие сега казвате “ако си водач на държавата, трябва да казваш, че е добре”.

Иван Костов: Да, но те го правят по един разумен начин. Например очакват, че може и да не се изпълни тази прогноза за икономическия растеж. Това стана ясно по време на дебатите и те казаха “ами, да може да не се изпълни”. Ами, тогава тези подценени приходи, ще стане ясно, че са точно тези, които могат да дойдат при ниска икономическа активност. Те са много по-предпазливи и от тази гледна точка не си вярват, като го говорят. Така си мисля аз.

Тоест вие мислите, че нещата са на зле?

Иван Костов: Годината е много тежка. Аз се срещам с много хора, особено в бизнес кръговете и им задавам простия въпрос излиза ли светът от кризата. Никой не казва, че излиза светът от кризата. И аз не знам как България излиза от кризата, след като светът, нашият свят, не е тръгнал да излиза от тази криза. Нещо по-лошо от кризата…всъщност даже въобще не влязоха в криза Китай, Индия, Бразилия, Турция, Русия, масови производства, заливат пазара, изместват европейската и американската индустрия от пазарите. С това допълнително става положението все по-тежко. Цените падат, но падат преди всичко цените на техните стоки, тъй като те се произвеждат при ниски производствени разходи, висока продуктивност в сравнение с високо индустриализираните страни, където заплатите са големи, разходите за труд са големи. Изобщо получава се ефект, който не се знаеше преди две години, че ще се случи в просеката, която отвори кризата. Притискайки силно западните индустриални общества, нахлува масовото производство от Азия, от Турция, от Китай, от Бразилия и това се превръща в още по-усилващ кризата фактор.

Това беше годината, в която казахте, в това студио впрочем, че няма да се икономисвате, включително и за кандидат-президент, и това породи после много коментари. Но сега пак ли ще го повторите, след като Бойко Борисов обяви Цветан Цветанов за най-вероятния и най-добрия кандидат на ГЕРБ.

Иван Костов: Цветанов най-вероятно ще загуби тези избори, това мога да кажа, зависи от кого обаче. Това ми е коментарът.

Мислите, че може да е от десницата? Може да е от вас.

Иван Костов: Аз мисля, че на Цветанов му предстоят много тежки седмици, месеци, например ще му поискаме оставката, а той ще стане…

За Горна Оряховица вероятно?

Иван Костов: Разбира се.

Да, това, което обясни…

Иван Костов: Е, такива грешки… Той или трябва да си признае грешката и да поиска извинение…

Прошка.

Иван Костов: …и прошка, и то от хората, за да ни даде някакво основание, или това няма как да се развие. Ако това е пометнат плод, това не може… така не се прави. Това е кошмар. Така че няма никакви шансове, особено, ако е вярна тази информация, която вие казвате, ако излезе… това е официалната информация, аз не виждам как той ще запази реномето си и при положение че ще се оправдава до една година със съда, че не може да вкара никого в затвора. Как, с какви активи ще спечели?

Вие оставате ли на полето на потенциални президенти на България? И няма да се икономисвате…

Иван Костов: Вижте, това… Аз, първо, не съм се появявал на това поле. Аз се обърнах към всички, пак ще го направя, вие ме питахте ще го направите ли. Никой от нас не трябва да се икономисва, защото ние тръгваме нагоре, ние събираме обществено доверие, даваме правилни решения на проблемите на страната. Ние сме прозорливите хора, които предвиждат това, което се случва, и винаги предупреждаваме навреме какво трябва да се направи. Аз мисля, че това ще трябва започне да се вижда. И това постепенно ще убеди хората, че ако те искат реформи в страната, ще трябва да изберат “Синята коалиция”. А това пък ни кара всичките да бъдем честни и докрай отдадени. За каквото трябва – трябва да се поема. Но това, разбира се, става с общо съгласие и става по начините, по които ще решаваме…

Накрая поглед към десетилетието, което изпащаме. Досега се опитах да изпитам способността на вашите политически опоненти да кажат нещо добро, което сте направил вие и другите ви опоненти. Става дума за хората, които водят държавата, като министър-председатели. Вие може ли да кажете за наследниците си по едно нещо, понеже много неща сте ги критикувал, но по едно нещо, което смятате, че е добро.

Иван Костов: Е, влизането в НАТО.

Симеон Сакскобургготски.

Иван Костов: Влизането в Европейския съюз.

Това към Станишев.

Иван Костов: Разбира се, това са големи постижения на прехода, които аз не знам ГЕРБ защо не ги забелязва. Не ги забелязва и ще ги пропилее като възможност.

А за Бойко Борисов? Голямото добро нещо, което виждате досега, с което ще се изпратят последните две години на десетилетието, в които той управлява.

Иван Костов: Знаете ли, голям късмет на страната, че в много тежки ситуации, вече година и половина мизерстващите хора не ги управлява лидер, който е загубил общественото доверие. Бойко Борисов запазва доверието на хората и това е важен фактор за общественото спокойствие. Все пак страната не бива хвърляна в някакви размирици, в някакви стачки, разправии, нали, от които да… и бездруго неголямата й енергия да се пропилее. Това е важната заслуга на това управление, че все пак стабилизира страната. И я стабилизира с доверието, което притежава. Само си представете за миг начело на страната да беше останал Станишев, както толкова много искаше и се беше устремил, та чак беше стигнал дотам да не пуска “Синята коалиция” да се регистрира за изборите. Ако той беше сега, хората щяха да са на улицата според мен. Защото положението е много тежко. Нека никой да не се лъже. Положението е тежко на хората. Потреблението е на много ниско ниво. В провинцията е отчайваща работа. Това, заради което аз напоследък… нали, ме търсят хора, търсят ме да им помогна за билет за влак до Бургас…То е страшна работа, и то хора грамотни, студенти и т.н. И съм сигурен, че не го правят, защото спекулират и защото са разбойници. Така че тежка е ситуацията в страната. Няма защо да бъдем… ами да си отворим сърцата и каквото можем да помогнем преди Коледа. Ние това правим – със семейството, с фондация “Бъдеще за България”, събрахме се, събираме стипендии, помагаме там на сираци, на деца в неравностойно положение. Нека всеки да направи каквото може. И този, който има възможност, нека направи някакви жертви от собственото си потребление, защото по някакъв особен начин се връщат ония много тежки години, много лоши времена от 1996-1997 г. Някои хора изпадат в същото положение. И поне с любовта си да сме с тях. Някак си с обичта, със солидарността, ако може.

Дарик радио, “Годината”, стенограма БТА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...