Иван Костов в Нова телевизия

(видео)

Водещ: Господин Костов, добро утро.

Иван Костов: Здравейте.

Водещ: Да продължим с тази тема, защо според Вас беше допуснато една и съща грешка да се повтори, да се потрети, да се почетвърти?
Иван Костов: Вижте, след случая в Челопечене ГЕРБ, които бяха остри критици и тогава на управляващите, приеха нов Закон за оръжията, боеприпасите и взривните вещества и т.н. Това стана през септември 2010 година. В него е разписано най-подробно как се извършва и кой отговаря за утилизацията на боеприпаси.
Водещ: Така.
Иван Костов: Трябва да е ясно, да се каже веднъж съвсем ясно, чия е отговорността, защото е прав колегата от “Подкрепа”, който казва, че няма какво да правят там представители на Министерството на отбраната. Законът е категоричен. Регистърът, който съдържа всички данни за утилизирани боеприпаси се поддържа от министерството на вътрешните работи и законът възлага контрола, както са записали от ГЕРБ в член сто и петдесет… ето, тук съм го извадил.
Водещ: Въпросната служба КОС?
Иван Костов: Не, казано е общо. Полицейски органи на Министерството на вътрешните работи, което всъщност трябва да се разбира Главна дирекция “Охранителна полиция”. На практика ако не е създадена конкретна организация, за да се носи отговорност от директора на Главна дирекция “Охранителна полиция” отговорността е на министъра на вътрешните работи. Защото всички неща, които гарантират безопасност са разписани в закона. То ги има, то просто, ето го вижте го колко е голям законът. Нека да го покажем ако искате на вашите зрители.
Водещ: Той се вижда.
Иван Костов: Вижте, колко обемист и солиден закон, ето го, който практически не е действал. И в момента при крещящи нарушения.
Водещ: Крещящи според военния министър.
Иван Костов: От военния министър.
Водещ: Според представителите на МВР обаче всеки месец е осъществяван контрол на въпросния склад и всеки месец те са се подписвали срещу това, че нарушения няма?
Иван Костов: Сега носят наказателна отговорност.
Водещ: Наказателна отговорност?
Иван Костов: Разбира се. Би трябвало, защото става въпрос за смъртни случаи и по някакъв начин те трябва да бъдат привлечени като отговорни. Но аз пак искам да кажа ако министърът на отбраната говори за крещящи нарушения, а служителите от МВР казват, че всичко е наред, тогава някой не е създал организация, за да се приложи този закон, който да спаси живота на тези хора.
Водещ: Прилагащите закона. Вчера ми беше на гости Емил Ангелов, служител в служба КОС. Той каза, че такива неща, при такава дейност се случват.
Иван Костов: Да, де но при нас се случват много често.
Водещ: Оставки ще трябва ли да има, според Вас?
Иван Костов: Аз казах вече. Ако не е създадена организация директно да понесе отговорността главният директор на Главна дирекция “Охранителна полиция”, тогава тя отива у министъра на вътрешните работи. Това, което ние ще направим днес е не министърът Аню Ангелов да бъде викан, а да бъде извикан Цветан Цветанов, за да се обясни точно по тези въпроси, които и вие тук поставяте.
Водещ: Какво е свършено?
Иван Костов: Какво е свършено, защо не е създадена организация, защо тази утилизация е станала така, че са предизвикани тези взривове, това е негова отговорност.
Водещ: Добре, да минем по другите теми.
Иван Костов: Нека да кажем, само негова. По закон, само негова, на полицейските органи и на МВР, за които отговаря той самият. Така би трябвало да се тълкува законът.
Водещ: Е, в такъв случай, какво прави вчера Аню Ангелов в парламента?
Иван Костов: Не знам.
Водещ: Какво прави заместник-министърът на отбраната Валентин Радев.
Иван Костов: Някой услужливо измени ъгълът на парламентарния контрол, според мен.
Водещ: Вижте, може би логиката е такава. Става въпрос за боеприпаси. Такива, каквито са били на Българската армия преди години.
Иван Костов: Не, това не е логика. Логиката е в закона. Законът казва.
Водещ: Кой контролира?
Иван Костов: Кой контролира, кой поддържа регистъра, кой е отговорният за случая. Това са МВР. Сега, това пише в закона. Аз мисля, че трябва да приемем логиката на закона, а не.
Водещ: Иначе, декларацията, с която вие започнахте преди време, беше, че е взривен митът за компетентното управление за правителството на тройната коалиция. Такава беше тогава декларацията на ГЕРБ.
Иван Костов: Да.
Водещ: Може ли да я отнесем към този случай?
Иван Костов: Ето го новият закон. Ето я организацията, виждаме, колко е противоречива информацията. Виждаме, че не е сработил законът, не е спазен щом се стигнало до тези взривове. Някой трябва да носи отговорност и е ясно, че тази отговорност трябва да се търси вътре в Министерството на вътрешните работи.
Водещ: Смятате ли, че ще бъде понесена отговорност от някого?
Иван Костов: Имайки предвид особената закрила, на която се ползват всички служители в Министерството на вътрешните работи, тази специална политическа закрила, която се упражнява и от министър-председателя и от всички представители на ГЕРБ в парламента мисля, че не. Защото ние наскоро публикувахме нашия доклад за случаите в Перник и там има специална част, в която казваме, че сме били препятствани от министър-председателя, от председателя на Народното събрание и от председателя на комисията, парламентарната, да изпълним задълженията си.
Водещ: Те не ви признават за комисия, знаете?
Иван Костов: Да, но ние сме народни представители, които сме препятсвани да упражнят правото си да проконтролират изпълнителната власт. В този смисъл искам да кажа, че вероятно ще се повтори същата ситуация. Няма да има, ще има нощна закрила върху министър Цветан Цветанов и няма да може да се стигне до истината.
Водещ: Но пък от друга страна може би знаете, че в Министерство на отбраната има висш чиновник, служителка Хени един коя си, забравих й фамилията, която е получила пътуване, екскурзия до остров Бали от въпросната фирма?
Иван Костов: Не мога да коментирам.
Водещ: Това е пак по отношение на отговорността, господин Костов?
Иван Костов: Да, но разрешения за фирми, които да извършват утилизация се дават от специална комисия, в която участват наистина и такива представители от различни министерства, включително на отбраната, на околната среда, на икономиката, на териториалното развитие и прочее. Но цялата тази дейност се организира от Главна дирекция “Охранителна полиция”.
Водещ: Между другото, преди малко споменахте комисията за Перник. Бях забравил, но ме подсетихте. Там май ще ви търсят наказателна отговорност. От две до осем години затвор беше, доколкото си спомням, за разгласяване на държавна тайна. Човекът, който се самоуби Стойчо Стоев се оказа, че е бил агент, нека да го наречем, на ГДБОП и вие от вашата комисия съобщихте това публично. Проверихте ли как стоят юридически нещата, ще влизате ли в затвора?
Иван Костов: Това не е тайна. Има много източници, включително в медиите, които съобщават тази информация и те са надеждни.
Водещ: Т.е.?
Иван Костов: И то преди нас.
Водещ: Преди вас е съобщено, че той е?
Иван Костов: Разбира се, това е информация, която е известна в Перник.
Водещ: Какво означава тази информация според вас, значи той е бил агент на ГДБОП?
Иван Костов: Аз не искам да се връщам на този случай. Защото ние ще се върнем така или иначе, когато се гледа докладът на комисията “Ципов”, но в парламента. Когато беше създадена само от ГЕРБ, за да прикрие случая. Така, че тогава ще има дебат. Тогава ще се чуят повече неща.
Водещ: Добре, дайте да си поговорим за СДС. Избраха си нов председател, временно изпълняващ длъжността. Той се казва Борис Марков и вчера написаха във вестниците така за Борис Марков – враг номер едно на Иван Костов оглави временно СДС. Така ли е според Вас?
Иван Костов: Вижте, аз няма да коментирам стилът, в който коментираха от Съюза на демократичните сили или някои медии тези решения на Съюза на демократичните сили. Аз мисля, че достатъчно красноречиво говорят. Не искам да се държа като другата страна в разтрогнат брак. Нали, да се обвиняват и да се упрекват и да създават нетърпима обстановка около себе си. Това правят само безкрайно невъзпитаните и неморални хора.
Водещ: В случая, търсите диалог с тях?
Иван Костов: Така, че аз няма да вляза в тази роля в никакъв случай.
Водещ: Търсите ли диалог с тях?
Иван Костов: Ние търсим диалог с партиите от Синята коалиция. Вече проведох срещи с тях. Така, че.
Водещ: Синята коалиция я има?
Иван Костов: Синята коалиция я има. В парламента има парламентарна група. Ние сме заявили, че стоим зад всички органи на Синята коалиция, всички структури. Тя има евродепутати, има местни коалиции. Има представители в различни органи излъчени от Народното събрание и т.н.
Водещ: Извън парламента има ли я Синята коалиция без СДС? Възможно ли е да има Синя коалиция без СДС?
Иван Костов: Вижте, сегашното споразумение казва, това ми обърнаха внимание при разговорите с нашите партньори от БСДП и от Обединените земеделци. Обърнаха внимание, че коалицията я има дотогава, докато има поне две партии вътре в нея.
Водещ: Независимо дали тези партии са СДС и ДСБ?
Иван Костов:Независимо, кои са двете партии.
Водещ: Синя коалиция може да има от земеделците и от кои бяха?
Иван Костов: Примерно, от Българската социалдемократическа партия. В този смисъл излизането на която и да е от формациите от Синята коалиция до оставането на две партии в нея тя продължава да съществува. Такова е споразумението за нейното изграждане.
Водещ: Да, де, но ако в Синята коалиция имаше двама съпредседатели Вие и господин Мартин Димитров?
Иван Костов: Това, което има в момента то си е така, както е. То си функционира, но видът, в който е установено.
Водещ: В момента би трябвало да има един единствен председател в Синята коалиция и този председател да сте Вие?
Иван Костов: Не. В момента по силата на парламентарната, споразумението, което е от парламента пак си има двама съпредседатели. Докато Съюзът на демократичните сили не пожелае примерно някаква смяна.
Водещ: Има ли според Вас задкулисна намеса за разпада на Синята коалиция или просто колегите ви от СДС са узрели за такова решение?
Иван Костов: Няма да коментирам.
Водещ: Защо?
Иван Костов: Аз да се занимавам с план “Клин” и т.н. не ми е.
Водещ: Какво Ви пречи?
Иван Костов: Не бих желала. Просто, защото ще означава да влизам в оня тон на невъзпитаните и зле държащи се хора след раздяла. Не искам това нещо да правя.
Водещ: Мартин Димитров така каза?
Иван Костов: Мартин Димитров ако е казал, той си има основание и може сигурно да си потвърди думите. Аз, просто, не искам да бъда тази страна, разбирате ли. Не мисля, че Демократи за силна България иска да бъде това. Ние искаме да запазим доверието на хората, които гласуваха за синята коалиция. Искаме хората да не бъдат разочаровани точно от такива разправии. Точно от такова безкрайно неетично поведение, неприлично. Не искаме да ставаме част от това. Искаме обратно, да покажем почтеност, да покажем едно разбиране за приличие в тези неща и това ще отговаря точно на настроенията, на морала, на етичните представи на десния избирател.
Водещ: Вие опозиция ли сте или коректив сте на ГЕРБ?
Иван Костов: Ние сме опозиция на ГЕРБ, реформаторска.
Водещ: Бихте ли обяснили разликата, защото новото СДС, с новия председател, се заяви като коректив, а не като опозиция на ГЕРБ?
Иван Костов: Ние дълго време, цялата си коалиция твърдяхме, че сме гаранти и коректив. Всъщност, Демократи за силна България сме автори на тази позиция. Гарант, че ще се върви по път, който е необходим, за да се следва проатлантическия, проевропейские курс и курса на реформи. И коректив на тези действия, които считаме, че са неприемливи, които ще нанесат щети на страната. За съжаление ние не успяхме. Изпълнихме част от функциите да бъдем коректив, но не изпълнихме функциите да бъдем гарант. Примерно, въпреки, че се опитваме многократно ние не можем да гарантираме в страната да се води антикризисна политика, дори не можахме да гарантираме ГЕРБ да изпълни собствената си антикризисна програма, когато пое властта в страната. В този смисъл ние престанахме да бъдем гаранти коректив и се превръщаме в опозиция. Това е станало още преди повече от почти две години.
Водещ: И сега СДС от опозиция се върна отново към това да бъде коректив?
Иван Костов: Това нека те да коментират.
Водещ: Това си е тяхна работа, вие обаче сте опозиция? Защото те коментират, вие сте опозиция на Константин Димитров, заместник-министърът Константин Димитров, заместник-министър на външните работи и член на ДСБ и вие сте опозиция на Евдокия Манева, заместник-министър на околната среда и водите и член на ДСБ?
Иван Костов: Ние подкрепяме редица министри в кабинета на господин Бойко Борисов. Никога не сме го крили и ще продължим да подкрепяме. В случая това, което направих сега е посочих точно отговорния министър, за да не носи отговорност министър, който иначе.
Водещ: Вие подкрепяте Аню Ангелов?
Иван Костов: Подкрепяме го, защото в неговата компетентност и почтеност нямаме никакви съмнения. В този смисъл има министри, министърът на външните работи е един от тях, чийто действия, чиято политика подкрепяме,разбира се непрекъснато.
Водещ: Другият е на околната среда Нона Караджова?
Иван Костов: Разбира се. Да не продължавам. Има министри и предишни и сегашният министър на икономиката и енергетиката също има нашата подкрепа. Но това не означава, че целият кабинет има подкрепата ни. Към целият кабинет, към това, че той не е способен да създаде антикризисна програма, да изведе страната от тази криза ни кара да бъдем опозиция и то от гледна точка на липсата на реформи.
Водещ: Това е трудно за хората да се ориентират, господин Костов.
Иван Костов: Трудно е.
Водещ: Подкрепяте отделни министри, не сте коректив, а сте опозиция, в същото време, ето, в момента казвате господин Ангелов добре си върши работата, друг?
Иван Костов: Това се нарича конструктивна опозиция.
Водещ: Конструктивна опозиция?
Иван Костов: С други думи. Има си термин за всичко в политиката.
Водещ: Аз харесвам друг термин, който вие употребявате често. Той реалполитика, нали така?
Иван Костов: Вижте, има огромни интереси на България. Аз искам да ви кажа, какво правим, за да реализираме поне част от тези интереси. Огромният интерес на България е в момент, в който от Европа се отдръпват инвестициите. Когато страните, които са с най-големи инвестиции в България. Са едни от най-големите като Гърция и Италия, изпитващи толкова сериозни затруднения, които ще ги накарат да оттеглят и те оттеглят от инвестициите в България. Огромното ни задължение, не тук да спорим за термини, а какво можем да направим за страната, за да се намерят заместители на тези изтеглящи се от България инвестиции, за да отидем на траекторията на икономическия растеж. В тази връзка искам да кажа, че китайският министър-председател във Варшава заяви определен интерес към инвестиции на китайски фирми в Източна Европа, които китайското правителство подкрепя с кредит в размер на десет милиарда евро, което са огромна сума. При положение, представете си, че и фирмите, които идват, ще носят собствени пари. Това означава, че в Европа могат да се появят инвестиции на двадесет, тридесет милиарда евро.
Водещ: А какво казва самата Европа, ние можем ли да привлечем тези инвестиции?
Иван Костов: Не. Въпросът е, какво можем да направим.
Водещ: Какво можем да направим?
Иван Костов: Аз получих покана от китайската страна и с една малка делегация ще посетим Китай. В неделя заминаваме и приехме поканата, защото аз получавам такива покани, но на много малко от тях отговарям. Една от тези, които считам за особено важни покани е тази, защото ние считаме, че Китай с неговите огромни валутни резерви, те са над три хиляди милиарда долара. Може би три и половина вече, три хиляди и петстотин милиарда. То толкова огромни цифри е един от източниците на свежи и активни инвестиции. Защото Япония беше в същата ситуация ако си спомняте преди години, след огромното си икономическо чудо, след огромния растеж. На базата на експорта тя натрупа големи резерви и ги инвестира във високотехнологични американски за западноеврепейски фирми.
Водещ: В какво да инвестират китайците в България?
Иван Костов: Китайският министър-председател очерта перспективите, а това, което ние ще се опитаме да направим.
Водещ: Китай има автомобили в Ловеч на Гриша Ганчев?
Иван Костов: Не, не, той очерта много големи неща. Очерта големи инфраструктурни проекти и т.н. Ние ще се опитаме да привлечем вниманието, да събудим интереса и да създадем мотивация към инвестиране в специални преимущества в българската икономика, които ние познаваме добре и се надяваме да създадем такъв интерес и да мотивираме китайски фирми да дойдат в България.
Водещ: Добре, добре.
Иван Костов: Защото ако те дойдат, ще дойдат с огромните си товари, с огромната възможност за динамично развитие и ние ще получим наистина сериозно присъствие на крупни стратегически инвеститори в страната, които са в състояние в периферията на Европа да създадат голямо икономическо развитие.
Водещ: И може би безработицата сред младежите да не е 30%?
Иван Костов: Разбира се.
Водещ: Искам да ви питам за друго, дългът?
Иван Костов: 25.
Водещ: Какво?
Иван Костов: Е безработицата сред младежите, според статистиката.
Водещ: Така ли, мисля, че беше над 25?
Иван Костов: Не преувеличавайте, защото и без това цифрите са много лоши. Така, че няма смисъл да създаваме и допълнително напрежение. Защото ние сме склонни да създаваме паника за щяло и нещяло.
Водещ: Господин Костов, всеки четвърти младеж до 29 години. Възможно е и от това да съм се подвел. Всеки четвърти човек, който е до 29 години да няма работа, не само да няма, но да няма и перспектива за работа?
Иван Костов: Да, но всеки трети още по, да не казваме, че всеки трети след като… Не, че с нещо облекчаваме съдбата на тези, които попадат в тази 25%.
Водещ: Вчера одобрихте решението на правителството и на финансовия министър Симеон Дянков. Заемът, онзи старият.
Иван Костов: Това е наша идея.
Водещ: Да се покрие с нов заем, защо?
Иван Костов: Това е отдавнашна идея. Аз от много време говоря, че това трябва да се направи. Надявам се заемът да е достатъчно малък, да стане преди едно неблагоприятно развитие, които искрено не желая да се случи. Защото това ще смути сериозно пазарите и ще качи цената. Но се надявам, че в рамките на това, което се очаква от министерството на финансите ако се случи сделката тя ще бъде добра замяна на един дълг с друг.
Водещ: Вие казвате така, взима се заем, за да се покрие главницата?
Иван Костов: Нищо драматично няма. Цял свят прави така. Това е тип разсрочване на заемът. Тъй като наторитетът, т.е. изтичането на плащането по главницата е в един момент. Примерно, в следващата година ще изтече наторитетът и на друг заем. Т.е. получават се два такива високи стълба на погасявания. Тези неща се разсрочват във времето с подходящи средства, за да може непрекъснато да се плаща, но не големи количества.
Водещ: Вашият колега Пламен Орешарски, депутат, казва така как да им повярваме и как да го подкрепим при положение, че свършиха резерва. Ако не го бяха свършили можеше да се покрива заемът и до 2015 година.
Иван Костов: Това е спекулация. Резервът не е, за да покрива заемите. Той го знае много добре. Просто, е спекулирал пред вас, защото знае, че едно нормално обслужване на много нисък като относителен дял на брутния вътрешен продукт, до който е българският около 15%, е една рутинна работа, от която нито трябва да се правят някакви скандали, нито трябва да се сее паника. Това са, вижте, ние си имаме достатъчно тежки проблеми в страната. Достатъчно големи опасности. Защото това, което крои Германия на България е кошмарно. Защото ще ни превърне в една периферия, в която ще избягат и последните инвеститори от нашата страна. Ние в този момент не бива да се концентрираме в обслужването на един наистина нищожен дълг.
Водещ: Благодаря Ви за това интервю, успешен ден.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...