Иван Костов: Демокрацията е отговорност за 4 години /I част/

Водещ Николай Бареков: Добро утро още веднъж на зрителите на Би Ти Ви и на предаването “Тази сутрин”. В прегледа на печата, който правихме преди известно време в нашия ефир, за днешните български вестници, разбира се, една новина излиза по първите им страници във връзка с правенето на българско правителство, и то е срещата в сряда вечерта по инициатива на президента Георги Първанов между лидерите на първите три партии, които преговарят за коалиционен кабинет – БСП, НДСВ и ДПС. Оказва се чисто времево, че докато НДСВ е започвало преговори с десните политически партии, малко по-късно или по същото време лидерът на НДСВ вече е преговарял със Сергей Станишев и с Ахмед Доган при президента Георги Първанов. Според информациите, които излизат днес в българските вестници, част от тях под заглавие “Първанов бабува на коалицията”, става ясно, че единият от лидерите, Симеон Сакскобургготски, е бил по-мълчалив на тази среща, докато Станишев и Доган са развивали своите тези за бъдещото тройно правителство. Така или иначе, според обещанията на Николай Свинаров, то трябва да бъде факт в петъчната сутрин. Затова в нашето студио, дали с НДСВ или без него, сме поканили лидера на Демократи за силна България /ДСБ/, с когото ще разговаряме за това ще има ли дясна алтернатива на бъдещ лявоцентристки кабинет. Иван Костов е гост на нашето предаване. Добро утро, г-н Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Ако трябва да започнем от тази новина, която, така да се каже, може би за вас не е била новина, но за нас определено беше, в българските вестници след решителната намеса н президента Първанов какъв очаквате да бъде изходът от т.нар. тройни преговори за българско правителство?

Ив. Костов: Да има правителство на БСП, НДСВ и ДПС.

Водещ: В този смисъл за вас това не е изненада, не е политическа новина.

Ив. Костов: Не, не е изненада. По много неща можеше да се съди, че се отива към такова правителство.

Водещ: Е защо, като в сряда с вас преговаряха НДСВ, имахте среща с тях, коментирахте възможността да направите някакъв кабинет, може би програмен? Ето, г-н Филип Димитров дори в прав текст каза в сряда, че десните и СДС трябва да подкрепят Симеон Сакскобургготски за втори мандат.

Ив. Костов: Това, което казаха нашите представители на тези разговори с НДСВ, разкри замисъла на НДСВ, а той беше да си повдигат цената по време на преговорите с БСП.

Водещ: И защо правите този извод, че те са искали да си вдигат цената на преговорите с вас?

Ив. Костов: Защото не прекратиха преговорите.

Водещ: Това беше ваше изискване между другото…

Ив. Костов: Ние се обърнахме с призив към тях да прекратят преговорите и разговорите с БСП за правителство начело с председателя на БСП г-н Сергей Станишев.

Водещ: Всъщност, ако трябва да следим политическата логика, шанс за кабинет без БСП, за кабинет, дясноцентристки, с подкрепата на ДПС няма, защото ДПС от самото начало, още преди изборите е плътно до социалистическата партия и не би имало политическа логика г-н Доган да изметне своята политическа стратегия. Би било илюзия да се смята, че ДПС би участвало в дори програмен кабинет на дясноцентристките сили.

Ив. Костов: Много по-важно е ДПС да се съгласи да бъдат ревизирани решенията на правителството за концесията за автомагистрала “Тракия”, за въоръжението, да се направи сериозна ревизия със сделките на държавния резерв, външния дълг, да се върнат незаконно придобитите от Симеон Сакскобургготски имоти и освен това да си осъществят съдебната реформа и другите неща, които те на думи твърдят, че са готови да подкрепят.

Водещ: Това би била вашата оферта към ДПС – евентуално то да подкрепи програмен кабинет.

Ив. Костов: Разбира се, и да не участват с министри, тъй като ние предлагаме експертно правителство, което означава, че по състав вътре трябва да има само експерти, а не политически лица.

Водещ: Добре, да погледнем тогава към това правителство по следния начин, приемаме програмен кабинет.

Ив. Костов: Знаете ли, това правителство е малко вече имагинерно, въображаемо.

Водещ: Примерно, чисто хипотетично да погледнем, кой ще взима решенията в един такъв програмен кабинет? Все пак в него ще има някакви експерти, на какъв принцип ще бъдат излъчени те и кой ще взима чисто политическите решения? Защото вие много добре знаете като министър-председател на тази страна, бил дълго време, че държавата се управлява с политически решения, а не с експертни.

Ив. Костов: Изцяло на базата на решенията на кабинета, който министър-председателят ще подбере. Те ще си взимат решения, а ще бъдат подкрепяни от Народното събрание, от политическите сили, които стоят зад този кабинет. Кабинетът, дали е експертен или е програмен, или е политически, той винаги взима решения. Той е изпълнителна власт. В това отношение всичко ще бъде съобразно конституцията, ако се стигне до него. Най-важното е да кажем, че има алтернатива. Че НДСВ се отказва от тази дясноцентристка алтернатива в името на подкрепа на правителство с министър-председател г-н Сергей Станишев.

Водещ: Кой все пак би контролирал този програмен кабинет?

Ив. Костов: Народното събрание, много е лесно.

Водещ: Да не се превърне в някакъв политически Франкенщайн?

Ив. Костов: Народното събрание контролира по принцип правителството. То може да наблюдава всичките му действия. Има огледални комисии в Народното събрание за всяко министерство. Има парламентарен контрол, има и програма, която това правителство трябва да изпълни.

Водещ: Коя е тази програма, каква е програмата, която ще се изпълнява?

Ив. Костов: Тя може да бъде договорена много лесно.

Водещ: Между участниците в програмния кабинет.

Ив. Костов: Да. В нея трудните неща са преди всичко ревизията на дейността на правителството на Сакскобургготски и незаконно придобитите от него имоти. Но както чух преди малко, и БСП не се е отказало от идеята да направи тази ревизия. Не знам дали това ще остане само лично мнение на…

Водещ: Г-жа Живкова.

Ив. Костов: … г-жа Живкова или ще бъде мнение на БСП. Във всеки случай аз мога да прогнозирам, че БСП няма да направи тази проверка и тази ревизия на дейността на предишното правителство. Водещ: Въобще какъв е, каква е възможността да има дясноцентристко мнозинство, което да излъчи програмен кабинет?

Ив. Костов: Възможността има… се появява, ако БСП не реализира мандатамандат. А това пък ще означава, че много избиратели и много политици и политически лидери ще се окажат в положението на измамени хора, които са повервали, че НДСВ няма да подкрепи правителство с мандат на БСП и няма да участва в правителство на БСП. Повервали са му и с тяхната съществена помощ е станала тази измама, чрез която Симеон Сакскобургготски привлече към себе си гласове на хора, които никога няма да гласуват за БСП, и ги занесе да подкрепят коалиция заедно с БСП. Това е една измама, която ако беше казана в Пловдив, г-н Бареков, ако беше казано на пловдивчани – гласувайте за Милен Велчев, защото той ще се пазари от по-силни позиции с БСП и ще си гарантира, примерно, някаква много сериозна позиция в бъдещата изпълнителна власт, мислите ли, че много хора щяха да гласуват за него, ако само това беше ролята на техния глас, да засилят позициите на НДСВ в пазарлъка с БСП. Нямаше да гласуват със сигурност, ако знаеха, че това е истинската причина да се обръщат към тях за доверие.

Водещ: Добре, вие как… Като стана въпрос за Милен Велчев, как си представяте, че някой би влязъл в едно правителство и би приел сам да му ревизират политическите решения, които е взимал като управленец, сделки, апортни вноски и т.н.

Ив. Костов: Няма по-естествено от това, това е част от демокрацията. Демокрацията е отговорност за 4 години. След това идва друга политическа структура, която търси и проверява дейността на тези, които са управлявали преди това, това е съвсем естествено. При демокрацията не означава безотговорно управление. Вижте какво се случва обаче. Случва се следното: само се пренарежда конструкция, която ние винаги сме твърдели, че управлява България. А тя беше НДСВ, ДПС, БСП. Сега просто става БСП, НДСВ, ДПС. Водещ: В този смисъл вие сте политическите победители от такава коалиция. Това е изводът на анализаторите. Ив. Костов: Ние сме били напълно прави, когато от 4 години говорим, че управляват едни и същи хора, че тези хора не са си алтернатива един на друг. Как може да са си алтернатива, след като влизат в едно и също правителство. Как може да се твърди изобщо от страна на БСП, че са били алтернатива на НДСВ, след като ги приемат в правителството и се отказват да проверят дейността им като правителство. Каква алтернатива са били? Очевидно са мамели.

Водещ: Като управленец вие бяхте финансов министър, премиер. Как тълкувате, какъв знак е, че БСП отстъпва, и то тъкмо на Милен Велчев, и тъкмо на НДСВ поста финансов министър?

Ив. Костов: Много неща отстъпва БСП.

Водещ: Какво означава и то за работата на едно правителство?

Ив. Костов: Ако анализираме програмата, която се появи във вестниците, ще видите много малко участие на БСП в ключовите неща – в данъчната, финансовата, паричната политика, в отношенията с МВФ. Във всички области присъствието на НДСВ е доминиращо. На практика БСП се е отказала от значителни части от своята програма…

Водещ: За един премиерски пост и за един мандат.

Ив. Костов: … от съвсем конкретни обещания.

Водещ: И как би могло да работи едно такова правителство с програма, близка до тази на НДСВ, с премиер от БСП, пък с финансов министър от НДСВ? Вие сте бил финансов министър, знаете какво зависи от него. В такъв смисъл доколко БСП ще може да изпълни поне част от своите предизборни обещания с финансов министър от друга, от своята алтернативна партия НДСВ?

Ив. Костов: Алтернативна в кавички.

Водещ: Вие го казахте, аз само цитирам.

Ив. Костов: Алтернативна е в кавички.

Водещ: Аз цитирам казани неща.

Ив. Костов: Аз поставям алтернативна в кавички. Точно толкова ще изпълни БСП обещанията си, колкото г-н Първанов изпълни обещанието си да бъде социален президент, т.е. николко.

Водещ: Като заговорихте за г-н Първанов, тази коалиция – НДСВ, БСП и ДПС, която и според вестниците излиза така, че се прави с негово участие, под негова егида, има ли опасност в определен момент да се обърне срещу самия него, срещу бащата, срещу архитекта на подобна коалиция?

Ив. Костов: Неговата цел е да направи такава коалиция, която да го посочи като президент, като кандидат за президент и да го преизбере. Цялата политика на г-н Първанов е съсредоточена в това. И всички тези, които възразяват срещу арогантното участие на ДПС в управлението на страната, трябва да знаят, че то става благодарение на натиска на президента. Винаги присъствието на ДПС е било толерирано от най-високо място в българския политически живот. В случая г-н Първанов слага ДПС като пето колело в каруцата на коалицията БСП – НДСВ, тъй като от управленска гледна точка от техните гласове няма никаква нужда. Има гигантско мнозинство от 169 народни представители, което може да промени конституцията само, не се нуждае от никого. Това е огромна сила. Защо слагат там ДПС?

Водещ: Те са с ДПС тези гласове, 169 гласа с ДПС.

Ив. Костов: Да, но слагат ДПС там преди всичко, за да бъде преизбран, за да бъде купен вотът, етническият вот за президентските избори, и той се купува с част от изпълнителната власт. Просто на ДПС им се дава част от изпълнителната власт, и то преди всичко такава, която е свързана с разходване на пари, както казва Ахмед Доган, захранване на обръча от фирми около ДПС, и това е цената утре да се получи вот за господин Първанов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...