Иван Костов: Да ми искат имунитета? Нищо не е изключено

– Г-н Костов, може ли дa се промени нещо в страната след вчерашното решение на Конституционния съд за мандатите на върховните магистрати?
– Да. Съдът обяви за противоконституционни опитите на управляващите да удължат мандата на Никола Филчев като главен прокурор. Те направиха този опит, като приеха нарочна поправка в Закона за съдебната власт.
По силата на тази поправка Филчев можеше да остане главен прокурор за
неопределено време, тъй като разполага с достатъчно гласове във Висшия съдебен съвет, за да саботира избора на свой наследник. По този начин управляващите са се опитвали да засилят персоналните правомощия на Никола Филчев и да го употребят като щит срещу евентуални съдебни преследвания против тях.
– Какво обаче ще стане с шефа на Върховния касационен съд г-н Иван Григоров, чийто мандат се оспорва?
– Атаките срещу него не са спирали… Но вижте кой в Конституционния съд е гласувал за варианта Филчев да остане на поста си, ако успее да блокира избора на своя приемник. Това са съдиите, назначени от НДСВ, и съдиите на президента.
Управляващите трябва да поемат политическата си отговорност защо в България няма добре функционираща съдебна система. Защото основната причина да не функционира добре до-съдебното производство е неговият господар – главният прокурор.
След това решение той не може да спре свалянето си от поста, след като догодина
през февруари му изтича мандатът. През декември ще трябва да започне процедурата по избора на неговия заместник. Главният прокурор вероятно ще я саботира в началото, какъвто беше неговият замисъл, но няма да успее да я спре. Защото Конституционният съд каза колко трае мандатът му, а той не може да се продължава.
– Имате ли някакви данни за шансовете на ДСБ в предстоящите избори?
– Ние ще бъдем приятната изненада. Аз вече казвам навсякъде, че сигурно ще бъдем най-голямата дясна партия в следващия парламент и определено вървим още нагоре. Всичко ще зависи дали ще успеем да поддържаме досегашното темпо.
– С това ли си обяснявате атаките на Едвин Сугарев?
– Няма да коментирам г-н Сугарев. Нямам честта да съм прочел неговите неща и нямам намерение да ги коментирам.
– Вие не искате да четете написаното от Едвин, но нали го четат вашите избиратели и то изглежда доста логично. По никакъв начин ли няма да отговорите на атаките? И не се ли притеснявате, че това може да повлияе на симпатизантите ви?
– Не, не се притеснявам. Неговите писания винаги са наподобявали някаква логика. Винаги. Но винаги са били далече от истината. Всичките “факти” са били проверявани, изяснявани, опровергавани. Всичко е толкова абсурдно, че…
– Един политолог каза, че след скандалите в СДС за листите наскоро за вас ще стане още по-лошо. Защото всички атаки щели да са срещу ДСБ, тъй като СДС вече били безопасни. Вашият коментар?
– Ами да заповядат с атаките.
– А възможно ли е да поискат имунитета ви, да ви спрат по този начин?
– Възможно е. Всичко е възможно в България. Особено след коментара ми, който разкрива опитите на главния прокурор да заграби и увековечи персоналната си власт. При това положение със сигурност ще нарасне и желанието му да направи нещо.
– Казахте пред студентите, с които се срещнахте вчера, че никакви идеални планове не помагат, ако политикът не е до сърцата на хората. Това самокритика ли беше?
– Казах “до сърцата”, защото ме беше срам да кажа “в сърцата”. Но да, беше самокритично и аз го казах съвсем ясно. То би било удивително за човек, който идва от преподавателската скамейка или от научните изследвания, да не вярва безкомпромисно в силата на разума. Това би било абсурдно. Разликата между учените и останалите хора е, че те безусловно вярват в силата на разума, в рационалното. А в политиката не е така и аз съм го отчел вече.
– Вярно ли е, че д-р Васил Паница ще бъде втори след вас в градската листа? А в областта?
– В Пловдивска област ще води г-н Васил Паница, следван от Кин Стоянов. А за подреждането в Пловдив ще трябва да се произнесе градското събрание на партията на 14 май.
– Как преценявате конкуренцията на останалите партии?
– Ако БСП не свали г-н Захари Георгиев от първото място, останалите партии са изпратили много силни представители начело. Пловдив заслужава да привлича вниманието на политиците.
– За г-н Георгиев казахте, ако не го свалят от първото място? Това сериозна информация ли е?
– Има много сериозни критики. Това беше много рискован ход от тяхна страна. Техни депутати, техни политици признават, че са поели много рискован ход и може да го премислят.
Използвани са въпроси и на други медии.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...