Иван Костов: Доган ще свали правителството при пълна проверка на имотите му

– Националният форум на ДСБ в Шумен излезе с решение за взаимодействие с парламентарната и извънпарламентарна опозиция за предизвикване на предсрочни парламентарни избори. Какви обстоятелства от обществено-политическия живот на България налагат тези избори, господин Костов?
– Правителството е напълно безпомощно да реши проблемите на страната. Станахме като бостанско плашило за останалите страни членки на Европейския съюз. Плашат с нас непослушните и тези, които не са изрядни. Това е срамно и това води до унищожаване на всички ползи от европейското членство. Така че кабинетът Станишев няма мотив да остане на власт. Нямат аргументи. Няма ползи, има само санкции. Не възпират инфлацията, напротив, стимулират я. Не водят антиинфлационна политика по отношение на хранителните стоки. Станахме шампиони по поскъпване. При горивата също не беше проведена антиинфлационна политика.

– А как бихте обосновали твърдението си, цитирам, “има вероятност за нови трусове в правителството”?
– Много просто, ако продължи операция “Чисти ръце”, Доган ще предизвика трус в правителството. Ако се разкрият действията на НДСВ в Министерството на отбраната, сделките с военни имоти, мълчанието на Сметна палата по тях, пак ще има трусове. Ако Симеон Сакскобургготски не удовлетвори претенциите си към държавните имоти В Кричим, пак може да има трусове. Тоест всеки иска някакво алиби в края на управлението.
– От позицията на политик съзряхте в управлението трудности за взаимна защита на коалиционните партньори и прикриване на Връзките с мафията и корупцията на министри от трите управляващи партии. Не говорите безадресно, имате конкретни доказателства. Какви са те?
– Да, разбира се. Имаме. И непрекъснато се опитваме да насочим вниманието на компетентните органи и хората към тях. Например, когато изискахме с писмо до Парламентарната комисия за корупция да бъдат извадени на бял свят определени разработки за партийни черни каси, в частност на ДПС. Но какво срещнахме, нежелание тези разработки да се извадят. Прикрива се тежка корупция, която ДПС даже не се старае да прикрие
Да прикрие тази политическа корупция има интерес председателят на комисията по корупция, който е от БСП. Тоест те трябва да се пазят взаимно, за да не узнаят хората за злоупотребите. Има операция на българските специални служби, която е разкрила начина, по който се формира черната каса на Движението за права и свободи, източниците на пари. И всичко това е било докладвано на министър-председателя, на главния прокурор, вероятно и на президента. Така че, ако те не разкрият, следващото ново управление
на страната със сигурност ще разкрие.
– Поредицата от скандали, които се разиграват пред обществото, не издават ли несигурност и изнервеност в управляващите?
– Да, откривам такава нестабилност, бих казал предизборно дебнене. Типичен пример е Ахмед Доган. Нападайки ме лично, той всъщност се опита да каже на компетентните органи да спрат операция “Чисти ръце”. Казва: “Няма да дам сигнали за Костов”. Защо? Ако има, той е длъжен да ги даде. Той какво, прикрива ли ме? Аз нямам нужда Доган да ме прикрива. Нито мен, нито който и да е. Има ли сигнали, трябва да бъдат предоставяни, където трябва. За да започне операцията “Чисти ръце”, трябва да има сериозни сигнали Да има нещо – черно на бяло. А когато не се дават сигнал не започва операцията. Той казва “Костов е крадец”. А къде е откраднатото? Защото при него се вижда къде е откраднатото. При мен просто няма.
– Защо ДСБ поиска ревизия за имотите на председателя на ДПС Ахмед Доган, а не на някой друг политик?
– Защото имаме много сигнали срещу Доган. По-важното е друго, сочим процедура за проверка на институциите. Тази проверка трябва да им напомни, че са длъжни да си вършат работата по отношение на всеки политически сигнал, появил се в медиите. Даже трябва да стане така, че те автоматически да проверяват всеки сигнал за политическа корупция. Веднага да последва пълна проверка. Ако политикът не може да докаже редовния произход на парите, да носи съответната наказателна отговорност.
И имуществото да му се отнеме Защото това е пране на пари. Ето я простата схема. Така трябва да се започне битката. Защото така е започната във всички страни, където е атакувана политическата корупция. Не сме ние първите, които подозираме и знаем, че заграбените пари се прикриват зад фирми, зад поставени лица. Но всичко това подлежи на проверка. Един беден председател на ДПС, който през 2001 година не е имал нищо, ако изведнъж се окаже собственик на огромен имот в Отманли, Бургаско, трябва да обясни откъде са тези пари. Кой му ги е дал? Или как е инвестирал в този огромен имот. Това е нещото, което ние искаме. Операция “Чисти ръце” е задължителна срещу политиците, срещу които има сигнал за съмнително инвестиране. Тя едновременно обвинява и отнема придобитото с пари от корупция. От друга страна, обаче, оневинява.
– Очаквате ли пълна и задълбочена проверка от Бюрото по финансово разузнаване на имотите на Доган, или просто имитиране на някаква дейност?
– Ако отговорните институции проведат пълна и задълбочена проверка на имотите на Доган, той ще свали правителството. Това ще бъде неговият отговор. Започнат ли държавните органи обстойно да проверяват сделките с участието на висши функционери на ДПС, няма как да не последва крах на кабинета. Това нещо е предвидено от Висшия съвет на БСП.
– Още ли имате резерви за взаимодействие с ГЕРБ? Все пак и те са дясна партия, както ДСБ и СДС.
– Моите резерви към ГЕРБ са още от времето, когато тази партия тръгна да кандидатства в Европейската народна партия (ЕНП). В смисъла на българската политическа традиция тя не е партия вдясно от политическия център. Посочихме и конкретни доводи в подкрепа на тази наша теза. Смятаме
, че в отделни моменти ГЕРБ трябва да извърви своя път
Те не ни отговориха на писмото ясно. Замазаха, че изпълняват Важните критерии. Станаха членове на ЕНП. И Вече трудно можем да им кажем “Да, вие не сте истинска дясноцентристка партия”.
– Предстоят нови срещи с лидера на СДС Пламен Юруков. Има ли основание да очакваме сформирането на стабилна дясна коалиция, за да не се допуска БСП да повтори управленския си мандат?
– Много хубаво е да има искрена, качествена и навременна алтернатива. Дали ще бъде коалиция или споразумение за управление, ще Видим. Въпреки че у нас има желание да Водим диалог, сформирането на ново управление не е основно политическо послание. Ние ускоряваме самостоятелната си подготовка за избори. Разбира се, ще се опитаме да отговорим на очакванията на Всички тези избиратели Вдясно от центъра. Включително чрез коалиране или чрез споразумение. За това са нужни много усилия и от двете партии
ДСБ и СДС.
– Имате ли обяснение защо контактите ви със СДС в парламента са на ниво, а по места има проблеми?
– Казвам, че тези контакти в парламента са ползотворни. Но тази оценка е малко щедра. При последния вот на недоверие СДС започнаха да правят изказвания, които отидоха към компрометиране на вота. И само с голямо търпение от наша страна, ние от ДСБ предизвикахме тази криза. Все пак дебатираме заедно много от темите. Така че това е ползотворно. Дай Боже и по места нашите организации да заговорят на един език
.

– Ваши местни лидери смятат, че от шуменския форум ДСБ тръгва към властта. Така ли е?
– Много добре звучи. Това е хубаво пожелание.
– Започвате предизборна кампания. Коя ще бъде ключовата дума?
– Ето тук сме малко назад. Обяснимо е защо сме назад. Ние седем години се борим с управляващата коалиция. В доклада пред форума съм посочил, че ние се превърнахме в партията на компетентното отрицание. Относно новите ни послания. Те трябва да бъдат положителни. Да дадат отговор на очакванията и на надеждите на хората. Сега страната ни се слави с несравнимо повече ресурси и възможности да решава проблемите им. И ако не спазваме правилата, ще се случи същото, което се случи с ЦСКА.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...