Иван Костов: Демокрацията е отговорност за 4 години /II част/

Водещ: В определен момент този плюс може ли да стане минус на президентските избори?

Ив. Костов: Може и да стане минус…

Водещ: Защо?

Ив. Костов: … защото когато се съберат всички на една страна, когато се прояви истината за управлението, досегашното и за бъдещото, много хора ще си дадат сметка, че са били жестоко измамени. Много хора и сега не вярват, сега като ни гледат, не вярват, че Симеон Сакскобургготски ще направи коалиция с БСП, при положение че има възможност за дясноцентристка алтернатива.

Водещ: Добре, тези хора обаче, които не вярват, си казват така: г-н Костов, вие пък защо не приехте да номинирате Симеон Сакскобургготски за втори премиерски мандат и да го контролирате с ваши министри, както правят неговите нови коалиционни партньори, ако станат такива?

Ив. Костов: Защото няма доверие в него самия. Защото той получи по-малко доверие, той получи 700 хиляди гласа, а ние след управлението получихме, ОДС, 830 хиляди. Ние разчетохме този знак като отказ от доверие, той разчита 700-те си хиляди гласа като доверие за министър-председател. Дълбоко погрешна мисъл е това за всеки политик. Тези избори показаха, че нито един от лидерите на политическите партии няма доверие да бъде министър-председател. Сергей Станишев също неправилно разчете резултата от изборите.

Водещ: Но може и да стане.

Ив. Костов: Той може да стане, но няма да бъде добър министър-председател. Няма да се справи със задачите, които има да бъдат решавани в България.

Водещ: Иван Костов обаче даде много интересни рамки на Симеон Сакскобургготски, някак си го вкара изкуствено в, така, не бих казал изкуствено, го вкарахте в кошарата на БСП. От една страна, вие му казахте, че не подкрепяте мандат на БСП, но, от друга, му казахте, че не подкрепяте и него. На практика той попадна в две гранични линии, които го отпратиха в определена посока.

Ив. Костов: Ама той се отказва от своя мандат, той се отказа. Очевидно той може да се откаже от мандат. Ето, той се отказва от мандата, отказва се от дясноцентристката алтернатива и подкрепя БСП. И както казвате вие…

Водещ: Това не е сигурно. Не, не е сигурно, че се е отказал от дясноцентристката алтернатива.

Ив. Костов: Почти сигурно е, днес ще го вземат решението… и прави реабилитация на миналото, което го изгони от България.

Водещ: Как гледате на думите, които каза Евгения Живкова в нашето студио, че успешно управление между… скрепено с участието на фамилиите, да речем, Живков, Станишев, Сакскобургготски може да се окаже всъщност реабилитация на управлението на Тодор Живков?

Ив. Костов: Като абсолютно лишено от смисъл. Защо? Защото управлението на г-н Тодор Живков, на другаря Тодор Живков, беше изцяло комунистическо-социалистическо-тоталитарно, ориентирано към Съветския съюз. България беше сателит на Съветския съюз, беше част от единия от двата полюса, които се противопоставяха в света.

Водещ: Логиката е, че има партия…

Ив. Костов: Хората нямаха… нямаше демокрация, нямаше свобода на словото, нямаше пазарна икономика. Парите играеха роля дотолкова, доколкото с тях се разпореждаше БКП. Това не може по никакъв начин да бъде сравнявано с управление, създало пазарна икономика, ориентирано към европейско членство, към членство в НАТО и т.н. Огромен компромис са направили от БСП, отказвайки се от всички свои ценности, а те са, да повторим пак, съветско-руската империя, комунизмът, тоталитаризмът, държавната собственост и т.н.

Водещ: Е, партията на социалистите вече има нови ценности и нови цели, това е факт.

Ив. Костов: Ще видим колко е привързана към тези нови ценности. В този смисъл, ако те искат да кажат, че ако издържат на това управление, ще са приели вече новите ценности и вече няма да са комунистическа партия, те казват точно това, че са се отказали напълно от управлението на Тодор Живков, а не че го реабилитират.

Водещ: Чисто технически въпрос…

Ив. Костов: Странна логика е това, което се случи…

Водещ: Може би логика, оправдана с факта, че в това управление могат да се съберат две фамилии, които, общо взето, са управлявали България 100 години от нейната 130-годишна история, следосвобожденска. Това е логиката.

Ив. Костов: Никакво значение няма това.

Водещ: Те ще бъдат в едно управление, ако то се случи. Чисто технически въпрос, продължават ли някакви преговори между вас и НДСВ или те са спрели?

Ив. Костов: Не, не е имало преговори. Имаше едни разговори…

Водещ: След разговорите в сряда.

Ив. Костов: … с които НДСВ, както казаха нашите представители, се опитаха да си покачат цената пред БСП.

Водещ: Ако все пак днес НДСВ или утре, или вдруги ден, няма значение кога, вземе решение да остане в опозиция на БСП, бихте ли ги приели, така да се каже, във вашата част на опозиционното пространство, да станете една обща дясноцентристка алтернатива на управлението, което се очертава, доминирано от БСП?

Ив. Костов: Нека да ви кажа сега отговора на темата, която поставихте в началото на предаването.

Водещ: И то е, да го припомним на зрителите, има ли дясна алтернатива на лявоцентристки кабинет.

Ив. Костов: Дясна алтернатива ще има и тя ще бъде опозицията, за първи път изчистено от изкуственото и фалшиво, измамно участие в дясно от центъра, на НДСВ. То ще разкрие напълно своята природа като част от едно управление, което то проведе с помощта на БСП. Включвайки се в управление с БСП, НДСВ напълно освобождава пространството в дясно от центъра…

Водещ: Но може и да не се включи.

Ив. Костов: … и там се появява възможност да има дясноцентристка алтернатива на управлението, на лявото и лявоцентристкото управление на БСП, НДСВ и ДПС.

Водещ: И коя е тази алтернатива, ако се случи това управление?

Ив. Костов: Преди всичко това са ДСБ, защото ние през цялото време не сме се колебали. Винаги сме били последователни, точни в преценките, винаги сме назовавали нещата така, както те действително се случват. Даже ги назовавахме предварително такива, каквито ще се случат. В това отношение ние бяхме последователни, ясни и принципни в позицията, която сме отстоявали. Така че ние очакваме и оттук нататък да развием вече тази политика, без препятствието, което изкуствено се създаваше от НДСВ.

Водещ: Следвайки вашата логика, вие решихте първата част от уравнението, Иван Костов да остане единствената опозиция на лявото управление.

Ив. Костов: Не, няма да бъдем единствената опозиция.

Водещ: Кои ще бъдат с вас?

Ив. Костов: Ами двете коалиции вероятно ще бъдат в тази опозиция и аморфното, недемократично тяло, което, надявам се, че ще се развива в правилна посока, в смисъл ще придобие демократични черти, “Атака”.

Водещ: Те също ще бъдат част от опозицията?

Ив. Костов: Надявам се. Не, те със сигурност, вероятно ще гласуват против правителството.

Водещ: От дясната позиция.

Ив. Костов: Те са ултралеви, ако питате мен. Моята преценка за тях е, че това е крайноляво националистическо формирование, аз така чета тяхната програма. Там има такива гигантски социални ангажименти…

Водещ: В икономическата част и във външната политика много…

Ив. Костов: Социалните ангажименти, тази клаустрофобия, това е характерно за крайнолевите формации в Европа. Така че това е крайноляво, но то ще се обяви вероятно срещу това правителство.

Водещ: И как това аморфно политическо тяло, за което вие говорите, “Атака”, плюс ОДС, плюс БНС, плюс вашата политическа партия могат да изградят единна опозиционна визия.

Ив. Костов: Когато говорим за дясна алтернатива, тя ще бъде от десните формации, надявам се. Ще преживеят привързаността си към Симеон Сакскобургготски определени лица, ще се откажат от илюзиите си. Ще разберат, че са бъркали в преценките си, че са бъркали в политиката, която са предлагали, че не е трябвало да казват всеки глас за ДСБ е глас за БСП. Трябваше да кажат, както казвахме ние, всеки глас за НДСВ е глас за БСП, защото ето това се получава накрая. И тези десни формации, те ще бъдат, ако запазят десния си облик, защото БНС например позволи много сериозна сянка да падне върху неговата дясна автентичност, тъй като се заиграха и бяха използвани в преговорите между БСП и НДСВ в качеството на разиграван вариант.

Водещ: Това е вашата оценка за тях. А каква е вашата цел като политик? Каква цел си поставяте вие в следващите 4 или 5 години, да речем?

Ив. Костов: Първо, трябва да има дясноцентристка алтернатива на това управление. Тя трябва да укрепне, тя трябва да стане различима, с ясни послания към хората. Хората трябва да разберат, да започнат да мислят отново политически, в смисъл да мислят, да сравняват алтернативите. Да виждат какво целят…

Водещ: Вижда ли се Иван Костов като водач на тази дясноцентристка алтернатива?

Ив. Костов: Кой ще бъде водачът на дясноцентристката алтернатива не зависи от това как се виждат отделните лица, а как ще се разпредели доверието на избирателите в дясно. Следват скорошни избори. Ние ще гледаме изборите, ще видим какво ще кажат самите избиратели. Те ще определят кой е правилният курс в дясно.

Водещ: Казахте, че президентските избори не са интересни за вас. Последен въпрос, надявам се на откровеност в нашето студио. Бихте ли кандидатствали отново за поста министър-председател на Република България?

Ив. Костов: Този въпрос в момента е най-малко актуалният от всичките, които може да ми бъдат зададени, тъй като предстоят години, в които България ще бъде управлявана от БСП. Дали в правителство с НДСВ, както аз прогнозирам, или в правителство с малцинството, но с ренегати, избягали от други парламентарни групи. Впрочем, ако искате, да отворя една скоба, НДСВ вече се е предало в определени свои части на БСП. На практика днешният им форум, сутрешният, няма какво да избира, защото част от НДСВ вече е сключила своете съгласие с БСП.

Водещ: Имате информация от вътре. Благодаря ви за този разговор.

Ив. Костов: И от тази гледна точка просто този въпрос наистина е безкрайно неактуален.

Водещ: Да, но това е един въпрос, който вие не сте се отказали да търсите неговия отговор в бъдещето. Останах с това впечатление от нашия разговор. Иван Костов, гост на “Тази сутрин” по Би Ти Ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...