Иван Костов: ГЕРБ не иска да потуши скандалите (ВИДЕО)

Водещ: Добро утро, г-н Костов. От всичко, което беше казвано, показвано, коментирано, публикувано за вас кое е същественото и какъв извод си направихте? Имам предвид целия скандал със специалните разузнавателни средства или пък твърдението, че това не се СРС-та, а може би някакви външни частни структури, които са пробили телефона.
Иван Костов: Не, не, това е абсурд. Частни структури – това е просто една лъжлива следа, по която бяха пуснати медиите. Аз даже като погледна още по-отдалеч нещата, ще кажа, че непрекъснатите скандали, с които ни заливат управляващите и медиите ги усилват, са голямото зло за страната. На първо място за страната, защото такъв вид скандали компрометират претенциите на България да влезе и да защитава общата граница, тъй като ще й се повери поверителна информация във връзка със защитата на границата и те няма да бъдат сигурни, европейските ни партньори, че някой няма да я прати в някой вестник и по този начин да предупреди. Това означава, че си губим шансовете.
Водещ: Да, но е факт, че е подслушван шефът на митниците. Факт е, че не знаем за какво. И третият факт е, че някой е изнесъл тези разговори от службите, ако смятаме, че това са специални разузнавателни средства.
Иван Костов: Така е. Това са все скандали, които освен, че вредят на страната, те и унищожават доверието в управлението. Аз искам по отношение на самите скандали да кажа принципната позиция на Синята коалиция. Тя е – ние искаме да бъдат потушени скандалите, да бъдат изгасени тези пожари политически.
Водещ: Да се прикрият някои факти ли?
Иван Костов: Не, не. Да бъдат разкрити, но да бъдат, то само така могат да бъдат, чрез прозрачност, чрез изясняване, чрез оповестяване пред обществеността те могат да бъдат елиминирани.
Водещ: Какво се е случило според вас?
Иван Костов: Както например може да бъде лесно елиминиран скандалът с покачването на цената на хляба. В страна, огромен производител и износител на зърно, да се покачва цената на хляба е абсурд. При положение, че си изнесъл над 1 милион и 200 хиляди тона зърно защо си покачваш цената на хляба. Или цената на олиото. Това са все скандални неща. Те могат да бъдат разрешение само чрез напълно прозрачно разкриване има ли монополно картелно споразумение, има ли държавен резерв, какъв е балансът. Разбирате ли, ние искаме професионално, умно, компетентно това нещо да се приключи и навсякъде да се приключи.
Водещ: Не се ли опитва така да тушира този скандал Мирослав Найденов в случая с цената на хляба например.
Иван Костов: Да, но той атакува цената на хляба, казва, че не можела да се вдигне 15, можело да се вдигне 8, което е в услуга на картелното споразумение. Би трябвало изобщо да се види какъв е балансът на хлебното зърно, да се види какво е съотношението, какво е изнесено, по какви цени. Да се оповести това, самата истина…
Водещ: Нещо подозирате там нередно или престъпно, или нехайно?
Иван Костов: Аз не подозирам, аз знам, че председател на Комисията по земеделие се обяви за защитник на интересите на зърнопроизводителите, обяви публично, че не вижда нищо срамно в това да пледира и да е лобист на интерес на зърнопроизводителите и тези вероятно по веригата, по която хлябът стига до нас.
Водещ: Кой е това?
Иван Костов: Г-жа Танова се казва.
Водещ: Няма нищо общо с Ваньо Танов, нали така?
Иван Костов: Десислава мисля се казва, Танова (бел.ред. Десислава Танева, депутат от ПГ на ГЕРБ, председател на Комисията по земеделието и горите в 41-то НС)) Тя е…
Водещ: Депутат от ГЕРБ.
Иван Костов:… от Сливен. Така че ако начело на комисията има човек от ГЕРБ, трябва веднага да се разкрият тези неща, просто да се оповестят, да стане ясно, че няма основание картелът да вдига цената на зърното, на брашното и от там на хляба, което засяга интересите на всички хора. Аз искам да кажа, че по такъв начин с прозрачни средства, тоест съвършено професионално, компетентно да бъдат погасени тези скандали. Ние не сме заинтересовани да се раздуват нови скандали.
Водещ: А не беше ли добре, че прочетохме все пак тези специални разузнавателни средства?
Иван Костов: Защото опозицията, вие поставяте въпроса ще ставаме ли опозиция, нали така обявихте разговора, опозицията в момента е заинтересована в момента да раздува тези скандали, да ги превръща почти в панически. Защото всички политици знаят, че в условията на оскандаляване на едно управление, то бързо губи доверието на хората.
Водещ: Тоест вие не сте опозиция, защото не искате да ги раздувате.
Иван Костов: Не, ние не искаме, ние знаем, че в момента на страната ни не бива да се нанасят тези удари. Не бива. Защото, ето например, България се лишава от възможността да влезе в шенгенското пространство.
Водещ: Съдържанието на разговорите не е ли скандално само по себе си?
Иван Костов: Скандално е, скандално е. това е друга тема, по която ние искаме, комисията по корупция и комисията по вътрешен ред и сигурност да проведе изслушвания на Ваньо Танов по два въпроса. Единият е много сериозен въпрос…
Водещ: Кой?
Иван Костов: Всъщност и двата са много сериозни. Но това, което той казва, че се прикриват политически фирми, които укриват ДДС и акциз, тоест осъществяват фиктивен контрабанден износ и след това не плащат ДС и акциза…
Водещ: Каза се, че такива има, но те не се поддават. Това беше тезата им – ние не се поддаваме.
Иван Костов: Да, но нека да видим каква е реалността, как внасят фирмите, които продават цигари на българския пазар, включително и “Булгартабак”, какво изнасят. Нека всичко това да се разкрие, нека да се види, комисията да го види и да зададе въпросите, които са правилните на г-н Танов, за да каже той какъв натиск е имало, как се е реагирало на този натиск и т.н.
Водещ: Тезата е натиск има, нормално е да има, но ние не се поддаваме
Иван Костов: Не, не, не, това е друг въпрос дали не се поддават. Те, може ли, не се поддават в определен аспект, но в друг се поддават. Защото, ако примерно допуснем, че този фиктивен износ е извършван от “Булгартабак”, тогава запазването на ръководството на “Булгартабак”, което е осъществявало…
Водещ: Можем ли да допуснем такова нещо?
Иван Костов: Ако допуснем. Казвам примерно, ако допуснем.
Водещ: Гадаете.
Иван Костов: Гадая. Но ако е така, тогава оставането на това ръководство тогава ще бъде изключителен знак, красноречив знак, че някой прикрива и успешно прикрива с политически средства фиктивния внос.
Водещ: А в репликите на Ваньо Танов имаше такива внушения – заради две-три фирми в момента ме удрят, те ме слушат. Това беше упрек към тези, които го слушат. И не е ли време вече тези, които са слушали да си кажат – слушахме, защото….?
Иван Костов: Време е, време е. и в това отношение ние се надяваме, че комисията, подкомисията, която се занимава със СРС ще свърши работа.
Водещ: Нищо не свърши вчера.
Иван Костов: Не, не, тя вчера е започнала да върши, трябва да й дадем време. Все пак…
Водещ: Медиите вече разбрахме, че може би Русе е адресът, в който прокуратурата е поискала използването на СРС-та, а Окръжният съд ги е разрешил. Ние говорихме със съда и прокуратурата вчера, от там казаха – държавна тайна, няма да ви кажем. Но настроението, с което ни отказаха, ни потвърждава подозренията.
Иван Костов: Все пак, ако сте прав, това означава, че са си официални СРС$та, минали са си по законния път.
Водещ: Вие мислите, че е така.
Иван Костов: И няма как да бъдат верни онези неща с това, че някой частно бил подслушвал, бил плащал и т.н. Което пък означава, че е будалкано общественото мнение доста време, нали така.
Водещ: От кого?
Иван Костов: Е, кой ни будалкаше…
Водещ: Кой мислите?
Иван Костов:… че има частно подслушване и че никой не е…
Водещ: Кой?
Иван Костов: И аз питам. Всички хора четем вестници и знаем кой ни насочи към тази лъжлива следа. Не искам да влизам в подобен род…
Водещ: Но рано или късно ще стане ясно при това, че толкова институции вече се занимават с тая история.
Иван Костов: За мен е важно следното: първо, да бъдат наистина изгасени тези скандали и, второ, комисиите, които ще трябва да извършат тази работа, да препоръчат такива промени в правилата, защото вероятно има и спънки в правилата…
Водещ: Ама то си има правила, г-н Костов – унищожава се след десет дни специалното разузнавателно средство, ако не е използвано за повдигане на обвинение или за веществено доказателство. То си има правила?
Иван Костов: А защо тогава са появява специалното разузнавателно средство в медиите, защо не е унищожено?
Водещ: Може и да е унищожено.
Иван Костов: Там трябва да има процедура, да е точно спазена процедурата и някак си това трябва да е невъзможно да се случи, нали. И второто нещо, което ви казах, че трябва непременно да бъде изяснено, дали е параноя на Ваньо Танов или е истина, че на сина му е подготвено подхвърляне на наркотици. Защото такова подхвърляне, аз казах и в парламента…
Водещ: На контрабандни цигари май.
Иван Костов:… и контрабандни цигари, но и наркотици, той говореше и за едното, и за другото в една вечерна пресконференция, аз го слушах.
Водещ: Кой трябва да реагира на това нещо? Прокуратурата ли?
Иван Костов: Това е вече комисията по вътрешен ред и сигурност, прокуратурата трябва да го извика и той трябва да даде показания. Трябва да стане ясно дали това той си го мисли в страха си на баща или това действително е направено. Защото вече се е правило такова нещо в България. И вие си спомняте, че това се правеше под егидата и под крилото на Никола Филчев. Ако се прави сега пак или ако някой опитва, това означава, че пак има много високо покровителство.
Водещ: Ваньо Танов каза нещо много притеснително в едно интервю, мисля, че по БНТ, в което той обясни – водел частен разговор очевидно по телефона със своята съпруга, обсъждали нещо много битово, нещо много лично, покупко-продажба на жилище, ще продадат един, ще купят друг и т.н. На следващия ден, казва Ваньо Танов, е излязла в някакъв местен вестник или местна агенция тази информация, доукрасена, разбира се, но излязла.
Иван Костов: Да, да. Което означава, че…
Водещ: Питам се защо той тогава, когато е разбрал, че нещо става, не е сигнализирал някъде. Макар че пък Странджев, неговият заместник, който беше отстранен няколко месеца по-късно, твърди, че е изпратил писмо, и го прочете тук в ефира ни, още март месец и е предупредил включително и за това, че са контролирани, явно това е терминологията, двамата с Ваньо Танов.
Иван Костов: Аз тука трябва да напомня – сигурно изказването на премиера, че всеки от висшите ешалони на властта периодично се подслушва и ще се подслушва и никой не трябва да се учудва на това – това, което той каза в едно интервю пред Нова телевизия. На което ние реагирахме много остро, че няма право премиерът да послушва който и да било.
Водещ: После уточни – не аз, прокуратурата, просто такъв бил изразът, формата на израза.
Иван Костов: Формата на израза, но това уточнение беше много необходимо, защото министрите му по някакъв инстинкт се втурнаха да казват – ами да, подслушвайте ни. И това поведение пък разрушава авторитета им на български министри. Защото не може…
Водещ: Без Маргарита Попова.
Иван Костов: Без Маргарита Попова. Но част от тях реагираха по този наистина безкрайно примитивен начин в уплах. Така не може. Това е държава, в която се разпространи всеобща параноя от подслушване отново.
Водещ: Един анализатор каза някъде, не си спомням къде – ако се слушат така министри и хора на високи управленски позиции, какво остава за опозиционни лидери. Вие чувствате ли се подслушван?
Иван Костов: Не. Освен това, това, което говоря пред вас, това говоря пред министрите, това говоря пред колегите, това говоря и по телефона. Аз говоря едно и също нещо,1 няма нужда да ме подслушват. Всичко, което говоря е публично. Но аз съм се научил да се пазя от подслушване в толкова години, защото…
Водещ: Как се пазите? Дайте ни един практически съвет.
Иван Костов: Ето това, което ви казах – говорите само истината, такава, каквато вие я виждате, навсякъде, включително публично и няма нужда да ви подслушват.
Водещ: намекнал сте вчера за оставка на Цветан Цветанов, че може би ще преценявате дали ще я поискате, така ли?
Иван Костов: Ако Цветан Цветанов е набедил и обвинил лекарите, че са убили бебе, от трибуната на Народното събрание, прочитайки СРС-та…
Водещ: Това беше за Горна Оряховица.
Иван Костов:… да, а това не е вярно, ние ще му поискаме оставката. Ние сме го казали това веднага. Ние сме поискали анкетна комисия. ето един скандал, който не стихва. Вижте колко, вече два месеца, и се възобновява непрекъснато. Сега тия лекари убийци ли са или…
Водещ: Петорна експертиза каза, че не са убийци.
Иван Костов: Да де, ама ние не сме прочели експертизата. Ние искаме временна комисия просто да поиска, защото такъв е органът, който може да поиска самата експертиза.
Водещ: Има един безспорен факт…
Иван Костов: От друга страна аз се питам защо тази експертиза е тайна. Нали обществената…
Водещ: Вие какво подозирате там, каква е истината според вас, за да продължавате да поддържате тази тема и този въпрос като ключов за вашето решение дали ще поискате оставката?
Иван Костов: Аз мисля, че това, което казват лекарите, които са извършили експертизата, в интервютата е вероятно по-близко до истината. Но…
Водещ: Тоест сте по -близо до искане на оставка на Цветан Цветанов?
Иван Костов: Да. Защото това е помятане, това е мъртво роден плод, ако са верни те. Ние трябва да го видим.
Водещ: Но имаше твърдения, че няколко часа е имало движения…
Иван Костов: Да, но то е обяснено в…
Водещ: Има обаче един безспорен факт. Към днешна дата казвате, че два месеца след този скандал няма повдигнати обвинения, нито за смъртта на това бебе…
Иван Костов: Така е.
Водещ:… нито за евентуалната причина, поради която тези лекари са слушани, та да се прихване случайно този разговори за бебето. Няма никакви обвинения, не е ясно те защо са слушани.
Иван Костов: Прокуратурата трябва да отговори на следния въпрос – защо е дадено разрешение специално разузнавателно средство да бъде четено от трибуната на Народното събрание. Вижте какво стана с тези специални разузнавателни средства. Изобщо с това средство. Започнаха официално да се използват от трибуната на Народното събрани, което е абсурд, те не са за това.
Водещ: А трябва ли да се декласифицират тогава по същия начин, както горнооряховските и ваньотановските диалози, по същата логика? Генерал Атанасов го каза, вашият генерал.
Иван Костов: ДА, разбира се. Но най-близкото откриване е, тъй като наистина има голям обществен интерес, е да прочетем тази съдебномедицинска експертиза, да я прочетем. Това е най-важното. След това да бъдат разкрити и другите. Да се види, може би са унищожени тези подслушвания, но трябва да ги има някъде описани, трябва да ги има в специалните служби, трябва да ги има в ДОТИ, трябва да ги има някъде.
Водещ: Като се унищожат не се ли унищожава всичко? И съдържание…
Иван Костов: Унищожава се съдържанието, но се записва в регистър, че това мероприятие е осъществено. Така че би трябвало да се направи сравнение. Освен това трябва да се направят разпечатки на разговорите. Има работа, която трябва да се свърши. Аз вярвам, че парламентарните средства са достатъчни. Стига ГЕРБ да поиска да потуши скандалите. Това, което мен ми се струва, че е най-опасно в момента, е, че ГЕРБ не иска да потуши скандалите.
Водещ: А защо мислите така? Откъм РЗС дойдоха тези записи. ГЕРБ страда то това, което се случи.
Иван Костов: Да, но защо не предприеме действия да потуши? Единият отговор е, че ще загуби видни фигури в ръководството, примерно Цветанов.
Водещ: Ако се кажат някакви истини.
Иван Костов: Да, защото ако излязат истините, той може да стане нетърпим на поста си министър на вътрешните работи. Това е едната причина.
Водещ: В каква посока истини? За кое истини?
Иван Костов: Истини за това на какво се дължат скандалите в страната, кой ги предизвиква, какво оначават. За тази истина говорим. Ние искаме да разберем какво се случва точно, кой какво е говорил, вярно ли е това, че фирми са контрабандирали, че е имало политическа или партийна намеса, за да се подтиснат тези неща, кой е организирал, ако е организирал някой, опита да се подхвърлят в сина му и т.н., всички тези неща.
Водещ: Кой може да има сили да организира такова нещо според вас? Познавате държавата.
Иван Костов: Аз държавата… Единственият случай го напомних, той беше под крилото на Никола Филчев
Водещ: Тоест това не е възможно, частни структури, които си отмъщават на Ваньо Танов, защото той си върши добре работата срещу даден нарушител?
Иван Костов: Оставете тези… Не, не, това е наивно, не е възможно.
Водещ: Това не е моя версия, това беше споменато от висшето ръководство. А кой остава като потенциален желаещ да…
Иван Костов: Някой с компетенциите и с възможността на главен прокурор или на министър, или на някой голям човек. Такъв може да организира това нещо. Но хайде да не хвърляме такива съмнения в празното пространство. По-важно е да се върнем на тази теза – ГЕРБ трябва да се убедят, че губят от тези скандали и че единственият начин е бързо да изгасят тези скандали и да направят всичко възможно да не ги допускат отново. Защото пред нас е явление, ако се върнем на един от първите скандали, Горна Оряховица – и явлението се нарича произвол и полицейско насилие, срещу, което европейците са крайно нетърпими. Те излизат на улицата, започват да протестират, започват да палят, когато има факти за полицейско насилие. Това не може да бъде добър атестат за страна…
Водещ: Има ли факт за такова в случая?
Иван Костов: Ще се появят факти, ако се разкрие съдебномедицинската експертиза. Ако стане ясно кой е прав в случая, ще се появят факти, разбирате ли. И тогава това нещо може да се окаже също злоупотреба, изнасянето на СРС-та и пускането им в медиите. Това може да се окаже пак някакъв вид такава…
Водещ: Посоката, от която излизат смущава ли ви, мястото, от където излизат?
Иван Костов: Всичко ме смущава мен. Защото това е удар срещу собствената ни страна, защото руши нашия авторитет. Започва да се говори – в България не може да се съхранява секретността на информацията…
Водещ: и при вас имаше скандали – “Филчевгейт”, какво още имаше… “Гном” може би беше по-късно.
Иван Костов: Имаше. Но имаше дело, имаше съд…
Водещ: Винаги са изтичали СРС-та.
Иван Костов: Да, но в съда се доказа, че не е имало подслушване. Филчев загуби това дело.
Водещ: Какво каза съдът – че всъщност това са стари “бръмбари”, сложени там преди много години.
Иван Костов: Че не са използвани и т.н. Така че нека да кажем и тази истина. Имало е параноя на Филчев. Аз и сега говоря. Може би и Танов има някаква параноя по отношение на това. но дайте да видим тези…
Водещ: Вие попитахте ли го? Вие можете да му се обадите, да вдигнете телефона и да поискате повече информация за това имало ли е постановка или не. Така от любопитство. Защото това е много опасно, ако се случва…
Иван Костов: Ваньо Танов ли?
Водещ: … да, ако някой е искал да го компрометира чрез сина му.
Иван Костов: Какъв съм аз и каква стойност има да каже пред мене, той трябва да каже пред парламентарната комисия, където е длъжен да говори истината, нали така.той трябва да се яви пред институция, която е в състояние да погаси пожара. Той, ако го каже на мен, какво – аз мога да го разбера правилно, мога да го разбера неправилно, мога да проведа други такива телефонни смущения, да го препредам… Най-добре е той да го каже пред институцията, иначе не става. Ние затова казваме – има ги институциите, които са в състояние да се справят с тези скандали, те трябва да заработят. ГЕРБ трябва да подкрепи идеята да се потушат скандалите, да не се допускат, за да мине добре втората част от мандата.
Водещ: Как да не се допускат, когато очевидно в ръцете на РЗС попадат едни СРС-та или няма значение какво, които те ще пускат на час по лъжичка – обявиха и обещаха, включително и разговор с участието на премиера – бил много интересен и любопитен?Може би днес ще се случи това.
Иван Костов: Ако е подслушван Ваньо Танов и е изтекла информация, Ваньо Танов е говорил вероятно с министър-председателя, но тогава, знаете ли, тогава се поражда нещо друго много неприятно – защо не е предупреден министър-председателят, че е подслушван Ваньо Танов, за да знае какво говори като говори с него. Това пък излиза, че ще бъде насочено по някакъв начин вътре срещу самото управление на ГЕРБ. Защото кой…
Водещ: Малко нелогично ми звучи това.
Иван Костов: Не, съвсем логично е.
Водещ: А надали, ако е имало със закон разрешение да се слуша Ваньо Танов, премиерът не е знаел. Не ми се вярва.
Иван Костов: Да де, но ако има нещо интересно? Ние сме в сферата на предположенията. Да не се подавам и за така сутрин на тези неща. Но е възможно. Ако има интересни неща…
Водещ: Оставка бихте поискали на ключова фигура в ГЕРБ, вътрешния министър, ако какво? Как да го напишем в заглавие прегледно и спретнато, сега в новините как да го съобщи Мариана?
Иван Костов: Ако набедил докторите, че са убили дете.
Водещ: Тоест, ако се окаже, че детето се е родило мъртво и не е имал никакви основания…
Иван Костов: Да, разбира се.
Водещ:… нито за разкриването, нито за изчитането на тези СРС-та?
Иван Костов: Никой няма право да излиза от парламентарната трибуна и да обвинява когото и да било. В убийство. Можете ли да си представите?!
Водещ: То не беше така. Каква беше неговата формулировка? Имаше едни реплики…
Иван Костов: А, не, не, точно така е. Имаше реплики, с които съпровождаше…
Водещ: Четенето.
Иван Костов: Разбира се.
Водещ: Бихте ли коментирали едно друго събитие? Сигурно ще ви се стори доста странично, но вие навремето, доста отдавна, сте имали добри отношения с ДПС, имаше такъв период много отдавна. Сега Касим Дал знаете с какво отворено писмо до структурите излезе. Възможно ли е, ако тази линия надделее, хипотетично говори,м вие да търсите път към ДПС, Синята коалиция?
Иван Костов: Първо искам да кажа, че Касим Дал в това отворено писмо повтаря неща, които ние говорим от много години, може би от 11-12 години говорим за Движението за права и свободи. В този смисъл, той не казва нищо ново.
Водещ: Но когато го казва човек от кухнята, е фактически ново.
Иван Костов: Когато го казва човек от кухнята означава, че потвърждава, че ние сме били прави в степента, в която той е авторитетен да потвърди това като човек, който се броеше като втори човек след Доган. Това, което той прави в момента не е ясно как ще свърши въобще.
Водещ: За него или за Доган?
Иван Костов: За него как ще свърши, за неговите намерения. Ние не знаем той в каква степен е готов да отиде на сблъсък. Не знаем с какви средства разполага Доган. Много малко се знае за начина, по който функционира ДПС като политическа партия. Никой не знае как се вземат решенията вътре. Така че какво можем да коментираме. Това е една затворена партия. Това е една партия, която предвид това, че върхушката й извършваше тежки престъпления и корумпира българския политически живот, тя е до такава степен затворена, че никой не може да предположи какво се случва.
Водещ: Може би едно предположение да изкажа и вие да кажете дали то е възможно, политически възможно това да стане? Вчера колеги журналисти коментираха и факта, че очевидно Дал ще участва по някакъв начин със свои хора на изборите, например като независими кандидати, на предстоящите местни избори. Възможно ли е Касим Дал да се опита да привлече бивши, да кажем, активисти на ДПС и да играе в полза на ГЕРБ на тези избори?
Иван Костов: Аз не съм политолог, не съм такъв коментатор, не мога да бъда полезен.
Водещ: Познавайки политическа ситуация, възможно ли е…
Иван Костов:Не мога да преценявам тези неща.
Водещ: … Касим Дал, не разбивайки ДПС, не създавайки друга структура, да бъде политически коректен към ГЕРБ например? Интересно ми е Синята коалиция дали би си сътрудничила с Дал и неговата линия, ако тя продължи?
Иван Костов: Тази линия не е насочена към Синята коалиция, тя е насочена към ГЕРБ.
Водещ: И тия събития всъщност са свързани с предстоящите избори.
Иван Костов: Това е очевидно. Само това мога да коментирам, защото само това ми се вижда очевидно. Вижда ми се очевидно, че Дал се насочва към ГЕРБ.
Водещ: И още нещо, което ми направи впечатление днес. Да, не сте политически коментатор, но Волен Сидеров казва – и срещу Бойко ще играя за президент. Вие някаква яснота на тема президентски избори можете ли да ни предложите към днешна дата?
Иван Костов: Към днешна дата още не.
Водещ: Отделен кандидат ваш…
Иван Костов: Но Бойко Борисов може би ще бъде кандидат за президент, предвид обстоятелствата какво се случва с Цветан Цветанов. Между другото, и самото БСП, както се вижда, прави всичко възможно да оскандали допълнително, дори когато има или няма основание…
Водещ: И Бойко Борисов няма да има друг изход освен да се кандидатира. Ако е той, ще го подкрепите ли? Ако е Бойко Борисов?
Иван Костов: В никакъв случай.
Водещ: В никакъв случай?
Иван Костов: В никакъв случай.
Водещ: Тоест?
Иван Костов: Моето мнение е, че Синята коалиция трябва да има своя кандидат-президентска двойка – кандидат за президент и кандидат за вицепрезидент.
Водещ: Вие бихте ли се кандидатирали? Ето, Волен Сидеров казва, че всички лидери е хубаво да се премерят.
Иван Костов: Аз не бих се кандидатирал. За това е необходимо и желанието на СДС, и на ДСБ заедно. Ако такова съгласие няма, аз въобще не съм човекът, който ще си и мери егото, защото аз такова политическо его нямам.
Водещ: Добре. Благодаря ви за това гостуване. Лидерът на ДСБ г-н Иван Костов ни беше на гости.

bTV, “Тази сутрин”, стенограма Агенция CROSS

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...