Иван Костов: Досиетата трябва да бъдат отворени отново /II част/

Водещ: Аз няма да коментирам нищо. Очевидно е за цяла България, че вие и Петър Стоянов си противоречите абсолютно…

И. Костов: Да, очевидно…

Водещ: …в нашето студио.

И. Костов: Очевидно, очевидно.

Водещ: На какво се дължи това противоречие? Как може да докажете вие, да речем, че Петър Стоянов се е противопоставил на това политическо желание да бъде изчетено…

И.Костов: Освен да поканите цялата парламентарна група на мнозинството от онова време, те всички си спомнят или една част със сигурност си спомнят, други вероятно са го забравили този момент, в който ние сме спорили много сериозно дали да изпреварим решението на Конституционния съд и да обявим тези хора с картончетата или да не го правим.

Водещ: Само като юрист или като политик е действал Петър Стоянов в тази ситуация според вас?

И.Костов: Не мога да преценя.

Водещ: Имало ли е нещо, което ви кара да…

И.Костов: Но юристите, но юридическите аргументи са в тази посока да се изчака, да се види дали всичко в закона отговаря на конституцията, дали самият закон за отварянето на досиетата не нарушава конституцията, както реши Конституционният съд.

Водещ: Пак да ви върна към тази тема за сделката. Между другото тя идва, как да кажа, на мястото си, защото най-логичният въпрос през тези дни за българската десница беше защо Иван Костов и хората от бившия Съюз на демократичните сили толкова дълго мълчаха по темата с “Гоце” и решиха да я повдигнат 9 години по-късно и сега, когато идва тази версия за сделка, която се разказва от този оперативен работник и която между другото вестник “Политика” разработва по следния начин: През размирните седмици на националната стачка около връщането на втория мандат, това се случи на 4 февруари, на БСП от Николай Добрев между Стоянов, Костов и Първанов се е водил разговор за съдбата на агентите на Държавна сигурност. В част от сделката по отказа на социалистите от властта и предизвикването на предсрочни парламентарни избори са се превърнали и уговорката досието на Първанов да не се огласява.

И.Костов: Не, не, не.

Водещ: Официалните източници не застанаха с името си зад тези твърдения. Но аз искам да ви попитам друго.

И.Костов: Не, това не е вярно.

Водещ: Сделката за досието, ако е имало такава, не е ли била част от една по-голяма сделка да не се ревизира въобще политически управлението на БСП и Жан Виденов?

И.Костов: Не, не, не, не е имало такова нещо, категорично.

Водещ: То не получи своята политическа ревизия, нямаше осъдени министри на Виденов.

И.Костов: Политическа ревизия получи най-вече чрез осъществяването на реформите, насочването на България към членство в НАТО, промяна на нейната геополитическа ориентация и т.н. Това беше най-голямата, така да се каже, ревизия на политиката до 1997 г. По-голяма ревизия от тази…

Водещ: Как си обяснявате думите на двама генерали от управлението на СДС, бих ги нарекъл ключови, разбира се, без да имам някаква претенция, че владея инструментите на политиката или дори на правенето на събития, но това са ген. Димо Гяуров, бившият началник на Националната разузнавателна служба, и ген. Богомил Бонев, бивш министър на вътрешните работи в първото правителство на Иван Костов, те твърдят буквално следното: Георги Първанов казва истината, Георги Първанов не е агент на Държавна сигурност.

И.Костов: Не е агент, а секретен сътрудник, както казва водещият му офицер. Това, което казах в началото, всички хора се изказаха, дебатът приключи. Трябва да видим дали управляващото мнозинство ще застане зад отварянето на досиетата и зад създаване на временна анкетна комисия, която да отговори на всички тези въпроси. Вие имате право да се съмнявате в това, което чувате от мен, и това, което чувате от други събеседници. Имате право да вадите противоречията между хората, които стоят пред вас, и един твърди едно, друг твърди друго. Най-доброто от всичко това, което става в дебата, е, че в обществото има вече желание да се види истината, истината да разкрие и да осветли събитията в онова време, защото една временна парламентарна комисия, която ще прегледа действията на комисията “Бонев” и на комисията “Андреев” по въпроса за Първанов, ще отговори на всички въпроси. Така че една значителна част от това, което ме питате, ще бъде, ще получи безспорен отговор, който няма да може да бъде коментиран от никой. Това е най-същественото от дебата, който върви дотук.

Водещ: Споделихте, че сте виждал папката “Гоце”. Има ли разминавания в това, което вие видяхте…

И.Костов: Не, не съм виждал папката “Гоце”.

Водещ: Не сте виждали папката “Гоце”?

И.Костов: Не, не съм, никога.

Водещ: Тя не е стигала при вас, не сте я чели и т.н.?

И.Костов: Не. Аз не съм се занимавал с папки, аз бях министър-председател на Република България. Нито папката, нито този човек, който се представя сега за водещ офицер, тези неща не съм ги виждал и няма как да съм ги видял.

Водещ: Възможно ли е, възможно ли е от тази папка…

И.Костов: Аз не съм бил министър-председател, който да рови, особено пък в досието на политическия си противник. Винаги е имало един елемент на уважение към политическите противници, които са стояли срещу мен, защото аз винаги съм ги разбирал като част от демокрацията и мои са думите, че България не може на един крак да докуцука до Европа, че й трябва още един крак, че Българската социалистическа партия трябва да се промени, че трябва да приеме НАТО, че трябва да работи за европейското ни членство, за да може България да се движи. Това са мои думи…

Водещ: Георги Първанов и Николай Добрев бяха олицетворението на тази нова евроатлантическа линия на БСП. Възможно ли е да сте помогнал на тази линия, пазейки, така, истината от публичното пространство?

И.Костов: В момента, в който тази линия става общоприета, изниква следващият въпрос – дали се защитават по добър начин националните интереси. Извинявайте, че отклонявам темата встрани, но най-важното, което тук е провокацията в изказването на този човек, е, че Българската социалистическа партия и г-н Първанов са работели за националните интереси, което не е вярно, защото 1999 г. Българската социалистическа партия организира митинга под моя прозорец, който скандираше “Сърбия, Сърбия” и който ме накара да отида в Народното събрание и да кажа: защо, господа от ляво, не викате Македония, когато Милошевич насочи огромен бежански поток към Македония да я дестабилизира, защо не викате Македония, а викате под прозорците ми Сърбия.

Водещ: Какво беше вашето обяснение?

И.Костов: Това беше национално предателство, защото вместо да се защитава интересът на Република Македония и, разбира се, българският интерес на Балканите и по отношение на Македония, Българската социалистическа партия се занимаваше с подкрепа на Милошевич.

Водещ: Пак да ви върна към тази папка. Смятате ли, че друг…

И.Костов: Т.е. искам да кажа, искам да кажа, че в момента, в който се съгласяваме за нещо с политическите си опоненти, веднага изникват цяла поредица други въпроси, по които ние не сме съгласни.

Водещ: Смятате ли, че друг десен политик, примерно вие казвате в нашето студио, че не сте ровил, не сте чел тази папка, но друг десен политик е възможно да е работил с нея? Какво е вашето…

И.Костов: Вижте, вижте какво ще отговоря на този въпрос, защото то е много важно. През 1989 г., 1990 г., 1989 г. пленум на Министерството на вътрешните работи след идването на Петър Младенов начело на Българската комунистическа партия, пленум решава да се прочистят досиетата, защото Петър Младенов казва: можем да очакваме погром от улицата, или нещо подобно, ако не се лъжа. За да се предпазят от този погром, който им се е привиждал, защото са знаели много добре какви престъпления са извършили, пленумът решава да прочистят досиетата на агентите и започват от най-важните агенти, на които досиетата унищожават, а много хора твърдят, че филмират и някъде прибират, прочистват…

Водещ: Факт е обаче, че точно тази папка “Гоце” не е закачана, образно казано.

И.Костов: Това не можете да го твърдите нито вие, нито който и да било друг. Това не може никой да го твърди. Просто нямате никакво основание да го твърдите, при положение, че е минало унищожаване на досиетата и че е минало прочистване на досиетата, т.е. от тях са вадени материали. Примерно тази разписка, която е подписал г-н Първанов за получените суми и която го превръща в готов за обявяване сътрудник на Държавна сигурност, тя е изчезнала от това досие, така че няма как да твърдите, че…

Водещ: Нали са вашите думи, че десен политик може да е сторил това? Какви са подозренията ви?

И.Костов: Не, нека да завърша, нека да завърша. При положение, че е налице тази операция, която е извършена от всички водещи заместници, заместник-министри, които са се занимавали, специално са управлявали този процес на унищожаване на досиетата, истината трудно може да… цялата истина за миналото и за съдбата на определени хора трудно може да излезе…

Водещ: Какви са вашите подозрения?

И.Костов: Второто нещо, което трябва да имате предвид и изобщо трябва да имат предвид зрителите, когато разсъждават на тази тема, трябва да знаят, че репресивният комунистически апарат държеше като заложници хора и направляваше поведението им не само на база на собствените им досиета, а и на базата на досиетата на бащите им, на съпругите им и т.н.

Водещ: За кого говорите в случая?

И.Костов: Говоря по принцип. Говоря, че така се държаха от комунистическия репресивен апарат. Те не са се спирали пред всякакви средства за изнудване на политическите противници.

Водещ: Има ли такива политици в дясното пространство, които са били изнудвани по този начин, г-н Костов, с досиетата на техните родители, образно казано?

И.Костов: Това е същественият въпрос.

Водещ: И знаете ли отговора?

И.Костов: Да отворим досиетата е отговорът. Отговорът е тези, които са против това да отворим досиетата, да видим на всеки досието, да видим това, което е останало, това е отговорът в момента.

Водещ: Два въпроса останаха. Първо, така, от вашите думи възможно ли е да речем позицията на тогавашния държавен глава да е била подбудена от някакви лични мотиви да не се обявяват сътрудниците преди решението на Конституционния съд?

И.Костов: Аз искам да гледам на тогавашния президент по положителния начин, а именно, че той като юрист най-добре е осъзнавал какво означава управляващо мнозинство, току-що поело отговорността за властта, да извърши противоконституционен акт, отваряйки досиета, които няма право да отвори.

Водещ: Кой може да бъде десният политик, който да е ровичкал, образно казано, в папката “Гоце”? Вие казахте, че…

И.Костов: Аз не вярвам да има десен политик, който да е ровичкал, по следната причина. Всички действия на комисиите “Бонев” и на комисиите “Андреев” от момента, в който те встъпват в задълженията си, са извършени по закон. Те не са нарушавали тези хора закона, защото вътре имаше хора от всички политически партии. Запомнете това добре. Всички политически партии бяха там, те са си гледали взаимно в поведението и всичко, което те са видели, всичко, което те са констатирали от 1997 г. насам, то е документирано от тези комисии. Затова ние казваме сега временна анкетна комисия, която да отвори и да провери дейността на тези комисии по отношение на г-н Първанов.

Водещ: Благодаря за това гостуване, г-н Костов. Влязохме малко във времето, но мисля, че и зрителите ще ни простят, затова защото интервюто беше изключително интересно, при това с поглед върху събития, които и към настоящия момент оставаха в тъмните страници, така да се каже, на българската история.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...