Иван Костов: В политиката, ако си обърнеш бузата, ще ти забият всички възможни ножове.

Командира отказва да гледа кризата с розови очила.
В политиката, ако си обърнеш бузата, ще ти забият всички възможни ножове.
С експремиера Иван Костов разговаряме в една от конферентните зали на хотел “Тримонциум” в Пловдив. Под тепетата демократите имаха двудневно национално съвещание. На него Командира обяви, че подкрепя ГЕРБ, но оценява последните 60 антикризисни мерки на правителството като отказ от реални реформи.
– Вие кръстен ли сте? При комунизма това беше забранено?
– Кръстен съм в първите 40 дни от раждането си, защото съм бил много болнаво дете. Кръстили са ме през зимата на 1950-та година. След войната времената бяха много тежки, имаше купонна система, всичко беше ужасно. Детската смъртност беше висока, някои деца не оцеляваха. Аз също не съм бил добре. И баба ми, майката на баща ми, е казала, че трябва да бъда кръстен, защото само с божията помощ ще се оправя. Аз съм от семейство на вярващи хора.
– Още през 2000 г като премиер в интервю казвате : “Върша грехове и дано Господ ми прости”?
– Както разбирате, тук има тежко противоречие. Защото да управляваш, по принцип означава да поемаш смъртния грях да бъдеш горд в степен да имаш самочувствието да покажеш на обществото, че знаеш правилния път, по който да го водиш. Според християнството това е греховно. Самата идея, че можеш да наложиш на обществото решения отвън на неговите въпроси, се счита за висша степен на горделивост. Още оттам започват греховете. Участието в управлението на страната не е богоугодно дело. Християнството предполага други, много по-висши ценности – смирение, способност да простиш на врага си, да обърнеш другата буза, когато те ударят. А в политиката, ако си обърнеш бузата, ще ти забият всички възможни ножове. Политиката е битка.
– Проф. Кръстьо Петков тия дни каза, че спасението на България е в кабинет Бойко Борисов-Иван Костов. Специално за БЛИЦ професорът се аргументира така : Костов може да овладее финансовата криза, да стабилизира бюджета и да наложи волята си над сенчестата икономика, защото вече е вадил България от криза!
– Нека първо демонтираме от това твърдение елемента на дразнене спрямо ГЕРБ. Защото проф. Петков е човек с леви възгледи. Той е политически противник на десницата и няма никаква причина да не провокира едно управление, което претендира да е дясно. Ако демонтираме тази част от твърдението на проф. Петков, стигаме до една основа в него, която е вярна.
Аз съм бил в три екипа, които са вадили страната от криза.
Това е по време на проф. Димитър Попов- първият шок в края на 1990-та и в началото на 1991-ва – Лукановата зима; след това при Филип Димитров; после през 1997 г. Забележителното при всички тези случаи е, че ние, правейки реформи и поставяйки правилните цели, за много кратко време вадехме страната от кризата.
Примерно 90-та година при правителството на Димитър Попов стабилизирахме страната буквално до летните месеци. Цялата дандания в цените започна да затихва. С мерките при правителството на Филип Димитров успяхме да излезем на траекторията на растежа и то в онези ужасни години. Затвърдихме финансовата стабилност до такава степен, че аз започнах да си мисля, че тя е необратима. Но премиерът Жан Виденов и финансовият му министър Димитър Костов ни показаха, че не е така. Изводът от този урок е, че винаги може да се даде заден ход – дори на най-успешните реформи.
Но днес кабинет Борисов-Костов е политическа конструкция, която не отговаря на правилата на политиката. Защото те изискват хората да ти дадат доверие да участваш в кабинет, където да правиш реформи. Хората да поискат това, а не някой да сглоби този кабинет, следвайки съветите на уважавания от мен проф. Петков. Не става по този начин. Защото хората не приемат такива инжинерингови проекти. В момента хората виждат правителство на ГЕРБ, което е беззаветно и безкритично подкрепяно от “Атака”, и критично подкрепяно от Синята коалиция. Тази конструкция е замислена още при създаването на ГЕРБ. Тя е формирана като популистка националистическа формация върху територия, близка до тази на “Атака”. И никога създателите на ГЕРБ, сред които е и Божидар Димитров, не са си и представяли коалиране на тази формация в политическия център с десницата, за да прави реформи. Напротив – преди изборите
президентът каза, че най-естественият съюзник на ГЕРБ е БСП!
Така че ГЕРБ стартира в политическото пространство с тези намерения. След това избирателите трябва да кажат какво искат, а не Бойко Борисов. Но той самият каза какво искат избирателите – не щат Синята коалиция, не щат десницата, искат само той да управлява. И той така ще управлява.
– Като човек, който вече е провеждал успешни реформи, коя е най-характерната черта за тях?
– Характерната черта и ясният признак на реформите е БЪРЗО постигане на резултати! Истинска смела борба срещу мафията и корупцията води министър Цветан Цветанов и резултатите са светкавични. Виe виждате как бързо замира престъпността. Къде са сега поръчковите убийства?! Макар че още няма осъдителни присъди, ефект има. Но в другите сфери, където трябва да се правят реформи в истинския смисъл на думата, няма напредък.
– Вие знаете в детайли реалното състояние на бюджета. Знаете дори кога Симеон Дянков прикрива съществени факти за финансовото състояние на страната?
– Ако бъдем честни, трябва да кажем, че министър Дянков знае състоянието на нещата, но не последва съветите, които му давахме – аз и други много авторитетни и сериозни хора, разбиращи от бюджетна политика. Съветвахме го да прояви целия дефицит, такъв какъвто той е, като изплати и върне задълженията, които има държавата по безусловни и изискуеми плащания. Да върне ДДС, да се разплати с фирмите, за да влезе на чисто в годината. Той не го направи, очевидно защото е знаел, че би влязъл в дефицит над 3%. Опита се да получи решение за влизане в еврозоната, в чакалнята, както казват. И като не получи такова, като видя, че е невъзможно да получи покана за влизане в чакалнята на европейския валутен механизъм, тогава със задна дата реши да каже каква е истината. Той имаше сериозен мотив. Едни ще кажат – да, прав е. Други – че не е.
– Още през януари предрекохте, че няма да влезем в еврозоната и за съжаление се оказахте прав?!
– Да, казах това, защото знаех как стоят нещата. Това е професионална информация. Доста хора разбираха, че шансовете за успех са много малки. Но тогава никой друг не го каза.
– Според вас какви са последиците за България от това, че не влезе в еврозоната?! Анализатори твърдят, че това влияе зле на политическия имидж на България. Чуждестранните инвеститори започват да се оттеглят от нас – смятат, че правителството няма воля за реформи и прави хаотични движения относно финансовата си политика?
– Точно така. Изводът е, че България се разколебава в политиката си да реформира така себе си, че да стане приемлива за член на клуба на страните на Европа. В момента България изглежда като страна, която не знае накъде е тръгнала. Доверието в нея става все по-малко, следва снижаване на рейтинга и отказ на инвеститорите да идват тук.
Но има и друго. Забелязва се една нездравословна тенденция, прокарвана от млади колеги, макроикономически наблюдатели. Те сега се учат да коментират и анализират нещата и въпреки това техните мнения излизат на предни позиции. Това не е полезно нито за обществото, нито за тях самите. Защото
в нито едно западно общество човек на 30 години не може да коментира тези неща.
Трябва да имаш изстрадан личен опит, за да говориш за тези неща. Но тези хора веднага прибързаха да кажат, че отказът от влизане в еврозоната едва ли не е нова монетарна политика и евентуално дори събаряне на валутния борд. Така не се говори! Да се правиш на интересен, като разпалваш страховете на хората, е безотговорно. Аз съм абсолютно убеден, а това е записано и в предизборната програма на ГЕРБ, че запазването на стабилността и валутния борд е нещо, което няма изобщо да се коментира.
– Когато обаче вие казвате, че реформите са наложителни, Бойко отговаря : “Аз съм най-големият реформатор в България. Ако Костов иска да ми каже нещо, да ми се обади по телефона”?!
– Високо самочувствие има министър-председателят. Само че дали е голям реформатор и дали прави реформи, ще се разбере до края на годината. Ако се правят реформи, те трябва да дадат ефект дотогава. Ако през септември, октомври, ноември си говорим само за зима и оцеляване, се връщаме на едни разговори, които се водеха 90-та, 96 -та година и просто влизаме в едно кризисно мислене.
Моето желание е премиерът да успява. А не да се оказва, че ние не сме били достатъчно настъпателни, че носим част от отговорността. Ние сме тези хора, които никога няма да кажат на бялото черно. Когато нещо се постигне, ние ще го подкрепяме.
– Кризата у нас се задълбочава. Българинът е парализиран от страхове. Възможно ли е да ни сполети гръцкият сценарий?!
– Гръцки вариант в България няма да има. Защо? Защото Гърция е страна с много богати граждани и фирми и с много бедно правителство. Бедно в буквалния смисъл на думата – няма пари, с огромни дългове е. Но гърците имат много мощни фирми, банки, транспортни, логистични центрове, флотът им е гигантски. Ситуацията в България е съвсем различна.
– Шокиращ е фактът, че трябва да се уволнят висококвалифицирани кадри?!
– Само те могат да отговорят на очакванията на кризата. Само те – висококвалифицираните, с огромен опит, със специална подготовка. Само те могат да организират живота си.
Един пенсионер няма какво да направи по време на криза. Какво пък ще направи един току-що постъпил стажант, ако го изгоните на улицата?! Когато се освободи висококвалифицираният, се сваля една заплата, с която се издържат поне 10-15 нискоквалифицирани. Така е в целия свят. Аз им съчувствам, но това, което им говоря, трябва да им вдъхва кураж. Защото кой да е отговорен, ако не те?!
Друг отговор на кризата го дава дребният и средният бизнес, семейните фирми. Това е най-устойчивото нещо. Отговора на кризата го дава точно този бизнес, не “Лукойл”!
Един часовникар, примерно, е самонает. Той може буквално в два квадрата да практикува професията си. Той може много дълго време да издържи на кризата, защото неговата квалификация не се губи. А моят часовник със сигурност ще се развали и ще има нужда от поддръжка. Няма как да не отида при часовникаря! Нали?! Ще отложа, но ще отида.
Не е така с фирмите за високи технологии, енергетиката, консултантския бизнес. Особено с могъщите браншове като инвестиционния, строителния, офисмениджмънта, продажбата на недвижими имоти. Няма клиенти – фалираш. Нямаш продажби – банката ти взима хотела, взима ти апартамента, продава го за каквато цена намери и загиваш безусловно, нямаш съпротивителна сила. Защото това са много пари, това са рисковани начинания, това са големи бизнеси. Тях кризата ги поразява ужасно. А под тях стоят строителни работници, индустрии за строителни материали, индустрии за обзавеждане, фаянс, порцелан, канализации, пречиствателни станции…. Какво ли не. И те загиват. Това е страшно. Затова ние казваме – трябва да се помогне на тези, на които кризата не влияе по този унищожителен начин, трябва да се помогне на дребния, средния бизнес, трябва да се либерализират режимите. Ако аз съм висококвалифициран директор, който го освобождават от работа, аз трябва да имам възможност спешно да направя свой бизнес. А не да ми се пречи, да ми пили нервите администрацията и да не ме пускат да се проявя в бизнессредата, както се случва в момента.
Условията за почване и за излизане от бизнес в България са кошмарни. Кошмарни!
– Каква друга реформа ще има бърз ефект за излизане от кризата?
– Реформиране на фирмите с преобладаващо държавно участие! И то по начина, по който го правят на Запад. Независимо че тези фирми са държавни, те трябва да бъдат реформирани по правилата на бизнеса. Правилна крачка е затварянето на Българския енергиен холдинг. Но не трябва да се отварят два нови холдинга, защото ще е много глупаво – махаш една администрация и създаваш две…
– Покрай закриването на БЕХ отново се повдигна темата за енергийната мафия?
– Тази тема е наша! Сигналите бяха разработени и внесени от ДСБ и от мен. Последният сигнал внесох, когато бях председател на комисията за контрол на ДАНС…
– Оказва се, че всички енергийни министри са участници в една престъпна схема, те са в далаверата…
– Да, до Румен Овчаров включително. Още не знаем какво точно е правил Петър Димитров.
Едно интервю на Мария ДРУМЕВА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...