Иван Костов: Доган се явява с две регистрации – на ДПС и на Юруков (+ВИДЕО)

ИВАН КОСТОВ В БНТ1 (11.05.2009) from dsb media on Vimeo.

Стенограма агенция “Фокус”


Водещ: Синята коалиция получи вчера регистрация за евроизборите. Също вчера ЦИК регистрация партия СДС за участие във вота, партия СДС с регистрацията на Пламен Юруков. Получава се доста комплицирана и според мен наглед малко абсурдна ситуация. В смисъл такъв, чисто формално юридически партия СДС участва самостоятелно на вота с регистрацията на предишния си лидер, а в същото време политически излъчените представители на партията СДС участват пък в Синята коалиция, която пък заради съдебната нерегистрация на новото ръководство на СДС не присъства в тези документи, които бяха подадени, формално там са ДСБ, обединени земеделци, социалдемократи на Йордан Нихризов, и Радикалдемократическата партия. Водач на листата знаете е Надежда Михайлова, която спечели вътрешния вот в СДС. Като съпредседател на коалицията е новият председател на СДС Мартин Димитров. Много сложна ситуация, г-н Костов. В студиото сме с Иван Костов. Добро утро. Здравейте.
Иван Костов: Не е много сложна ситуацията, СДС реално е в Синята коалиция. Този, който мисли, че Надежда Михайлова не е от СДС, трябва просто да излезе и да го каже. В този смисъл реално СДС участва, и то като много силна политическа опора на Синята коалиция. Това, което ние успяхме да направим тези дни, е да дадем възможност на избирателите, на сините избиратели, на демократите, на хората, които стояха в основата на реформите в България и които тласнаха страната в посока ЕС и Северноатлантическия алианс да гласуват. Ние даваме този шанс на хората. Въпреки всички противопоставяния и въпреки всички съдебни машинации, въпреки опита самоволно да се регистрира СДС. Така че ние нашата политическа задача решихме.

Водещ: Ще има ли разсейване на гласове според вас и това ли е целта?
Иван Костов: Точно заради това се прави регистрацията. Всъщност Ахмед Доган се явява с две регистрации на изборите – тази на ДПС и тази на Пламен Юруков. Целта е да може да се откъсне по някой и друг глас от хора, които не са разбрали какво се случва. Но аз мисля, че всички ще разберат, че се подменя волята на цялата партия, защото става въпрос за заявена воля на Съюза на демократичните сили от всички негови ръководни органи за участие в Синята коалиция. СДС създаде Синята коалиция и в този смисъл опитът за кражба вероятно няма да успее.

Водещ: Държат се с нас като с политически врагове, казахте вчера, никой не си е позволявал да го прави в последните 20 години.
Иван Костов: Да, ние трябва да сме опоненти, ние трябва да сме, ако щете, политически противници, но врагове ние не би трябва да бъдем, след като сме в Европа. Това е.

Водещ: Добре, има ли заговор срещу СДС?
Иван Костов: Съвсем очевидно. Знаете ли, снощи пролича и на заседанието на ЦИК за Европейски парламент. Цялото мнозинство, включително тези, които бяха убедени там и които периодично се убеждават да ги подкрепят – “Атака” и “Напред”, бяха представителите им, за да приемат точно регистрацията на Пламен Юруков. Това е в неделен ден, обикновено членовете не се събират лесно.

Водещ: Тяхно задължение е все пак да присъстват.
Иван Костов:Да, но имаше организация да бъдат там всички гласове на т.нар. от нас подвижно мнозинство.

Водещ: А какъв е механизмът на действие на този заговор? Хайде да речем, ЦИК, там са излъчени представители от политическите сили, съдебната система участва ли в този заговор?
Иван Костов: Механизмът е ние да се занимаваме сега с вас с този въпрос и да не ме питате за икономическата криза, да не ме питате за плана “Станишев”, да не ме питате за процесите, които се случват в страната.

Водещ: Аз ще ви питам, но аз питам за нещата, които се случват в страната. Как се въздейства?
Иван Костов: Механизмът е този – съдебна система, ЦИК, управляващи, всичко това е насочено в тази посока да не може Синята коалиция да участва в големия дебат, от който се интересуват хората. Хората се интересуват от друг дебат в момента.

Водещ: Мисълта ми е чисто институционално как се действа, как според вас този заговор се реализира на практика. Съдебната власт по принцип е независима. Как, ако приемем, че има такъв заговор, се въздейства върху съда да бави регистрацията?
Иван Костов: Знаете ли, ако действахме не по същия начин, а дори с една мъничка част от оръжията, които използваха, този механизъм, който ви интересува, БСП нямаше да бъде регистрирана за участие на изборите, когато г-н Шиваров я напусна, защото перфектни основания имаше ЦИК да не допусне БСП до избори. Самият Симеон Сакскобургготски …

Водещ: Вие сте могли тогава да въздействате върху съда, така ли да ви разбирам?
Иван Костов: Разбира се, че е така. И сме били демократи. Симеон Сакскобургготски нямаше възможност ….

Водещ: Т.е. политическа сила, която е на власт, има възможност да въздейства върху съдебната система, това ли казвате?
Иван Костов: Казвам, че може да въздейства върху ЦИК. Това казвам. И казвам, че и Симеон Сакскобургготски нямаше да бъде регистриран, ако ние не се държахме като наистина широко скроени хора, като демократи. Така че в такива моменти ЦИК не може да не види, че един човек самоволно изопачава волята на една цяла политическа партия. Не може ЦИК да се крие зад някакви смокинови листа. Това е повече от очевидно.

Водещ: Какво свързва според вас Пламен Юруков с ДПС?
Иван Костов: Всичко го свързва там.

Водещ: Кое всичко?
Иван Костов: Ами всичко. Там има просто …

Водещ: Той беше лидер на СДС. Не е бил член на ДПС, доколкото знам.
Иван Костов: Знаете ли, в икономиката има термин лична уния. Лична уния това е участие на един и същ човек на две места, в две позиции. Примерно да е свързан с бизнес с върхушката на Движението за права и свободи, да бъде много близък или да бъдат близки приятели с бивши лидери в СДС, които в момента се подвизават като народни представители на ДПС. Ето тази група цялата участва в това. Но аз предлагам да не ме разпитвате повече за Съюза на демократичните сили. Не мога да ви бъда…

Водещ: Аз питам за Синята коалиция и за дясното, защото ако…
Иван Костов: Синята коалиция даде шанс на хората да гласуват за него.

Водещ: Ако е вярна тази теза, остава според мен без отговор въпросът защо, той беше лидер на СДС, защо беше необходимо на ДПС да изпуска тази позиция и след това да действа по този начин? Ако наистина е било така.
Иван Костов: Вижте, аз не искам да се интересувам въобще от г-н Пламен Юруков. Не ме интересува г-н Пламен Юруков, защото той не може да направи това сам. Нас ни управляват управляващи, които се държат като банда престъпници, хайде да го кажем малко по-меко.

Водещ: Банда престъпници е мекият израз?
Иван Костов: Държат се като банда престъпници, защото щях да ги нарека директно банда престъпници. Хора, които след като окрадоха европейски помощи, след като ни направиха най-корумпираната и най-охулената и най-загубила лицето си пред света държава, в момента се опитват и да крадат гласове от Синята коалиция. Това е накратко.

Водещ: Казвате планът “Станишев” се реализира от хора, които се държат като банда престъпници. Това, което важи за политиката, важи ли и за икономиката?
Иван Костов: Сега ще обясня и това.

Водещ: Кажете.
Иван Костов: Това, което се нарича план “Станишев”, което беше лансирано като план “Станишев”, като антикризисен план “Станишев”, всъщност при много внимателен анализ на числата, който могат да направят много малко хора в България, защото искам да кажа пред всички, че това е една рядка професия макроикономист и в България може би има 20 до 30, най-много до 40 души, които могат, следейки статистическите данни и другите данни за състоянието на цялата икономика в страна да кажат в какво състояние се намира тази икономика и от тези 30-40 или хайде 20 души, има двама-трима, които могат да кажат, наблюдавайки фактите, какво ще се случи в следващия момент. Искам да кажа, че всички анализатори в Демократи за силна България от една година се опитват да предупредят страната, че приближава криза. Кризата, за която ние много настоятелно говорихме, че трябва да има общи действия, че трябва да има консенсус, че трябва да се противопоставим още през есента на тази година.

Водещ: Спомням си, вие в нашето студио бяхте и обяснявахте, че правителството се крие…
Иван Костов: Така. Аз обяснявах от името на Демократи за силна България и ние бяхме единствените, които тогава се осмелихме на базата на фактите да прогнозираме, че ще се случи това, което се случва в момента. Какво направи правителството? Правителството прие същия бюджет, какъвто се приема от десет години насам и разписвайки мероприятията на този бюджет, нарече това антикризисен план “Станишев”. Мисля, че всички ме разбират добре. Антикризисният план “Станишев” фактически е това, което предвижда бюджетът на страната. И сега най-лошото за този план е, че бюджетът няма да бъде изпълнен според данни на самото финансово министерство. Може би няма да бъде изпълнен с около 5-6 млрд. лева. Когато не бъде изпълнен с 5-6 млрд. лева, това означава, че приходите на бюджета ще се свият с около 20-25 %. Може ли да си представите? От 22 млрд. ви изчезват 5-6 млрд. Това е истинско крушение на антикризисния план “Станишев”

Водещ: Според шефа на бюджетната комисия в нашето студио Румен Овчаров, буферите, които са заложени, са достатъчни, за да издържат.
Иван Костов: А защо тогава увеличава буфера от 10 на 20 %.

Водещ: Това е намерение.
Иван Костов: Да, всички казват, че този буфер няма да издържи. Няма как да издържи бюджет при положение, че 25 % или 20 % от приходите му не се съберат. Това, което прави сега правителството, държащо се като банда престъпници, е, че не признава тази реалност, не отива към актуализация на бюджета, не признава реалностите на състоянието на икономиката и на бюджетните приходи и съответно не ги преадресира през радикална промяна на бюджетните разходи. То казва има буфери, ще издържим, за да не признае фактически, че няма никакви средства да се противопостави на кризата. Това е трагичното и това е безотговорно пред съдбата на хората.

Водещ: Според вас трябва актуализация на бюджета?
Иван Костов: Разбира се, че трябва.

Водещ: Какво на практика означава това?
Иван Костов: Този бюджет няма да стигне, просто няма да стигнат парите. Няма да има за пенсии и за заплати в края на годината. Това искам да кажа и го казвам съвсем директно пред всички хора с цялата отговорност на това, което говоря.

Водещ: Как може да се ограничи разходната част? Защото знаете предстои актуализация на пенсиите…
Иван Костов: Не може да се увеличи буферът от 10 на 20 %. Аз ще обясня на хората какъв е този буфер. Това е правото да не се харчи, Министерството на финансите да не отпуска предвидените бюджетни разходи в този размер, в който те са сега, а ги намалява с 20 % надолу или с 10 %.

Водещ: Мисля, че е ясно за зрителите.
Иван Костов: Нищо, нека да го обясним още веднъж, за да стане ясно.

Водещ: На практика какво означава това?
Иван Костов: Вижте какво означава това. Това означава, че от всеки лек, който и да било, не се прави рационална икономия, не се прави радикална икономия, ако щете, на разходите. Не се съкращават звена, институции, не се намалява смислено дейността им, а навсякъде се смъква с 20 % надолу. То е, като да получите инсулт поради обстоятелството, че кръвта не нахлува докрай в мозъка, а 20 % остава неподадена кръв. Разбирате ли?

Водещ: Добре, какво да се направи?
Иван Костов: Това означава бюджетът да не дофинансира всичките си операции.

Водещ: Да се откаже ли правителството от актуализацията на пенсиите? Да намали ли бюджетните заплати, какво да направи?
Иван Костов: Ще ви отговоря с отговора на един от най-добрите макроикономисти в България г-н Гарабед Минасян, който онзи ден в “Сега” каза така – “Ще ви отговоря на същия въпрос с вица за българския космонавт, който е изпратен на космическа станция. Храни кучето, била инструкцията, и не пипай нищо. Това правителство не трябва да пипа нищо, защото не е в състояние с жалкото ниво на доверие, което има, и при пълната безпомощност пред явленията, с които трябва да се справя, то не трябва да прави нищо. Единственото нещо, което трябва да направи…

Водещ: Това значи отказ от социални ангажименти, така ли?
Иван Костов: Не, да не пипа нищо, означава да не предприема никакви радикални мерки, да се опита да намери консенсус за актуализация на бюджета, за да се намери отговор, всички да намерим отговор на предизвикателствата, които идват в края на годината, и ще бъдат много тежки. Това е.

Водещ: Следващото мнозинство ще трябва да се справя с тях.
Иван Костов: Сегашното трябва да признае…

Водещ: Защото казахте да не пипа уредите.
Иван Костов: Да не пипа уредите, а да остави на следващото правителство актуализиран реален бюджет, за да може просто страната плавно да понесе ударите на кризата в следващата част от годината. Длъжно е да остави проект за политика, който да издържи до края на годината в условия на нахлуваща криза. А между другото до 15-и, още до средата на тази седмица ние ще видим първите свидетелства, които мнозина макроикономисти, скептици по отношение на нашите предупреждения отпреди една година, чакаха да видят, ще видят всъщност лицето на рецесията вече нахлула в България.

Водещ: Вашата прогноза каква е, стигна ли дъното си кризата или предстои тепърва?
Иван Костов: Не, кризата в момента се развива, вероятно дъното ще бъде във втората половина на годината.

Водещ: Говорите в световен мащаб или?
Иван Костов: Не, нашата криза ще бъде. Защото българската криза има свои много сериозни специфични особености, тя трудно се свързва със световната криза, не се дължи само на световната криза.

Водещ: Но има връзка, безспорно има връзка.
Иван Костов: Има връзка, но не се дължи на това кризата.

Водещ: А излизането от кризата на зависи ли все пак от излизането в световен мащаб от кризата?
Иван Костов: Влизането и излизането ни от кризата зависи от нашите усилия. Ако ние сме истински европейски политици, ако ние сме истински съвременни, модерни хора, ние не можем да разсъждаваме, както се разсъждавали бащите ни и изобщо поколението от времето на социализма. Че някой отнякъде е виновен за това, което ни се случва на нас.

Водещ: Не става въпрос за винаги…
Иван Костов: Че някой отнякъде ще ни подаде ръка, за да излезем. Няма такова нещо.

Водещ: Дали можем да управляваме процеса все пак…
Иван Костов: Ние можем да управляваме този процес, първо, като се държим…

Водещ: Като се запали гората, дали малките насекоми могат да намерят решение срещу пожара, или…?
Иван Костов: Не, ние не сме малко насекомо. Ние сме едно огромно домакинство, наречено България, което изправено в тази ситуация е длъжно като отговорни хора в едно домакинство просто да си направят сметката как ще посрещат идващите трудни дни. Това е. Много е прост.

Водещ: Да се върнем ли към политиката?
Иван Костов: Както искате.

Водещ: Г-н Костов, имат ли значение думите, оценките в политиката, които са изказвани през различни периоди, или те си остават там, на място, в контекста…
Иван Костов: Има думи и оценки, които се отнасят за периода, отнасят се само за момента, те са в този контекст и не бива да се откъсват от него. Те са валидни за случая, просто произнесени са в определен момент, имат предназначението да въздействат точно на този момент.

Водещ: Предполагам, да.
Иван Костов: Просто в него да променят нещо и да се опитат по някакъв начин да повлияят на събитията. Има обаче други, има други думи и оценки, които са валидни за дълги периоди, които са стратегически важни и т.н.

Водещ: Предполагам, че думите за Гаргамел, за “София се управлява лошо”, те са към първата категория.
Иван Костов: И аз мисля, че са, не, София не се управлява добре това е видимо.

Водещ: Така ли е, и в момента ли?
Иван Костов: Няма как да отричаме фактите. Но по повод спора, който тука се води, който вие водихте, наистина съм съгласен с обстоятелството, че имаше престъпно бездействие от страна на правителството, за да реши въпрос за изграждането на завод за боклука, за който има планове, има решения още от 2000-а година. Осем години това нещо се бави и правителствата и на Симеон Сакскобургготски, и поради наличието на непрятелски кмет да кажем или първо приятелски, пък после станал неприятелски и сега правителството на Сергей Станишев не предприемат нещо, което дължи, всяко правителство дължи на столицата, която го е подслонила. Ако не им харесва столицата, има в света такива случаи, я изнасят на друго място. Например в Бразилия столицата е Бразилия, а не е Рио де Жанейро и не е само тя. Т.е. правителството, подслонено от един град, му дължи внимание, дължи му грижи.

Водещ: Тази констатация важи още, София не се управлява добре, казвате, и в момента важи.
Иван Костов: Да.
Водещ: А към коя категория е друга една констатация. “Каузата напусна СДС, то е като момента, в който духът напуска тялото, истината е, че духът си отива от тялото, а не тялото изпуска духа. Когато каузата напусне една организация, не можем да тъжим за тази организация, ДСБ се превърна в новото тяло на този дух.” Това към онзи момент ли е? Ваш цитат е.

Иван Костов: Вижте, това, което съм казал, се вижда в каква степен е вярно и в момента за част от Съюза на демократичните сили, който излезе в лицето на бившия му председател и други политици и буквално продаде партията на Ахмед Доган.

Водещ: Добре, да оставим Пламен Юруков …
Иван Костов: Очевидно съм имал…

Водещ: Кога се върна духът в СДС?
Иван Костов: След избора на Мартин Димитров.

Водещ: Мартин Димитров носеше духа на СДС…
Иван Костов: И този демократичен избор, в който участваха 5000 редовни членове на Съюза на демократичните сили. Това беше връщането на политическия дух. А виждате какво е било преди това. Повече от очевидно е, че съм имал основания…

Водещ: Тази констатация ваша е била вярна към онзи момент.
Иван Костов: За онези времена, да, за онези времена и за онези ръководства.

Водещ: Не са предстоящите избори катализатор на връщането на духа в една организация.
Иван Костов: СДС само се пребори със ситуацията, по-точно е да кажем, че в момента се бори, но все по-успешно с предизвикателствата, пред които е изправено от много години.

Водещ: Добре, според вас тази опозиция, все пак с намерение след това да влезете в управлението, поне такива са заявените намерения, за участие…
Иван Костов: То това е големият страх на управляващите. Синята коалиция да не влезе, защото тя носи капацитет за управление, защото тя носи компетентност…

Водещ: В един популярен плакат надничате иззад рамото на Бойко Борисов. Ако подкрепиш Бойко, получаваш Костов. Така ли е наистина?
Иван Костов: Мисля, че от този плакат може би печели Бойко Борисов.

Водещ: Така ли? Защо?
Иван Костов: Ами защо. Защо според вас го казвам това?

Водещ: Не знам, кажете, обяснете.
Иван Костов: Ето заради тези думи, с които започнах и вие ме прекъснахте. Синята коалиция носи компетентността, носи потенциала за управление, носи огромен опит, положителен и опит от грешки, който е още по-ценен. Синята коалиция може да бъде гарант, че България ще се върне на линията на проевропейските реформи. Синята коалиция е гарант, че ние ще обявим война на мафията. Това е със сигурност. Заради това е и войната, заради това и печели Бойко Борисов от такъв плакат.

Водещ: А безусловно ли е единодействието ви с ГЕРБ?
Иван Костов: Не. Не е безусловно в смисъла, който дефинирах, в смисъла, в който Синята коалиция ще бъде коректив и гарант в едно бъдещо управление, който ще носи отговорност с основна задача да възстанови доверието на европейските институции към нашата страна, да възстанови достъпа на България до европейските фондове. Това е основната задача на следващото управление. Защото има само два начина България да излезе от кризата. Първият е отново да се възстанови пълният достъп до европейските пари и те да влязат с всичките възможности, с които могат да влязат в страната, за да ни помогнат да се справим с глобални макроикономически диспропорции в платежен баланс и прочее. Защото иначе наистина ще трябва да се ходи и да се търси споразумение с МВФ. И вторият начин е една стратегическа цел – въвеждането на евро в България. Т.е. влизане на България в Еврозоната, за да могат пък да се отворят възможностите за активна банкова политика и да може в България всички левове да се превърнат в евро и милиарди евро да влязат в българската икономика, за да макар че може икономиката ни наистина да се изправи на крака в условия на тежка рецесия. Това са двата хода.

Водещ: Но има и много неща, които (…) нали така? Новите енергийни проекти, АЕЦ “Белене”, реализацията им с посредничеството на Русия. Това не са ли фундаментални различия.
Иван Костов: Много лесно ще убедим всеки, който разсъждава с ума си, че да даваш 4,5 млрд. сега, както онази вечер с Николай говорехме. 4,5 млрд. имаш сега и трябва да решиш дали да ги запазиш за пенсии и заплати в края на годината или да ги хвърлиш в един много оспорван проект. И Николай, който е на двайсетина години, каза, разбира се, че няма да го правя в условия на криза.

Водещ: Той е в по-лесна позиция, защото все пак всичко е само игра, нали така?
Иван Костов: Не е само игра, това са бъдещите политически лидери.

Водещ: Когато изпадне в реална ситуация, може би тогава ще си проличи. Ще ги убедите, казвате, ако не ги убедите, оставате ли (…)
Иван Костов: Както убедих Николай, така ще убедим и всички останали.

Водещ: Ще убедите и Бойко Борисов…
Иван Костов: Защото повече от очевидни са тези неща, които ние говорим. Че е невъзможно, България няма такива възможности да натовари с огромен заем страната си и в същото време да търси подкрепа от ЕС и от МВФ, за да си изкърпи платежния баланс и да запази платежоспособност. Такова нещо е политически и икономически нонсенс.

Водещ: Трябва да приключваме. Г-н Костов, не е ли много удобна такава опозиция за управляващите? Опозиция, натоварена с противоречия, с миналото, с неща, които трябва да се обясняват, раздирана от всекидневни проблеми.
Иван Костов: Вече не сме.

Водещ: Не е ли по-лесно…
Иван Костов: Синята коалиция са единномислещи хора, хора, убедени в силата на своята компетентност, на своите идеи, на своя политически опит. Хора, които са решителни и които ще се изправят с достойнство срещу очакванията на своите избиратели. Няма такова разединение между нас.

Водещ: Това е ваша позиция, но социологическите данни са други. МБМД последно…3,9…
Иван Костов: Не, МБМД е абсолютно фалшива …

Водещ:…заради тези скандали, които раздират….
Иван Костов: Добре, ще кажа. Нашите изследвания са същите като на БСП. Осем процента от 100 получава коалицията в момента, което е някъде около 14 % от гласовете реалните.

Водещ: Ваши собствени изследвания?
Иван Костов: Това са нашите изследвания, да.

Водещ: Въпросът ми беше дали ако десният избирател не би повярвал повече на един нов проект с нови лица, старите лидери да …
Иван Костов: Това е новият проект.

Водещ: …направят крачка назад, знаете, че имаше..
Иван Костов: Новият проект е Синята коалиция.

Водещ: В който има стари лица…

Иван Костов: Винаги е така в десницата. Десницата не е поле, на което всеки идва и решава наново какво да сади. Това не е едногодишна култура. Това не е политическо движение на еднодневки, които си идват и си отиват. Десницата е стара градина, в която поколения полагат грижи, защото корените й идват от поколенията, идват от семейни ценности, от ценности, които са издържали през вековете. Така че няма нужда десницата някой друг да й казва как да си сменя лицето. Просто това е стара градина. Разбирате ли, дългогодишна, вековна.

Водещ: Добре, благодаря ви.
Иван Костов: Като семейството, като държавата, като тези основни ценности. Това е десницата.

Водещ: Извечни човешки ценности. Добре, благодаря ви за този разговор, г-н Костов, разговор за бъдещето, настоящето и миналото. На десницата и на България също. Благодаря ви за този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...