Иван Костов: Да се казва, че в България няма мафия е погрешно

Водещ: Повече, днес 4 май, няма да се фокусираме върху политическата сцена, нашенската. И все пак няколко минути. Интервю на Даниела Стойнова с Иван Костов, който е бил във Варна. Те и политиците са сега из България, чужбина и т. н.
Репортер: Г-н Костов, вече станаха известни и останалите промени на зам.-министри и на зам.-областни управители. Казаха, че с това приключва ремонта на кабинета. Според вас, ще направи ли той действен този екип?
Иван Костов: Тези промени, те не са ремонт на кабинета, защото ремонта на кабинета се гласува от Народното събрание. Тези промени в състава на политическите кабинети на министрите се променят или съответните разпределения на местното присъствие се разпределя по определен начин, това по никакъв начин не е част от политическите промени и никой няма да разбере какво всъщност се променя, с изключение на едно послание, което управляващите се опитват да прокарат, а именно че намаляват администрацията. Но намаляването на 40 души, или на 60 на фона на 120 000 назначени в администрацията е несръчна имитация на, така, пестеливост, на стегнатост, на добро управление на парите на данъкоплатеца, защото за тези години управление на либерално-социалната коалиция и увеличението от 120 000 в администрацията е факт.
Репортер: Добре де, те казаха, че дори Барозу се е обадил и е казал, че одобряват промените, че в МВР например е много силен знак смяната на Румен Петков с Михаил Миков. Според вас, ще се усети ли това в нашето битие, тези промени?
Иван Костов: Не, определено не. Аз следя внимателно изказванията на министъра и на неговия вероятен главен секретар, не искам да му казвам още името, нека да стане. Тези висши сегашни или бъдещи ръководители на министерството заявяват една констатация, която е в разрез на всичко, което говорят в света и в Европа за България, а именно, че в България няма мафия.
Репортер: Те казаха, че имало само организирана престъпност.
Иван Костов: Да, казаха, че има организирана престъпност, няма мафия, което е крайно погрешно твърдение. Бъдещият главен секретар на министерството дори се закани на битовата престъпност, което е абсолютно неуместно в държава, в която на висши позиции стоят хора, които се занимават с престъпления. Това няма да даде стабилни резултати и аз предполагам, че следващите стъпки на Европейския съюз, независимо какво е казал господин Барозу и как е интерпретиран. Изобщо аз съм против това да коментираме какво е казал някой в Европа. Най-добре е да говорим сами, да преценяваме нещата такива, каквито са. Да не се признава, че в България има мафия при положение, че всички казват, че има, означава да не се знае кой е врага на Министерството на вътрешните работи, кой е противника, срещу кой се противодейства – това е ключов въпрос за сигурността на държавата…
Репортер: Подценяване.
Иван Костов: Това е ключов въпрос за сигурността на държавата, не е само подценяване, това е, напротив – това е засилваща се зависимост от мафията.
Репортер: Много безнадеждно звучи всичко това. Вие казвате обаче за битовата престъпност, но тя много мори така наречения обикновен гражданин. Нали, това да ти ограбят, сега по празниците се засилиха надомните кражби, не е малко.
Иван Костов: Така е, така е, но трябва винаги да се знае, че битовата престъпност се захранва и се толерира, и се защитава, и се управлява от високата, организираната престъпност – навсякъде е така – гастрольори, крадци, или, нали, такива, въоръжени грабежи, насилие срещу личността, това, когато е извършено от професионални престъпници, винаги е свързано с организирана престъпност. Сега, изключваме случаите, в които семейство не може да уреди отношенията помежду си, използва насилие и така нататък, това са битови скандали, другото е съвсем сигурно. А тази организирана престъпност, когато е свързана с властта, тя е много могъща и затова не можеш да се бориш срещу битовата, защото тя просто е едно проявление на едно друго явление, срещу което трябва да се насочи цялата мощ на държавата.
Репортер: Може би опасението е, че ако се стигне до тази организирана престъпност и ако се признае, че има мафия, ще се разклатят самите устои на държавата, защото тя се е сраснала с държавата.
Иван Костов: Разбира се, разбира се, както в последната информация, която излезе около празниците, че разследване срещу касата на ДПС от дървената мафия, от т. нар. дървена мафия, която е незаконна сеч, извършвана срещу заплащане, срещу рекет на практика, извършван от представителите на ДПС в Министерството на земеделието и горите, когато бяха заедно, дори и сега продължаващо, тая каса е била разследвана и разследването е било спряно вероятно от предишния министър, нали. Ако сегашният министър не отвори тази страница, а изобщо се направи, че я няма написана в Министерството на вътрешните работи, той просто ще прикрива своите коалиционни партньори, няма да им търси сметка.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за...
Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за да обслужи плановете на Путин да...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди да бъдат приети двата закона, свързани с...
Бонка Василева: Приоритетите пред ДСБ-София са местните избори...
Бонка Василева: Приоритетите пред Демократи за силна България-София през 2023 г. са местните избори...
Йордан Иванов: Предлагаме създаване на временна комисия, която...
Йордан Иванов: Демократична България заедно с Продължаваме Промяната предлагаме създаване на временна комисия, която...
Атанас Атанасов: В случая с NEXO става въпрос...
Атанас Атанасов: Основен виновник за това българската парламентарна система да буксува повече от две...