Иван Костов в “Опасно близо с Диана Найденова”

(+видео)

Росен Петров:Уважаеми зрители, в седмицата на безкрайни политически сблъсъци и интриги Диана Найденова бе опасно близо с лидера на ДСБ, бившия премиер Иван Костов.

Водеща Диана Найденова: Какво знаете за Косьо Самоковеца и Иван Тодоров-Доктора,

което аз не знам…

Иван Костов: Нищо.

Водеща: …г-н Костов?

Ив. Костов: Нищо.

Водеща: Нищо?

Ив. Костов: Нищо повече, отколкото знаете вие.

Водеща: Аз знам само, че бяха убити след 2001 година, преди това вие бяхте министър-председател и след смъртта им се разказваше, че това са били, как да кажем, най-влиятелните контрабандисти в България.

Ив. Костов: Възможно е.

Водеща: Мислите ли, че хората, които ни гледат сега, вярват на това вдигане на раменете на бившия министър-председател, който е имал възможността всеки ден да получава информация от службите относно дейността на лошите в страната?

Ив. Костов: Аз може да съм срещал в информациите имената, но… но толкоз. Не е нещо, което да е било впечатляващо до 2001 година. Не е било нещо, което да ги увенчае с някакви лаври на не знам какви престъпници.

Водеща: Тоест вие казвате, че те са…

Ив. Костов: Моята теза е, моята теза е…

Водеща: …малки престъпници в сравнение със…

Ив. Костов: Не, искам да кажа, че по наше време имаше непримиримост към организираните престъпни групи, имаше силен натиск, който беше успешен до голяма степен, защото ние още при самото идване на власт ги притиснахме. Истината е, че след това се развиха много други процеси в България, включително политически, имаше реванш на тези същите хора, реваншът се казваше Симеон Сакскобургготски и т.н. Но това са далечни неща.

Водеща: Да търся ли връзка между яростното интервю на вътрешния министър Цветан Цветанов през тази седмица и заявката ви от петък сутринта, че вие не можете да подкрепите правителството в предстоящия вот на недоверие?

Ив. Костов: Знаете ли, аз първоначално си помислих така, но мисля, че не е това истинската причина, защото ние сме казали, че снемаме доверието си, вече като “Синя коалиция”, от вицепремиера Цветанов през февруари месец, мисля, че първата десетдневка на февруари, тоест оттогава са минали много месеци. Причината изведнъж да се разгневи от повторение на това, което не е нито новина, нито каквото и да било специално нещо, е съвсем друга, а тя беше да даде подкрепа на кандидата, да нахлуе в изборите, които стават в днешния ден, и да даде подкрепа на единия кандидат срещу другия.

Водеща: Мислите ли, мислите ли?

Ив. Костов: Това е най-важното в интервюто.

Водеща: Не, защото в това интервю той говори за Румен Петков и ареста на Маргините по поръчка на Маджо. Той говори за повечето ключови фигури в престъпния сив свят във времето на различни управления. Тоест вие смятате, че онзи фрагмент, който…

Ив. Костов: Аз мисля, че целият…

Водеща: …има отношение към вас, е опит за намеса на ГЕРБ във вашите избори, вътрешнокоалиционните?

Ив. Костов: Там има доста фрагменти по отношение на нас, доста неща, написани внимателно, така че е трудно да бъдат атакувани пред съд. Но не това е главното. Главното в това интервю, това, което се запомня, е същото, с което се запомни една от последните изяви на премиера, който каза, че СДС са добрите, ДСБ са лошите, и по този начин и той, и Цветан Цветанов използваха позициите, които имат – единият на премиер, другият на вицепремиер, да заемат страна в едни избори. Аз не казвам, че те не могат да гласуват. Като лица могат да дойдат и да гласуват с бюлетини…

Водеща: Представяте ли си, да?

Ив. Костов: Но да правят кампания, при това без официално от Съюза на демократичните сили никой да им е поискал, за мен е груба намеса в един политически процес, който… по-скоро си е злоупотреба.

Водеща: Обаче знаете ли, аз пък ще направя друга връзка. Вие свързвате поведението конкретно на министър-председателя с вътрешнокоалиционните ви избори, но пък министър-председателят според мен реагира по този начин, разделяйки на добри и лоши партньорите в “Синята коалиция”, след като Мартин Димитров застана зад пакта за стабилност, внесен от Дянков, а вие остро го критикувахте. Не може ли и такава връзка да бъде търсена?

Ив. Костов: Това е повод. Това е повод. Между другото…

Водеща:Достатъчно сериозен.

Ив. Костов: Между другото…

Водеща: Достатъчно сериозен, г-н Костов.

Ив. Костов: Не, не, не е сериозен довод.

Водеща: Хайде да разсъждаваме на тази тема. Промяна в конституцията не е малък повод и опит да се търси подкрепа в Народното събрание от страна на управляващите.

Ив. Костов: И вие сериозно мислите, че Бойко Борисов знае какво е пактът за финансова стабилност? Не ме разсмивайте.

Водеща: Обаче знаете ли, друго…

Ив. Костов: Не, не ме разсмивайте, защото наистина това е нелепо. Там има доста сложни и много увъртени неща…

Водеща: Там има, не, там има три важни неща.

Ив. Костов: …които, ако аз седна да обяснявам, да обяснявам сега…

Водеща: Не, там има три важни неща, които и Бойко Борисов според мен разбира.

Ив. Костов: Мислите ли?

Водеща: Два процента дефицит, промяна на конституцията така, че ако ще се променят данъците, а то трябва това да се случва с квалифицирано мнозинство, и намаляване на публичните разходи, които биват преразпределяни от бюджета на 40 процента, ако не ме лъже паметта. Това според мен може да го запомни.

Ив. Костов: Това е… Това може да се запомни, но какво се крие зад тези неща от гледна точка на правенето на финансовата политика е много голяма тема. Знаете ли къде отива, в каква голяма дълбочина отива?

Водеща: В каква?

Ив. Костов: В следната примерно – че нашата данъчна система в момента е настроена към икономика, която има огромен, огромна част от потреблението вътрешното идва от внос. И е настроена така, че да санкционира този внос чрез акцизи и данък добавена стойност. По този начин леко се отнема и леко се пълни бюджетът. Сега си представете, че икономиката се превръща от импортно потребяваща…

Водеща: В експортно.

Ив. Костов: …в експортно. Тогава за всеки изнесен в повече, отколкото внесено евро се възстановява данък добавена стойност. И това оръжие, което събира приходите на страната чрез…

Водеща: След това ще се, след това ще изпразва бюджета…

Ив. Костов: …чрез акцизите се обръща срещу бюджета.

Водеща: Обаче, обаче, господин…

Ив. Костов: Обръща се срещу бюджета, разбирате ли?

Водеща: Г-н Костов, разбирам ви чудесно и няма да сгреша, ако кажа, че…

Ив. Костов: Добре, а тогава защо Бойко Борисов не разбира, че това, което каза Менда Стоянова, която е председателят на комисията по бюджет и финанси, тя каза, че нашата, профилът на нашата икономика се променя и че трябва да бъдат променяни и…

данъчната система. Това са…

Водеща: Казвате…

Ив. Костов: …големи дълбочини на управлението на страната, това са сериозни процеси.

Водеща: До които, до които през тази седмица стигна и президентът Георги Първанов, един от сериозните ви политически опоненти, да не кажа най-сериозния, преди да заеме поста и да стане надпартиен. Знаете ли…

Ив. Костов: Той и като надпартиен си продължи да се държи като опонент…

Водеща: Да е политик. Но…

Ив. Костов: …и то като партийно излъчен.

Водеща: Но от неговата уста аз чух вашите думи през тази седмица.

Ив. Костов: О, той много пъти е повтарял това, което се говори от “Демократи за силна България”…

Водеща: И след това…

Ив. Костов: …без да цитира обаче. Това е ставало години наред. Когато той иска да прозвучи сериозно, смислено, политически консистентно, винаги, винаги взима от нашите тези.

Водеща: Но пък Борисов, който не разбира от пакта за стабилност, вижда в това едноговорене някакво съглашателство задкулисно

помежду ви. Какво трябва да разбираме от…

Ив. Костов: Това, което коментираха всички макроикономисти, показа, че точно тази теза, за която си позволих леко да говоря, да я развия, не получи подкрепа и беше изоставена, включително и от авторите си. Те казаха – добре де, да не бъде две трети, хайде,

не държим на двете трети. Това беше краят на дебата. Тоест

огромна част от сериозните български икономисти,

макроикономисти, включително и авторите на идеята, изоставиха

целия проект.

Водеща: Не искате ли да кажете на хората, които ни гледат сега, че българската политическа класа е толкова незряла след тези 22 години преход, та да не може, когато става въпрос за икономическите приоритети, които имат отношение към всички граждани, да вземат решения, които са в общ интерес, с консенсус?

Ив. Костов: Това прозвуча доста сложно. Зад него знаете ли какво се крие?

Водеща: Какво?

Ив. Костов: Например нарушаването на конституцията, конфискуването на партидите на хората в допълнителното, професионално пенсионно осигуряване, вкарването им и изхарчването в Националния осигурителен институт, след това блокиране от страна на Конституционния съд на това нещо, защото са се смесили две системи – едната разходопокривна, другата капиталовопокривна. Никой не го е разбрал това от управляващите, не го е видял, че едното е един стълб пенсионно осигуряване, а другото е друг, тоест не са го разбрали. И друго – да разберат следното, че в една страна, в която са защитени от конституцията правото и е обявена като страна на социална пазарна икономика, не може правото да бъде поставено, това казва Конституционният съд, не може да бъде погазвано правото с леви амбиции да се, така, да се изпълнят някакви социални функции…

Водеща: Това обаче прозвуча почти толкова сложно като моя въпрос, а простичко на рано пенсиониращите се от телевизора министър-председателят каза: Какво искате? Да получавате по 50 лева пенсия или тези пари от частните пенсионни фондове да влязат в НОИ? 110 милиона…

Ив. Костов: 108.

Водеща: 108 милиона, и НОИ да доплаща, така че вие да взимате едни достойни пари, а от 2014 г. пенсионните фондове да бъдат така добри да ви плащат, но вече заслуженото, а не унизително малко. На хората това се харесва.

Ив. Костов: Да, но това е абсолютно невъзможно, казва Конституционният съд. Устройството на страната е друго.

Водеща: Гледате ли новини?

Ив. Костов: Да, гледам.

Водеща: През седмицата на една маса седнаха представителите на частните пенсионни фондове, синдикатите, социалният министър и се разбраха. Нека НОИ плаща, а след 2014 ще плащат частните.

Ив. Костов: Каквото и да се разберат, има правила, има конституционен ред, конституционният ред не може да бъде пожертван. Справедливостта, тоест правната основа на действията на всеки един от участниците не може да бъде компрометирано от каквото и да е съгласие, от какъвто и да е баланс на интереси.

Водеща: Същото ми каза…

Ив. Костов: Това е…

Водеща: Същото ми каза и…

Ив. Костов: …справедливостта.

Водеща: …Любен Корнезов. Преди малко еднакво с Първанов, сега с Любен Корнезов. Няма да подкрепите правителството във вот на недоверие и ще гласувате с онези, единия от които вие нарекохте проклятие за България…

Ив. Костов: Кой казва, че ще гласуваме с онези?

Водеща: Е, хубаво де, ако не сте с едните, то тогава сте с другите.

Ив. Костов: Вижте, господин Корнезов може да е с леви възгледи, но това е един от най-силните познавачи на конституцията в Народното събрание. Той е авторитет. Когато говори по конституционните

въпроси, огромната част от хората, включително и аз, го слушаме

с внимание. Ако моите тези…

Водеща: Тоест в този случай не той взима вашите тези…

Ив. Костов: Ако моите тези съвпадат с неговите, това е комплимент за мен. Мен не ме стряска обстоятелството, че по въпросите за, на конституцията аз ще имам еднакво мнение с хора от други парламентарни групи, защото конституцията е базата, върху която сме стъпили всички. Тя е общественият ни договор, на базата на който съществува и политическата система.

Водеща: ГЕРБ обаче не се стреснаха от заявката ви, че вие няма да ги подкрепите във вота на недоверие. Как чух премиерът да се изразява през седмицата… че не очаквал от хора, които четели учебници по икономика на социализма, да защитават десните идеи на това управление.

Ив. Костов: И пак не знае за какво става въпрос. Ако, ако това трябва да уязви мен. Аз съм завършил математика, математическо моделиране на икономически процеси, имам квалификация, каквато имат много малко хора в страната, освен че съм и икономист. Но аз съм учил икономика и след това съм се заминавал с икономика, която е на нивото на математическо приложение. Това за политикономията на социализма той си го спомня сигурно от школата в Симеоново. Но на какво разчита премиерът?

Водеща: За вота ли?

Ив. Костов: На чии гласове разчита?

Водеща: Ами, ако трябва да цитирам включително не само него, но и председателя на парламентарната им група – на здравия разум у всички политически сили.

Ив. Костов: Здравият разум знаете ли в какво се състои? В напусналите депутати и в “Атака”. “Атака”, ако е здрав разум, извинявам се…

Водеща: “Атака” не.

Ив. Костов: …спирам веднага темата за…

Водеща: “Атака” казаха, че няма да подкрепят правителството.

Ив. Костов: Да, темата за… добре, но… значи те не са здравият разум. Защото бяха доскоро здравият разум, нали? Но това си остава за сметка на тези, които разсъждават с тези термини. Здравият разум се концентрира в една група депутати, които подкрепят ГЕРБ и за които аз съвсем скоро ще поискам сметка за парите, които им се превеждат, защото тези депутати по силата на Закона за политическите партии са занесли своята част от бюджетната субсидия в ГЕРБ.

Водещ: В ГЕРБ. Сигурно ли е това наистина?

Ив. Костов: Сигурно е.

Водеща: Аз го чух от представители на “Атака”.

Ив. Костов: Сигурно е. И вие вече, и вие с вашите пари, с вашите пари като данъкоплатец финансирате мнозинството на здравия разум. Лошо звучи, нали?

Водеща: А ако падне правителството, г-н Костов? Замислял ли сте се над това? Какво следва?

Ив. Костов: Ние не направихме извода на какво се крепи това правителство. Изводът е прост – това правителство няма своя политическа основа. Ако го изостави и нездравият разум на “Атака”, тогава това правителство остава малцинството на ГЕРБ плюс депутати, които получават пари или които са прехвърлили парите си и по някакъв начин се облагодетелстват от тях през ГЕРБ, тоест свързали са се финансово. Това означава, че българското правителство няма собствена политическа основа, защото тези депутати не са избрани, за да отидат в помощ на управлението на ГЕРБ, ще се съгласите…

Водеща: Много харесвам това интервю, но искрено съжалявам, че тук нямаме и втори гост, а в компанията на Бойко Борисов щеше да ми е по-лесно и нямаше да ми се наложи да кажа следното, като ви слушах сега, си спомних за неговите думи. Ако той беше тук, щеше да ги повтори, но ще се наложи аз да го направя. Той каза – ако Иван Костов и Мартин Димитров не ми бяха обещали подкрепа, аз нямаше да направя това правителство. Още с гласуването на бюджета те се отказаха от това да подкрепят правителството, с което се съгласяват да върнат БСП и ДПС във властта.

Ив. Костов: Не се съгласяваме да върнем БСП и ДПС. Това е свободно разсъждение след това, което е казал, но Бойко Борисов загуби нашата подкрепа, защото не осъществи собствената си програма, собствените си предизборни обещания. Не приложи на практика антикризисната програма, не се вслуша в нито едно от сериозните предложения, които ние му направихме – в нито едно. Не доведе докрай нищо. Не посмя да реформира страната, обяснявайки, че обича народа. В този смисъл той се превърна в човека, най-голям опонент на онзи, който спечели изборите. Бойко Борисов разсъждава така – аз съм получил подкрепа персонално от тези двама и те трябва персонално да ми я дължат до края на мандата, което не е политическо разсъждение. Така става може би в спорта, може би на корта, може би във футболната игра, може би някъде другаде в един друг свят, но в политиката се подкрепят само реални политически действия.

Водеща: Все пак отговорете на въпроса ми какво следва, ако тези депутати, които са си прехвърлили моите и вашите пари в ГЕРБ, не подкрепят ГЕРБ на вота, някой друг им…

Ив. Костов: Много е просто.

Водеща: Какво се случва?

Ив. Костов: Конституцията казва така: Бойко Борисов ще получи нов мандат, защото има най-голяма парламентарна група, говорим как конституцията урежда…

Водеща: Не, конституционно е ясно, това е ясно.

Ив. Костов: Ами, това означава. Ще получи нов мандат ГЕРБ, ГЕРБ ще трябва да излъчи министър-председател, вероятно ще излъчат пак г-н Борисов или може би някой друг. Той ще трябва да ремонтира кабинета и да влезе отново и вероятно да търси ново доверие, но този път с програма, с обещания, които ще се…

Водеща: Тогава, тогава…

Ив. Костов: …държи да ги спазят.

Водеща: Хипотеза е това, но…

Ив. Костов: Тоест няма да бъде, няма да бъде фатално…

Водеща: …тогава ще кажете ли същото, което казахте след консултациите при г-н президента Първанов? Тогава неколкократно журналистите ви попитаха искате ли постове. Вие казахте не, но продължихте мисълта си с думите, но няма как да искат от нас подкрепа, без ние да имаме свои представители там, където се вземат решенията. Ако се случи онова нефатално нещо, вие склонни ли сте да дадете подкрепа, като поискате постове в едно ремонтирано правителство с премиер Бойко Борисов?

Ив. Костов: Ние не знаем точно какво става в изпълнителната власт. Това е една от причините… и опозицията не знае, особено при затворено управление. Това е причината, поради която се раждат много, вероятно в голямата си част неоснователни, подозрения.

Водеща: С да или не ми отговорете.

Ив. Костов: Това, това е причината, поради която във всички демократични страни, ето го отговора, поради тази основна и фундаментална причина, когато се прави коалиционно споразумение, то се разписва най-подробно и участват, и поемат отговорност в управлението на страната и от една политическа формация, и от друга. Това е европейският, това е демократичният начин за изграждане на коалиции.

Водеща: Опитвам се да задам последния си въпрос и той е абсолютно в друга посока от говоренето ни досега. Вегетарианец сте още, нали?

Ив. Костов: То е за цял живот.

Водеща: Не, защото някои хора…

Ив. Костов: Е…

Водеща: …се изменят.

Ив. Костов: Аз вече въобще не мога да употребя такава храна, месо и животинска. Ще имам големи проблеми.

Водеща: Та покрай истерията сега около зеленчуците вие притеснен ли сте?

Ив. Костов: Права сте. Знаете ли, аз даже в един миг си помислих виждам как ще свърши това човечество – с един слух…

Водеща: Нали?

Ив. Костов: …с един страшен страх и с една огромна паника, и всичко ще се събори. Трябва да има някаква спирачка все пак. Това са безумни неща. Това, което стана – да се разгорят такива страхове, хайде, някой разгорял страх, луда крава, не знам си какво, друг – птичи грип, нали, продават си някакви фармацевти, нали, ни работят да им купуват страните, уплашени правителства да им купуват това, но вижте как ескалира. Появи се апетит към страха на хората, към всяването на паника и това взе да става нещо като практика на модерното човечество. Това е ужасно. Трябва да има някъде спирачки, но да постави само разума. Ами, аз съм направо удивен как може германците да пуснат този път духа на страха от бутилката. Това още не мога да го разбера. Това е разумна, разсъдлива, спокойна, вярваща на науката нация, спокойна да преценява рисковете, и как така те отпушиха това, просто, просто не знам какво се случва в Северна Европа вече.

Водеща: Благодаря ви за това интервю.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...