Иван Костов: Десницата е носител на социалните идеи

– Г-н Костов, “заповедта” на опозицията за уволнение на правителството събра 1 милион подписа. Как тълкувате този факт и каква ще бъде съдбата на подписката оттук нататък?
– “Заповедта за уволнение” е първото доказателство, че опозицията не е разединена, че може да атакува успешно управляващите. Тя трябва да бъде връчена на г-н Станишев. Не всички желаещи имаха възможност да подпишат, тъй като организацията ни не беше достатъчно добра. Имам много познати, които не можаха да го направят. Изводът ми е, че 1 милион подписа разбиха аргумента на управляващите, че са без алтернатива.
– Очевидно има недоволни от управлението, но защо опозицията никога не може да направи добра организация и да накара тези хора да гласуват за нея?
– Има мнозина скептични по отношение на управляващите, но и скептични към опозицията. Една конкретна причина е, че на избирателите не са известни решенията, които предлага опозицията. Ако някой попита какво ЕНП-партиите биха направили за здравеопазването, засега няма да намери отговор. Конкретните решения ги няма или са различни. При първите опити да се сондира алтернативна икономическа политика, се видя, че ГЕРБ декларират либерални идеи, каквито се експериментираха след 2001 г. ДСБ държим на социалната пазарна икономика. Ние сме срещу либералните политики, защото разбиха опитите за въвеждане на ред и правила. Това е съществено различие.
– Не е ли странно една консервативно дясна партия като вашата да пледира за социална държава и политика?
– Не е! Това е кредото на германските християндемократи и на ЕНП. Те създадоха социалната държава. Тази идея не е социалистическа. Тя е реализирана за първи път в Германия след Втората световна война от Аденауер и Ерхард. Отговорни работодатели, авторитетни профсъюзи, ефикасен тристранен диалог, единство на националните цели. В силно либерализираните страни няма нито едно от условията, няма и единство около
национална кауза. У нас няма кой дори да подеме каузите “за ред и законност”, “за преодоляване на бедността”. На нас, българите, ни е необходимо единство, за да вървим напред.
– След като толкова десни партии у нас са членки на ЕНП, защо не можете да намерите обща платформа, с която да се явите на избори?
– Засега не можем да намерим поради различията ни. Но ние нямаме намерение да търсим такава обща платформа преди изборите, защото ще се явим отделно на тях. Пред избирателите ще се явим с различаващи се управленски програми.
– В такъв случай формулирайте различията между ДСБ, СДС, ГЕРБ?
– Не смятам, че в момента, далеч преди изборите, приоритетната задача на ДСБ е да формулираме различията си с другите от десницата. Трябва да разкрием позициите си в дебата “управляващи-опозиция”. Този дебат е важен за обществото. Дебатът за различията в опозицията е важен само за управляващите, защото я показва като нестабилна
караща се. Ние искаме да дадем повече доказателства, че решенията, които ние предлагаме, са принципно различни от тези на днешните управляващи. През лятото големите проблеми като че ли бяха позабравени. Поне управляващите показаха, че са ги забравили.
– И кои са те?
– Спрените европейски пари. Това само по себе си е огромен проблем, но той дойде заедно с пълното съсипване на международния авторитет на България. Ние станахме “лошият” пример. Най-големите европейски медии с пределна откровеност посочиха пряката обвързаност на управляващите с организираната престъпност и корупцията на най-високите политически нива. Управляващите не предприеха исканата от тях атака срещу мафията във властта. Престъпните политици останаха недосегаеми за държавното обвинение. Най-големият проблем е, че никой не си направи изводи от доклада на ЕК. Днес волята на ДСБ да се противопоставяме нараства, защото сме все по-убедени, че ЕС няма да търпи страна членка да бъде управлявана от мафията. ЕС посочи това управление като тежко корумпирано и оттегли доверието си от него. Така пази от злоупотреби собствените си пари. Опозицията трябва да опази парите на българите. Защитният вал срещу мафията се изгражда по време на изборите. Само избирателят може да изпрати в опозиция тези, които са управлявали чрез мафията и в нейна полза.
– Все пак това управление приключи приоритетите на СДС за членство на България в ЕС. Има ли приемственост и във външната му политика?
– Само формално. Мисля, че много се спекулира с приемствеността. Ако в България имаше приемственост между отделните управления, страната щеше да е наред с Румъния по доходи, а не с два пъти по ниски. Само в последните дни доказателствата за отказ от европейската и атлантическата ни външна политика станаха много. Русия похвали България за това, че прие агресията й срещу Грузия, след като цяла Европа я осъди. Руският посланик в Брюксел Чижов предупреди европейските страни да не налагат санкции срещу Русия, за да не става нужда България да налага вето. Той третира България като съветски сателит. Сергей Дмитриевич пък допълнително унизи България, като над 3 часа чака среща с Путин. Липсата на реакция от управляващите руши последните остатъци от авторитета ни пред Европа.
– Това ли са основните ви позиции, които ще залегнат в предизборната програма на ДСБ?
– Не, не засегнахме много важни позиции на ДСБ. Сред най-важните ни приоритети е операция “Чисти ръце”. Новите управляващи трябва да гарантират, че ръцете им са чисти. Когато тристранната коалиция бъде свалена, вълнението няма да бъде колко корумпирана е била тя. Много по-важно ще бъде да има гаранции, че тези, които са дошли на нейното място, няма да се корумпират. Целта на “Чисти ръце”
точно такава да се изгради надежден механизъм за почтено управление на страната. Тогава ЕС ще се отвори отново към България.
– Значи операция “Чисти ръце”трябва да започне от вас, защото вие се готвите
да управлявате?
– Днес “Чисти ръце” трябва да започне от сегашните управляващи. А по отношение на себе си мога да напомня, че непрекъснато искам това, независимо че от 7 години не съм в управлението.
– И в десницата не се очертават много радостни перспективи.
– Тази гаранция трябва да бъде дадена от политиците, защото в България съдебната власт по конституция е безотговорна и безсилна. Ние знаем как да създадем механизъм за контрол над управляващите чрез политико-административните санкции.
– Но лидери на десницата също са под подозрение?
– Трябва да се проверят всички подозрения. Правителството и парламентът са в състояние да разберат кой не заслужава доверие да управлява страната. Говоря за тях, защото си давам сметка, че сегашната съдебна власт няма да може в близко време да накаже виновните. Но това, което ние можем да направим, е непрекъснато да показваме на гражданите, че ги управляват хора с чисти ръце.
– А как ще преодолеете цивилизационните различия между десните лидери и избирателите им?
– Различия има навсякъде. Това е така и в левите партии. Най-богатите политици са в БСП и разминаванията с избирателите им са огромни. Но, все пак, не това са критерии за ляво и дясно. Политическите различия се преценяват по делата във властта. Това е основният въпрос -може ли тази различна десница да се разбере за приоритетите на алтернативно управление. Времето ще покаже дали може. В обществото, не само българското, има стремеж политическите партии и каузи да се олицетворяват с лидерите. Това е примитивен подход. Каузата или политиката се носят и реализират от значителна маса от хора. Например, никога не бих олицетворил политиката на БСП с Първанов или със Станишев. Тя се показва много по-добре от политическото ръководство на социалистите, от министрите и депутатите. Дори ДПС не е само Ахмед Доган, макар повърхностно да изглежда така. Лицата имат значение за каузата, но несравнимо по-голямо значение имат хората. Едно е Борисов, друго е потенциалът на хилядите в ГЕРБ. И сега ви отговарям на въпроса за подозренията към десните лидери. Политическата кауза на хиляди хора не бива да се компрометира, когато срещу лидерите има обвинения. Те би трябвало да се защитават сами от обвиненията, а не това да прави политическата им сила. Партията не носи правна отговорност за чиито и да било персонални злоупотреби. Ако има такива
отговорността е лична. В това отношение днешните управляващи са в регрес, защото БСП, ДПС и НДСВ многократно защищаваха свои корумпирани политици от прокуратурата.
– Получихте публично извинение от Бойко Борисов, който жестоко ви е обиждал, но до този момент не сте му отговорили. Как да тълкуваме това?
– Как ме е обидил някой, мога да кажа само аз. Жестоко може да ме обиди само много близък човек. Борисов не ме е уязвил. Дистанцията помежду ни е много голяма, защото зависи от мен самия. Отдавал съм заблудите му на неразбиране, на непознаване на обстоятелствата, на незрялост, на възпитание. Не го изживявам емоционално. Никога не съм смесвал лични неща и интереси с политиката. Знаете ли, много е лесно да бъда хулен и клеветен, защото аз никого не съдя, не отвръщам с хули, а и рано или късно по християнски ще простя. Малко са политиците отляво и отдясно, които не са се възползвали от тази “безнаказаност “. Точно защото не допускам лично отношение, се чувствам убеден, когато отговарям с фактите и истината. И точно това ми дава основание да признавам правото на всеки да тръгне по верния път.
А това извинение отваря ли пътя към общото ви алтернативно управление?
– Обяснението е друго. Алтернативното управление не е по силите на ГЕРБ. Те нямат административен капацитет и управленска експертиза. Не показват готовност да платят политическата цена за непопулярни, но крайно необходими решения. Нямат опит, нито програми, за да управляват добре. Сами ще се провалят много бързо. Друг е въпросът, че никога няма да го признаят. Няма политическа сила, която да си признае, че се нуждае от допълнителна експертиза и опит, за да компенсира липси. Очевидно е, че в кадрово отношение ГЕРБ не са интелектуален елит, каквито искат да изглеждат. Интелектуалците и студентите бяха на улиците през 1997 г., а те
не. Освен това, в обществото има голямо подозрение, че ГЕРБ ще постъпи като НДСВ ще се разбере с тези, които нарушаваха правилата, и заедно ще крадат и корумпират. С операция “Чисти ръце” ДСБ може да бъде гарант, че задължително ще има санкция срещу тези, които си представят, че управлението е да махнеш един крадлив министър, за да започнеш да крадеш ти вместо него.
– Напоследък ДСБ легитимира ГЕРБ като дясна партия, но какво ще стане, ако не влезете в следващия парламент и не се превърнете в желания коректив на бъдещото дясно управление?
– Ние не легитимираме никого, освен себе си. Това, че заедно атакуваме правителството с подписка, не е легитимация. Избирателите са тези, които легитимират партиите. ГЕРБ беше легитимиран политически от българските избиратели на евроизборите и на местни избори. Няма нужда от друга легитимация. ЕНП също призна ГЕРБ с неговите формален и неформален лидер, заради доверието на избирателите. Колкото до другата част на въпроса
ДСБ ще бъде в Народното събрание. Но това не е нашата основна цел. Целта ни е европейско реформаторско управление с чисти ръце. С целия си опит, критичност и познания за процесите в страната, с доказаната си воля и решителност, ние сме гарант за постигането на тази цел. Това ще се случи, ако участваме в управлението на страната.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...