Иван Костов: ГЕРБ е като d?j?vu на НДСВ

Водещ Николай Бареков: Не е тайна за зрителите на Би Ти Ви, че гост на нашето предаване е лидерът на “Демократи за силна България” и бивш премиер Иван Костов. Добро утро, г-н Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Предлагам да започнем нашия разговор по при всички положения по актуални политически теми все пак с темата Либия поради едно много сериозно противоречие, което лъсна, така да се каже, в една импровизирана очна ставка в нашето студио, телевизионна, между бившия външен министър Надежда Михайлова и директора на Националната разузнавателна служба по това време ген. Димо Гяуров за това кога всъщност българските държавници са научили, че в Либия се случва нещо, че там нещо става. Имате ли спомени кога това се случи?

И. Костов: Информация за това, че са задържани, се получи на 11-и, на другия ден, след като бяха задържани. Преди това в София не е имало сигнал и аз го написах в една статия, че в Либия се води разследване и че това разследване ще включи и българи в един СПИН скандал, който ще се разрази и ще се стигне до процес. Тоест писмено уведомление по каквато и да е линия, писмен доклад не е имало.

А информация имаше за задържани, доколкото аз си спомням, но тя беше третирана или беше обяснена като рутинен консулски

проблем. Впрочем такива неща се случваха тогава.

Водещ: Имате предвид, че не е имало писмен документ до…

И. Костов: Не, това…

Водещ: …пристигнал от посолството в Триполи или пък от…

И. Костов: Или по друга линия…

Водещ: …разузнаването, стигнал до вас.

И. Костов: Информация за задържане да, но обяснена като рутинен…

Водещ: Имало ли е месец преди това, както каза ген. Гяуров, среща между вас като министър-председател, между него, между президента Петър Стоянов, на…

И. Костов: Не, той не казва…

Водещ: …която е присъствал и външният министър…

И. Костов: Не, той не казва…

Водещ: …г-жа Михайлова?

И. Костов: Аз, аз не знам той да е казвал такова нещо. Той може да ме е уведомил в личен разговор за това, за което казах.

Водещ: Може да ви е уведомил в личен разговор.

И. Костов: Да, допускам, че…

Водещ: Че нещо там се случва.

И. Костов: …ме е уведомил, че, че има задържане и след това има освобождаване. Това е.

Водещ: Не сте давали инструкции на външния министър да вземе мерки и да докладва периодично какво се случва.

И. Костов: Ако съм запитал външния министър, запитал съм и съм получил отговор, че това е рутинен консулски проблем. Защото тези неща се случваха тогава в Либия. В смисъл задържаха се българи по повод и без повод.

Водещ: Още през 1998 г. всъщност започва там едно разследване…

И. Костов: Вижте, българите са там…

Водещ: …на либийското правителство.

И. Костов: Да, българите са там по силата на една спогодба от 1982 г. Тази спогодба приема за тях действащото либийско законодателство с всичките му странности и абсурди. И българите, които отиват там, приемат да бъдат, така да се каже, напълно подвластни на либийската власт. Те не могат да излизат от Либия без изходни визи, т.е. те остават там, така да се каже, буквално на разположение на режима на Кадафи.

Водещ: Предполагам, се сещате…

И. Костов: И сега е така.

Водещ: Сещате се за, така, прочутия “Архипелаг ГУЛАГ” на Александър Солженицин, където той развива своята теория за ареста, че той е нещото, от което след това произтича всичко, и е много важно самият арест да бъде преодолян. Смятате ли, че беше подценена ситуацията от вашето правителство тогава и беше пропуснат моментът…

И. Костов: Първо бяха…

Водещ: …да бъде преодолян този арест…

И. Костов: Първо, както и сега…

Водещ: …който…

И. Костов: …е ясно, задържани са само двама и са пуснати, т.е. не е имало информация, че ще има дело, че ще има следствие и че ще има СПИН скандал, и т.н.

Водещ: Някакъв анализ или нещо друго беше в основата на вашата реплика, в която вие допуснахте, че нашите българи там могат да бъдат и виновни?

И. Костов: Когато започва делото, ние трябва да приемем, че ще има процес, който ще завърши в зависимост от доказателствата, които ние ще дадем за невинност на българите, но приемаме, че процес ще има. Ако не приемем това, т.е., ако не приемем, че ще има обективно търсене на истината, тогава не можем да търсим подкрепа от никого, не можем да се обърнем примерно към професорите Монтание и Перен да искаме техните специализирани анализи, да ги предоставим на либийската страна нещо, което ние направихме тогава. Защото, ако вие отидете при проф. Монтание и му кажете вижте, ние имаме едни невинни българи, ама вие бихте ли дали документ, за да ги оневините, той ще каже: вие, като знаете, че са невинни, защо идвате при мен. Те наричаха този процес мъчителен още тогава и трябваше да се приеме постановката, че ще има честен процес, при който ще се докаже невинността. Кога започнаха да се трупат елементите, които доказваха нашата първоначална теза, че това е политически процес и тези хора ще бъдат изкупителни жертви на отношението на либийския авторитарен режим към собствените му граждани? Когато стана ясно, че те са били насилвани, за да дават показания, че показанията са изтръгнати чрез пречупване на волята им чрез мъчения и прочие. Но това стана впоследствие, а най-ясно стана, че процесът е политически, след като либийските власти го декларираха като такъв през 2000 г.

Водещ: Междувпрочем…

И. Костов: Нека да кажа, и когато, значи, трябваше да имат надежди следващите правителства, че все пак този процес ще бъде защитен, правата на българите, на българските обвиняеми, докато съдиите отказаха да допуснат международната експертиза за състоянието на либийските болници. Тогава стана ясно, че това е, вече напълно ясно за всички, тогава и Европа се включва вече много по-активно, въпреки че тя се включи още през 2000 г.

Водещ: Междувпрочем това, което казвате вие, за допускането за тяхната виновност, в правото има друг принцип за невинност, преди да се е произнесъл съдът.

И. Костов: Не, допускане на това, че ще има процес, на който ще може да се докаже обективната истина.

Водещ: Това ви накара да кажете…

И. Костов: Такъв…

Водещ: …репликата за…

И. Костов: Такъв почтен…

Водещ: …за виновните.

И. Костов: Такъв процес нямаше в Либия. Това е.

Водещ: Кога разбрахте, че процесът ще бъде политически?

И. Костов: Ние знаехме, че процесът ще бъде политически по… имахме и такава собствена представа за този процес още в самото начало. Но през цялото време сме се опитвали да събираме външна подкрепа за българите, включително чрез експертиза, чрез политическа подкрепа и т.н., за да може да се, да се концентрира тази подкрепа, да се упражни натиск върху Кадафи.

Водещ: Д-р Здравко Георгиев допусна, че 45 дена след арестите на 9 февруари не е имало реакция от страна на българското правителство и…

И. Костов: Това не е вярно.

Водещ: …това е дало възможност на либийските власти да продължат с мъченията след кратък…

И. Костов: Това въобще…

Водещ: …период на затишие.

И. Костов: Това въобще не е вярно. Първо, веднага след като се случва процесът, започва натискът от страна на българското външно министерство върху, първо, върху посланика тук, върху консула, срещи непрекъснато се иска, предават се настояванията на българската страна, отива работна група, тя се среща там с обвинените, заради това са освободени 17 българи вследствие на този натиск, защото те първоначално бяха 23-ма. Излиза два пъти външно министерство със съобщение и с декларация по този повод и т.н.

Водещ: Допускате ли, че вашата реплика за възможна виновност донякъде е дала импулс на либийската страна да продължи със своя сценарий?

И. Костов: Не е възможно това да бъде така.

Водещ: Страхувате ли се с днешна дата от някакво възмездие, да речем, съдебно? Ето, д-р Здравко…

И. Костов: Вижте…

Водещ: …Георгиев заплаши, че ще съди български политици, които са отговорни за започването на процеса.

И. Костов: Вижте, аз напълно разбирам обвинените и техните семейства, разбирам състоянието им. Те се държат достойно тези хора. Това, което преживяват, тези емоционални реакции, те са нормални. При положението, при което те се намират, аз напълно ги разбирам. Но няма нещо, което е можело и е трябвало да се направи, било е допустимо да се направи и е трябвало да се направи, да не е направено от правителството веднага след като са били задържани и като се е получила информацията. Няма такова нещо.

Водещ: Включително чрез външно министерство, чрез разузнаване…

И. Костов: Всичко…

Водещ: …чрез контраразузнаване…

И. Костов: …което, всичко, което е можело, ние сме направили. И аз го обяснявам това в поредица от статии, които публикувах в последните седмици около и след Нова година.

Водещ: Спираме темата с началото на либийския процес дотук. Има ли в днешния политически модел на България място за дясната опозиция? Ето, мнозина казаха, че напоследък политическият модел вече е променен, че в него има една силна управляваща коалиция и или няма опозиция, или там е нещо, което, да речем, е псевдоопозиция, слаба опозиция?

И. Костов: Да, но има и много слабо управление. Има много слабо управление примерно в сферата на здравеопазването, където в момента има много голямо напрежение, 92 процента от проучванията, от питаните от “Трансперънси интернешънъл” казват, че са недоволни от българското здравеопазване. Има пълно безсилие във…

Водещ: Как ще реагира…

И. Костов: …здравната политика…

Водещ: …т.нар. българска опозиция при този, първо, сериозен скандал при липса на договор между лекарския съюз и здравната каса, при индикации за начало на лекарски протести в цялата страна, инициирани от лекарския съюз, и, не на последно място, при този междуличностен скандал, който избухна между неслучайни хора министър и директор на правителствена болница? Там се стигна дори до квалификации от рода на “криминален тип”.

И. Костов: Тези изблици на нерви според мен този, който ги е допуснал, той отговаря за тях. Аз бих класирал малко по по друг начин напрежението, което съществува. Първо, сегашното правителство не изпълнява действащата национална здравна стратегия независимо от уверенията, че има приемственост и че има национално съгласие по отношение на реформите. Ето я националната здравна стратегия с плана за действие, ако искате, можете да я покажете, тя е валидна до 2010 г.

Водещ: Това е вашата здравна стратегия.

И. Костов: Това нещо…

Водещ: Националната здравна стратегия на вашето правителство…

И. Костов: Така, тя…

Водещ: …нали за това става въпрос?

И. Костов: …тя е валидна до 2010 г. и е правителствен документ. Нея се опитва да пренапише…

Водещ: От април 2001 г.

И. Костов: Нея се опитва да пренапише г-н Гайдарски на два пъти и на два пъти тройната коалиция, един път на експертно и втори път на високо политическо ниво, му отхвърля опитите да направи стратегия. Тоест за първи след Нова година стана ясно, преди Нова година, около 20-и, 20-и и някой декември, стана ясно, че има пълна безпътица в здравеопазването. От друга страна е това недоволство, а от трета страна, това е отказът да бъдат предоставени дължимите медицински и социални услуги на хората. Например, за да бъде освидетелстван инвалид от ТЕЛК и НЕЛК, трябва да се запише сега и да чака да бъде насрочено гледането на неговия случай 2009 г. Знаете ли какво означава това за човек в нужда, който не може да си намери работа, който не може да ползва нито един от елементите на помощта, която държавата дава на инвалидите, примерно за придружител, примерно пенсия, примерно да го поеме за здравна осигуровка и т.н. Чака се три години. Представяте ли си в какво положение… Това е задължение на здравния министър. И третото нещо, което искам да кажа, защото по друг начин са степенувани в моята представа проблемите. Третото нещо това е докладът на Сметната палата за злоупотребите в лекарствата. Големият интерес и между другото вероятно една от причините за отхвърлянето на здравната стратегия е напрежението, което създават останалите коалиционни партньори, които искат да участват в търговете за лекарствата, където в момента вероятно три пъти повече пари се харчат, отколкото преди пет години, а ефектът е много по-лош и списъците за отпусканите лекарства са много…

Водещ: Добре, вие какво смятате да предприемете като опозиция в парламента? Каква ще бъде вашата реална стъпка?

И. Костов: Това, което ние предприемаме, това, което ние предприемаме, е да поискаме изслушване на министър-председателя, защото според закона правителството прави здравната политика. Тя не е само здравна, тя е и социална, тя е здравна, тя е образователна, тя е многостранна тази политика. Така че ние ще поискаме…

Водещ: Отговорността, която ще търсите, няма да е персонална, така ли?

И. Костов: …ние ще поискаме… не, ще търсим, разбира се, и персонална отговорност. Лошо е, че министър Гайдарски се представя за такъв, какъвто не е, но отдавна е известно в екипите, които правят трансплантации, че той не участва в трансплантациите. Това е, така да се каже, малка тайна за министъра.

Водещ: Т.е. за вас това не е новина, това, което д-р Спасов каза в нашето студио.

И. Костов: За мен не е новина, всички го знаят. Няма хирург в България, който да не знае, че върху Гайдарски бившият голям началник на здравеопазването Малеев възлагаше големи надежди, че ще направи българската трансплантация. Той така и не успя да даде ход и да даде скорост на този процес. Това нещо се прави едва в последните години. Така че това е, така да се каже, известна истина сред медиците и за мен е много странно, че не са се информирали нито министър-председателят, нито президентът за този детайл. Но не е това големият грях, не е това големият грях…

Водещ: Какво ще предприемете в парламента сега? Ще искате ли вот на недоверие на цялото правителство заради здравната реформа?

И. Костов: Не е това големият грях на Гайдарски. Големият грях е, че той дава назад здравната реформа по отношение на болничното здравеопазване, а това…

Водещ: Между другото точно пък по негово време стартира болничната…реформата в болничното здравеопазване. Дотогава бяха… болниците акумулираха невероятни дългове.

И. Костов: Това е илюзия. Това е илюзия, която по някакъв начин е проникнала през медиите и вие ето как…

Водещ: Защо?

И. Костов: Илюзия е поради две причини. Основният елемент за разрешаване на въпроса за преструктурирането на болниците това е свободният избор на пациентите на болница. По този начин пациентът избира къде да отиде, здравната каса плаща оказаната му услуга, операция или каквото и да е лечение и насочва парите към тези болници, които са предпочитани от пациентите, а болниците, които не са предпочитани за лечение, те остават без средства. От друга страна, другият елемент е правителството, което е собственик, или общините, които са собственици на болниците, да гарантират тяхната издръжка като имот, като сграден фонд, защото болницата… здравната каса плаща само за услугата, плаща примерно само за операцията, тя не плаща за основния ремонт на болничната сграда. Самата издръжка на болниците е задължение на държавата и на общините, но това е задължение те да кажат кои болници ще издържат и кои няма да издържат предвид на това, че все пак трябва да се платят средствата…

Водещ: Добре, ще ви стигнат ли…

И. Костов: И най-големият проблем, прощавайте, но все пак най-големият проблем…

Водещ: Но с едно изречение все пак, за да го обобщим политически накрая.

И. Костов: Най-големият проблем е, че двойно са увеличени парите за здравеопазване поради нарастването изобщо на брутния вътрешен продукт и на данъчните постъпления в страната, в сравнение с 2001 г. тройно са увеличени средствата за лекарствата, а ефектът от това е много по-малък върху много по-малко хора.

Водещ: Това е тезата и на д-р Любомир Спасов, която той изрази в началото на седмицата в нашето студио.

И. Костов: Това, което ние ще искаме, е изслушване на министър-председателя, а днес в 09.00 часа се събират по наше предложение опозиционните парламентарни групи, за да действат заедно по начина, по който намерят за правилен.

Водещ: Междувпрочем вчера лидерът на ГЕРБ или председателят на ГЕРБ в нашето студио каза, че ви подкрепя, ако искате вот на недоверие на това правителство заради здравната реформа. Ще поканите ли, аз мисля, че те имат представител в парламента, техен депутат също да се включи в подписката, сега се сещам, той е лекар по професия?

И. Костов: Поканите, които са отправени, вече са отправени, в 09.00 часа да заповядат всички, които искат да подкрепят тези действия.

Водещ: Който иска, да заповяда.

И. Костов: Дали ще бъде вот на недоверие, или ще бъде разискване с проект за решение, ние трябва да предприемем нещо.

Водещ: Има ли някакъв вариант въобще да има десноцентристка коалиция или десноцентристка промяна в управлението на България? Ето, в Европейския парламент десните са на мода, десните управляват, в България е тъкмо обратното. Междувпрочем гледате ли сериозно на тази заявка, която вчера направи ГЕРБ в нашето студио, че с БСП и ДПС няма да управляват никога, даже ще останат в опозиция? Това изказване ми прилича на изказването на друг политик и това сте вие.

И. Костов: Да, на мен ми прилича…

Водещ: И вие сте готов да бъдете…

И. Костов: На мен ми прилича на изказването на Симеон Сакскобургготски и на неговите политици преди изборите, което…

Водещ: Не, не, те казаха, че…

И. Костов: …което беше, че те са алтернатива едни на други и че никога няма да…

Водещ: Каза Цветан Цветанов, че не споделя това. Напротив, Цветан Цветанов ми заприлича вчера на Иван Костов в студиото, ако трябва да съм точен, с това, което каза.

И. Костов: На мен ми заприлича на едно предишно дежа ву, видяно нещо.

Водещ: Ще съберете ли сили да бутнете това правителство? Ето, вашият колега Петър Стоянов повежда листата за европейски депутати на СДС. Очевидно това е някакъв опит там да се покаже желание за национална промяна, за радикална реформа. Споделяте ли това действие?

И. Костов: Ние считаме, че тези, които бъдат избрани за депутати, трябва да освободят всички постове. Не трябва да си играем с тези избори и не трябва да ги използваме за други цели.

Водещ: Т.е. който стане европейски депутат, да напусне и поста лидер на партия, не само…

И. Костов: Да напусне постовете, които заема, изборните длъжности в страната. В този смисъл да бъде като кмета. Както кмета го избират и освобождава всичко останало, така да бъде и с европейския депутат, за да няма…

Водещ: Ако Петър Стоянов стане европейски депутат, да напусне лидерския пост в СДС, това казвате, и който и да е.

И. Костов: Който и да… не, не лидерския пост, а изборния пост, който има в страната, а той е народен представител в парламента. За това става въпрос.

Водещ: Не, той това ще го направи, но и постът лидер също е изборен. Нали го избира национална конференция.

И. Костов: Да, но това си решава партията. Ние… общото правило, ако министър кандидатства, да отиде депутат, просто да освободи поста.

Водещ: Вие готови ли сте да поведете листата на “Демократи за силна България”?

И. Костов: Зависи как ще се реши въпросът. Не е редно да бъдат заблуждавани избирателите, ако хората ще водят листите, а пък други зад тях ще влизат депутати, защото това е един вид политическа измама, която аз мисля, че не трябва да се допуска. Така че ние първо сме за принципа да участват само тези, които ще бъдат реални европейски депутати, а не изборите да се превръщат в някакъв национален дебат.

Водещ: Между другото г-н Стоянов направи уточнение, че ако бъде избран, ще остане в Европейския парламент. Вие готови ли сте на такава стъпка?

И. Костов: Не, аз не съм готов да се откажа от националната политика. Моята сила е в националната политика, така съм преценил, а и нямам интерес към Брюксел. Много неща не харесвам в Брюксел.

Водещ: Какво примерно не харесвате?

И. Костов: Гигантската администрация, чиновничеството.

Водещ: Ами, то Европейският съюз е една голяма бюрокрация, една голяма администрация на практика.

И. Костов: Не харесвам това.

Водещ: Добре. Последен въпрос към вас. Имаше ли някакъв сценарий на прехода, който със задна дата продължава да се осъществява? Ето, поводът между другото бяха тези мемоари, които ще се появяват, там и вашето име беше замесено. Така или иначе интересно е друго. Ключови дейци на СДС непрекъснато попадат във водовъртежа, във водевила, ако щете, на различни скандали. Дали ще са с досие на Държавна сигурност, дали пък ще насилват децата си, дали пък нещо друго, трето и т.н. Защо се стигна дотук? Имате ли вие конкретна вина? Не вие специално като… вие, политиците от десния спектър.

И. Костов: Много неща на хората им се случват заради собствените им слабости, заради собствената им обърканост и заради решенията, които взимат в живота си. Това не бива да се приписва на никакъв сценарий. Това, което лично се случва на някого, той трябва да има мъжеството да го понесе, трябва да се държи по достоен начин, а не да го приписва на някаква външна сила. Аз съм категорично против това всякаква семейна история или нещо, което се случва на конкретен човек, да бъде превръщано едва ли не в сценарий. Но от друга страна, прави са тези, които казват, че ако се отворят и прочетат добре всички документи на края на социализма, преди падането на Берлинската стена, много неща ще станат ясни за това по какъв начин се е осъществил прехода. И има много елементи, които се повтарят във всички източноевропейски страни, това е факт.

Водещ: Добре, да завършваме…

И. Костов: Има неща, които по един наистина…

Водещ: Са си уникални за всяка страна.

И. Костов: …ужасен начин се повтарят, а има и някои, които са уникални.

Водещ: Иван Костов, лидер на “Демократи за силна България” и бивш премиер, в разговор по някои актуални теми напоследък в нашето студио. Интересни неща се казаха, както винаги.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...