Иван Костов: ГЕРБ отлага реформите. Приоритет са му изборите. (+ВИДЕО)

Водещ: Иван Костов, съпредседател на “Синята коалиция” и лидер на ДСБ, е при нас. Добро утро.
Водеща: Добро утро.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Очаквате ли предсрочни избори? Вчера казахте, че целта на ГЕРБ е да издържи до изборите догодина, президентски и местни имате предвид вероятно.
Ив. Костов: Да, защото очевидно приоритетът за добро представяне на изборите е сложил отпечатък върху цялото поведение на ГЕРБ. Реформи няма да има, те се отлагат, дори и политически некоректно, за следващи мандати, за следващи правителства. И това. . .
Водеща: Дайте примери как предсрочни. . . как изборите, хайде, не знам, това да не е. . .
Ив. Костов: Аз ще дам пример, най-голямото увеличение на бюджета. . .
Водеща: . . . оставили белег върху управлението.
Ив. Костов:. . . в министерствата е на Министерство на труда и социалната политика за едно перо, което е най-съмнително и неясно как се харчи. Това е т.нар. социално подпомагане. Социалното подпомагане е на хора, които нямат трудов принос към обществото, да кажем, така, които нямат професионална подготовка за това. И на практика това е скритият начин да се печелят гласове, в смисъл – да се купуват. . .
Водеща: Смятате ли, че ще има злоупотреба с увеличение на това. . .
Ив. Костов: Моля?
Водеща: Има увеличение на това перо. . .
Ив. Костов: Има 152 милиона повишение на бюджета на Министерство на труда и социалната политика в сравнение с бюджета от миналата. . . настоящата година.
Водеща: Смятате, че тези пари биха могли да отидат евентуално за купуване на гласове.
Ив. Костов: Аз съм убеден, че ще отидат по някакъв. . .
Водещ: Но не буквално, а образно имате предвид, че ще се увеличи, какво, някаква социална помощ, а не, че ще отидат директно, или?
Ив. Костов: Социално подпомагане. Ами, да, ще се намерят начини да бъде щедро правителството към тези, към тези избиратели.
Водещ: А предсрочни избори очаквате ли?
Ив. Костов: Което обаче не е начинът да се отговори по време на криза на самата криза, нали, защото това увеличава, увеличава тези котвите, стабилизаторите на икономиката и й пречи да се отлепи от дъното. Защото колкото повече пари отиват за подпомагане на социално слаби, толкова повече се пречи те да излязат на пазара на труда, да предложат своята работна сила, да се увеличи производителността на тази, заетата, работна сила. Защото единственият начин, да го кажем ясно на всички хора веднъж, да се отговори на кризата е да се увеличи качеството и количеството на вложения труд.
Водеща: Тоест да се борим. . .
Ив. Костов: Няма друг начин да се. . .
Водеща: . . . с причините, а не с последствията.
Ив. Костов: Това е основната причината. Конкурентоспособност да се създаде на българската икономика, да се продават много повече стоки на по-ниски цени, за да са достъпни за всички. Това е отговорът на кризата.
Водещ: Разбираме този принцип. Но действително ли очаквате да се стигне до ситуация в страната, при която да не изкара пълния си мандат ГЕРБ и. . .
Ив. Костов: Не, това са думи на Мартин Димитров. Ние спорим по различни теми. Това е една от темите, по които спорим.
Водещ: А вие какво мислите?
Ив. Костов: Аз мисля, че едва ли ще се стигне до предсрочни избори, предвид много безусловната подкрепа на “Атака”. Всъщност има видима, видима коалиция между ГЕРБ и “Атака”.
Водещ: Което. . .
Ив. Костов: Което обещава да си изкара мандата.
Водеща: Друг пример за стопиране на реформите пак да дадете, макар че сте ги давали, но може пък да има развитие, щом следите в детайли всичко, което става по министерства. . .
Ив. Костов: Знаете ли, това, което. . .
Водеща: . . . пример, който е всъщност наложен от белега на предстоящите избори, така че да се спечелят повече гласове, освен този със социалните помощи.
Ив. Костов: Ето, самият, самият бюджет на Държавното обществено осигуряване и планът, който министър-председателят окончателно обяви в предаването “На четири очи”, ами, те не са свързани един с друг. Това, което е записано в бюджета на Държавно обществено осигуряване, е едно, а това, което той говори, е друго. И аз очаквам сега вътре. . .
Водещ: Как така?
Ив. Костов: Ами, това, което. . .
Водещ: Той показа една схема. . .
Ив. Костов: . . . в последна сметка, така, са постигнали съгласие в тристранния. . .
Водеща: Мирното споразумение, така наречено.
Ив. Костов: . . . мирното споразумение, което според мен е, нали, това е друг въпрос де. . . но аз поставям под дълбоко съмнение до каква степен имат способност представители на отделни интереси в обществото да участват във формирането на авангардните усилия за модернизиране на страната по западен образец. Защото, вижте, другата проста истина за тези реформи, които вече даже и аз не знам думата дали има същото значение, което аз влагам в нея, но простата истина е, че авангардът прави реформите, а не обозът. Нали, като се движи племето, тези, които се движат най-отпред, те знаят пътя, те правят реформата, а не тези, които се крият в средата, или които са в обоза, не тези, които искат да тръгнат в една или в друга посока, а тези, които водят. . .
Водещ: Сравнихте. . .
Ив. Костов: . . . водят, така да се каже, в целта хората.
Водещ: Правителството го сравнихте с това на Беров, което звучи обидно.
Ив. Костов: Ами, на някои може да не им звучи, въпреки че по разпиляването, по загубата на всякакви цели, по компромисите, които се правят, особено със синдикатите, с работодателите. . . Вие си спомняте, че по времето на Беров се създаде групата Г-13, помните ли, и се създаде. . .
Водещ: Да.
Ив. Костов: . . . Съюзът за стопанска инициатива на гражданите на един човек, който впоследствие фалира Първа частна банка и т.н. Тези същите неща, тези същи форми ги имаше и там. Освен това и там имаше същото нежелание и неспособност да се прави реформа. Имаше да мине времето, просто да. . .
Водещ: Натискът е огромен, как да се правят реформи? Самият вие казвате напоследък, че бизнесът толкова. . .
Водеща: Ожесточено не е бил към управление. . .
Водещ:. . . да скочи ожесточено. . .
Ив. Костов: Да, така е.
Водещ: . . . и че е много трудно.
Ив. Костов: Ами, вижте. . .
Водещ: Намесвате и руски тайни служби дори. . .
Ив. Костов: Да. Вижте, вие ме водите към друго. Но аз искам да кажа пак една горчива поука от миналото. Колко хора ще се намерят с кураж да тръгнат да правят реформа примерно в здравеопазването, като знаят, че 9 години беше подложен на прокурорско преследване и на съдебно преследване Илко Семерджиев, министърът на здравеопазването в моя кабинет? Девет години го съдиха и го преследваха, включително за неща, които отдавна трябваше те самите да довършат и да направят. Много е лошо отношението към хората, които са вложили и сърцата си, и душата си, и компетентността си за реформи. В този смисъл ние трябва да окуражаваме правителството и тези негови членове, които имат желание да влязат в реформите, и ние го правим…
Водещ: Кои?
Ив. Костов: …примерно с програмата за модернизация на въоръжените сили, на, за развитие, както я нарича г-н Аню Ангелов, министърът на отбраната. “Синята коалиция” застана твърдо зад тая програма, макар тя да е сурова, тя да е, нали, да е…
Водеща:”Синята коалиция” застава ли твърдо зад министъра на здравеопазването, има ли той визия за тази реформа, която може и да… понесе и жертви доста…
Ив. Костов: Ами, вижте, този, този… здравеопазването се прави основно с два инструмента, които ние в момента гледаме, те са сложени пред нас. Единият инструмент това е тази част от парите, които държавата заделя за определени дейности в здравеопазването и която минава през Министерството на здравеопазването, която е една пета от цялата сума, да кажем, грубо 500 милиона, и другата част, която е 2 милиарда, която е през Националната здравноосигурителна каса. Ние гледаме в момента тези две неща, но това, което виждаме, във, примерно като финансово отражение на тази политика, е нарушаване на закона. Ние няма как да подкрепим примерно да не се запазят, да не се запази текущият резерв, не текущият резерв, а този преходният, остатък, или резервът на касата, който половината е създаден по време на моето управление, колкото и да е странно, нали, от управлението на ОДС – 650 милиона оставихме ние в този резерв, сега са около милиард и 200, милиард и 300. Сега, ние не можем да приемем тези пари, които са от вноските на хората, да отидат във фискалния резерв и да…
Водещ: Ще гласувате като БСП и ДПС в крайна сметка за бюджетите на здравната каса и на общественото осигуряване?
Ив. Костов: Вижте, за бюджет, който не съответства на законите на страната… Аз не казвам, че ГЕРБ нямат право да направят каквато искат политика. Вижте, те могат дори да върнат системата на съветското здравеопазване, ако искат, да махнат Националната здравноосигурителна каса, да централизират всичко, могат да го направят, защото, защото управляват и ще си носят отговорността. Въпросът е, че преди това те трябва да променят законите, те трябваше да извършат огромна подготвителна работа, за да могат да направят тези маневри или поне част от тези маневри, които искат да направят сега. Първо се правят закони, а след това се прави бюджет. Защото според основното правило, пак аз тук сега няколко пъти цитирам основни правила, но те са наистина основни, не може да се строи финансова програма, без да имаш законово основание. Всичко, което се записва във финансовия бюджет, в бюджета, е отражение на закона. А вижте какво е написал министърът, който ме питате. . .
Водещ: Вие нали харесвахте финансовия…
Ив. Костов: …дали да го подкрепим, той е записал така в мотивите, г-н Константинов, той е записал – тъй като не са известни стъпките, които трябва да бъдат предприети, не може да бъде създадена финансова програма. Тоест взимаме парите на хората, правим някакъв бюджет, без да ни е ясно точно какви стъпки на реформи ще предприемем. Така не се прави. Нали правителството е точно този авангард, сега се връщам към авангарда, който трябва да ни води напред.
Водещ: Дойде ли време разделно кои министри водят напред и кои не, да ги посочите, или искате в личен разговор да го направите това с премиера?
Ив. Костов: Аз, аз посочвах вече министри и съм дълбоко убеден, че има хора, които ще създадат големи неприятности, от кабинета, най-вече защото загубиха духа си на, така, на…
Водещ: Кои?
Водеща: Кои са те?
Ив. Костов: Ами, Тотю Младенов е типичен случай. Вижте, разбира ли някой от този компромис, който в момента се нарича пенсионна реформа и който не съответства на внесения бюджет на държавно обществено осигуряване? Аз се боя, че опитът и вълкът да бъде сит, и агнето да бъде цяло, и мравката да си има своите запаси, и щурецът да бъде нахранен, този опит води до пълно, до пълно отрицание.
Водеща: Тотю Младенов ли е виновен за това?
Ив. Костов: Тотю Младенов влезе със законопроект, той започна да увеличава, и ние на първо четене сме гледали в парламента, и той е минал с гласовете на ГЕРБ, законопроект за увеличаване на стажа. И сега това нещо го няма, това се отлага за в бъдеще, а пък нещо се отлага за 2035 г.
Водещ: А той ли е виновен, или такава е общата стратегия, и щурецът, и мравката, и всички да са доволни?
Ив. Костов: Ето тук е мястото да кажем къде се разпростира отговорността на министъра.
Водеща: Е докъде се разпростира?
Ив. Костов: Отговорността на министъра е персонална за курса, за политиката. Той със себе си отговаря за определена политика и ако политиката, която се следва, не отговаря на това, което той счита, той трябва да си подаде оставката, той трябва да каже – аз не съм съгласен, тази политика се прави без мен. Защото в противен случай той се превръща в едно чучело, в една кукла на конци, която я дърпа някой друг, няма значение кой я дърпа. Тогава той…
Водещ: Има значение.
Ив. Костов: Има значение, ама от гледна точка на това, което казвам аз, не е толкова съществено, смисълът е, че той губи способността вече да отговаря за действията си и започва да прави това, което му казват отстрани.
Водеща: Може междувременно да се е съгласил, например с премиера…
Ив. Костов: Това не е министър, не, ама това не е министър, това може да е председател на държавна агенция по еди-какво си, на него му казват и той изпълнява. Това е отговорно лице…
Водещ: Само Тотю Младенов ли е големият проблем? Вие например харесвахте Симеон Дянков или поне, така, му гласувахте доверие, имахте ласкави коментари…
Ив. Костов: Няма да подкрепим законопроекта за бюджета на правителството на г-н Симеон Дянков, защото и той допусна такива компромиси, които отиват далеч отвъд това, което…
Водеща: Два от тях, кои са, кои са най-страшните, които е допуснал?
Ив. Костов: Ами, няма ги реформите. Вижте, ако имаше реформи, пак аз това няма да спра да го повтарям, ако имаше реформи… Спомнете си какво стана в 1991 г. по времето на Димитър Попов, три-четири месеца реформи, втората половина на годината растеж – 1991 г., 1992 г. вече икономически растеж и стабилизация, само за няколко месеца реформи. Същото беше и 1997 г., началото на 1997 г. реформи, в края вече се появява икономическият растеж. Тоест, ако има реални реформи…
Водеща: Изборите догодина ли са причината да ги няма тия реформи?
Ив. Костов: …ако има реални реформи, икономиката реагира веднага на реформите. Вижте в Англия какво става…
Водещ: Кои министри не правят реформи и ще им посочите имената?
Ив. Костов: Само последен пример с Камерън. Вижте Камерън колко смело тръгва да прави реформи, защото това е типично дясното и реформаторско усилие, веднага отговаря икономиката на Великобритания с икономическа динамика, веднага тръгва напред.
Водещ: Къде има такава ниша и тук, в кои, освен при Тотю Младенов и при Симеон Дянков… затова ви попитах време ли е да посочите, колкото и да звучи рязко, добрите и лошите според вас министри.

Приоритетът за добро представяне на изборите е сложил отпечатък върху цялото поведение на ГЕРБ, смята Иван Костов

Ив. Костов: Значи, оттук нататък нашият курс ще бъде точно такъв. След като сме изразили нежелание да поемем отговорността за успешната, в кавички ще я сложа аз, реформаторска, пак в кавички ще я сложа, политика. . .
Водещ: Трябва да кажете а, б, в…
Ив. Костов: Ние ще кажем а, б, в, както казва президентът.
Водещ: А, бе, ве трябва да кажете.
Ив. Костов: Ще кажем и ю, и я, но в смисъл ще диференцираме отношението си към различните политики, към различните министри и т.н.
Водещ: Добре, кой е добър? По ви е лесно май да кажете един, двама добри министри, отколкото лошите ли.
Ив. Костов: Да, да, лесно ми да кажа.
Водещ: Ами, хайде кажете добрите.
Ив. Костов: Ами, казах Аню Ангелов, усилията на Маргарита Попова също трябва да бъдат подкрепени, стига да стигне до края.
Водещ: Друг, само двама.
Ив. Костов: Ами, двама, които трябва да бъдат със сигурност подкрепени, двама, които със сигурност трябва да бъдат махнати. . .
Водеща: Да де, ама двама пролет не правят.
Ив. Костов: Не е моя работа да. . . това, разговорът ми прилича, да ви кажа, на разговор по кафенетата, в който ние си казваме мненията. . .
Водещ: С премиера говорите ли…
Ив. Костов: Е публична трибуна. Трябва да сме много отговорни за тези неща. В края на краищата всичко това някак си разводнява, разводнява отговорностите, защото голямата отговорност е на министър-председателя Бойко Борисов. Той решава тези неща, той гледа, той може да съобрази дали този министър. . . Сега, ето тук на въпроса за куклата на конци да отидем, дали Тотю Младенов прави това, защото той го е натиснал да го направи и тогава той има едно отношение към Тотю Младенов, или Тотю Младенов прави отстъплението от своята собствена първоначална идея за реформи, защото се е разколебал и е малодушен. Той трябва да го разбере, той трябва да го оцени, защото ние с вас не можем да го оценим. ие не знаем какви са вътрешните отношения вътре в кабинета. Не знаем кой, какво, как влияе на останалите, нали.
Водеща: АБВ или ЮЯ е проектът, който ще представи на 11 ноември президентът Първанов?
Ив. Костов: Ами, знаете ли, аз дълбоко не вярвам в такива проекти, първо защото президентът винаги си е бил проект, винаги е участвал в политиката, той е участвал на предишните избори с две формации. Както се вижда, едната директно, това беше ЛИДЕР, другата посредством ДАНС и Алексей Петров, това е РЗС. . .
Водещ: Защо го твърдите това за РЗС?
Ив. Костов: Защото то е очевидно.
Водещ: Точно в контекста, в който най-големите скандали са РЗС, ГЕРБ, като го кажете така, влизате в обвиненията на Цветанов, по същата логика РЗС и политическият гръб. . .
Ив. Костов: Аз се опитвам да бъде абсолютно коректен към фактите и към това, което е известно и на обществото, а отделно ми е известно като член на комисия за контрол на ДАНС. В този смисъл. . .
Водещ: Защо?
Ив. Костов: Ами, знам за усилията ДАНС да участва във формирането и представянето на РЗС на. . .
Водещ: ДАНС обаче е подчинена на министър-председателя, не на президента.
Ив. Костов: На министър-председателя, но за мен връзката е такава, каквато ви казвам.
Водеща: И това под шапката на президента.
Ив. Костов: И аз считам, че този опит, макар и частично успешен, да кажем, частично беше неуспешен, не показва голям политически потенциал. Втората причина да се съмнявам е обстоятелството, че там все са политици, които са кандидати за политическо възкресение, ако можем така да кажем, все хора. . .
Водеща: Имената още не са ясни, но тези, които излязоха. . .
Ив. Костов: Да, но тези, които излязоха, това са все хора, които не разполагат със свое лично доверие и които се, така… се привличат от президента преди всичко като възможността да се уредят. Това е, това е видимо и от тази гледна точка. . .
Водещ: Подценявате целта на този проект, или?
Ив. Костов: Аз подценявам кадровата сила, ако така искате, персоналната сила на този проект, и от тази гледна точка считам, че той няма перспектива.
Водеща: Има ли шанс. . . току-що отговорихте на въпроса ми, но да си го задам, шанс кандидат например като Костадин Паскалев, чието име вече влезе в обращение, като кандидат за президент на въпросното сдружение?
Ив. Костов: Не, според мен не. Знаете ли каква манипулация извърши тази социологическа агенция, която е известна с манипулациите си. Тя зададе въпроса ще подкрепите ли движението на президента, без обаче да пита дали ще подкрепи, нали, анкетираният останалите партии, т.е. пита само за едната партия, т.е. не пита ще подкрепите ли БСП или движението на президента, защото ако се зададе така въпросът. . .
Водещ: Ако подкрепи едната, няма да подкрепи друга, или?
Ив. Костов: Точно така, но така трябва да бъде зададен въпросът, защото един човек не може да отиде и да пусне два пъти гласа си – един път за БСП, един път за президентското движение, и тогава тази агенция щеше да разкрие собствената си манипулация. И понеже много социологически агенции манипулират в България, ето тази е манипулацията на въпросната агенция. В този смисъл обаче е видимо, че ще има сили, които да застанат около президентския проект, видимо е.
Водеща: Остана ни много малко време, вече е 8.31 часа, за една манджа, която вие казвате, че е претопляна от РЗС. Преди 3 години “Демократи за силна България” в лицето на. . .
Водещ: Радан Кънев, сега член на националното ръководство, постави въпроса за имотното състояние на Андрей Иванов.
Ив. Костов: Да, и вестник “Седем”, да.
Водещ: И доволни ли сте от това, което беше дадено като отговор?
Ив. Костов: Крайно неубедително, това е крайно неубедително. Това е, това може да го каже всеки българин. . .
Водещ: Какво си мислите?
Ив. Костов: Е за тези години, дето ни казахте преди малко. Мисля си, че ГЕРБ в столичната община няма никакво основание да твърди, че управлението му е безпроблемно при наличието на такъв председател на Софийския общински съвет. Първо аз не разбирам тази мания да се купуват имоти. Честна дума, аз не разбирам това нещо. Това ми звучи по един много странен начин. Това не е европейско, това е някакво. . .
Водещ: Може да има усет към. . .
Ив. Костов: . . . някакво азиатско чувство за трупане на някакви парцели, имоти и прочее. Ние понеже имаме някакви наследствени парцели, се чудим как да раздвижим всичкото това нещо, защото смисълът е да има доходи, смисълът е да се развиват качествата на членовете на семейството. Това да трупаш, да събираш. . .
Водещ: Каква е истината, според вас, в този случай. . .
Ив. Костов: . . . Истината трябва да се търси от момента, за съжаление, това е период, в който той е бил подчинен на Богомил Бонев, когато той в качеството си на шеф на. . .
Водеща: 9-то май районно?
Ив. Костов: . . . РДВР, 9-то районно на Министерство на вътрешните работи, е започнал да се занимава с покупка на имоти. Откъде един обикновен, редови полицай има такива средства. . .
Водеща: От трудовия стаж на майка му, баща му и съпругата му, това беше обяснено.
Ив. Костов: Да. Само че ние знаем достатъчно добре с вас трудовият стаж на нашите майки и бащи каква доходност, каква добавена стойност има към днешния момент, или е имал към 1991 година. Нямаше никаква стойност. Значи. . .
Водеща: Вие посъветвахте ли. . .
Ив. Костов: . . . това е голямата спекулация, която аз по никакъв начин не мога да приема. Смисълът на това, което се случи 1990 година – падането на Берлинската стена – обезкърви, обезцени направеното от цяло едно поколение, защото бяха направени предприятия, които нямаха пазар, които бяха безнадеждни, като тежка индустриализация, тежка химия и т.н. Тези огромни усилия, които тези хора вложиха преди нас, нашите майки и бащи, те добавена стойност към днешния момент, или към 1991 година няма как да са доставили, няма как пари да са… освен ако не са някакви много големи реститути, нали…
Водещ: Питам ви, защото доколкото чух опозицията, лявата опозиция в общинския съвет, може да поиска процедура по временно отстраняване или нещо от този род. Вие бихте ли подкрепили такова нещо или това ще е. . .
Ив. Костов: Не знамЕ Това е все пак решение на нашите общински съветници. Предполагам, че ще постъпят с оглед на това да бъде изяснена истината. Няма как да е от майка му и баща му, това са безсмислици. Това е един човек, който просто, просто няма как това да го. . .
Водещ: Трябва ли да отговаря ГЕРБ на такива въпроси. . .
Ив. Костов: Трябва да отговаря ГЕРБ, защото ГЕРБ е. . .
Водещ: . . . защото Цветанов го обвиниха, че е влязал в разговор с Алексей Петров безсмислен? А пък тук. . .
Водеща: Обяснявайки се за имотите. . .
Водещ: . . . казвате сега, че трябва да отговарят. Въобще във всеки случай. . .
Ив. Костов: Разговор с човек, срещу който има или се очаква да бъде повдигнато обвинение, е забранен за който и да е министър. Това съм дълбоко убеден, защото се персонализира поведението на изпълнителната власт и това е едно, съвсем друго е, когато излизат с факти, когато те обвиняват с факти, които ти с факти можеш да обориш, или трябва да приемеш, или трябва да даваш такива безсмислени обяснения, или ненадеждни обяснения, каквито дава Андрей Иванов.
Водеща: С това трябва да приключим в 8.36. Благодаря за гостуването на Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...