Иван Костов: Говорят, че аз управлявам, за да дразнят Борисов

www.24chasa.bg

– Г-н Костов, половин година след старта на ГЕРБ упорито се говори, че всъщност вие управлявате държавата. Стигнаха ли до вас тези съмнения?

– Ето, сега стигат. Това е опит да бъде дразнен Бойко Борисов. Няма основание. Характерно е в нашата страна да се дразним по…, навремето са го наричали непристоен начин.

– Не можете обаче да отречете, че думата ви се чува от управляващите. Често заради вас си менят и позициите.

– Това е нормално, все пак ГЕРБ управляват с малцинство. Да вземем обаче няколко примера. Най-важното според нас е меморандумът за реформа в здравеопазването, с който даваме допълнително финансиране. Това изигра ролята на щит, който предпази ГЕРБ от много тежки атаки по време на дебатите за бюджета. Буквално ги измъкнахме от много трудна ситуация и БСП още по коридора ръмжаха, защото си бяха подготвили много сериозна атака.

В много отношения ние изнасяме дебата вместо ГЕРБ. Например при актуализацията на бюджета основно дебатът беше между нас и БСП.

Всичко това обаче става, защото напълно съответства на нашите убеждения и управленска програма. Ние не излизаме от нея, а отстояваме общите принципи в програмите си с ГЕРБ.

Сестрински партии сме, нормално е да вървим в една посока. Но не вървим винаги!

– Бяхте на различни позиции за алкохолния акциз и данъка върху хазарта, но вие се наложихте и ГЕРБ преобърнаха своята.

– Бяхме подкрепени от министъра на финансите, който трябваше да намери допълнително около 70 млн. лв. за лекарства за онкоболни и апарати за хемодиализа. Той прие предложението ни да ги търси оттам. Аз се надявам, че организаторите на такива игри ще бъдат коректни към бюджета. Времената са тежки и те трябва да поемат своята отговорност. Но това е още един пример, в който сме предложили решение. Впрочем скока на този данък го има и в програмата на ГЕРБ, но за целия управленски период.

– Чувствате ли се като учител?

– Още преди изборите казах, че ще помагам. В ДСБ носим опита от управлението на страната и сме пазители на едни много дълги досиета по всички теми, които се дебатират в парламента. От една страна ние сме отворени да помагаме, а от друга – има остра необходимост на ГЕРБ да им бъде помагано. Тази партия не е била в управлението въобще. Те не знаят, мислят, че светът започва от тях.

Един пример – г-жа Желева казва: “Аз за първи път ставам зам.-председател на Европейската народна партия, отварям вратите…” Тя не знае, че Надежда Михайлова е била преди нея. И то дълго време. Нямат тази памет, която ние имаме. Затова имат нужда да им се помага. Иначе такива грешки могат да бъдат правени непрекъснато, от незнание.

– Кога смятате, че ще се научат?

– Ами на НДСВ и 8 г. не им стигнаха. На пръв поглед бяха много образовани, но не проявиха никакъв интерес към самата политика и си останаха боси. Е, към други въпроси пък проявиха голям интерес – за собствено замогване.

– Може ли сега да стане същото? Пак имахме изборна вълна, досущ като царската през 2001 г.

– Тези вълни идват от 1997 г. Тази е третата. Тогава ОДС дойде на гребена на противопоставянето. Но беше готово да управлява – и с програма, и с опит. След това дойде Симеон Сакскобургготски, но той по-скоро яхна вълната. И не направи нищо в управлението. Не случайно отпадна от политиката. Сега е третата вълна и тя много прилича на царската. Пак дойдоха напълно незапознати с политиката и управлението хора. Между тях обаче има и много кадърни и образовани, добре мислещи и морални личности. Но общият капацитет на партията ГЕРБ е недостатъчен.

– Вие какво получавате от това обучение?

– Ние решаваме въпросите на страната. Например отварянето на еврофинансирането и постигането на стратегическата цел – влизането в еврозоната и въвеждането на еврото. То силно ще облекчи българската икономика.

– Ще стане ли в срок?

– Има огромни шансове да стане до лятото на 2012 г. Тогава в България 16 млрд. лв. ще се превърнат в евро. Което ще бъде чудесно за бизнеса. Рязко ще спаднат лихвите (вероятно с 2-2,5%), тоест веднага ще поевтинеят кредитите. Правителството и централната банка ще решат какво да правят с резерва, който сега стои само за да пази стабилността на лева.

Тези пари могат да се похарчат за десетки неща. Като цяло България ще стане много по-заможна.

– Всички казват, че влизането на еврото ще предизвика ценови шок.

– Не. Това се отнася за страни, които влязоха в еврозоната с постепенно нагаждане. Ние няма да се нагаждаме – влизаме с лев, здраво привързан към еврото. Няма да се промени нищо. Една година ще гледаме същите цени, но в лев и евро. После просто единият етикет ще се махне. Е, някои дребни неща сигурно ще се променят. Но това става и сега. Тогава обаче една голяма парична маса от евро ще влезе в страната. Тя ще отпуши каналите на финансиране, на кредитиране и много от ограниченията ще отпаднат.

Ето затова помагаме на ГЕРБ – за да се постигнат тези големи национални цели. А при постигането им ще се окаже, че междувременно са се решили и много други въпроси.

– Само че за тази цел трябва политическа стабилност. Притеснява ли ви завоят на РЗС?

– Поначало РЗС влезе с една много съмнителна подкрепа в парламента – на бившето ръководство на ДАНС. Вижда се, че при новото РЗС загуби значителна част от свойството си да “разкрива” злоупотреби и престъпления.

– Яне Янев казва, че ще съди всеки, който изрече това.

– Нека ме съди. Само да не се наложи да доказваме.

– Кой гарантира, че утре Синята коалиция или “Атака” няма също да вземат опозиционния завой?

– Мнозинството не е застрашено в момента, ако се движи в правилна посока. Със или без РЗС. Да оставим обаче РЗС настрана. “Атака” е другият голям проблем. Тяхната помощ се оказа скъпо струваща. “Атака” иска от ГЕРБ политически отстъпки.

– Референдум за новините на турски няма да има, но въпросът е актуален. На вас те пречат ли ви?

– Такъв референдум щеше да коства сериозна загуба на престиж за ГЕРБ. Не, не ми пречат. Това е начин българската държава да говори на български граждани по понятен за тях начин. Референдумът щеше да бъде много безсмислен. Спорим цяла есен за 50 млн. лв. за пенсионерите, а след това даваме с лекота 20 млн. за референдум. Не го разбирам.

– Рейтингът на парламента за няколко месеца рухна, къде бъркате?

-Това е тревожно. Значи, оказва се, че хората не губят доверието си в парламента заради отсъствията, чуждите карти и кюфтетата. Очевидно причините трябва да се търсят много по-дълбоко. Според мен основната причина е, че хората не видяха бързи и смислени действия за възпиране на кризата. Нямаше готовност да се започне с бързи реформи.

– Може би свръхенергичният ни премиер обезсмисля 240-те народни представители в очите на хората?

– Толкова бърза загуба на доверие за сметка запазване на доверието към министър-председателя означава оценка на хората към качеството на управленския екип. Хората косвено казват на премиера: “Трябват смени. Търси други комбинации.”

– Смятате ли, че хората познават министрите?

– Е, може би не могат да ги изброят. Но пък в същите тези анкети се виждат министрите с най-ниска оценка. Тя съвпада с оценката на професионалните наблюдатели. Ще дам пример. Сергей Игнатов. Уж нов министър, а разпознаван и с положителна оценка. А министърът на здравеопазването е на дъното. Единият много ясно заяви какви реформи ще прави и започна да си ги брани открито и честно. А другият не можем да разберем какво прави.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...