Иван Костов: Докато Доган обяснява колко е важно да има обръчи от фирми, избирателите на ДПС се намират в много тежко положение

Водеща: Документът, подписан от десните партии в Рим по време на конгреса на Европейската народна партия, е гарант, че ще има обща кандидатура за президент, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в интервю за “Инфорадио”. Според него било важно десните да заявят съвместно желанието си за такава кандидатура. В интервюто на Бояна Асенова с Иван Костов ще чуете коментара му за философията на Ахмед Доган за обръча от фирми около партиите и за евентуалното бъдещо формиране на сдружение ГЕРБ на Бойко Борисов.

Репортерка Бояна Асенова: Г-н Костов, по време на конгреса на Европейската народна партия в Рим лидерите на основните десни партии в България подписаха документ, че ще издигнат обща кандидатура за президент. Какво всъщност се случи между десните в Рим?

Иван Костов: Потвърди се резултатът от консултациите и постигнатите там съгласия. Първо, по отношение на основанията да бъдем единни на президентските избори. И, второ, по отношение на политическите, професионални и лични качества, на които трябва да отговарят кандидатите, и по този начин се даде нов тласък на консултациите.

Репортерка: Това първата ви среща с Петър Стоянов ли беше?

Ив. Костов: Да, много беше важно да заявим съвместно твърда воля, че ще има единна кандидатура, предвид колебанията, които създава десницата у своите избиратели.

Репортерка: Защо точно сега? Защо досега не седнахте на една маса тук, в България, и не демонстрирахте такова единство?

Ив. Костов: Защото сега се получиха резултати. Първо, имаше върху какво да разговаряме. И, второ, тази среща, да не забравяме, беше по инициативата на ръководството на Европейската народна партия. Те ни поканиха на тази среща и ние всички се отзовахме.

Репортерка: А възможно ли е този процес да бъде продължен и по какъв начин?

Ив. Костов: Той ще бъде продължен. Първо, трябва да завършат консултациите, трябва да се постигнат още резултати, но аз разбирам, че за наблюдателите отстрани изглежда като че ли процесът върви бавно и мудно, и няма необходимата динамика. Чака се името на кандидата, а това е понятно, това е общественият интерес и ние сме натрупали твърде много недоверие помежду си, което сигурно и няма да отстраним до края, но сега създаваме стъпка по стъпка необходимото доверие, за да излъчим единна кандидатура.

Репортерка: А готов ли е вече т.нар. Обществен съвет, който ще има задачата до края на месеца да избере кандидат-президентската двойка?

Ив. Костов: Вижте, по отношение на Обществения съвет има различни мнения. Моето специално е, че обществен съвет може да се събере, когато има номиниран кандидат, т.е. Общественият съвет да се събере и обществениците да застанат зад кандидата, а не въобще зад идеята. Така е, така е понятно, така е разбираемо за всички.

Репортерка: В един вестник днес пише, че десните може да се спрат и на жена кандидат-президент и се споменават две имена – Саша Безуханова и Нели Куцкова. Обсъждани ли са такива варианти за кандидатурата?

Ив. Костов: Това са безспорно интересни и добри кандидатури. Разбира се, че ние сме отворени към всички решения и няма ограничения кандидатът да не е жена. Това би било абсолютно недемократично и много далече от нашите ценности би било, ако ограничим избора си само между мъже. Те имат своите безспорни достойнства, и двете. И двете са по различен начин известни, със сериозно гражданско присъствие са били винаги в последните години. Носители са, ярки носители са на идеите на десницата и на десния център.

Репортерка: Г-н Костов, утре се очаква да бъдат изготвени мотивите за вот на недоверие към кабинета. Какво очаквате от дискусиите около това искане?

Ив. Костов: И те нека… Нека да преценят още веднъж тези, които ще сядат да мотивират, дали мотивите ще бъдат достатъчно убедителни за хората, дали ще бъдат понятни, дали такъв вот би бил разбран. Това е много важна политическа работа. Нека да ги оставим да я свършат. Може да имат накрая и друго виждане.

Репортерка: Тоест, да прибавят към мотивите и други теми?

Ив. Костов: Ами, допускам, че е възможно.

Репортерка: Как ще определите поведението на Ахмед Доган на Шестата национална конференция на ДПС? Освен че нападна медиите, той заяви, че обрачът от фирми не е мръсна дума и че обръчът се превръща в контрапункт на олигархизма?

Ив. Костов: Е, че то какво е олигархията, ако не е обръч от фирми, сраснат с политическата власт, крупни собственици, които имат политическо представителство лично от своя…/пропадане на връзката – бел.ред./… Ако това не е олигархия, кое е олигархия? Това е един отчаян опит да се защити незащитима теза, тъй като се… за нуждите на собствената си защита Ахмед Доган се опитва да подмени дефиницията за олигархия. Нека да го кажа съвсем ясно – олигархия – това е обръч от фирми, свързана с определена политическа сила, която е на власт. Това е. Това е олигархия. Олигархия е смесване на икономическа и политическа власт в едно и заемане на властта срещу доминиращо положение, безконтролно и извън гражданските институции. Точно това положение имаме ние при ДПС.

Знаете ли, най-тъжното е, че докато Доган се разправя с обръчи от фирми и казва колко е важно да ги има, избирателите на ДПС се намират в много тежко социално положение. За тях това управление не прави нищо. Ето защо олигархията е вредна, защото олигархията обслужва интересите на икономически мощните хора, а не на избирателите, които са дали вота, за да може да има това политическо представителство, защото колкото и да е голям обръчът от фирми, той не може да вкара и един депутат в Народното събрание. Нали разбирате? Няма как обръчът да е… да дава представителството и съответно няма как политическата сила да работи заради обръча от фирми. Тя трябва да работи за избирателите, но точно това нещо не се случва днес. Българските турци, те не виждат някой да работи за тях. Виждат как се облагодетелстват партийните активисти, кметовете и депутатите на ДПС, разбира сеЕ /пропадане на връзката – бел.ред./… Да, наистина е отчаян опит. Извинете, но наистина е отчаян опит. Аз в момента разсъждавам защо, какво е подтикнало Ахмед Доган към такъв отчаян опит. И прави впечатление, че не е избрано ръководство на ДПС. Това ме кара да мисля, че там нещата далеч не… Хората там, в смисъл, партийните, редовите, на ниво… /лоша връзка – бел.ред./… първо представителство и от политици, очевидно им е много трудно да обясняват тази тежка философия и отчаяна философия на Ахмед Доган за нуждата от обръча от фирми. Много е възможно това да е отслабване на позициите му, на политическите му позиции на безспорен диктатор в ДПС.

Репортерка: А по отношение на нападките му към медиите?

Ив. Костов: Медиите може би невинаги са достатъчно информирани за същината на политическите процеси, но в този случай няма никаква дълбока същина, няма никаква субстанция, много трудна за разбиране. Всичко е на повърхността и е пределно ясно, така че няма какво да бъдат атакувани медиите. Медиите по дефиниция не са прави винаги, както си мислят самите медии. Те много пъти грешат. Това е очевидно и аз мога да дам стотици примери за това днес, но в този случай просто няма как те да са се объркали, защото не е кой знае каква сложна управленска или политическа технология това, заради което те, те информират просто.

Репортерка: Г-н Костов, а как ДСБ гледа на евентуалното бъдещо формиране на партия на Бойко Борисов, ГЕРБ?

Ив. Костов: Ами, като нова популистка… лоша популистка вълна, като опит да бъде разигран сценарият със Симеон Сакскобургготски отново, като политически фарс, защото е същото, защото са същите избиратели, защото се ескплоатират същите чувства, защото се изпращат същите послания, защото имаме пред себе си един медиен шоумен, един медиен герой, който не е доказал въобще способности да бъде политик и да управлява. Тепърва ще го видим в София дали ще се справи с който и да е от тежките софийски проблеми.

Репортерка: Как може да бъде спряна тази популистка вълна?

Ив. Костов: С политическа работа, разбира се. А и с опита на хората. Хората придобиват определен опит в условия на демокрация. Опитът ги учи.

Репортерка: За договора с Шимон Шевес, имало ли е по време на вашето правителство такива договори за лобиране и каква е практиката при сключването на договори за такива услуги?

Ив. Костов: Не, ние нямахме такава практика, защото посланията, които изпращахме към чужбина, бяха много силни, много убедителни и ярки, и нямахме нужда. Ние бяхме посрещани много добре, на много високи нива, навсякъде. Съчувстваха ни, разбираха ни и ни помагаха, защото разбираха, че се опитваме да наваксаме едни изоставени, изостанали реформи, че плащаме много тежка социална цена за това. Имаше пълно съзнание и то и сега го има, аз виждам в Европейската народна партия, за тежката задача, която сме решавали, така че никога не сме имали нужда от лобисти.

Репортерка: Как според вас този скандал с Шимон Шевес ще се отрази на бъдещето ни членство в ЕС?

Ив. Костов: О, този скандал, първо, би трябвало да се отрази на министъра, който е направил тази грешка. След това трябва да има обществено порицание на другия министър, на Милен Велчев, който се опита да мами и да лъжи за това, че не познавал Шимон Шевес, а се оказа че пет договора има. А може да се окаже, че там има нещо нередно и това е работа на парламентарната комисия по корупцията, така че по-скоро вътрешни трябва да бъдат, вътрешнополитически трябва да бъдат последиците, а не… Те едва ли ще засегнат, повече от това, с което е засегнато европейското ни членство, едва ли може да бъде засегнато.

Водеща: Лидерът на ДСБ Иван Костов в интервю на Бояна Асенова.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...