Иван Костов: ГЕРБ няма нищо общо с десницата

– Господин Костов, СДС е заплашен с изключване от Европейската народна партия (ЕНП), където членува и ДСБ. Ще проявите ли солидарност, както призова председателят Петър Стоянов?
– Когато атакуваме правителството -например с вот на недоверие, не ни се задават въпроси. Не можем да развием дори тезите. Когато – за съжаление, нещо стане в десницата, започват настоятелни питания, които ангажират вниманието на медиите, на читателите и нашето, разбира се. Това не е от полза на десницата в България. Що се отнася до казуса със СДС, около него все още има неясноти. Затова уточняваме нещата и събираме информация от източника. Едва днес (бел. ред. – 14 март) виждам документите на ЕНП. Казвате “изключване”, а терминът е “суспендиране” на членството, каквото и да означава това.
За да формираме позицията си, трябва да знаем и тази на СДС. Къде е сложността? В устава на СДС е записано, че е народна партия и с член на ЕНП. Това означава, че никой, включително и председателят й, не може с подпис да я прехвърля другаде. Установяваме кой е взел решението. Само Националната конференция на СДС може да променя устава на партията. 3aсега не можем да разберем чия е позицията, предизвикала твърдия отговор на ЕНП.
– Как ще си изясните въпросите, които са поставяни? Ще имате среща с Петър Стоянов?
– С времето нещата се разкриват. Ако не друго, очакваме тяхното писмо, в което твърдят, че има недоразумение, и настояват за изясняване на обстоятелствата. Поискал съм среща с лидера на ЕНП Вилфред Мартенс и ще разговаряме в Берлин на 24 март след срещата на върха на ЕНП. Ще бъда доброжелателен и ще се стремя нещата да се решат, ако е възможно, в полза на десницата в България. Казвам, ако е възможно. Защото по непроверена информация решението на председателството е одобрено на среща на върха на лидерите, на която не е бил допуснат Петър Стоянов. Ако това е така, позицията става трудна за удържане. Дано не е така. Това в противен случай означава, че политици с опит и влияние като Мартенс, Барозу, Саркузи, Берлускони вече са гласували “за”.
Не сме подкрепили СДС досега, защото още нямаме отговор на много въпроси. Не беше редно ние да търсим яснота, а да ни бъде дадена от тези, които причиняват този голям политически гаф.
– Казвате, че изяснявате детайлите, но и вие наричате поведението на СДС “тежък политически гаф”. СДС е единствената партия, член на ЕНП, която същевременно слага подписа си под договор с политическа фракция…
– Така е. Но известните дотук обстоятелства не са достатъчни за изработването на точна позиция. Ако ДСБ заеме доброжелателна позиция, тя трябва да е конкретна.
Ще трябва ли и бие да гласувате предложението на бюрото на ЕНП?
– Ще трябва. Ако подкрепите “суспендирането”, няма ли все пак да го направите “с отвращение”? Засяга се и националната политическа чест.
– Не се очаква от нас да гласуваме за суспендиране на членството на СДС. Български партии сме. В Брюксел знаят какво можем да направим. Можем да бъдем “против”, можем да бъдем и “въздържал се”. Зависи от силата на аргументите и от основанията на председателите на партиите.
– ДСБ също водихте преговори за членство в консервативната фракция. Защо предпочетохте ЕНП?
– Вярно е, преговаряхме. Зададохме въпроси и към ЕНП, и към консерваторите. От отговорите, които получихме, се ориентирахме към ЕНП. Народната и консервативната партия имат различно отношение към бъдещето на Европейския съюз. ЕНП го виждат в задълбочаващата се интеграция и все по-тясно сближаване на икономиките и обществата. Идеята на консерваторите е друга – те си представят слаба Европа от периферии. Подкрепят привличането на Турция като партньор на ЕС и го обясняват с осигуряването на защитата на Южния фланг на НАТО от терористични атаки.
Консерваторите подкрепиха членството на България в ЕС именно от гледна точка на идеята за слабите периферии, уреждащи значимите политически въпроси. Мирът е основният въпрос на континента. Това е, заради което България влезе в ЕС, заради което искат и Турция да влезе. Но това не е нашата мечта за Европейски съюз. Ако Европа е изградена от слабо скачени периферии и център, ние оставаме в сферата на влиянието на Русия и Турция. Ставаме донор на руски и турски частни и държавни фирми, прехвърляме европейски пари, които иначе се полагат на нас, ставаме обект на политически влияния в управлението на страната. Ние не искаме да бъдем част от една слаба периферия, където има малко Европа и има всякакво друго влияние. Предпочетохме идеята на ЕНП за силната интеграция в ЕС и равните стандарти на живот. Консерваторите подкрепят членството на Турция в ЕС априори – без да са изпълнени критериите от Копенхаген. Това ни раздели и ние откровено им го казахме.
– Не лансират ли консерваторите и привлекателни идеи за десницата – например по-малко бюрокрация в Европа, въвеждане на плосък данък? СДС споделиха, че тези идеи са им допаднали.
– Това са сравнително дребни неща, за които и в ЕНП няма да се срещнат възражения. Не пречат и няма да накарат една партия да излезе от най-голямата парламентарна фракция и да отиде в друга. ДСБ предложихме изменение на данъка за облагане на доходите на физическите лица, което фактически въвеждаше плосък данък в
България – и на труда, и на капитала. И ние сме привърженици на идеята и това не ни пречи да стоим в ЕНП, която е по-близка до българските интереси според прочита на ДСБ.
Като член на ЕНП ви предстои още едно изпитание. ГЕРБ не крият амбициите си след изборите за евродепутати да кандидатстват за членство в ЕНП. Как ще гласувате за членството на кметската партия?
– “Против”. Със същите аргументи, с които навремето не подкрепихме желанието за членство на НДСВ в ЕНП. ГЕРБ не е дясна формация и няма нищо общо с десницата.
Как ще убедите в това европейските си колеги?
– Нека стигнем дотам. Аргументите, че ГЕРБ не е дясна партия, са много прости. Не ми се излагат в аванс. Знам за какво ще послужат. Има един човек, който следи какво се пише за него, и след това излиза по десет пъти във всички медии, за да опровергае всичко, както той го е разбрал или както му се е сторило.
Много по-добре е този човек да си върши задачите, за които е избран, и на които той, за съжаление, отделя изключително малко време.
Визирате кмета Бойко Борисов. Знак ли е според вас публикацията в американското “Конгрешъньл коутърли” и за какво?
– Знак е. Едно доминирано от демократи мнозинство в Конгреса получава нови аргументи срещу администрацията на Буш през тази атака. Създава напрежение в американските политически среди, което има цел и посока, различна от Бойко Борисов.
Но статията е знак не само за американския Конгрес, но и за управлението в България. Знак за това кой създава и крепи мита за Бойко Борисов. Как се е стигнало до публикацията трябва да установят отговорните български власти, които не го правят. Президентът и вътрешният министър разпънаха чадър над Бойко Борисов, същото, изглежда, ще направи и главният прокурор. Доклад от 200 страници, който е бил на бюрото на автора на статията Джеф Стайн, трябва да може да стигне до българските власти и да се работи по него.
Намирате ли прилика в почерка на Джеф Стайн с този на Брус Джаксън -също бивш военен разузнавач, който се произнасяше по български вътрешнополитически теми като председател на Американския комитет за разширяване на НАТО?
– Брус Джаксьн беше авторитетен човек и каза много истини за българската действителност и за много хора в България. Впоследствие те се потвърдиха. Да, това е подобен глас от подобен източник. Звучат по един и същ начин.
Защо държите властите да се самосезират, след като течи обвинения срещу Бойко Борисов отдавна се разпространяват в интернет, бяха публикувани и в книга?
– Досега информацията беше анонимна. Имаше и опит за напълно манипулирана и клеветническа атака по отношение на управлението от 1997-2001 г. На 2.2.2002 г. Виза Недялкова започна да атакува Бойко Борисов с крайно съмнителната шесташка теза, че бил едва ли не мостът, по който мафията на Костов заема позиции в управлението на Симеон Сакскобургготски. Това е абсолютно щура теза!
Но тези атаки спряха. Тогава се появи анонимното творение за Бойко Борисов в интернет, това, което не беше казано в атаките на Виза Недялкова. Но нямаше подпис. Важното сега е, че зад информацията застава авторитетен журналист, специалист, военна разведка, която знае как да чете тези неща. Твърди се и друго – че има доклад, по който са работили сериозни хора. С други думи, Стайн казва: “Поемете следата”.
– А защо следите на публикацията отведоха към ДСБ и към кръгове на БСП?
– Онзи материал беше подготвен от бивши кадри на Шесто управление на ДС. Първо, атакуваха “другарчетата” от Първо главно управление. Твърдяха, че Бойко Борисов е продукт на Любен Гоцев и Бриго Аспарухов. Второ, атакуваха Иван Костов, който се финансирал от наркотрафика. Ако аз съм написал такива неща за себе си, трябва съвсем да съм изгубил разсъдъка си.
– Питам ви за информацията, изнесена в “Конгрешъньл куотърли”?
– Не сме давали информация. Това са опити Бойко Борисов да бъде защитен. Твърденията са смокиновото листо, което слагат пред него. Докладът, възложен от швейцарска финансова институция, не може да е написан от нас. Швейцарците защитават интересите на своите вложители и не се поддават на политически симпатии и антипатии.
– Защо разкрития за политиката в България се изнасят все от чужбина?
– Те тепърва ще се множат. Ние сме част от две общности – ЕС и НАТО. И ако някой мисли, че процесите в България ще остават без външен отзвук, след като няма вътрешен, много се лъже. Натискът за нормализация, за излизане от прегръдката на организираната престъпност, за преустановяване на практиката за пране на мръсни пари, за наркотрафика ще става все по-мощен, конкретен и силен. И в доклада на Държавния департамент се казва, че България вече е страна -производител на синтетична дрога.
– Чуха се мнения, че изводите в този доклад са пресилени…
– Кой голям експерт изказа подобно твърдение? Кой е по-голям специалист
от американските служби? Кой е този мъдрец? Тази светла глава? Питам, за да му задам няколко лесни въпроса. Колко разкрития за производство на синтетична дрога има у нас в последните пет години? Няма разкрития. Миналата година са хванали само 177 килограма хероин, при положение че през 2000 г. бяха заловени 2067 килограма, през 2001 година – 1548 килограма. За какво говорим?! Че наркотрафикантите са избягали, уплашени от Бойко Борисов и Румен Петков?! Това е безумно твърдение на фона на общата картина за зарибяване на млади хора. По наша преценка, направена преди пет години, през България минават три тона хероин годишно. Сега, виждате ли, минавали през румънците, защото са по-слаби от нас. Това са приказки за наивници. Западното общество е чувствително по темата за наркотиците, които съсипват младежта на Европа. Ето отговора на въпроса ви защо натискът идва отвън – западното общество ще настоява да бъде унищожена българската организирана престъпност и връзката й с наркотрафика.
– Защо по тази тема липсва натиск отвътре?
– Това е въпрос към Румен Петков. Няма разкриваемост, защото има чадър над организираната престъпност.
– Твърдението ви за чадър над организираната престъпност води ли до извода, че има политическа корупция в България? Тези дни чухме подобен упрек от американския посланик Джон Байерли. Какви мерки трябва да се вземат за ограничаване на политическата корупция?
– Първо, трябва да се прибере чадърът над Бойко Борисов. Нека си представим, че докладът, който уличава столичния кмет, беше излязъл през 2000 г. или 2001 г.? Какво щеше да направи правителството на Иван Костов? Да опъне чадър над Стефан Софиянски? Ако на някой му беше хрумнало, тук всичко щеше да бъде изпепелено.
Дадох за пример чадъра над Бойко Борисов не заради самия Бойко Борисов. Персонално той не ме интересува. Става въпрос за общественото отношение към този вид престъпност. Мутрите и престъпниците станаха герои в България. Орденоносци. Станаха добре дошли в коридорите на властта. В очите на обикновения човек се разми границата между доброто и злото. Лошо ли е детето ти да взима наркотици? Лошо е. Щом е така, трябва да се питаме откъде идва дрогата, кой я транспортира, кой я пласира. Всички по тази верига са лоши. Да тръгнем от доброто за децата и да видим кое е добродетелно и кое не е, щом в такава степен сме загубили ориентирите си.
– При тази криза на ориентирите как ще мотивирате избирателите да гласуват на предстоящите избори за евродепутати?
– Лошо съм бил разбран, ако се е прокраднала мисълта, че доброто трябва да дойде от Европа. Това е предизвикателство към нас като общество. Трябва да създадем серума от собствената си кръв.
– Как разчитате прогнозите, че ДСБ може да не спечели нито едно депутатско място в Европарламента?
– Като манипулация. Не искам да си създавам излишни врагове, но българската социология е силно манипулативно звено на българския политически елит.
– Резултатите от предстоящите избори ще повлияят ли върху политическата ситуация?
– Ако повлияят на формулата 3:5:8, ще повлияят и на политическата ситуация. НДСВ дълбоко мами българския избирател. Представяше се за алтернатива, а на практика помогна на БСП да направи правителство. Изчезна и мотивът да участва в правителството, но участва. Който отговори на въпроса защо НДСВ стои в правителството, ще каже и дали изборите ще се отразят върху формулата 3:5:8.
– Вашият отговор?
– Моят отговор е, че стои там заради “пет” от 3:5:8. “Пет” е сериозен мотив за самото НДСВ.
– Ще рискувате ли предсрочни парламентарни избори, ако резултатът на ГЕРБ докаже сериозна промяна в електоралните предпочитания и партията пожелае участие във властта?
– Няма как да рискуваме. Говорим за неопределено бъдеще. Не знаем дали ще има обстановка за предсрочни избори. “Пет” е стабилен мотив за НДСВ.
– Вотът на недоверие за пореден път доказа, че управляващите имат смазващо мнозинство, а опозицията в Народното събрание е слаба и разединена. В същото време опозицията извън парламентав лицето на ГЕРБ, става все по-силна.
– Историята на българския парламентаризъм показва, че това е познат феномен. Но след парламентарни избори картината се е променяла коренно.
– Очаквате ли избори, които да доведат до радикална промяна?
– Знаете ли какво е субституция – когато в уравнението една променлива се замести с друга променлива. Ако променливата НДСВ се замести с променливата ГЕРБ, парламентът ще функционира по същия начин. Чрез Бойко Борисов ще се подмамят гласове, които ще отидат отново за социалистическото управление.
– Значи изборите не променят нищо?
– Ако се отдаде възможността да се направи “субституцията”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...