Иван Костов: Да проверят и мен и да кажат какво са открили

Г-н Костов, защо ДСБ поиска имотна проверка на Ахмед Доган?

– ДСБ поиска парламентарна комисия да разследва институциите, които е трябвало да проверят появилата се информация, че председателят на ДПС чрез подставени лица ползва 5 имота като свои. Не искаме да се проверява имотното състояние на Ахмед Доган, защото знаем, че на книга той няма нищо. Ние искаме парламентът да разследва защо упълномощените Дирекция за финансово разузнаване, общините, Националната агенция за приходите, Сметната палата, Агенцията по вписванията не са проследили законността на придобиването на тези имоти. Не е тайна, че такива проверки по списъци, изготвени от управляващите, са извършени на над 1700 души. Те не показаха нищо. Да видим проверявали ли са себе си, докато са били на власт.
В случая има нещо фрапиращо
т.нар. сараи на Доган в Бояна са три пъти по-големи от резиденцията на президента на Република България. Включили сме искането си за разследване и имотите край Бургас – Росенец и Отманли, които имат собствен пристан, съоръжения, тежка охрана. Как се издържа и охранява толкова голям имот и откъде са потоците пари, които позволяват съществуването му? Като знам какво плащам за моята къща в Драгалевци, ми е ясно колко много струват сараите на ул. “Беловодски път” край София, на имотите до Бургас. Това би било голям проблем за всяка нормална контролна служба на Запад, не би могло да мине без сериозни проверки. Тук очевидно е минало.

Допускате ли, че проверките ще минат формално, след като ще се правят от структури, управлявани от тройната коалиция, в която влиза и ДПС?

– Не могат да минат формално. Става въпрос за инвестиране в имоти на милиони евро. Те трябва да имат произход, за тях трябва да са подадени декларации и платени данъци. Трябва да са били под контрола на системата на събирането и връщането на ДДС. Да видим дали е точно така. Аз се опасявам, че не е така.

Не е ли тенденциозно да се проверява само ДПС?

– Ние ще попитаме и за други хора, няма да остане само със сараите на Доган. И аз се надявам да се създаде истинска парламентарна практика, с каквато се е започвало в много други страни. Например операциите срещу мафията са тръгвали по същия път. Така е осъден Ал Капоне. Така е ударена за първи път италианската мафия -през доказателството на имотите.

Какво очаквате да се случи?

– Ако се види, че нещо е придобито, без да има документи, без да са платени данъци, трябва да има процес срещу собственика и на базата на него – конфискация от комисията “Кушлев”. Така е затворен кръгът на първия удар срещу мафията, нанесен в САЩ, в Италия и в други страни. Ето това очакваме да се случи и у нас. Достатъчно е да нямаш една фактура за изкопните работи и вече си нередовен. Ако за част от имуществото нямаш документ, че си го купил, това означава, че си прал пари. Не може да се докаже законовият произход на такава огромна сума, инвестирана в много кратък период от време. Затова е важно да се провери абсолютно всичко. По този начин се надяваме да се създаде процедура, да посочим пътя, да кажем кой какво е трябвало да направи. Нека никой да не си мисли, че ще дойде в Народното събрание и ще се опитва да лъже и да замазва с едри приказки. Ако служителите на контролните институции не са изпълнили изискванията на закона, трябва да бъдат махнати веднага. Така ще тръгне операция срещу българските управници, която ще може да се задейства винаги когато се появи информация за някои от тях, независимо кои са те. За да се види чист ли е или не. А не да се разпространяват клюки, лъжи и клевети, с каквито си служат комунистите срещу управлението 1997-2001 г.


Поискана бе проверка и срещу Вас.

– Добре, аз съм “за”, нека кажат конкретно какво са установили. Отдавна говоря за това – да се проверят всички сигнали. Но да не излезе скрит някой депесар, царист, бесепар или някое ченге. Има хора, които са откраднали пари, изпрали са ги, придобили са имоти и са се скрили зад чужди гърбове. Представят ги като хора “на Костов” или на други. Аз знам такива случаи, коментирал съм ги из страната, нека да бъдат проверени. Затова ние настояваме всички да бъдат проверени.

Смятате ли, че вицепремиерът Меглена Плугчиева може да спаси България от негативната оценка на ЕС?

– Остава една седмица. Г-жа Плугчиева може да се опита да повлияе на образа на България, да реализира кризисен пиар, надявайки се да промени впечатленията на Брюксел. Не мога да кажа колко успешен ще е този опит. Очевидно, че по същество нищо не може да бъде направено. Освен това тази седмица има нов проблем -прикритата операция “Сова”. Ако се разнищи добре, а тя не може да не се разнищи, ще се окаже, че пак става дума за крупен скандал – мафиотизация по върховете на държавата.

Протести на превозвачи заливат страната. Съгласен ли сте с твърденията на кабинета, че външни фактори са причината за покачването на цените в България?

– Не е външен фактор това, което се случи миналата есен, а една огромна измама. Българският избирател и Народното събрание бяха излъгани от изпълнителната власт – предложен беше бюджет, който съдържа няколко лъжи. Едната е, че инфлацията вместо 6%, както бе заложена, момента е 14,6%. Втората е, че бюджетният излишък ще е 2,2 млрд. лв. в края на годината. Още през април той е 2 млрд. Това означава, че от българския данъкоплатец са прибрани огромни пари под формата на инфлационен данък. Всичко това формира голям излишък, генерира инфлация. През есента на миналата година ние предупредихме: не може в макрорамката да се залагат 68 долара за барел петрол. Този параметър е абсолютно фалшив . Предупредихме, че цената на петрола ще е над 90 долара за барел. Сега е 135 долара и върви нагоре. От трибуната на парламента обяснихме: “Върху цената се залага акциз, а върху него ДДС, което ще насложи едно върху друго няколко негативни влияния.” Това ще качи цените до неудържими размери. Ще има съпротива. Затова да се твърди, че това са външни фактори, е просто манипулация. От доста време Европейската централна банка съветва всички правителства да бодят антиинфлационна, а не проинфлационна политика. Чрез бюджета кабинетът заложи проинфлационна политика.

Ще успее ли кабинетът да овладее положението?

– Всички се надяват, че високите ценови скокове през юли и август миналата година няма да бъдат повторени, защото реколтата през 2008-а ще е добра. Това означава, че се надяват да има сериозна дефлация на изкупните цени на селскостопанската продукция. Не мисля, че това ще стане в размера, в който се очаква. Земеделците започват да калкулират днешната цена на горивата върху продукцията, която са произвели, при много по-ниски цени на горивата. Те трябва да получат пари, за да могат да засеят следващата година. И ако техните очаквания са големи, цената на продукцията им ще съдържа това очакване. Тоест инфлационни очаквания, генерирани от базисни цени, като тези на горивата, природния газ, тока, ги карат да натискат върху ценовите нива. Прави го всеки добър стопанин. Затова не вярвам, че инфлацията ще бъде в размера, в който се очаква от правителството.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...