Иван Костов: Групата на ДСБ е най-активна в Народното събрание през 2007

Фокус: Г-н Костов, каква беше 2007 година за вашата парламентарна дейност?
Иван Костов: През тази година наблюдателите отчетоха, че групата на ДСБ е най-активна в НС. Имената на Иван Иванов, Евдокия Манева, Антонела Понева, Евгений Чачев и Нено Димов са в най-челните позиции на този списък. Високата компетентност на депутатите от ДСБ се признава и от останалите парламентарни групи.
Фокус: С какво трябва да се запомни годината от гледна точка на постиженията на България?
Иван Костов: Това е първата година, в която България е пълноправен член на ЕС. Но за съжаление, българските граждани не можаха да усетят облаги от това членство, защото управляващите са неспособни да усвоят парите, които от ЕС ни дават, за да подобрят качеството на живот в България. Напротив правителството допълнително влоши живота на гражданите с рекордната от 1997 г. насам инфлация от 12.6 процента. Този огромен скок на цените върна потреблението на средното българско семейство на нивото от 2002 г. Правителството вместо да неутрализира неблагоприятните ефекти ги засили допълнително – с вдигането на акцизите на горивата и енергията, с високото ДДС върху лекарства и върху учебници и т.н.
ще се запомни с най-дългата и най-масова стачка в историята на България унищожаването и погазването на българското образование.
Фокус: Кое беше най-важното в законодателната дейност през годината?
Иван Костов: Бюджет 2008. Той решава живота на българите за цялата следваща година. Затова са толкова остри и настойчиви нашите критики срещу него. Това е един слаб бюджет, създаден на лъжлива основа и неверни прогнози за цените на петрола и нивото на очакваната инфлация. Този бюджет ще остави българите и през следващата година най-бедни в ЕС. Не предвижда реформи в най-важните обществени сфери – здравеопазване и образование. За пръв път правителството въвежда такава драматична разлика между данъчните ангажименти на добре платените граждани и тези, които получават под средната работна заплата, като ударя по по-бедните слоеве, чрез премахването на необлагаемия минимум и въвеждането на единна ставка за облагане на дохода на физическите лица.
Фокус: Членството в ЕС е едно от най-значимите събития за 2007 година, с какво промени то България?
Иван Костов: България влезе в ЕС за да получи помощ за да се модернизира и да повиши качеството на живот на гражданите си. Правителството обаче отказва да направи това усилие. Така както е предложен Бюджет 2008 става ясно,че управляващите не предвиждат усвояване на еврофондовете. Цялата сума, която съюзът отпуска за България през следващата година, правителство на Станишев изпраща в излишъка.
Фокус: Кой е най-големият успех за Вашата парламентарна група?
Иван Костов: За партия, която е в опозиция и има само 16 депутати в парламента ДСБ може да се похвали със сериозни постижения, които са важни за гражданите и за цялото общество. Ние принудихме Станишев да отпусне по 100, вместо 50 лв. за пенсионер по Коледа. Натискът ни за увеличаване на пенсиите започна още през февруари с искане за 30% увеличение. Преди месец настояхме за по една средна тринадесета пенсия за всеки пенсионер. Ако не бяха нашите усилия, премиерът нямаше да промени решението си за 50 лв. за Коледа. Против волята на управляващите успяхме да активизираме общественото мнение за опасностите от проекта “Бургас – Александруполис”. Протестирахме в парламента, информирахме бургазлии със специално изнесено заседание на ръководството на ДСБ в Бургас, още в началото на април. Днес вече се готви референдум то този въпрос.
На сериозния политически натиск от страна ДСБ се дължи и премахването на промените, които позволяваха на туроператорите да превозват деца и през нощта. Принудихме президента да върне закона, а управляващите да го преосмислят.
Преди дни принудихме управляващото мнозинство да отхвърли правителственото предложение за намаляване на данъка върху хазарта.
Фокус: Какво отчитате като неуспех?
Иван Костов: За съжаление усилията ни в много важни сфери остават безуспешни. Не успяхме да накараме управляващите и президента Гоце – Първанов да потърсят отговорност на служителите на репресивния апарат на комунистическата партия. В момента сме свидетели на изграждането на една агенция, която е почти пълен опит за реставрация на ДС.
Не успяха опитите ни да накараме тройната коалиция да скъса с олигархията и да не влива парите на данъкоплатците в обръчите от фирми. В този парламент и в това правителство интересите на олигарсите винаги надделяват над интересите на гражданите. Плод на тази обвързаност е и законът за местните избори. Преди приемането му аз предупредих, че той насърчава мафиотизацията на политическата система. Това, което се случи с масовото купуване на гласове, не беше неочаквано за управляващите, а напротив – насърчавано от тях.
Не бяха чути и опитите ни за защита на българската природа. И в дебата за Натура 2000 управляващите отново застанаха на страната на полулегални и сенчести интереси в ущърб на българската природа. В обсъждането на данъчната политика не успяхме да успяхме да защитим хората с по-ниски доходи, младите семейства, пенсионерите. Не успяхме да накараме мнозинството на тройната коалиция да разпредели по-справедливо данъчната тежест в обществото. Отказаха да намалят ДДС върху лекарствата и учебниците.
Фокус: Какво очаквате от следващата 2008 година?
Иван Костов: Ще кажа какво е полезно за България – да насочи политиката си към ползи за хората. Това означава нова, различна икономическата и финансовата политика. Най-важното нещо е да се пречупи нарастващият скептицизъм на българина към ЕС. Българските граждани трябва да усетят, че членството повишава качеството и стандарта на техния живот.
Фокус: Какви ще са приоритетите на парламентарната група на ДСБ за 2008 година?
Иван Костов: Въпреки, че сме опозиция ние ще работим за бързото покачване на качеството на живот на българските граждани и справедливото разпределение на ползите от членството в ЕС. Това изисква драстично съкращаване на “сивата икономика” и отстраняването на олигархията и мафията от българския политически живот. Ще продължим да се съпротивляваме на нарастващата зависимост на България от Русия.
Фокус: В 40-то НС се създаде безпрецедентната ситуация с девет парламентарни групи, как ще повлияе това на работа на парламента?
Иван Костов: Каквито и процеси да протичат в НС те едва ли ще повлияят на стабилността на мнозинството.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...