Иван Костов: ДПС е против тръбите, защото ще излизат пред хотела на Доган

Г-н Костов, по БНТ казахте, че въпреки сключените енергийни споразумения на това правителство с Русия не всичко е изгубено и би могло да се промени. Какво имате предвид?
– Споразумението за “Южен поток”, което ние познаваме, е рамково. Там нищо не е посочено, няма такса за пренос, няма ключови параметри. Всичко трябва да бъде предоговорено. Ако това не бъде направено, пропуснатите ползи за България ще са големи. Лошото е, че Русия не разсъждава по пазарен начин. Тях ги интересуват единствено геополитическите позиции, благодарение на които да упражняват власт. Защото няма нищо по-лесно от това да бъде изграден паралелен тръбопровод през територията на Украйна, Румъния и оттам да дойде в България. Много е по-евтино, отколкото тръбите да минават по дъното на морето. Или пък да се използва прехвърленият вече газ от турска територия и оттам да се снабдяваме по суша. Нищо такова обаче не се прави. Правят се огромни разходи и никой не се интересува от ползите.

С какви механизми смятате да принудите правителството да изкара на светло всички параметри на сключените енергийни проекти?
-Поискахме договореностите. Те рано или късно ще ги предоставят, защото ще им се наложи ратификация. И тогава истината ще лъсне. А и съотношението по газовото споразумение не е 50/50. То е 50/50 от плажа, ами навътре?! Във Варна излиза газопроводът, представяте ли си?! Знаете ли защо и ДПС не застават зад евентуална декларация? Защото тръбите ще излязат на плажа на “Златни пясъци” срещу хотела на Доган – хотел “Интернационал”. Така ли се прави газопровод, да излиза в силно развита туристическа зона? По този начин се унищожава на десетки хиляди хора богатството. Ето пропуснатите ползи, ето вредата. А Станишев говори несвързани неща. Казва, че при “Набуко” ще е същото. Как ще е същото, той идва по сушата? Аз съм болен, откакто те подписаха тези споразумения. Има обаче два ключови параметъра и по АЕЦ “Белене”, за които управляващите или мълчат, или лъжат. Първият – къде ще отива отработеното гориво? Ето това попитайте правителството – кой ще поеме отработеното ядрено гориво?! Това трябва да се пита – къде ще отива ядреното гориво и колко ще струва токът?! Защото той няма да е 3,6 евроцента, няма да е и 3,7. Тези рубладжии са по-големи продажници и от Тодор Живков.

Какъв ще е следващият вот на недоверие към правителството?
– Какъвто и вот да се поиска, той ще е резонен. Вотовете обаче не помагат. Важното е да има единна опозиция. Днес /бел.ред. – на дебата в НС вчера/ опозицията беше единна. Разбрахте ли защо БСП оттегли декларацията? Защото и ДПС, и НДСВ не искат да подкрепят такава смехотворна декларация. Не искат да са параван на едно беззаконие, остана да се брани само БСН А разбрахте ли, че “Атака” бяха изоставени от руската крава и БСП зае тяхното място?!
В момента големият ефект от предислокацията в парламента е това – руснаците вече не припознават “Атака”, на която пък не й остава нищо друго освен по-ярко изразена опозиционност. Възмущавам се и от риториката на това правителство. Вижте министър Петър Димитров, които твърди, че сключените споразумения са българският Сталин град. Той сигурно се мисли за руснак, а руснаците пък мисли за Паулус /бел.ред. – в битката за Сталинград руснаците побеждават армията на германския генерал Паулус/?! Объркани хора с объркана риторика…
Трябва да си ходят вече, крайно време е. Ако сега не си отидат, с руските пари ще останат завинаги и България, тя окончателно ще се “путинизира”.

А усвояват ли се ефективно еврофондовете?
– Не ме разсмивайте, моля! Това правителство не го интересуват фондовете, то и да ги получи, ще ги заприходи като излишък в бюджета. 3 процента фондове – три процента излишък, това е.

Предстои до края на януари да излезе междинният доклад на ЕК за напредъка на страната по глава “Правосъдие и вътрешен ред”. Какви ще са констатациите на Еврокомисията според Вас?
Сигурно ще има и критични неща, които тук ще бъдат интерпретирани по начин, нямащ нищо общо с препоръките на комисията. Иначе картинката се промени към по-лошо. Има защита на корупцията по високите етажи на властта, нескончаема засилваща се война между престъпните групировки, гангстерски убийства, безпомощна полиция. Злоупотреба с правосъдието. Европейският съюз беше излъган, че промените в НПК ще дадат някакви резултати. Практически следствието е парализирано и това го признава и главният прокурор.

Щеше ли да изглежда по друг начин България, ако СДС през 2001 г. бе получил още един мандат?
– Щеше да бъде завършена реформата в образованието, здравеопазването, в МВР. Щяхме да имаме други хоризонти – включително по нивата на доходите и качеството на живот.

Съпругата Ви Елена Костова преди дни бе оневинена по делото срещу нея за укрити данъци. Удовлетворен ли сте?
– Да, разбира се, но това не променя негативната ми оценка за състоянието на българската съдебна система. Има съдии и прокурори, които си вършат работата. Има и некорумпирани следователи и полицаи. Лошото е, че като цяло картината е плачевна. Относно обвинението срещу съпругата ми – съвместно с “Отворено общество” тя дълго време помага на онеправданите деца на България. За това нещо България й се “отблагодари” с унижение. Вследствие на което тя се сдоби с много болести.

Продължавате ли да твърдите, че Доган е злият гений на България?
– За Доган не ми се говори – той е особено корумпиран и продължава да корумпира всичко около себе си. ДПС трябва да минат в опозиция, а делата им да бъдат прегледани сериозно и всеки да си получи заслуженото. Освен това има една групичка, която управлява още от СДС и непрекъснато разседлава управляващите коне. Повече от 10 години тези хора са недосегаеми. Йордан Цонев, Христо Бисеров и всички хора, които не могат да дишат, ако не са на власт, трябва да се проверят внимателно от органите.

През 2006 г. казахте, че Бойко Борисов ще е лош управленец. Какво мислите сега за него?
– Въобще не съм си променил мнението. Шикалкавенето му при посещението на Путин още веднъж показа неговата същност. Не може лидерите на една партия, афишираща се за дясна, да ходят едновременно и на посрещането на Путин, и на протеста срещу него. Бойко Борисов е кмет на София и трябва да решава проблемите на столичани. Но не го прави. Виждаме какво става със Суходол. Върнаха боклука на 300 м от къщите на хората, включително и пред дома на баща ми. Майка ми е починала там, тя е погребана на 200 м от сметището, за разлика от повечето столичани аз знам за какво става въпрос. Питам къде е решението?! Знаете ли, че като тръгна да пазарувам с колата си, минавам през един огромен трап, който си стои на пътя между Драгалевци и Симеоново пред хипермаркет “Макси” от доста време. Ужасно е да се движиш по този път. Знаете ли какво направиха с този трап? Асфалтираха го… през зимата, вследствие на което той стана още по-чудовищен. Не виждам нито един смислено решен проблем. Виждам медийни изяви и нищо друго. И този човек претендира да управлява България. Кмет на България ли ще става? Ще стане още по-ужасно и от днес.

Ваши опоненти в партията твърдят, че проектът ДСБ е изчерпан. Какво бихте им отговорил?
– Това е проект за кариеристите, за нас всичко е в сърцето.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...