Иван Костов: Да се провери не призовава ли Сидеров към етнически екстремизъм

Проявите на насилие и ксенофобия по време на служба в софийката джамия са голямо предизвикателство към местната власт и към министерството на вътрешните работи. Двете институции дължат отговор на въпроса защо се стигна до този сблъсък. Кметът на София трябва да отговори защо е разрешен митинг на националисти и екстремисти до хора, които провеждат своята петъчна молитва и кой носи пряка отговорност за това.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветонов дължи отговор на въпроса защо полицията, след като е знаела, че там е разрешен митинг, който носи риск за възникване на насилие, не е противодействала.

Прокуратурата и следствието трябва веднага да установят, кой е провокирал сблъсъка и кои са конкретните виновни лица за проявеното насилие.

Главният прокурор и всички политици нека прочетем внимателно дали в изявлението на Волен Сидеров пред Народното събрание не се крият преки призиви за етнически екстремизъм и ксенофобия. Ако това е така, трябва да се действа незабавно и решително срещу автора на тези призиви.